open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.10.08 Справа № 10/583/08

Суддя Алейникова Т.Г.

За позовом: ФГ “Роса”, сел. Приазовське Приазовського району

до відповідача: ПП ОСОБА_1, АР Крим м. Білогірськ

Третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: ОСОБА_2, м. Бердянськ

Суддя Алейникова Т.Г.

За участю представників сторін:

Від позивача: Лисицький С.І. довіреність від 01.10.2007р.

Від відповідача: не з`явився

Від третьої особи: не з`явився

СУТНІСТЬ СПОРУ:

У судовому засіданні оголошено резолютивну частину рішення.

Розглядається спір про зобов'язання відповідача - ПП ОСОБА_1 та третьої особи ОСОБА_2 повернути позивачу - фермерському господарству „Роса" ( власнику) судно - теплохід „Южный Ветер", 1972 року випуску, двигун НОМЕР_1, реєстраційний номер судна НОМЕР_2, зареєстрований інспекцією Державного реєстратора України від 06.10.2003р. та зобов'язання відповідача - ОСОБА_1 та третьої особи - ОСОБА_2 повернути позивачу, власнику судна „Южный Ветер»- фермерському господарству „Роса", документи, передбаченні для такого судна ст. 35 Кодексу торговельного мореплавства України та до п.13 Порядку ведення Державного суднового реєстру України і Судновою книги України, затвердженого Постановою Кабінета Міністрів України від 26.09.1997р. №1069, а саме: свідоцтво про право власності на судно, обмірне свідоцтво, класифікаційне свідоцтво, свідоцтво про придатність судна до плавання або документи, що підтверджують проходження судном технічного нагляду, відповідно до затвердженої Укрдержрибгоспом форми; список осіб суднового екіпажу; свідоцтво про мінімальний оклад екіпажу; судовий журнал; машинний журнал; санітарний журнал; суднове санітарне свідоцтво; дозвіл на право користування судновою радіостанцією; журнал ( щоденник радіослужби) та інші документи відповідно до Регламенту радіозв'язку; свідоцтво про вантажну марку; журнал реєстрації заходів забрудненню моря; свідоцтво про тимчасове право на плавання під Державним прапором України (судовий патент), якщо воно видавалося; документально підтверджену інформацію про призначення риболовного судна і добову потужність технологічного обладнання.

Відповідач у судове засідання не з'явився, не надав суду відзив на позовну заяву чи доказів виконання договірних зобов'язань. Згідно ст. 75 ГПК України, якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами, якщо їх достатньо для вирішення спору по суті.

За клопотанням представника позивача судове засідання ведеться без застосування технічних засобів фіксації судового процесу.

Справу розглянуто в порядку ст. 75 ГПК України за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши пояснення сторін, суд встановив:

31 березня 2006р. між позивачем та першим відповідачем ОСОБА_1, який діяв за дорученням ВВМ № 469706 від 23.08.04р. в інтересах ОСОБА_2 був укладений договір купівлі-продажу судна -теплохід “Южный ветер», 1972 року випуску, двигун НОМЕР_1, реєстровий номер у Державному судновому реєстрі Маріупольського морського рибного порту НОМЕР_2 від 06.10.2003 року.

Зазначене судно належало третій особі ОСОБА_2 на підставі свідоцтва про право власності на судно НОМЕР_3, виданого Капітаном Маріупольського морського рибного порту 06.10.2003 року.

Відповідно до п. 2.1. Договору вартість судна становила 15 000 грн.00 коп.

П.2.2. Договору визначено, що вартість товару повинна була сплачена нашим підприємством (Покупець) протягом 10 днів з часу підписання договору. Свої зобов'язання за договором Покупець виконав належним чином в повному обсязі. Платіжним дорученням №142 від 04.04.2006 року була перерахована відповідачеві №1 ОСОБА_1 вартість судна за договором купівлі - продажу від 31.03.2006 року.

Відповідно до п. 2.3. Договору теплохід мав бути переданим позивачу протягом 3-х днів з моменту підписання договору. Проте свої зобов'язання за договором відповідач не виконав до теперішнього часу.

Також згідно п. 2.3. Договору право власності на судно „Южный Ветер" від Продавця до Покупця переходить з моменту підписання цього Договору, тобто з 31 березня 2006 року.

Відповідно вимогам ст..ст. 115, 325, 328 Цивільного Кодексу України господарське товариство є власником майна, яке придбане на заставах, не заперечених законодавством, тобто судно „Южный Ветер»є майном і приватною власністю юридичної особи - фермерського господарства „Роса".

Згідно п. 3 ст. 334 ЦК України право приватної власності на майно по договору виникає з моменту вступу в законну силу рішення суду про визнання договору дійсним.

Рішенням Приазовського районного суду Запорізької області від 06.04.2006 року , по справі №2-293/2006, визначено договір купівлю-продажу між Фермерським господарством „Роса" та ПП ОСОБА_1 теплохода „Южный Ветер" дійсним, та визнано право власності за фермерським господарством „Роса" ( код ЕДРПОУ 20480597) на теплохід „Южный Ветер" , реєстраційний номер НОМЕР_2, двигун НОМЕР_1, 1972 року випуску.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутністю таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч.1, ст.530 ЦК України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст.532 ЦК України місце виконання зобов'язання встановлюється у договорі. Якщо місце виконання зобов'язання не встановлено у договорі, то виконання зобов'язання про передачу товару (майна), що виникає на підставі інших право чинів крім передання нерухомого майна та договору перевезення провадиться за місцем зберігання товару (майна), якщо це місце було відоме кредиторові на момент виникнення зобов'язання.

Оскільки судно (предмет договору) є річчю, яка може бути вільно переміщена в просторі в мажах поверхні морського середовища, то відповідно до ч.2, ст.181 ЦК України воно є рухомою річчю.

У зв'язку з тим, що на момент укладання договору та до цього часу позивачу не відоме місце знаходження судна, то , на підставі п. 3, 5 ч.2 ст. 532 ЦК України, зобов'язання має бути виконаним за місцем проживання ( місцезнаходженням ) боржника.

Відповідачем ОСОБА_1 та третьою особою ОСОБА_2 порушенні права позивача ФГ „Роса" на володіння, користування та розпорядження річчю.

Власник судна „Южный Ветер»фермерське господарство „Роса" згідно ст. 387 ЦК України має право витребування видачі судна в натурі від незаконного і недобросовісного чужого володіння.

Відповідно до ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є примусове виконання обов'язку в натурі.

Фермерське господарство „Роса" не може зареєструвати своє право власності на належне йому майно в Державному реєстрі України, оскільки відповідачі не передають позивачу саме судно та судові документи, передбачені ст. 35 Кодексу торговельного мореплавства України, наявність яких під час проведення державної реєстрації в Державному судовому реєстрі України, відповідно до п. 13 Порядку Державного судового реєстру України і Судової книги України, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.19970р. №1069.

Згідно ст.ст. 526, 530 Цивільного кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України зобов'язання повинні виконуватися належним чином та в строк, що встановлений законом, договором.

На підставі викладеного позивач подав позов про зобов'язання відповідача ПП ОСОБА_1 та третьої особи ОСОБА_2 повернути позивачу - фермерському господарству „Роса" ( власнику) судно - теплохід „Южный Ветер", 1972 року випуску, двигун НОМЕР_1, реєстраційний номер судна НОМЕР_2, зареєстрований інспекцією Державного реєстратора України від 06.10.2003р. та зобов'язання відповідача 1 - ОСОБА_1 та третьої особи - ОСОБА_2 повернути позивачу, власнику судна „Южнй Ветер»- фермерському господарству „Роса", документи, передбаченні для такого судна ст. 35 Кодексу торговельного мореплавства України та до п.13 Порядку ведення Державного суднового реєстру України і Судновою книги України, затвердженого Постановою Кабінета Міністрів України від 26.09.1997р. №1069, а саме: свідоцтво про право власності на судно, обмірне свідоцтво, класифікаційне свідоцтво, свідоцтво про придатність судна до плавання або документи, що підтверджують проходження судном технічного нагляду, відповідно до затвердженої Укрдержрибгоспом форми; список осіб суднового екіпажу; свідоцтво про мінімальний оклад екіпажу; судовий журнал; машинний журнал; санітарний журнал; суднове санітарне свідоцтво; дозвіл на право користування судновою радіостанцією; журнал ( щоденник радіослужби) та інші документи відповідно до Регламенту радіозв'язку; свідоцтво про вантажну марку; журнал реєстрації заходів забрудненню моря; свідоцтво про тимчасове право на плавання під Державним прапором України (судовий патент), якщо воно видавалося; документально підтверджену інформацію про призначення риболовного судна і добову потужність технологічного обладнання.

Вимоги позивача засновані на законі, Договорі від 31.03.2006 року , підтверджені матеріалами справи та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 49, 75, 82, 84 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

1. ПП ОСОБА_1, АДРЕСА_1. Іден. Код НОМЕР_4 та ОСОБА_2, АДРЕСА_2 - повернути фермерському господарству „Роса", 72000, Запорізька область, Приазовський район, сел. Приазовське, вул. Кірова, 48, код ЄДРПОУ 20480597 ( власнику) судно - теплохід „Южный Ветер", 1972 року випуску, двигун НОМЕР_1, реєстраційний номер судна НОМЕР_2, зареєстрований інспекцією Державного реєстратора України від 06.10.2003р..

2. ПП ОСОБА_1, АДРЕСА_1. Іден. Код НОМЕР_4 та ОСОБА_2, АДРЕСА_2 повернути фермерському господарству „Роса", 72000, Запорізька область, Приазовський район, сел. Приазовське, вул. Кірова, 48, код ЄДРПОУ 20480597 ( власнику) документи, передбаченні для такого судна ст. 35 Кодексу торговельного мореплавства України та до п.13 Порядку ведення Державного суднового реєстру України і Судновою книги України, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.1997р. №1069, а саме: свідоцтво про право власності на судно, обмірне свідоцтво, класифікаційне свідоцтво, свідоцтво про придатність судна до плавання або документи, що підтверджують проходження судном технічного нагляду, відповідно до затвердженої Укрдержрибгоспом форми; список осіб суднового екіпажу; свідоцтво про мінімальний оклад екіпажу; судовий журнал; машинний журнал; санітарний журнал; суднове санітарне свідоцтво; дозвіл на право користування судновою радіостанцією; журнал (щоденник радіослужби) та інші документи відповідно до Регламенту радіозв'язку; свідоцтво про вантажну марку; журнал реєстрації заходів забрудненню моря; свідоцтво про тимчасове право на плавання під Державним прапором України (судовий патент), якщо воно видавалося; документально підтверджену інформацію про призначення риболовного судна і добову потужність технологічного обладнання.

Суддя Алейникова Т.Г.

Рішення підписано 10.10.08

Джерело: ЄДРСР 2514500
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку