open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41

________________________________________________________________________

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" липня 2012 р. Справа № 5023/2226/12

вх. № 2226/12

Суддя господарського суду Аюпова Р.М.

при секретарі судового засідання Лобові Р.М.

за участю представників сторін:

позивача - Ісмагілов О.О., дов від 03.03.12 начальник юридичного відділу;

відповідача - не з'явився;

розглянувши справу за позовом Чугуївської міської ради, м. Чугуїв

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ВВМ Плюс", м. Чугуїв

про зобов'язання укласти додаткову угоду

ВСТАНОВИВ:

Позивач -Чугуївська міська рада звернувся до господарського суду Харківської області з позовною заявою до відповідача -ТОВ "ВВМ Плюс-3"про зобов'язання укласти додаткову угоду змісту викладеного позивачем у позовній заяві.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 21 травня 2012 року прийнято вказану позовну заяву до розгляду, порушено провадження у справі та призначено її до розгляду у судовому засіданні на 05 червня 2012 року об 11:00 год. В обґрунтування позовних вимог зазначає, що підставою для укладання додаткової угоди є прийняття 25.02.2011 року Чугуївською міською радою рішення «Про запровадження у 2011 році нової базової вартості одного кв.м. земель м. Чугуєва » та посилаючись, зокрема, на приписи статті 175 Господарського кодексу України та на Закон України "Про оцінку земель" , вказуючи на необхідність внесення змін до укладеного між сторонами договору оренди землі, з огляду на зміну грошової оцінки землі, про що відповідача було повідомлено у відповідності до вимог чинного законодавства.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 21 травня 2012 року прийнято вказану позовну заяву до розгляду, порушено провадження у справі та призначено її до розгляду у судовому засіданні на 05 червня 2012 року об 11:00 год.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 05 червня 2012 року , у зв'язку із неявкою представника відповідача та ненадання сторонами витребуваних судом документів, розгляд справи відкладено на 03 липня 2012 року о 12:00 год.

У призначеному судовому засіданні 03 липня 2012 року представник позивача підтримав заявлений позов та просив суд його задовольнити, надав через канцелярію суду витребувані судом документи (вх. № 8809), які судом долучені до матеріалів справи.

У призначене судове засідання представник відповідача не з'явився, про причини неявки у судове засідання суд не повідомив, витребувані судом документи не надав. Про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, про що свідчить відмітки про направлення ухвали про відкладення розгляду справи від 05.06.2012 року, яка направлялась на адресу відповідача, згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, та в якій повідомлялось про час та місце розгляду даного судового засідання, при цьому враховані приписи пункту 3.5.11 Інструкції з діловодства в господарських судах України, затвердженої наказом Вищого господарського суду України від 10.12.2002 р. № 75 (з подальшими змінами). Як свідчить наявне в матеріалах справи поштове повідомлення зазначена ухвала суду отримана представником відповідача 14.05.2012 року.

У постанові пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26 грудня 2011 року "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" зазначено, що в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом. Таким чином, суд вважає, що відповідач -ТОВ «ВВМ Плюс3» належним чином був повідомлений про дату, час та місце судового засідання.

Присутній в судовому засіданні 03 липня 2012 року позивач вважає за можливе розглянути справу по суті в даному судовому засіданні без участі представника відповідача, пояснив, що ним надані всі документи, які необхідні для розгляду справи по суті.

Статтею 6 Конвенції про захист прав і основних свобод людини 1950 року, ратифікованою Верховною Радою України ( Закон України від 17.07.1997 року № 475/97 - ВР ), кожній особі гарантовано право на справедливий і відкритий розгляд при визначенні її громадських прав і обов'язків впродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, створеним відповідно до закону.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 07 травня 2012 року сторони попереджені про розгляд справи за наявними в ній матеріалами у разі неявки представників сторін у судове засідання та ненадання витребуваних судом документів. Враховуючи це, враховуючи також достатність часу, наданого сторонам для підготовки до судового засідання та підготовки витребуваних судом документів, приймаючи до уваги принципи змагальності та диспозитивності господарського процесу, закріплені п.4 ч.3 ст. 129 Конституції України, ст. 4-3 та ст. 33 ГПК України, суд вважає, що господарським судом в межах наданих йому повноважень сторонам створені усі належні умови для надання доказів у справі та є підстави для розгляду справи за наявними у справі матеріалами відповідно до ст.. 75 ГПК України.

З'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно та повно дослідивши надані докази, суд встановив наступне.

07 червня 2007 року між Чугуївською міською радою Харківської області (далі -позивач) та ТОВ «ВВМ Плюс 3» (далі - відповідач) укладено договір оренди землі (далі договір), що зареєстрований у Чугуївському районному відділі реєстрації Харківської регіональної філії ДП «Центр ДЗК при держкомітеті України» про що у державному реєстрі земель вчинено запис від 07.06.2007 року, у відповідності до умов якого позивач, надав а відповідач прийняв у строкове платне користування земельну ділянку, на землях житлової та громадської забудови, кадастровий № 6312090001:65:002:0006, яка знаходиться по вул.. Горішного в м. Чугуєві Харківської області загальною площею 1,5250 га, строком на 10 років, для експлуатації та обслуговування господарчого двору.

Відповідно до п. 5 договору оренди землі, нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 488433,79 грн.

Згідно з п.9 договору оренди землі від 07.06.2007 р. орендна плата за землю вноситься орендарем у грошовій формі у розмірі 7326,51 грн., відповідно до рішення І сесії ХХІV скликання від 05.04.2002 року Чугуївської міської ради у розмірі 2 відсотків до нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Відповідно п. 14 договору, орендна плата за землю щорічно переглядається у разі, зокрема, зміни розміру земельного податку підвищення цін, тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством.

Рішенням Чугуївської міської ради від 25.02.2011 року «Про запровадження у 2011 році нової базової вартості одного кв.м. земель м. Чугуєва» запроваджено нову базову вартість одного кв.м земель в м. Чугуєві у розмірі 102,13 грн.

Відповідно до Витягу Міськрайонного управління Держкомзему у місті Чугуїв і Чугуївському районі Харківської області про нормативну грошову оцінку станом на 01.01.2012 року, нормативна грошова оцінка земельної ділянки по вул.. Горішного в м. Чугуєві Харківської області загальною площею 1,5250 га становить 5745214,86 грн.

Для приведення розміру орендної плати у відповідність до вимог чинного законодавства щодо нормативно-грошової оцінки земель та укладення додаткової угоди до договору оренди землі від 07 червня 2007 року, Чугуївською міською радою на адресу ТОВ «ВВМ Плюс 3» направлено відповідний лист від 05.04.2011 року № 886/0234 в якому, позивач повідомив про необхідність до 25.04.2011 року внести зміни до діючого договору оренди землі оскільки відповідно до внесення змін щодо базової вартості одного кв.м земель у місті Чугуєві та відповідно до ст.. 288 Податкового кодексу України розмір орендної плати за рік повинен становити не менше 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки з урахуванням індексів інфляції. Підтвердженням фактичного направлення листа від 05.04.2011 року № 886/02-34 свідчить наявний в матеріалах справи витяг із журналу вихідної кореспонденції за 2011 рік.

Проте, як зазначає позивач у позовній заяві, відповідач на зазначений лист не відреагував та не надіслав представника для укладання відповідної додаткової угоди. Такі обставини, на думку позивача, свідчать про порушення його прав та охоронюваних законом інтересів і є підставою для їх захисту у судовому порядку.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам з урахуванням фактичних та правових підстав позовних вимог і заперечень проти них суд виходить з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст.13 Конституції України земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, що знаходяться на території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією України.

Відповідно до ст.12 Земельного кодексу України до повноважень міських рад у галузі земельних відносин на території міст належить: здійснення контролю за використанням та охороною земель комунальної власності, додержанням земельного та екологічного законодавства.

Згідно п.12 Перехідних положень Земельного кодексу України до розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.

Отже земельна ділянка за адресою: вул.. Горішного, м. Чугуїв, Харківська обл. знаходиться у віданні Харківської міської ради.

Загальні умови укладення договорів визначені статтею 179 Господарського кодексу України, частиною 3 якої, зокрема, передбачено, що укладення господарського договору є обов'язковим для сторін, у випадку, якщо існує пряма вказівка закону щодо обов'язковості укладання договору для певних категорій суб'єктів господарювання.

Згідно ст. 792 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов'язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату. Відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Статтею 93 Земельного кодексу України передбачено, що право оренди земельної ділянки -це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

У відповідності до ст. 125 Земельного кодексу України право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації. Приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється. Згідно ч. 2 ст. 126 Земельного кодексу України право оренди землі оформляється договором, який реєструється відповідно до закону.

З урахуванням наведених положень чинного законодавства України суд приходить до висновку про те, що взаємовідносини між позивачем та відповідачем щодо оренди землі врегульовані відповідним господарським договором -договором оренди, зареєстрованим в державному реєстрі. При цьому укладення цього договору є обов'язковим у разі використання відповідачем земельної ділянки по вул.. Горішного, в м. Чугуєві Харківської області в силу наведених вище приписів чинного законодавства.

Відповідно до ст. 651 Цивільного кодексу України, зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом; а також у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору (ст. 652 ЦК України).

Згідно ст. 632 ЦК України ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. У випадках, встановлених законом, застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування.

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" від 3 червня 2008 року №309-УІ внесено зміни до частин четвертої та п'ятої статті 21 Закону України "Про оренду землі", відповідно до яких річна орендна плата за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності, надходить до відповідних бюджетів, розподіляється і використовується відповідно до закону і не може бути меншою для інших категорії земель - трикратного розміру земельного податку, що встановлюється Законом України "Про плату за землю". Річна орендна плата за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності, не може перевищувати 12 відсотків їх нормативної грошової оцінки.

Частиною 2 ст.18 Закону України "Про оцінку земель" від 11.12.2003, № 1378-IV, зі змінами та доповненнями, нормативна грошова оцінка земельних ділянок проводиться: розташованих у межах населених пунктів незалежно від їх цільового призначення - не рідше ніж один раз на 5 - 7 років; розташованих за межами населених пунктів земельних ділянок сільськогосподарського призначення - не рідше ніж один раз на 5 - 7 років, а несільськогосподарського призначення - не рідше ніж один раз на 7 - 10 років. Статтею 15 вказаного Закону встановлено, що підставою для проведення оцінки земель (бонітування ґрунтів, економічної оцінки земель та нормативної грошової оцінки земельних ділянок) є рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування.

Статтею 30 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Із наведеними нормами щодо умов та порядку зміни договору оренди землі кореспондуються положення пункту 14 та пунктів 29,39 договору оренди землі 07.06.2007 року. Умовами цих пунктів договору визначено, що розмір орендної плати переглядається щорічно у разі: зміни умов господарювання, передбачених договором; зміни розмірів земельного податку, підвищення цін, тарифів, у тому числі наслідок інфляції тощо. Зміна умов договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір розв'язується у судовому порядку.

Отже, нормами чинного законодавства, а також умовами спірного договору передбачено можливість зміни умов договору за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у випадках встановлених договором або законом. Оскільки сторонами в договорі оренди передбачена можливість збільшення розміру орендної плати, а орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності є регульованою ціною, тому законодавча зміна граничного розміру цієї плати є підставою для перегляду розміру орендної плати, встановленої умовами договору. Цей висновок суду узгоджується із правовою позицією Верховного Суду України у аналогічній справі, викладеною у постанові від 06.12.2010 р. у справі № 2-1/10068-2008.

При цьому, згідно зі ст. 144 Конституції України органи місцевого самоврядування в межах повноважень визначених законом, приймають рішення які є обов'язковими до виконання на відповідній території, а тому в разі прийняття відповідним органом рішення про внесення змін щодо ставок орендної плати за земельні ділянки, ці обставини можуть бути не взяті судом до уваги лише у разі скасування такого рішення органу місцевого самоврядування у встановленому законом порядку (Постанова Вищого господарського суду України від 10.05.11р. по справі №62/278-10).

На підставі матеріалів справи судом достовірно встановлено, що рішення Чугуївської міської ради Харківської області 7 сесії 6 скликання від 25.02.2011 року 11р. є чинними та у встановленому законом порядку не скасовані.

В матеріалах справи міститься лист Чугуївської міської ради № 88/02-34 від 05.04.2011 року, яким відповідача належним чином було повідомлено про обов'язковість укладення додаткової угоди щодо приведення у відповідність розміру орендної плати.

Крім того, суд зазначає, що в матеріалах справи наявний Витяг про нормативну грошову оцінку земельної ділянки по вул.. Горішного у м. Чугуєві Харківської області, відповідно до якого розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки 15250 кв.м становить 5745214,86 грн..

За таких підстав, відповідачу було відомо про необхідність укладення додаткової угоди щодо приведення у відповідність розміру орендної плати.

У відповідності до ч.3 ст. 653 ЦК України якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов'язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили. Так само відповідно до положень ч.2 ст.187 ГК України день набрання чинності рішенням суду, яким вирішено питання щодо переддоговірного спору, вважається днем укладення відповідного господарського договору, якщо рішенням суду не визначено інше.

За таких обставин суд приходить до висновку про наявність достатніх правових підстав для зобов'язання в судовому порядку відповідача укласти спірну додаткову угоду про зміни та доповнення до договору оренди землі № 040768200028 від 07.06.2007 року.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про наявність у справі достатніх правових підстав для визнання позовних вимог законними, обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат суд керується ст. 49 ГПК України. У спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Суми, які підлягають сплаті за проведення судової експертизи, послуги перекладача, адвоката, та інші витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються: при задоволенні позову - на відповідача; при відмові в позові - на позивача; при частковому задоволенні позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Таким чином, судові витрати у даній справі покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, ст.ст. 13, 144 Конституції України, ст.ст. 12, 93, 125, 126, 189 Земельного кодексу України, п. 12 Перехідних положень Земельного кодексу України, ст.ст. 179, 187, 284 Господарського кодексу України, ст.ст. 649, 651, 653, 654, 792 Цивільного кодексу України, ст.ст. 15, 30 Закону України "Про оренду землі", ст.ст. 13, 15, 18 Закону України "Про оцінку землі", ст. 2 Закону України "Про плату за землю", ст. 73 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", керуючись ст.ст. 1, 4, 4-3, 12, 33, 43, 47, 49, 75, 82-85 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

2. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю «ВВМ ПЛЮС 3» (ідентифікаційний код 34388408; місцезнаходження: 63503, Харківська обл.,, м. Чугуїв, бульвар Комарова, 10-В) укласти додаткову угоду наступного змісту:

" ДОДАТКОВА УГОДА

до договору оренди землі № 040768200028 від 07 червня 2007 р.

укладеного між Чугуївською міською радою, в особі міського голови Мінаєвої Галини Миколаївни та ТОВ «ВВМ ПЛЮС 3», в особі директора Бикова Володимира Юрійовича, який діє на підставі статуту на земельну ділянку, розташованою за адресою: по вул. Горішного, в с. Клугино- Башкирівка в м. Чугуєві Харківської області, кадастровий номер: 6312090001:65:002:0006

На підставі рішення VII сесії VI скликання Чугуївської міської ради від 25.02.2011 р. за № 197-VI та відповідно до Порядку проведення індексації грошової оцінки земель, затвердженого постановою Кабінету Міністрів № 783 від 12 травня 2000 року внести зміни до Договору оренди земельної ділянки:

п.9 Договору викласти в наступній редакції:

п.9 Орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі у розмірі 172356,44 (сто сімдесят дві тисячі триста п'ятдесят шість грн., сорок чотири коп.) гривень на рік, у розмірі 3 (трьох) відсотків до нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Додаткова угода набирає чинності з моменту підписання її сторонами.

Додаткова угода є невід'ємною частиною Договору оренди земельної ділянки за №040768200028 від 07 червня 2007 р.

Орендодавець, міський голова Г.М. Мінаєва

Орендар , Биков В.Ю.".

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ВВМ ПЛЮС 3» (місцезнаходження: 63503, Харківська обл.,, м. Чугуїв, бульвар Комарова, 10-В, ідентифікаційний код 34388408) на користь Чугуївської міської ради (63503, Харківська обл.., м. Чугуїв, вул.. Карла Лібнехта, буд. 35-А, ідентифікаційний код 21227883) 1073,00 грн. судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Повний текст рішення складено і підписано 09.07.2012 року.

Суддя Аюпова Р.М.

Джерело: ЄДРСР 25303457
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку