open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 0308/6607/12

Провадження № 2/0308/3057/12

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 серпня 2012 року

Луцький міськрайонний суд Волинської області

у складі:

головуючого судді Івасюти Л.В.

при секретарі Зінчук А.О.

з участю позивача ОСОБА_1

відповідача ОСОБА_2

представника відповідача ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Луцька справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права на виготовлення державного акту, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 19.04.2012року звернулася в суд із позовом до ОСОБА_2 про визнання права на виготовлення державного акту .

Свій позов мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_4. Після її смерті залишилась земельна ділянка розміром 0,05 га для ведення садівництва, яка розташована в с.Романів Луцького району в садівничому товаристві «Воротнів». Остання не залишила заповіту. Після смерті матері спадкоємцями першої черги за законом є вона та її сестра, відповідач по справі, ОСОБА_2. Вона прийняла спадщину шляхом подачі відповідної заяви до Першої Луцької державної нотаріальної контори, а відповідач подала заяву про відмову від прийняття спадщини.

У заяві посилається на те, що Романівська сільська Рада Луцького району Волинської області винесла рішення №22/3 від 30.10.2009 року про передачу ОСОБА_4 безкоштовно у приватну власність земельної ділянки розміром 0,05 га для ведення садівництва, номер ділянки №792 в садівничому товаристві «Воротнів». Була виготовлена на ім'я останньої технічна документація із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку. Проте, за життя мати не встигла оформити Державний акт на землю.

А тому, в даний час виникло питання про виготовлення та видачу їй державного акту на право власності на земельну ділянку за технічною документацією щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку.

Посилаючись на вищенаведене, позивач просить суд визнати за нею, ОСОБА_1, як спадкоємцем ОСОБА_4, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1, право на виготовлення та видачу державного акту на ім'я ОСОБА_1 на право приватної власності на земельну ділянку розміром 0,05 га для ведення садівництва в с.Романів Луцького району в садівничому товаристві «Воротнів», яка була передана померлій ОСОБА_4 у власність на підставі рішення Романівської сільської Ради Луцького району Волинської області №22/3 від 30.10.2009 року.

В судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримала з підстав, наведених у позовній заяві.

Відповідач в судовому засіданні не заперечувала проти задоволення позову.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши письмові докази у справі, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

З копії свідоцтва про смерть НОМЕР_1, виданого відділом реєстрації актів цивільного стану Луцького міського управління юстиції Волинської області вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_4 (а.с. 3)

Судом встановлено, що після смерті останньої залишилась спадщина, яка складається з земельної ділянки розміром 0,05 га для ведення садівництва, яка розташована в с.Романів Луцького району у садівничому товаристві «Воротнів».

Відповідно до ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ст.1223 ч.2 ЦК України у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Згідно ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Як встановлено в судовому засіданні, ОСОБА_4 не залишила заповіту. Спадкоємцями першої черги за законом є після смерті матері є позивач - ОСОБА_1 та її сестра - відповідач ОСОБА_2.

Згідно з ст.1268 ч.З ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину.

Відповідно до ст.1269 ч.1 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Згідно з ст.1270 ч.1 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст.1273 ч.1 ЦК України спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу. Заява про відмову від прийняття спадщини подається до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини.

З матеріалів справи вбачається, що позивач прийняла спадщину шляхом подачі відповідної заяви до Першої Луцької державної нотаріальної контори. Відповідач подала заяву про відмову від прийняття спадщини.

Згідно розділу X п.1 «Перехідні положення» ЗК України рішення про передачу громадянам України безоплатно у приватну власність земельних ділянок, прийняті органами місцевого самоврядуванню відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року "Про приватизацію земельних ділянок", є підставою для виготовлення та видачі цим громадянам або їх спадкоємцям державних актів на право власності на земельну ділянку за технічною документацією щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку.

Як вбачається з матеріалів справи, Романівська сільська Рада Луцького району Волинської області винесла рішення №22/3 від 30.10.2009 року про передачу ОСОБА_4 безкоштовно у приватну власність земельної ділянки розміром 0,05 га для ведення садівництва, номер ділянки №792 в садівничому товаристві «Воротнів». Була виготовлена на ім'я останньої технічна документація із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку. Проте, за життя мати позивача не встигла оформити Державний акт на землю.

Відповідно ч.3 ст. 1296 ЦК України відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину

За таких обставин, суд прийшов до висновку, що позов слід задовольнити та визнати за позивачем, як спадкоємцем ОСОБА_4, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1, право на виготовлення та видачу державного акту на ім'я ОСОБА_1 на право приватної власності на земельну ділянку в с.Романів Луцького району в садівничому товаристві «Воротнів», яка була передана померлій ОСОБА_4 у власність згідно з рішенням Романівської сільської Ради Луцького району Волинської області №22/3 від 30.10.2009 року.

Керуючись ст.ст. 8, 10, 60, 212-215 ЦПК України, ст. ст. 1216, 1217, 1223, 1261-1265, 1268, 1269, 1270, 1273, 1296 ЦК України, суд, -

в и р і ш и в :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, як спадкоємцем ОСОБА_4, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1, право на виготовлення та видачу державного акту на ім'я ОСОБА_1 на право приватної власності на земельну ділянку розміром 0,05 га для ведення садівництва, яка розташована в с.Романів Луцького району в садівничому товаристві «Воротнів», яка була передана померлій ОСОБА_4 у власність на підставі рішення Романівської сільської Ради Луцького району Волинської області №22/3 від 30.10.2009 року.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Волинської області через Луцький міськрайонний суд протягом десяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Луцького міськрайонного суду Л.В. Івасюта

Джерело: ЄДРСР 25829702
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку