open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 0413/8204/2012

2/0413/3612/2012

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

12.10.2012 року м. Кривий Ріг

Жовтневий районний суд міста ОСОБА_1, в складі

головуючого судді : Т.І. Тимошенко

при секретарі : І.О. Мариненко

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста ОСОБА_1 цивільну справу за позовом : Криворізького міського центру зайнятості до ОСОБА_2 про стягнення коштів, отриманих незаконним шляхом в сумі,- 3935 гривень 47 копійок,-

В С Т А Н О В И В;

Криворізький міський центр зайнятості звернувся до Жовтневого районного суду міста ОСОБА_1 із позовом до ОСОБА_2 про стягнення коштів, отриманих незаконним шляхом в сумі,- 3935 гривень 47 копійок

В обґрунтування позовних вимог, представник Криворізького міського центру зайнятості в своєму позові суду зазначив, що ОСОБА_2 з 26 вересня 2007 року по 15 серпня 2009 року перебувала як безробітна на обліку в Жовтневому районному центрі зайнятості. Згідно наказу Дніпропетровського обласного центру зайнятості № 152 від 23 червня 2011 року „Про реорганізацію Криворізького міського центру зайнятості", проведена реорганізація Саксаганського, Жовтневого, Центрально-Міського та Довгинцівського районних центрів зайнятості міста ОСОБА_1 шляхом злиття в Криворізький міський центр зайнятості.

26 вересня 2007 року наказом Жовтневого районного центру зайнятості № НТ070926 ОСОБА_2 був наданий статус безробітного, відповідно до ст. 2 Закону України «Про зайнятість населення» та призначена допомога по безробіттю відповідно до ст. 23 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття".

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»центри зайнятості контролюють правильність, витрат за страхуванням на випадок безробіття, проводять розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення в порядку, встановленому центральними органами виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, державної податкової політики, Пенсійним фондом України за погодженням з правлінням Фонду. Розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення здійснюється шляхом звіряння даних, зазначених у документах страхувальника, з базою даних Пенсійного фонду України та Державної податкової адміністрації України, а в разі необхідності - шляхом проведення виїзних планових та позапланових перевірок страхувальників.

У відповідності до «Порядку розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення безробітним», затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України, державної податкової адміністрації України від 13 лютого 2009 року № 60/62, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 12 березня 2009 року за № 232/16248, та Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» було проведено звірку даних з даними ДПА по ОСОБА_2. В результаті чого було встановлено що ОСОБА_2 в період перебування на обліку в Жовтневому районному центрі зайнятості мала трудові відносини та отримувала заробітну плату в ПАТ «СЕБ БАНК», про що 14 липня 2010 року був складений акт № 476 розслідування страхового випадку та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про зайнятість населення»безробітними визнаються працездатні громадяни працездатного віку, які через відсутність роботи не мають заробітку або інших передбачених законодавством доходів і зареєстровані у державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, готові та здатні приступити до підходящої роботи. Безробітними визнаються також інваліди, які не досягли пенсійного віку, не працюють та зареєстровані як такі, що шукають роботу. Ст. 36 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" визначено права, обов'язки та відповідальність застрахованих осіб. Застраховані особи, зареєстровані в установленому порядку як безробітні, зобов'язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг. Сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг зареєстрованій особі внаслідок умисного невиконання нею своїх обов'язків та зловживання ними стягується з цієї особи, відповідно до законодавства України.

Відповідачем порушено умови реєстрації в центрі зайнятості, надання статусу безробітного, призначення, нарахування та виплати допомоги по безробіттю, внаслідок чого за період з 19 грудня 2008 року по 14 серпня 2009 року перебування на обліку ОСОБА_2 незаконно отримала матеріальне забезпечення та соціальні послуги, передбачені Законом України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" у сумі 3935 гривень 47 копійок.

В заяві про надання статусу безробітного громадяни попереджаються, що у разі отримання допомоги незаконним шляхом (отримання заробітку, доходу, пенсії; проходження очного курсу навчання в навчальному закладі; приховування факту працевлаштування та в інших випадках) і відмови від добровільного повернення отриманих сум служба зайнятості має право стягнути цю суму у судовому порядку.

27 липня 2010 року Жовтневий районний центр зайнятості направив лист № 3636 ОСОБА_2 з проханням повернути незаконно отримані кошти у сумі 3935 гривень 47 копійок ,але відповідачка добровільно кошти не повернула.

Неповернення коштів до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття порушує державні інтереси в сфері соціального захисту населення в частині професійного навчання, працевлаштування та соціальної підтримки тимчасово не працюючих громадян і завдає державі шкоду, тому позивач просить суд постановити рішення яким стягнути з ОСОБА_2 на користь Криворізького міського центру зайнятості (р/р 37173001002770 в УДКУ Дніпропетровської області, ОКПО 21908407, МФО 805012) кошти отримані незаконним шляхом в сумі - 3935 гривень 47 копійок, та судові витрати стягнути з відповідача.

Представник Криворізького міського центру зайнятості у судове засідання не зявився заздалегідь надавши суду заяву про розгляд справи у його відсутність, у якій він у повному обсязі підтримав позовні вимоги.

Відповідач в справі ОСОБА_2 була повідомлена судом належним чином про час та місце розгляду цієї справи, але вона до суду не зявилась та не повідомила суд про причину своєї неявки.

Суд, вважає, що позов повинен бути задоволений з наступних підстав судом встановлено, що відповідачка ОСОБА_2 перебувала з 26 вересня 2007 року по 15 серпня 2009 року на обліку в Жовтневому районному центрі зайнятості що є структурним підрозділом Криворізького міського центру зайнятості. Та отримала за вказаний період допомогу по безробіттю на суму 3935 гривень 47 копійок, в результаті перевірки даних ДПА ОСОБА_2 в період перебування на обліку в Жовтневому районному центрі зайнятості мала трудові відносини та отримувала заробітну плату в ПАТ «СЕБ БАНК», про що 14 липня 2010 року був складений акт № 476 розслідування страхового випадку та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

Згідно ст. 2 Закону України Про зайнятість населення" передбачено, що безробітними визнаються працездатні громадяни працездатного віку, які через відсутність роботи не мають заробітку або передбачених законодавством доходів і зареєстровані у державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, готові та здатні приступити до підходящої роботи. Право на допомогу по безробіттю мають незайняті громадяни визнані в установленому порядку безробітними.

ОСОБА_2В порушив умови реєстрації в центрі зайнятості, надання статусу безробітного, призначення, нарахування та виплати допомоги по безробіттю, внаслідок чого за період перебування на обліку у центрі зайнятості незаконно отримала матеріальне забезпечення та соціальні послуги, передбачені Законом України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття".

Службою зайнятості направлявся відповідачці ОСОБА_2В лист № 3636 від 27 липня 2010 року з проханням повернути незаконно отримані кошти у сумі 3935 гривень 47 копійок, але відповідачка добровільно, не повернула вказану суму коштів незважаючи на письмове попередження її про це.

Виходячи з вищезазначеного, суд вважає доведеними у повному обсязі позовні вимоги позивача наданими суду письмовими доказами, а тому позов підлягає повному задоволенню.

Керуючись ст. 1 та 2 Закону України "Про зайнятість населення", ст. 36 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", ст. 611, 623 Цивільного кодексу України, ст. 10, 11, 60, 212-214, 224-226 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги Криворізького міського центру зайнятості задовольнити у повному обсязі, та стягнути з ОСОБА_2 на користь Криворізького міського центру зайнятості (р/р 37173001002770 в УДКУ Дніпропетровської області, ОКПО 21908407, МФО 805012) кошти отримані незаконним шляхом в сумі - 3935 гривень 47 копійок.

Стягнути на користь держави з ОСОБА_2 судовий збір в сумі 214 гривень 60 копійок.

Заочне рішення суду може бути переглянуто судом його постановившим згідно поданої відповідачем в справі заяві про перегляд заочного рішення на протязі десяти днів з часу ознайомлення останнім з цим рішенням суду, іншими учасниками процесу, на рішення суду може бути подана апеляційна скарга на протязі 10 днів, з дня його проголошення, в палату з цивільних справ Апеляційного суду Дніпропетровської області, через Жовтневий районний суд міста ОСОБА_1.

Суддя:

ОСОБА_3

Джерело: ЄДРСР 26956449
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку