open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №2-702 за 2012 рік

Р І Ш Е Н Н Я - копія

Іменем України

02 жовтня 2012 року Переяслав - Хмельницький міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого-судді Опанасюк І.О.,

при секретарі Товста В.О.,

за участю прокурора Козленка А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Переяслав-Хмельницький цивільну справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 до Органу опіки та піклування виконавчого комітету Переяслав-Хмельницької міської ради, відділу реєстрації актів цивільного стану Переяслав-Хмельницького управління юстиції Київської області про скасування усиновлення,

встановив:

Позивачі звернулися з позовом до суду і просять скасувати усиновлення малолітньої ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, зобов'язати відділ реєстрації актів цивільного стану Переяслав-Хмельницького міськрайонного управління юстиції внести відповідні зміни до актового запису усиновлення ОСОБА_4, а саме: змінити прізвище та по-батькові ОСОБА_4 на ОСОБА_5 та виключити відомості з актового запису про те, що батьками усиновленої є ОСОБА_1 та ОСОБА_2, дані про місце народження змінити з м. Переяслав-Хмельницький, Київської області на м. Мала Виска, Кіровоградської області.

В судовому засіданні позивачі позовні вимоги підтримали повністю і просили їх задовольнити.

Представник органу опіки та піклування виконавчого комітету Переяслав-Хмельницької міської ради, проти позову не заперечував,посилаючись на те, що представники органу опіки і піклування відвідували дану родину, дійсно в сім'ї були створені умови для нормального розвитку дитини та панувала атмосфера злагоди та добра, однак в зв'язку із хворобою дитини, про яку позивачі дізнались вже після усиновлення, батькам не видається за можливе надалі продовжувати стосунки із хворою дитиною.

Прокурор проти задоволення позову не заперечував, зазначивши, що позов ґрунтується на законних підставах, що відповідає положенню ст. 238 СК України.

Суд, вислухавши пояснення сторін та дослідивши матеріали справи, встановив наступне.

Відповідно до рішення Кіровського районного суду Кіровоградської області від 17.01.2011 року ОСОБА_2 та ОСОБА_1 усиновили малолітню ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2.

За заявою позивачів до державного органу реєстрації актів цивільного стану та на підставі рішення суду прізвище та по-батькові усиновленої було змінено на ОСОБА_4, а батьками в актовому записі зазначені ОСОБА_2 та ОСОБА_1.

В процесі виховання дитини позивачі звернули увагу на те, що дитина сильно відстає в розвитку, відрізняється жорстокістю, імпульсивністю та не піддається впливу дорослих, непоодинокі випадки її дій та вчинків, які свідчили про необхідність звернення до лікарів педіатрів змусили позивачів 15.05.2012 року звернутись до Дитячої поліклініки інституту ПАГ АМН України, де неврологом було рекомендовано звернутися за консультацією до психіатра.

Після огляду психіатра дитині було призначене лікування та направлено до обласної психоневрологічної лікарні.

Вказане підтверджується консультативним висновком Дитячої поліклініки інституту ПАГ АМН України від 15.05.2012 року (№ амбулаторної картки 2588), довідкою Переяслав Хмельницької ЦРЛ від 17.07.2012 року, в якій зазначено, що дитина перебувала на стаціонарному лікуванні з діагнозом : наслідки органічного ураження і деструкції головного мозку.

Протягом місяця ОСОБА_4 приймала призначене лікування, однак її стан залишився без змін.

Вказане підтверджується поясненнями свідків, які є лікарями педіатрами, та під наглядом яких перебувала ОСОБА_4.

Так, в ході судового розгляду свідки ОСОБА_6, ОСОБА_7 та ОСОБА_8, які є Лікарями Переяслав Хмельницької ЦРЛ, та під наглядом яких перебувала дитина, пояснили, що ОСОБА_4 перебувала на обліку та лікуванні з діагнозом ураження центральної нервової системи, деструкція головного мозку, та дійсно була направлена для проходження обстеження до Дитячої поліклініки інституту ПАГ АМН України. В ході того, як дитина перебувала під наглядом вказаних вище лікарів, її стан погіршився, та на думку свідків малолітня ОСОБА_4 потребує стаціонарного лікування та догляду спеціалістів у галузі дитячої психіатрії.

Отже, заслухавши думку позивачів, представника відповідача, прокурора, суд вважає, що позов ґрунтується на законних підставах, а відтак підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.241 СК України після набрання чинності рішенням суду про визнання усиновлення недійсним або скасування усиновлення суд у місячний строк зобов'язаний надіслати копію рішення до державного органу реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 238, 239, 240, 241 Сімейного Кодексу України, ст.ст. 10,11,60,61,212,213,215 ЦПК України, суд

вирішив:

Позов ОСОБА_1, ОСОБА_2 до Органу опіки та піклування виконавчого комітету Переяслав-Хмельницької міської ради, відділу реєстрації актів цивільного стану Переяслав-Хмельницького управління юстиції Київської області про скасування усиновлення задовольнити.

Змінити прізвище та по-батькові ОСОБА_4 на ОСОБА_5, виключити відомості з актового запису про те, що батьками усиновленої є ОСОБА_1 та ОСОБА_2; дані про місце народження змінити з м. Переяслав-Хмельницький, Київської області на м. Мала Виска, Кіровоградської області.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку через Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд шляхом подання заяви про апеляційне оскарження протягом десяти днів з дня проголошення рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги.

СУДДЯ/підпис/ з оригіналом згідно суддя

Джерело: ЄДРСР 26271282
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку