open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90

____________________________________________________________________

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 липня 2012 р.

Справа № 2-а-2748/12/2170

Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Анісімова О.В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в місті Херсоні до державного підприємства "Центральне конструкторське бюро "Ізумруд" про стягнення різниці між сумами призначених пенсій,

встановив:

Управління Пенсійного фонду України в місті Херсоні (далі - позивач або УПФУ) звернулось до адміністративного суду з позовом про стягнення з державного підприємства "Центральне конструкторське бюро "Ізумруд" (далі - відповідач або ДП ЦКБ "Ізумруд") різниці між сумами пенсій, призначених науковим працівникам та пенсій, призначеним відповідно до інших законодавчих актів за червень 2012 р. у розмірі 10424,10 грн.

У судове засідання сторони не з'явились. Представник позивача надала клопотання, відповідно до змісту якого позовні вимоги підтримує у повному обсязі та просить розглянути справу у порядку письмового провадження. Представник відповідача надав заяву, згідно із якою позовні вимоги визнає у повному обсязі та просить розглянути справу у порядку письмового провадження. Виходячи з вищевикладеного та на підставі ч. 4, ст. 122 КАС України суд визнав за можливе розглянути справу у порядку письмового провадження.

Відповідно до змісту позову його вимоги обґрунтовані наступним чином.

Законами України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 № 1788-XII, "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 № 1058-IV (далі по тексту - Закон № 1058) та "Про наукову і науково-технічну діяльність" від 13.12.1991 № 1977-XII (далі по тексту - Закон № 1977), а також постановою Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи" від 24.03.2004 № 372 (далі по тексту - Порядок) врегульовано правовідносини призначення, нарахування та виплати пенсій науковим та науково-технічним працівникам. Зокрема, ст.24 Закону № 1977 передбачено, що пенсії науковим (науково-педагогічним) працівникам призначаються в розмірі 80 відсотків від сум заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника, яка визначається відповідно до статті 23 цього Закону та частини другої статті 40 Закону № 1058 та на яку відповідно до законодавства нараховується збір на обов'язкове державне пенсійне страхування (внески). При цьому, відповідно до вимог цієї ж статті різниця між сумою пенсії, призначеної за цим Законом, та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується для наукових (науково-педагогічних) працівників державних підприємств за рахунок коштів цих підприємств, а також коштів державного бюджету в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Разом з цим, за рахунок коштів державного бюджету науковим (науково-педагогічним) працівникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної за цим Законом.

Відповідно до положень Порядку, який регламентує процедуру відшкодування підприємствами різниці між сумами пенсій, розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних небюджетних підприємств визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", про що відповідному підприємству відразу надсилається повідомлення за зразком, що додається до Порядку. Зазначені підприємства самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному роках.

Оскільки серед працівників ДП ЦКБ "Ізумруд" є особи, які набули право на призначення пенсії як науковим працівникам, йому направлено відповідне повідомлення про відшкодування сум різниці між пенсіями, призначеними як науковим працівникам, та пенсіями, призначеними відповідно до інших законодавчих актів. Так, сума зазначеного відшкодування за червень 2012 р. складає 10424,10 грн. Однак відповідач у встановлений законом строк не відшкодовує УПФУ вказану суму коштів. Тому позивач звернувся до суду для захисту своїх прав.

Представник відповідача позовні вимоги визнав у повному обсязі.

Дослідивши наявні матеріали, всебічно та повно з'ясувавши обставини справи, об'єктивно оцінивши докази, що мають юридичне значення для вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 1 Закону № 1977 під науково-технічною діяльністю розуміють інтелектуальну творчу діяльність, спрямовану на одержання і використання нових знань у всіх галузях техніки і технологій. Її основними формами (видами) є науково-дослідні, дослідно-конструкторські, проектно-конструкторські, технологічні, пошукові та проектно-пошукові роботи, виготовлення дослідних зразків або партій науково-технічної продукції, а також інші роботи, пов'язані з доведенням наукових і науково-технічних знань до стадії практичного їх використання. Відповідно до цієї ж статті науковим працівником вважається вчений, який за основним місцем роботи та відповідно до трудового договору (контракту) професійно займається науковою, науково-технічною, науково-організаційною або науково-педагогічною діяльністю та має відповідну кваліфікацію незалежно від наявності наукового ступеня або вченого звання, підтверджену результатами атестації.

Згідно із ч. 1 ст. 24 Закону № 1977 держава встановлює для наукових (науково-педагогічних) працівників, які мають необхідний стаж наукової роботи, пенсії на рівні, що забезпечує престижність наукової праці та стимулює систематичне оновлення наукових кадрів. Відповідно до ч. 3 цієї ж статті пенсії науковим (науково-педагогічним) працівникам призначаються в розмірі 80 відсотків від сум заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника, яка визначається відповідно до статті 23 цього Закону та частини другої статті 40 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та на яку відповідно до законодавства нараховується збір на обов'язкове державне пенсійне страхування (внески). Крім того, різниця між сумою пенсії, призначеної за цим Законом, та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується для наукових працівників державних підприємств за рахунок коштів цих підприємств, а також коштів державного бюджету в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. При цьому за рахунок коштів державного бюджету науковим (науково-педагогічним) працівникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної за цим Законом.

Відносини процедури відшкодування різниці між сумами пенсій, призначених та виплачених відповідно до Закону № 1977 та сумами пенсій, призначених відповідно до інших законодавчих актів, врегульовані Порядком. Так, відповідно до п. 5 Порядку розмір витрат на фінансування різниці у розмірах пенсій за рахунок коштів державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення за зразком, що додається. Зазначені підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному роках. Пунктом 3 Порядку встановлено, що фінансування різниці у розмірі пенсії осіб, які мають науковий стаж роботи на кількох підприємствах незалежно від форми власності та фінансування, здійснюється пропорційно зарахованому для призначення пенсії науковому стажу роботи за рахунок джерел фінансування, визначених законодавством для відповідних підприємств.

Підсумовуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що з метою стимулювання та заохочення наукової та науково-технічної діяльності держава встановила підвищений розмір пенсій для наукових працівників порівняно з тим розміром пенсій, призначення яких така особа має право обрати з інших підстав. Разом з цим, різниця у сумі пенсій, яка утворюється при цьому, відшкодовується підприємствами, на яких така особа працювала. Стосовно підприємств державної форми власності, то вони відшкодовують 50 % вищевказаної різниці - інші 50 % відшкодовуються за рахунок коштів державного бюджету. У випадку, коли особа отримала трудовий стаж на декількох підприємствах, сума пенсій відшкодовується ними пропорційно періоду робочого стажу, відпрацьованого особою на кожному підприємстві та який зарахований до трудового стажу, що надає право на призначення пенсії відповідно до Закону № 1977.

Судом встановлено, що ДП ЦКБ "Ізумруд" є підприємством державної форми власності, на що, зокрема, вказує відповідна частина його найменування - "державне підприємство". Виходячи із змісту довідок, наданих ДП ЦКБ "Ізумруд" для підтвердження наукового стажу своїх працівників та/або основного виду діяльності як науково-дослідницького підприємства, основним видом діяльності відповідача є здійснення наукових досліджень. Так, відповідно до змісту довідки від 25.06.2002 № 114 за підписом директора ДП ЦКБ "Ізумруд" Токаря А. Г. підприємству присвоєно кваліфікаційний код 73.10.0 - дослідження і розробки у галузі природничих та технічних наук. До основної науково-технічної діяльності ДП ЦКБ "Ізумруд" віднесено проектування морських транспортних, допоміжних науково-дослідницьких та інших суден, кораблів, доків та інших плавучих споруд усіх класів та призначень. Така діяльність складає більше 70 % загального річного об'єму робіт підприємства. Тобто, виходячи з виду господарської діяльності відповідача можна зробити висновок, що його колишні співробітники займались науково-технічною діяльністю, а тому пенсія їм призначена з урахуванням вимог Закону № 1977.

Зокрема, ДП ЦКБ "Ізумруд" підтверджено науковий стаж для наступних своїх працівників, копії відповідних довідок наявні у матеріалах справи: ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19, ОСОБА_20 Виходячи з цього, відповідач має обов'язок відшкодовувати різницю між сумами пенсій, призначених вказаним особам як науковим працівникам, та сумами пенсій, призначених їм відповідно до інших законодавчих актів. При цьому, оскільки ДП ЦКБ "Ізумруд" є підприємством державної форми власності, він відшкодовує таку різницю у розмірі 50 %. Крім того, відповідна сума коригується у випадку, коли працівник має стаж наукової роботи і на інших підприємствах, установах, організаціях.

Повідомлення про суми відшкодування різниці між сумами пенсій, призначених вказаним працівникам відповідача як науковим працівникам, та сумами пенсій, призначених їм відповідно до інших законодавчих актів, направлене ДП ЦКБ "Ізумруд 10.05.2012 р. та отримане його уповноваженою особою 17.05.2012 р., про що свідчить відмітка про вручення у копії поштового повідомлення, наявного у матеріалах справи. Однак, виходячи із доданих до позовної заяви документів, підприємство вчасно не перерахувало суму відшкодування за червень 2012 р., борг залишається непогашеним і на момент подачі позову. Відповідно до розрахунку боргу сума непогашеного зобов'язання відповідача за червень 2012 р. складає 10424,10 грн.

Відповідно до ст. 136 КАС України у випадку визнання відповідачем адміністративного позову під час судового розгляду справи стосовно порядку прийняття рішення застосовуються правила ст.112 КАС України. Так, у разі повного визнання відповідачем адміністративного позову і прийняття його судом приймається постанова суду про задоволення адміністративного позову.

Враховуюче, те, що відповідач адміністративний позов визнав у повному обсязі, а також вищезазначені обставини справи, суд приймає визнання відповідачем адміністративного позову у повному обсязі, вважає, що недоїмка відповідача з відшкодування різниці між сумами пенсій, призначених науковим працівникам, та пенсій, призначеним відповідно до інших законодавчих актів, підлягає стягненню.

Керуючись ст.ст. 112, 136, 158 - 163, 167 КАС України, суд -

постановив:

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в місті Херсоні до державного підприємства "Центральне конструкторське бюро "Ізумруд" про стягнення різниці між сумами пенсій, призначених науковим працівникам, та пенсій, призначеним відповідно до інших законодавчих актів задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з державного підприємства "Центральне конструкторське бюро "Ізумруд" (код ЄДРПОУ 14309617) на користь управління Пенсійного фонду України в місті Херсоні (код ЄДРПОУ 37960171) заборгованість з відшкодування різниці між сумами пенсій, призначених науковим працівникам, та пенсій, призначеним відповідно до інших законодавчих актів, за червень 2012 р. у розмірі 10424 (десять тисяч чотириста двадцять чотири) грн. 10 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Анісімов О.В.

кат. 10.1

Джерело: ЄДРСР 25173506
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку