open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 108/5684/12 р.

Провадження № 2а/108/253/12 р.

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 серпня 2012 року

Суддя Керченського міського суду Автономної Республіки Крим Захарова К.П., розглянувши у порядку письмового провадження адміністративний позов ОСОБА_1 до Управління праці та соціального захисту населення Керченської міської ради про визнання бездіяльності протиправною, зобов'язання вчинити певні дії,

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду із адміністративним позовом про перерахунок недоплаченої щомісячної допомоги на дитину до досягнення нею трьох років, та стягнення недоотриманої суми допомоги. Вимоги позову мотивовані тим, що вона має малолітнього сина ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1. Відповідно до ЗУ „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" щомісячно їй повинна сплачуватися грошова допомога, яка частково компенсує втрату заробітної плати (доходу)у період відпуски по догляду за дитиною до досягнення ним трирічного віку у розмірі, що встановлюється правлінням Фонду, але не менше встановленого законом прожиткового мінімуму, однак у порушення цих норм отримує щомісячно грошову допомогу в розмірі 130 гривень. На підставі наведеного позивач просить визнати протиправною бездіяльність відповідача відносно не нарахування та несплати їй допомоги по догляду за сином до досягнення ним трирічного віку -в розмірі, не нижче прожиткового мінімуму, також просить зобов'язати відповідача призвести перерахунок та здійснити виплату на її користь недоплачених сум допомоги на утримання сина, з урахуванням раніше призведених виплат допомоги, в розмірі, не нижче прожиткового мінімуму, за період з 07.12.2011 р. по 07.06.2012 р. -в розмірі 4 621 грн. 31 коп. та надалі до виповнення сином трьох років.

Представник відповідача - Управління праці та соціального захисту населення м. Керчі не надіслав до суду своїх заперечень та думку щодо позовної заяви та розгляду справи.

Ухвалою судді від 12.06.2012 р. було відкрито скорочене провадження у справі, дослідивши матеріали справи приходжу до висновку про необхідність розгляду справи у письмовому провадженні.

Дослідивши матеріали справи прихожу до наступних висновків

Так, як вбачається з матеріалів справи, позивач є матір'ю малолітнього сина -ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, що підтверджується копією свідоцтва про народження дитини (а.с. 7).

Позивачці призначена допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, що підтверджується наданою клієнтської випискою банку, допомога по догляду за ОСОБА_2 призначена з 30.11.2011 р. розмір допомоги складав 130 грн.

З 01 січня 2007 року згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 16.01.2007 р. за №32 "Питання виплати застрахованим особам допомоги при народженні дитини та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку" та Наказу Міністерства праці та соціальної політики від 06.12.2006 року за №453 "Про передачу функцій призначення та виплати, допомоги, при народженні дитини та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку застрахованим особам від страхувальників та робочих органів виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та його відділень органам праці та соціального захисту населення" повноваження робочих органів виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та його відділень з призначення та виплати допомоги при народженні дитини та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, які передбачені Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування в зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" від 18.01.2001 року № 2240-14 передані органам праці та соціального захисту населення.

Таким чином, Управління праці та соціального захисту населення з 01 липня 2007 року забезпечує призначення допомоги при народженні дитини та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку на підставі документів, визначених Законом України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням", у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Даним Законом також встановлений розмір зазначених видів допомоги.

Згідно ст.43 Закону України ЗУ "Про соціальну допомогу, у зв'язку із втратою працездатності, пологами та похованням" зі змінами та доповненнями, допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку для застрахованої особи надається застрахованій особі у розмірі, що встановлюється правлінням Фонду, але не менше розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом. Стаття 15 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" встановлює, що допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається у розмірі встановленого законом прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років.

Відповідно до Закону України "Про державний бюджет України на 2012 рік" розмір прожиткового мінімуму для дітей у віці до 6 років встановлено: з 01 січня -893 грн., з 01 квітня -911 грн., з 01 липня -917 грн.

Відповідно до прикінцевих положень ЗУ "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" розмір державної допомоги сім'ям з дітьми, передбаченої статтею 15 цього Закону, визначається Верховною Радою України в Законі про Державний бюджет України на відповідний рік у відсотковому відношенні до прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку з поступовим наближенням до прожиткового мінімуму, але при цьому не може бути нижчим за величину, що дорівнює 25% зазначеного прожиткового мінімуму, а з 1 січня 2006 року -50% прожиткового мінімуму.

Відповідно до п.23 розділу 2 Закону України "Про державний бюджет України на 2008 та про внесення змін до деяких законодавчих актів України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" від 28.12.2007 року ч.1 ст.15 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" викладена у новій редакції, відповідно до якої допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається у розмірі, що дорівнює різниці між прожитковим мінімумом, встановленим для працездатних осіб та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 130 грн. Пункт 3 розділу 8 "Прикінцеві положення" викладено у такій редакції: "Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається у розмірі, що дорівнює різниці між: з 1 січня 2008 року -50%, з січня 2009 року -75%, з січня 2010 року -100% прожиткового мінімум на одну особу за попередні шість місяців".

Рішенням Конституційного Суду України від 22 травня 2008 року даний пункт Закону неконституційним не визнавався.

Матеріали справи також не містять доказів про звернення ОСОБА_1 до відповідача у встановленому законодавством порядку, з метою реалізації своїх прав на отримання допомоги в більш вищому розмірі.

Таким чином, відповідач проводить нарахування допомоги позивачці у розмірі, який відповідає вимогам ст.15 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми", тобто позовні вимоги є безпідставними.

Враховуючи вище викладене, суд приходить до висновку про те, що позовні вимоги задоволенню не підлягають.

Керуючись ст.ст.12,70,71,76,79,94, 158-163, 167, 186 КАС України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні позову ОСОБА_1 до Управління праці та соціального захисту населення Керченської міської ради про визнання бездіяльності протиправною, зобов'язання вчинити певні дії -відмовити у повному обсязі.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на постанову суду подається до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через Керченський міський суд протягом десяти днів з дня отримання повного тексту постанови суду, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні під час проголошення постанови суду, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цієї постанови.

Суддя Захарова К.П.

Джерело: ЄДРСР 25643158
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку