open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЛУГАНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

м. Луганськ, вул. Коцюбинського, 2

____________________________________________________________________________________

У Х В А Л А

04.07.2006 року Справа № 7/85ад



Луганський апеляційний господарський суд колегією суддів у складі:

головуючого судді Бородіної Л.І.

суддів Іноземцевої Л.В.

Якушенко Р.Є.


Судова колегія призначена розпорядженням голови Луганського апеляційного господарського суду від 10.05.2006 у складі головуючого судді Бородіної Л.І., суддів Перлова Д.Ю. та Якушенко Р.Є. Розпорядженням голови Луганського апеляційного господарського суду від 03.07.2006 у зв”язку з відпусткою виключено зі складу судової колегії суддю Перлова Д.Ю. та введено до складу судової колегії суддю Іноземцеву Л.В.

При секретарі

судового засідання Шабадаш Д.С.

та за участю представників сторін:

від позивача Сизова М.П., за дов. від 10.01.2006 № 03-05/2

від відповідача не прибув


Розглянувши

апеляційну скаргу Луганського обласного відділення Фонду

соціального захисту інвалідів, м.Луганськ

на постанову

господарського суду Луганської області

від 10.04.2006

у справі № 7/85ад (суддя Калашник Т.Л.)


за позовом Луганського обласного відділення Фонду

соціального захисту інвалідів, м.Луганськ


до відповідача Комунального підприємства Попаснянський

жил-сервіс „Черемушки”, м.Попасна

Луганської області


про стягнення 4008 грн. 89 коп.



Постановою господарського суду Луганської області від 10.04.2006 у справі № 7/85ад (суддя Калашник Т.Л.) відмовлено у задоволенні позову Луганського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів (відділення Фонду) до Комунального підприємства (КП) Попаснянський жил-сервіс „Черемушки”, м.Попасна Луганської області, про стягнення несплачених штрафних санкцій за нестворення робочих місць для працевлаштування інвалідів за 2004 рік в розмірі 4008 грн. 89 коп.

Постанова суду з посиланням на статті 17, 18 Закону України від 21.03.1991 № 875-ХІІ „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” (далі –Закон № 875), статті 4, 5, 12 Закону України від 14.10.1992 N 2694-XII „Про охорону праці” (далі –Закон № 2694), пункти 1, 3-5, 10-14 „Положення про робоче місце інвалідів і про порядок працевлаштування інвалідів”, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 03.05.1995 № 314 (далі –Положення № 314), пункт 4 Порядку сплати підприємствами (об”єднаннями), установами і організаціями штрафних санкцій до відділення Фонду соціального захисту інвалідів, акумуляції, обліку та використання цих коштів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2001 № 1767 (далі –Порядок № 1767) мотивована доведеністю виникнення зобов”язання відповідача по сплаті заявлених у позові штрафних санкцій у сумі 4008 грн. 89 коп. за нестворення робочих місць для працевлаштування інвалідів у 2004 році. Проте, застосовуючи приписи статті 250 Господарського кодексу України, місцевий господарський суд дійшов висновку про те, що на відповідача не може бути покладена відповідальність за нестворення робочих місць для працевлаштування інвалідів через недодержання строків застосування адміністративно-господарських санкцій, встановлених статтею 250 Господарського кодексу України.


Відділення Фонду (позивач у справі) не погодилося з прийнятою постановою і подало апеляційну скаргу, в якій просить скасувати постанову суду через порушення норм матеріального та процесуального права та прийняти нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги.


В обґрунтування апеляційної скарги, посилаючись на статті 2, 3, 4, 241 ГК України, Закон України від 06.10.2005 № 2960 „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо професійної і трудової реабілітації інвалідів” (далі –Закон № 2960) заявник вказує на те, що застосування судом строків, визначених у статті 250 ГК України, є неправомірним, оскільки:

- відділення Фонду хоча і є органом державної влади, але не є учасником відносин у сфері господарювання;

- адміністративні відносини, а саме сплата штрафних санкцій, і є адміністративними відносинами, не є предметом регулювання ГК України;

- працевлаштування інвалідів відповідно до чинного законодавства не є діяльністю у сфері суспільного виробництва, яка спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність;

- відповідно до змін, внесених Законом № 2960, штрафні санкції хоча і офіційно на законодавчому рівні і визначені як адміністративно-господарські санкції, але строки, які визначені в ГК України для них не застосовуються.

Позивач вважає, що платежі до відділення Фонду за невиконання 4% нормативу вважаються адміністративно-господарською санкцією тільки з 01.01.2006. Підтвердженням цього є те, що до 01.01.2006 ці платежі, відповідно до статті 20 Закону України від 21.03.1991 № 875-ХІІ „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” (до набуття змін з 01.01.2006) були визначені як штрафні санкції.

Враховуючи те, що закон не має зворотньої сили і те, що штрафні санкції це не адміністративно-господарські санкції, правові норми, визначені у ГК України не можуть бути застосовані до платежів, які не мають статусу „адміністративно-господарські санкції”.


КП Попаснянський жил-сервіс „Черемушки” (відповідач у справі) доводи апеляційної скарги вважає необґрунтованими, просить постанову господарського суду Луганської області залишити без змін, а скаргу –без задоволення.


Розглянувши матеріали справи, заслухавши представника позивача та зважаючи на те, що відповідач не забезпечив участі свого представника в судове засідання і на необхідність витребувати у відповідача додаткові матеріали, судова колегія вважає за неможливе розглянути апеляційну скаргу в даному судовому засіданні, у зв”язку з чим розгляд скарги слід відкласти.


На підставі викладеного, керуючись ст.150, п.3 ст.205, ст.206 Кодексу адміністративного судочинства України, Луганський апеляційний господарський суд



у х в а л и в :



1. Розгляд апеляційної скарги відкласти на 01.08.2006 о 10 год. 10 хв.


2.Судове засідання відбудеться у приміщенні Луганського апеляційного господарського суду за адресою: м.Луганськ, вул. Коцюбинського, 2, 6-й поверх, кімната № 606.


3.Зобов”язати позивача забезпечити участь повноважного представника в судове засідання.



4. Зобов”язати відповідача надати:

- копії звітів про наявність вільних робочих місць (вакантних посад) та потребу в працівниках (форми з-ПН) за 2004 рік, оригінали яких надані Попаснянському районному центру зайнятості;

- забезпечити участь повноважного представника в судове засідання.



Головуючий суддя Л.І.Бородіна



Суддя Л.В.Іноземцева



Суддя Р.Є.Якушенко










Надруковано 4 примірника:

1- до справи

2- позивачу

3- відповідачу

4- до наряду ЛАГС

Джерело: ЄДРСР 26351
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку