open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

27.09.2012

Справа №22ц/2790/912/2012р. Головуючий в першій

інстанції Євдокімова І.А.

Категорія 45 Головуючий в апеляційній

інстанції Саліхов В.В.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 вересня 2012 року колегія судової палати в цивільних справах Апеляційного суду міста Севастополя в складі:

головуючого - Саліхова В.В.,

суддів - Володіної Л.В., Зотова В.С.,

за участю секретаря - Мазнєва Ю.М.,

прокурора - Шульги А.М.,

представника третьої особи - Муляра В.Я.,

розглянувши в відкритому судовому засіданні в місті Севастополі апеляційну скаргу прокурора Ленінського району міста Севастополя на рішення Гагарінського районного суду міста Севастополя від 13 грудня 2011 року по цивільній справі за позовом прокурора Ленінського району міста Севастополя в інтересах держави в особі Севастопольської міської Ради до ОСОБА_5, третя особа - Обслуговуючий кооператив «Дачно-будівельний кооператив «Беркут-08» для індивідуального дачного будівництва про визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку та витребування її з незаконного володіння на користь держави,

ВСТАНОВИЛА:

У лютому 2011р. прокурор Ленінського району м.Севастополя звернувся до суду з позовом до ОСОБА_5 в інтересах СМР про визнання недійсним, виданого відповідачу державного акту на право власності на земельну ділянку площею 0,0800 га, розташованої у АДРЕСА_1, серії ЯИ №047225, виданого Головним управлінням Держкомзему у м. Севастополі 06.04.2010р., зареєстрованого у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №011088400527, кадастровий номер 8536400000:04:001:0218, витребування на користь держави в особі СМР з незаконного володіння ОСОБА_5 вищезазначеної земельної ділянки та стягнення з останнього державного мита у розмірі 458,20 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що Розпорядженням Голови СМДА від 11.03.2009р. затверджено проект землеустрою ОК «ДБК «Беркут-08» по відводу земельної ділянки для будівництва та обслуговування кварталу індивідуальних житлових будинків та господарських будівель у районі вул. Епроновська. На підставі зазначеного Розпорядження 06.04.2010р. відповідачу був виданий державний акт на право власності на вищевказану змелену ділянку. Рішення щодо передачі земельної ділянки відповідачу, на яку виданий державний акт, зазначеним Розпорядженням не приймалось та заяв з цих питань ОСОБА_5 до СМДА не подавав,у зв'язку з чим позивач вважає, що відповідач незаконно набув право власності на спірну земельну ділянку. Крім того, зазначає, що вищезгадане Розпорядження було скасовано Розпорядженням Голови СМДА від 13.09.2010р. на підставі протесту прокурору м. Севастополя. Вказує також, що ОСОБА_5 до СМР, у встановленому земельним законодавством України порядку, із заявами про передачу земельної ділянки у власність, про надання згоди на розробку проекту відведення на земельну ділянку не звертався, проектно-технічної документації не розробляв та на розгляд СМР не надавав, рішень щодо передачі у власність відповідачу спірної земельної ділянки не приймалося,у зв'язку з чим остання вибула з державної власності всупереч діючого земельного законодавства та волі держави в особі уповноваженого на те органу, а саме: СМР, що є підставою про витребування її з чужого незаконного володіння.

Рішенням Гагарінського районного суду м. Севастополя від 13.12.2011р. в задоволенні позову відмовлено.

Не погодившись з вказаним рішенням суду, прокурор Ленінського району м.Севастополя подав апеляційну скаргу, в якій просить його скасувати, як таке, що постановлено з порушенням норм матеріального та процесуального права та ухвалити нове рішення по справі про задоволення позовних вимог в повному обсязі.

Відповідач та представник СМР явку у судове засідання не забезпечили, про дату та час розгляду справи сповіщалася належним чином, що відповідно до ч.2 ст.305 ЦПК України не перешкоджає розгляду справи.

Представник третьої особи заперечував проти задоволення апеляційної скарги та скасування місцевого суду.

Заслухавши доповідь головуючого, пояснення осіб, які з'явилися в судове засідання, дослідивши матеріали справи та обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що остання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Ухвалюючи рішення про відмову в задоволенні позову, суд першої інстанції виходив з того, що обраний позивачем спосіб захисту порушеного права - визнання державного акту недійсним з підстав, визначених ст.ст. 203, 215 ЦПК України, не ґрунтується на вимогах закону, а порушень з боку відповідача при отриманні оскаржуваного державного акту не встановлено. Також позивачем не надано доказів про повноваження Севастопольської міської Ради щодо розпорядження спірною земельною ділянкою.

Проте, з такими висновками суду погодитися не можна, оскільки вони зроблені без повного, всебічного та об'єктивного з'ясування дійсних обставин справи, прав та обов'язків сторін у даних правовідносинах з неправильним застосуванням норм матеріального та процесуального права.

За положеннями ч.1 ст.303 ЦПК України під час розгляду справи в апеляційному порядку апеляційний суд перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених у суді першої інстанції.

Зі змісту ст.214 ЦПК України вбачається, що під час ухвалення рішення суд повинен з'ясувати, які правовідносини випливають зі встановлених обставин справи та яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин.

Згідно ст.118 Земельного кодексу України громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки)у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідної районної, Київської чи Севастопольської міської державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради за місцезнаходженням земельної ділянки. У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки. Уповноважена установа розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні. Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки розробляється за замовленням громадян особами, які мають відповідні дозволи (ліцензії) на виконання цих видів робіт, у строки, що обумовлюються угодою сторін. Розроблений проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки подається Комісії з розгляду питань, пов'язаних з погодженням документації із землеустрою.

Районна, Київська чи Севастопольська міська державна адміністрація або сільська, селищна, міська рада у двотижневий строк з дня отримання погодженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність.

Як вбачається з матеріалів справи 11.12.2009р. Севастопольською міською державною адміністрацією видано розпорядження № 1018-р "Про затвердження матеріалів вибору та надання згоди ОК ДБК "Беркут-08" на розробку проекту землеустрою по відводу земельної ділянки в районі вул.Військових будівельників для індивідуального дачного будівництва", яким кооперативу затверджено матеріали вибору земельної ділянки в районі вулиць Військових будівельників та Епроновської,надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Розпорядженням Севастопольської міської державної адміністрації від 11.12.2009р. № 1016-р "Про передачу у власність громадянам - членам обслуговуючого кооперативу "Дачно-будівельний кооператив "Беркут-08" земельних ділянок для індивідуального дачного будівництва, розташованих по АДРЕСА_1,кооперативу затверджено проект землеустрою та передано у власність громадянам відповідно до списку-додатку до розпорядження земельні ділянки загальною площею 10,0 га для індивідуального дачного будівництва.

На підставі даного розпорядження відповідачу видано державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯИ №047225(а.с.8), кадастровий №8536400000:04:001:0218 з цільовим призначенням для індивідуального дачного будівництва, площею 0,0800 га,яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 Державний акт зареєстровано в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №011088400527.

Як вбачається з п.3.2 даного розпорядження громадян, яким надано у власність земельні ділянки, зобов'язано виконати роботи щодо встановлення меж земельних ділянок в натурі та підготовки технічної документації із їх землеустрою.

Таким чином рішення про надання земельних ділянок відповідачу було прийнято до розроблення технічної документації з землеустрою та без її затвердження уповноваженим органом, а додаток до розпорядження від 11.12.2009р. № 1016-р не містить в собі відомостей про площу земельних ділянок, які надаються громадянам.

Наявні в матеріалах справи документи, а саме: висновок відділу Державної служби охорони культурної спадщини Управління культури СМДА від 08.12.2009р. №10/3285-09; висновок управління містобудування та архітектури СМДА від 09.09.2009р. № 499/4-1; висновок Головного управління Держкомзему в м.Севастополі від 09.12.2009р. № 1295/09, стосуються проекту землеустрою по відводу земельної ділянки з встановленням меж на місцевості для індивідуального будівництва по вул. Військових будівельників за заявою ОК "ДБК "Беркут-08".

Колегія суддів апеляційного суду приймає до уваги ту обставину, що розпорядження Севастопольської міської державної адміністрації від 11.12.2009р. № 1016-р "Про передачу у власність громадянам - членам обслуговуючого кооперативу "Дачно-будівельний кооператив "Беркут-08" земельних ділянок для індивідуального дачного будівництва, розташованих по АДРЕСА_1 було видано до отримання висновку державної експертизи землевпорядної документації від 17.12.2009р. №6711/09 за розпорядженням Севастопольської міської державної адміністрації № 924-р від 27.11.2009р. "Про затвердження матеріалів вибору та надання згоди ОК ДБК "Беркут-08" на розробку проекту землеустрою по відводу земельної ділянки в районі вул. Військових будівельників для індивідуального дачного будівництва", замовником якої являвся ОК ДБК "Беркут-08", що не відповідає приписам ст.ст. 7, 9, 31, 32, 35 ЗУ "Про державну експертизу землевпорядної документації".

Таким чином, відповідачем не підтверджено його звернення з особистою заявою, відповідно до ст.118 ЗК України, про надання йому у власність спірної земельної ділянки.

Доводи представника третьої особи про звернення голови кооперативу до Севастопольської міської державної адміністрації 22.08.2009р. вх. № 71/45/109 та 02.12.2009р. вх. №10164/45/109 в інтересах членів кооперативу, в тому числі і відповідача, про надання земельної ділянки, що свідчить про дотримання відповідачем встановленого порядку звернення до органів влади, колегія суддів вважає необґрунтованими, оскільки з наданих суду заяв вбачається, що вони не містять в собі відомостей про наявність особистого звернення відповідача до органу влади з даного приводу.

Також з висновку державної експертизи землевпорядної документації від 17.12.2009р. № 6711/09 та висновку Головного управління Держкомзему в м. Севастополі від 09.12.2009р. № 1295/09 вбачається, що вони здійснені на підставі розпорядження СМДА № 924-р від 27.11.2009р. "Про затвердження матеріалів вибору та надання згоди ОК ДБК "Беркут-08" на розробку проекту землеустрою по відводу земельної ділянки в районі вул.Військових будівельників для індивідуального дачного будівництва", в той час коли затвердження матеріалів вибору здійснювалося 11.12.2009р. розпорядженням СМДА № 1018-р.

Наявність в матеріалах технічної документації по землеустрою та встановлення меж земельної ділянки заяви відповідача на ім'я Голови Севастопольської міської державної адміністрації про надання земельної ділянки також не свідчить про дотримання вимог ст.118 ЗК України, оскільки технічна документація розроблена на підставі розпорядження від 11.12.2009р. № 1016-р "Про передачу у власність громадянам - членам обслуговуючого кооперативу "Дачно-будівельний кооператив "Беркут-08" земельних ділянок для індивідуального дачного будівництва, розташованих по АДРЕСА_1 та дана заява не містить в собі відомостей про її отримання СМДА.

Колегія суддів не погоджується з висновками суду першої інстанції про відсутність повноважень Севастопольської міської Ради на розпорядження спірною земельною ділянкою.

Відповідно до п.12 Перехідних положень Земельного кодексу України до розмежування земель державної та комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями (крім земель, переданих у приватну власність та земель, зазначених в абзаці другому цього пункту) в межах населених пунктів здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.

Згідно ст.ст. 173, 174 ЗК України межа району, села, селища, міста, району у місті - це умовна замкнена лінія на поверхні землі, що відокремлює територію району, села, селища, міста, району у місті від інших територій. Рішення про встановлення і зміну меж районів і міст приймається Верховною Радою України за поданням Верховної Ради АРК, обласних, Київської чи Севастопольської міських рад. Рішення про встановлення і зміну меж районів у містах приймається міською радою за поданням відповідних районних у містах рад.

Відповідно відомостей, які містяться в науковому висновку відділу Державної служби охорони культурної спадщини управління культури і туризму СМДА від 08.12.2009р. №10/3285-09, виданого на підставі заяви ОК "ДБК "Беркут-08", земельна ділянка орієнтовною площею 10,0 га, розташована в Гагарінському районі м.Севастополя в районі вул.Військових будівельників, що територіально відноситься до м.Севастополя.

Указом Президії Верховної Ради Української РСР від 13.11.1975р. № 361 "Про встановлення нових районів у деяких містах Української РСР" в м. Севастополі створено Гагарінський район. Рішенням виконавчого комітету Севастопольської міської ради депутатів трудящих від 08.02.1977 року № 3/93 "Про межі районів м.Севастополя" затверджено межі Балаклавського, Гагарінського та Нахімовського районів.

Факт того, що спірна земельна ділянка знаходиться в територіальних межах м.Севастополя, а саме в Гагарінському районі, є загальновідомим, та відповідно до ч.2 ст.61 ЦПК України не потребує доказуванню.

В зв'язку з наведеним колегія суддів вважає, що повноваження щодо розпорядження цими землями до розмежування земель державної та комунальної власності в м.Севастополі та встановлення меж міста здійснюються Севастопольською міською Радою.

Відсутність у Севастопольської міської Ради державного акту на право комунальної власності на земельну ділянку, а також рішення про встановлення меж м.Севастополя, не може свідчити про наявність у Севастопольської міської державної адміністрації повноважень щодо розпорядження землями державної власності, що знаходяться в межах м.Севастополя.

Таким чином слід визнати, що набуття права відповідачем на підставі державного акту серії ЯИ №047225 на спірну земельну ділянку не відповідає приписам ст.ст. 116, 118 Земельного кодексу України, у зв'язку з чим є недійсним державний акт, виданий на його ім'я.

З огляду на зазначене, захист права власності на земельну ділянку відповідно до п.7 ч.2 ст.16 ЦК України можливий шляхом припинення правовідношення права власності відповідача визнанням недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку.

За положеннями ст.387 ЦК України власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.

Таким чином, проведений колегією суддів апеляційного суду аналіз зібраних по справі доказів та їх оцінка в сукупності дає підстави прийти до висновку, що позов прокурора підлягає задоволенню в повному обсязі.

За таких обставин слід визнати, що рішення суду першої інстанції відповідно до п.1, 4 ч.1 ст.309 ЦПК України підлягає скасуванню з ухваленням апеляційним судом нового рішення.

На підставі ст.88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею та документально підтверджені судові витрати. Якщо позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави.

Керуючись ст.ст. 303, 304, п.2 ч.1 ст. 307, п.1, 4 ч.1 ст.309, ч.2 ст.314 ЦПК України, колегія суддів, -

ВИРІШИЛА:

Апеляційну скаргу прокурора Ленінського району міста Севастополя - задовольнити.

Рішення Гагарінського районного суду міста Севастополя від 13 грудня 2011 року - скасувати.

Ухвалити нове рішення.

Позов прокурора Ленінського району міста Севастополя в інтересах держави в особі Севастопольської міської Ради до ОСОБА_5, третя особа - Обслуговуючий кооператив «Дачно-будівельний кооператив «Беркут-08» для індивідуального дачного будівництва про визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку та витребування її з незаконного володіння на користь держави, - задовольнити.

Визнати недійсним державний акт серії ЯИ №047225 на право власності на земельну ділянку, площею 0,0800 га, розташовану в АДРЕСА_1,кадастровий номер 8536400000:04:001:0218, виданий ОСОБА_5 Головним Управлінням Держкомзему у місті Севастополі, зареєстрований за № 011088400527 у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі.

Витребувати на користь Севастопольської міської ради з незаконного володіння ОСОБА_5 земельну ділянку, площею 0,0800 га, розташовану в АДРЕСА_1, кадастровий номер 8536400000:04:001:0218.

Стягнути з ОСОБА_5 на користь держави судові витрати по справі в розмірі 458,20 грн.

Рішення набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржено в касаційному порядку до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів.

Головуючий: /підпис/ В.В. Саліхов

Судді: /підпис/ Л.В. Володіна

/підпис/ В.С. Зотов

Копія вірна:

Суддя Апеляційного суду

міста Севастополя В.В. Саліхов

Джерело: ЄДРСР 26271865
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку