open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 1106/3334/2012

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А І Н И

12.09.2012

Долинський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Бондарчука Р.А.,

при секретарі Поліщук Т.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Долинська справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 (третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: сектор управління державної міграційної служби УДМС України в Кіровоградській області) про усунення перешкод у користування та розпорядженні майном, визнання особи такою, що втратила право на житло та зняття з реєстрації, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідачки , мотивуючи свої вимоги тим , що в його приватній власності є квартира АДРЕСА_1 . З 13.09.2006 року в даній квартирі зареєстрована відповідачка ОСОБА_2 Після того як вони з відповідачкою одружилися в 2007 році , відповідачка виїхала на заробітки до Італії . В зв»язку з її небажанням повертатися в Україну , згідно рішення Долинського районного суду Кіровоградської області від 19.07.2012 року шлюб між ними розірвано . На даний час позивач не має роботи , реєстрація відповідачки за вказаною адресою створює йому складнощі в оплаті комунальних послуг і отриманні субсидії . В зв»язку з тим , що відповідачка останні два роки не бажає з позивачем спілкуватись , він вимушений звертатись до суду .

В судовому засіданні позивач наполягає на позовних вимогах , суду пояснив , що відповідачка є його колишньою дружиною , шлюб між ними розірвано 19.07.2012 року , вона дала згоду на розірвання шлюбу . В 2007 році відповідачка виїхала до Італії на заробітки , де перебуває по даний час . За комунальні послуги вона не сплачує , відмовляєється з ним спілкуватись . Він повідомляв її через матір про призначення справи до судового розгляду , пропонував вирішити питання в добровільному порядку , але вона взагалі не збирається повертатись в Україну .

Відповідачка ОСОБА_2 в судове засідання не з»явилась по невідомим причинам . Про час та місце розгляду справи повідомлено своєчасно в установленому законом порядку .

Представник третьої особи - Сектору управління державної міграційної служби УДМС України в Кіровоградській області , в судове засідання не з»явився , до суду надано письмову заяву , в якій просять розглянути справу без їх участі , позов визнають .

За таких підстав , зі згоди позивача , суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи , що відповідає положенням ст. 224 ЦПК України .

Заслухавши пояснення позивача , дослідивши матеріали , суд дійшов висновку , що позовні вимоги підлягають задоволенню .

Позивачеві ОСОБА_1 дійсно на праві приватної власності належить квартира АДРЕСА_1 , що підтверджується копією договору купівлі-продажу від 29.10.1999 року , копією технічного паспорту , копією домової книги , та копією довідки БТІ № 557 від 29.10.1999 року ( а.с. 7, 8-9, 10, 11 ) .

Згідно довідки старшої під»їзду , посвідченої секретарем виконкому Долинської міської ради від 16.08.2012 року , відповідачка ОСОБА_2 за зазначеною адресою не проживає з серпня 2007 року ( а.с. 6 ) .

За даними довідки Виконкому Долинської міської ради № 3078 від 16.08.2012 року відповідачка ОСОБА_2 зареєстрована за вказаною адресою , але згідно довідки старшої під»їзду будинку , за даною адресою не проживає з серпня 2007 року ( а.с. 5 ) .

Відповідно до ч.1 ст. 321 ЦК України право власності є непорушним . Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні .

На підставі ст. 391 ЦК України власник має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном .

У відповідності до положень ч.2 ст.48 Закону України "Про власність" власник може вимагати усунення будь-яких порушень його права власності .

Згідно ст. 72 ЖК України визнання особи такою , що втратила право користування жилим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки , провадиться в судовому порядку .

За умовами ст. 98 ч. 3 ЖК України тимчасові жильці на вимогу наймача або членів сім'ї , які проживають разом з ним , зобов'язані негайно звільнити приміщення , а в разі відмовлення -підлягають виселенню в судовому порядку без надання іншого житлового приміщення .

Відповідно до положень ч.2 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» громадянам України , а також іноземцям та особам без громадянства , які на законних підставах перебувають в Україні , гарантуються свобода пересування та вільний вибір місця проживання на її території, за винятком обмежень , які встановлені законом . Реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод , передбачених Конституцією , законами чи міжнародними договорами України , або підставою для їх обмеження .

Таким чином в судовому засіданні достовірно встановлено , що дана квартира належить позивачу , відповідачка не проживає в зазначеній квартирі тривалий час , отже остання втратила право користування житловим приміщенням (квартирою) та зобов»язана знятись з реєстраційного обліку за вказаною адресою , оскільки ст. 71 ЖК України передбачено, що право користування жилим приміщенням зберігається за відсутнім протягом шести місяців , а тому відповідачку необхідно визнати особою , що втратила право користування житлом та зняти з реєстраційного обліку за місцем реєстрації . Все вищезазначене суд вважає підставами для задоволення позовних вимог .

Керуючись ст.ст. 213-215, 224-226 ЦПК України , суд , -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 -задовольнити .

Визнати ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, особою, яка втратила право користування житловим приміщенням -квартирою АДРЕСА_1 та зобов'язати її знятись з реєстраційного обліку за вказаною адресою.

Зобов'язати Долинський районний сектор управління державної міграційної служби УДМС України в Кіровоградській області - зняти ОСОБА_2,

ІНФОРМАЦІЯ_1 з реєстраційного обліку за вказаною адресою .

Рішення довести для відому та виконання завідувачу Долинського районного сектору управління державної міграційної служби.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку відповідно до вимог ст. 294 ЦПК України .

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданого протягом 10-ти днів з дня отримання

його копії .

ГоловуючийР. А. Бондарчук

Джерело: ЄДРСР 25945905
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку