open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Копія

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 серпня 2012 р. Справа № 2a-1870/6145/12

Сумський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Прилипчука О.А.,

розглянувши в порядку письмового провадження в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу №2а-1870/6145/12

за позовом ОСОБА_1

до Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по місту Ромни Роменського міськрайонного управління юстиції,

третя особа - ОСОБА_3,

про зобов'язання вчинити дії,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА _1 (далі по тексту - позивач, ОСОБА_1) звернулась до суду з позовом до Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по місту Ромни Роменського міськрайонного управління юстиції, (далі по тексту - відповідач, ВДРАЦС по м. Ромни Роменського МРУЮ в Сумській області), третя особа - ОСОБА_3, в якому просять суд:

- зобов'язати відповідача внести зміни до актового запису № 264, зробленого 18 липня 1995 року в книзі записів актів громадянського стану про народження, шляхом виправлення по-батькові дитини з «ОСОБА_4» на «ОСОБА_4», а також шляхом виправлення імені батька дитини з «ОСОБА_3» на «ОСОБА_3».

В обґрунтування позовних вимог зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у неї поза шлюбом народився син - ОСОБА_4, про що Відділом реєстрації актів громадянського стану міськвиконкому м. Ромни зроблено відповідний запис за № 264 від 18.07.1995 р. у Книзі записів актів громадянського стану про народження.

У вказаному актовому записі про народження по-батькові сина записано як «ОСОБА_4», а ім'я його батька як «ОСОБА_3».

Вказане підтверджується висновком №38-02-82 про внесення змін до актового запису цивільного стану, складеного 10.01.2012 р. відповідачем.

Після встановлення батьківства батьком ОСОБА_4 визнаний ОСОБА_3, що підтверджується свідоцтвом про встановлення батьківства від 18.07.1995 р.

Того ж дня - 18.07.1995 р. видано свідоцтво про народження ОСОБА_4, в якому по-батькові ОСОБА_4 записано вже як «ОСОБА_4», а його батьком записаний ОСОБА_3.

Проте, в дійсності ім 'я батька ОСОБА_4 - ОСОБА_3, а не ОСОБА_3, чи ОСОБА_3, і відповідно по-батькові ОСОБА_4 в дійсності є ОСОБА_4, а не ОСОБА_4, чи ОСОБА_4.

У зв'язку з вищевикладеним позивачка звернулась до відповідача з заявою про внесення змін до актового запису про державну реєстрацію народження сина ОСОБА_4 за № 264 від 18.07.1995 р., а саме: про зміну по-батькові дитини з «ОСОБА_4» на «ОСОБА_4», та зміну імені батька дитини з «ОСОБА_3» на «ОСОБА_3».

На виконання зазначеної заяви до Міністерства юстиції Азербайджанської Республіки надіслано відповідний запит з проханням надати копію актового запису про народження батька ОСОБА_4.

Відділом ДРАЦС Головного управління юстиції у Сумській області за № 2594-07-33/1 від 26.12.2011 р. було переслано довідку про відсутність актового запису про народження ОСОБА_3 надіслану Міністерством юстиції Азербайджанської Республіки.

У зв'язку з вищевикладеним встановити правильність написання імені батька дитини та відповідно по-батькові дитини неможливо, а тому вважається неможливим внести відповідні зміни до актового запису про народження ОСОБА_4 за № 264 від 18.07.1995 р.

В той же час, той факт, що ім 'я батька ОСОБА_4 в дійсності є ОСОБА_3, а не ОСОБА_3, чи ОСОБА_3, і відповідно по-батькові ОСОБА_4 в дійсності є ОСОБА_4, а не ОСОБА_4, чи ОСОБА_4 підтверджується рядом документів, а саме: переклад з азербайджанської мови на російську мову Свідоцтва про народження батька ОСОБА_4, переклад з азербайджанської мови на російську мову довідки від 26.04.2012 р. №293, виданої Головою Виконавчої влади Кангарлинського району Нахічеванської Автономної Республіки, свідоцтвом на проживання іноземного громадянина НОМЕР_1, виданим 11.07.2011 р. ОСОБА_3, посвідченням члена Самарської обласної громадської організації «Ліга азербайджанців Самарської області» № 78, виданим 11.01.2007 р. ОСОБА_3.

У всіх вказаних документах ім 'я батька ОСОБА_4 записано саме як ОСОБА_3.

Таким чином, з вищевикладеного вбачається, що фактичні підстави для задоволення заяви щодо внесення змін існують, але відповідач відмовляє у зв'язку з відсутністю копії актового запису про народження ОСОБА_3.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про органи реєстрації актів громадянського стану'" передбачено, що акти громадянського стану - це засвідчені державою факти народження, смерті, одруження, розірвання шлюбу, встановлення батьківства, переміни прізвища, імені, по батькові. Вони є юридичними фактами, з якими закон пов'язує виникнення, зміну або припинення відповідних прав та обов'язків. Акти громадянського стану підлягають обов'язковій реєстрації в органах реєстрації актів громадянського стану.

Згідно ст. 2 цього Закону систему органів реєстрації актів громадянського стану складають відділи реєстрації актів громадянського стану Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, обласних. Київського та Севастопольського міських, районних, районних у містах, міських (міст обласного значення) управлінь юстиції, виконавчі органи сільських, селищних, міських (крім міст обласного значення) рад.

Згідно ст. 18 Закону України "Про органи реєстрації актів громадянського стану" відділи реєстрації актів громадянського стану районних, районних у містах, міських (міст обласного значення) управлінь юстиції проводять реєстрацію народження, смерті, одруження, розірвання шлюбу, встановлення батьківства, переміни прізвища, імені, по батькові, приймають і розглядають заяви громадян про внесення змін, доповнень, поновлення, а також анулювання записів актів громадянського стану та у встановленому порядку зберігають актові книги. Виконавчі органи сільських, селищних, міських (крім міст обласного значення) рад проводять реєстрацію народження, смерті, одруження та встановлення батьківства.

Основними завданнями органів реєстрації актів громадянського стану відповідно до ст. 5 Закону України "Про органи реєстрації актів громадянського стану" є: забезпечення повної, своєчасної і правильної реєстрації актів громадянського стану; внесення до актових записів необхідних змін, доповнень та виправлень; поновлення втрачених та анулювання повторно складених актових записів; видача громадянам свідоцтв про реєстрацію; збереження архівного фонду.

Відповідно до ст. 19 Закону України "Про органи реєстрації актів громадянського стану" реєстрація народження, смерті, одруження, розірвання шлюбу, встановлення батьківства, переміни прізвища, імені та по батькові провадиться органами реєстрації актів громадянського стану в книгах спеціального зразка, які є єдиними доказами засвідчених у них фактів. Зразки книг реєстрації актів громадянського стану затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Згідно ст. 21 вказаного Закону про кожний факт реєстрації акта громадянського стану органами реєстрації актів громадянського стану видаються відповідні свідоцтва про народження, смерть, одруження, розірвання шлюбу, встановлення батьківства, переміну прізвища, імені та по батькові на бланках суворої звітності, виготовлених за єдиними зразками.

Позивач вважає, що відмовляючи у внесенні змін до актового запису про народження сина ОСОБА_4, відповідач допустив порушення п. п. 2, 8 ч. 3 ст. 2 КАС України, а саме: рішення прийняте з використанням повноваження всупереч меті, з якою це повноваження надано; рішення прийняте без дотримання необхідного балансу між несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів мого сина і цілями, на досягнення яких спрямоване прийняте рішення.

Крім того, відповідно до п. 1.1. Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 р. № 96/5 та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 14.01.2011 р. за №55/18793, внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться відділами державної реєстрації актів цивільного стану районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних управлінь юстиції (далі - відділи державної реєстрації актів цивільного стану) у випадках, передбачених чинним законодавством. У разі відмови у внесенні змін до актових записів цивільного стану у висновку відділу державної реєстрації актів цивільного стану вказуються причини відмови та зазначається про можливість оскарження його у судовому порядку.

Відповідно до п. 1.7. вказаних правил, зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання відповідного актового запису, за винятком випадків, встановлених у пункті 2.28 розділу II цих Правил.

Згідно п. 1.10. вказаних правил, питання про внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання розглядається у тримісячний строк з дня подання відповідної заяви до відділу державної реєстрації актів цивільного стану. За наявності поважних причин цей строк продовжується з письмового дозволу керівника відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі (за місцем їх подання), але не більше ніж на три місяці.

Відповідно до п. 2.1. вказаних правил, заява про внесення змін до актового запису цивільного стану за формою, наведеною в додатку 1, подається до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника, а у випадках, передбачених статтею 53 Сімейного кодексу України, також до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання першого примірника актового запису про шлюб при пред'явленні паспорта або паспортного документа.

Відповідно до п. 2.6. вказаних правил, разом із заявою про внесення змін до актового запису цивільного стану заявником подаються: свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану, у яких зазначені неправильні, неповні відомості або відомості, які підлягають зміні; інші документи, необхідні для розгляду заяви та вирішення питання по суті.

Відповідно до абз. 1 п. 2.7. вказаних правил, на підтвердження достовірності представлених заявником документів про державну реєстрацію актів цивільного стану відділом державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичним представництвом чи консульською установою України додаються до матеріалів справи повні витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, копії відповідних актових записів цивільного стану, на підставі яких вирішується питання щодо необхідності внесення змін або відмови в цьому.

Відповідно до п. 2.12. вказаних правил, на підставі зібраних документів та за наслідками перевірки відділ державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво чи консульська установа України складає обгрунтований висновок про внесення змін до актового запису (або декількох актових записів) цивільного стану або про відмову в цьому за формою, наведеною в додатку 2. У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку мають бути чітко вказані причини відмови та зазначено про можливість її оскарження в судовому порядку.

Таким чином, відповідно до абз. 1 п. 2.7 вказаних правил питання про внесення змін в актовий запис вирішується після отримання копій відповідних актових записів цивільного стану і на підставі цих копій. Проте, в даному випадку копію актового запису про народження батька ОСОБА_4 отримати неможливо.

Ст. 9 Закону України "Про органи реєстрації актів громадянського стану'' передбачено, що зміст актів громадянського стану, а також відмова в реєстрації актів громадянського стану, в тому числі у переміні прізвища, імені та по батькові, внесенні змін, доповнень, виправлень до записів актів громадянського стану, їх поновленні та анулюванні, можуть бути оскаржені до вищестоящого органу та до суду.

Відповідно до п. 2.13.2 вказаних Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 р. № 96/5 та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 14.01.2011 р. за № 55/18793, підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є постанова адміністративного суду.

Позивач, представник відповідача та третя особа в судове засідання не з'явились, належним чином повідомлені про час та місце розгляду справи.

Представником відповідача надано клопотання про розгляд справи без його участі (а.с. 22).

Третя особа - ОСОБА_3, позовні вимоги підтримує, просить їх задовольнити та розглянути справу без його участі (а.с.23).

Відповідно до вимог ч.6 ст. 12 та ч.1 ст. 41 Кодексу адміністративного судочинства України під час судового розгляду справи в судовому засіданні забезпечується повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу, крім випадків неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи у разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження).

Таким чином, фіксування судового засідання по справі не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, враховуючи наступне.

Судом встановлено, що 18.07.1995 р. у Книзі записів актів громадянського стану про народження Відділом реєстрації актів громадянського стану міськвиконкому м. Ромни зроблено запис № 264 про народження ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, про що видано відповідне свідоцтво про народження (а.с. 9).

У вказаному актовому записі про народження по-батькові записано як «ОСОБА_4», а ім'я його батька як «ОСОБА_3».

10.01.2012 р. відповідачем складено висновок №38-02-82 щодо неможливості внесення змін до актового запису цивільного стану (а.с.8).

Задовольняючи позовні вимоги, суд виходить з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 18 Закону України "Про органи реєстрації актів громадянського стану в Україні" відділи реєстрації актів цивільного стану районних, районних у містах, міських (міст обласного значення) управлінь юстиції проводять реєстрацію народження, смерті, шлюбу, розірвання шлюбу, визнання батьківства, зміну імені, приймають і розглядають заяви про внесення змін, доповнень, поновлення, а також анулювання записів актів громадянського стану та у встановленому порядку зберігають актові книги.

Згідно ст. 5 Закону України "Про органи реєстрації актів громадянського стану" завданнями органів реєстрації актів громадянського стану є: забезпечення повної, своєчасної і правильної реєстрації актів громадянського стану; внесення до актових записів необхідних змін, доповнень та виправлень; поновлення втрачених та анулювання повторно складених актових записів; видача громадянам свідоцтв про реєстрацію; збереження архівного фонду.

Відповідно до ст. 19 Закону України "Про органи реєстрації актів громадянського стану в Україні" реєстрація народження, смерті, одруження, розірвання шлюбу, встановлення батьківства, переміни прізвища, імені та по батькові провадиться органами реєстрації актів громадянського стану в книгах спеціального зразка, які є єдиними доказами засвідчених у них фактів. Зміни і доповнення до актового запису громадянського стану здійснюються відповідно до Положення про порядок зміни, доповнення, поновлення та анулювання актових записів цивільного стану, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 26 вересня 2002 р. N 86/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 10 грудня 2007 р. N 1227/5) (надалі по тексту - Положення).

Відповідно до п. 2.3 Положення заяви про внесення змін до актових записів цивільного стану подаються особами, щодо яких були складені ці актові записи; батьками неповнолітніх (малолітніх).

За змістом п. 1.5. Положення вбачається, що Заяви про поновлення, анулювання та внесення змін до актових записів цивільного стану приймаються відділами реєстрації актів цивільного стану в порядку, визначеному цим Положенням.

Працівник відділу реєстрації актів цивільного стану, який прийняв заяву, звіряє відомості, зазначені заявником у заяві, з паспортом або паспортним документом. Суперечливі дані в документах письмово пояснюються. Документи, які мають необумовлені виправлення, підчистки або викликають сумніви щодо їх достовірності, перевіряються особливо ретельно та, у разі потреби, направляються для проведення їх експертизи до судово-експертної установи Міністерства юстиції України (за рахунок заявника).

На підставі ст. 28 Цивільного Кодексу України ім'я фізичної особи складається з прізвища, власного ім'я та по-батькові. Ім'я фізичній особі дається згідно із законом.

Згідно ч. 1 ст. 147 Сімейного Кодексу України по-батькові дитини визначається за ім'ям батька.

Ім'я батька визначено як «ОСОБА_3», що підтверджується такими документами, а саме:

- перекладом з азербайджанської мови на російську мову свідоцтва про народження батька ОСОБА_4 (а.с. 11);

- перекладом з азербайджанської мови на російську мову довідки від 26.04.2012 р. №293, виданої Головою Виконавчої влади Кангарлинського району Нахічеванської Автономної Республіки (а.с.13 );

- свідоцтвом на проживання іноземного громадянина НОМЕР_1, виданим 11.07.2011 р. ОСОБА_3 (а.с. 14);

- посвідченням члена Самарської обласної громадської організації «Ліга азербайджанців Самарської області» № 78, виданим 11.01.2007 р. ОСОБА_3 (а.с.15).

Таким чином, відмова внести зміни в актовий запис про народження дитини порушує зазначені норми закону і призводить до того, що по-батькові сина є іншим, ніж ім'я батька.

Відповідно до п. 2.9. Положення, підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є, зокрема, постанова адміністративного суду.

Згідно до п. 2.12 Положення, зміни, доповнення, виправлення вносяться в актові записи цивільного стану.

Посилання відповідача на відсутність копії актового запису про народження батька дитини, як на підставу для відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану, суд визнає безпідставними та необґрунтованими, оскільки в матеріалах справи є копія самого свідоцтва про народження батька з перекладом на російську мову.

Отже, суд приходить до висновку, що позовні вимоги щодо внесення змін до актового запису про народження №264 від 18.07.1995 р. ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 94, 98, 158-163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов ОСОБА_1 до Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по місту Ромни Роменського міськрайонного управління юстиції,третя особа - ОСОБА_3, про зобов'язання вчинити дії -задовольнити в повному обсязі.

Зобов'язати Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по місту Ромни Роменського міськрайонного управління юстиції внести зміни до актового запису №264 від 18 липня 1995 року в книзі записів актів громадянського стану про народження шляхом виправлення по-батькові дитини з «ОСОБА_4»на «ОСОБА_4», а також шляхом виправлення імені батька дитини з «ОСОБА_3»на «ОСОБА_3».

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня отримання копії повного тексту постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя (підпис) О.А. Прилипчук

З оригіналом згідно

Суддя О.А. Прилипчук

Джерело: ЄДРСР 25628259
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку