open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 2a-0770/690/12

рядок статзвітності № 10.1

код - 10

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 травня 2012 року м. Ужгород

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Луцович М.М.

при секретарі судового засідання Гулай М.В.

за участю сторін:

сторони в судове засідання не з'явились,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Закарпатського окружного адміністративного суду адміністративну справу за позовною заявою управління Пенсійного фонду України в Рахівському районі Закарпатської області до Відкритого акціонерного товариства «Рахівська картонна фабрика» про стягнення заборгованості у розмірі 5005,21 грн., -

ВСТАНОВИВ:

До Закарпатського окружного адміністративного суду звернулося управління Пенсійного фонду України в Рахівському районі Закарпатської області до Відкритого акціонерного товариства «Рахівська картонна фабрика», якою просить, стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Рахівська картонна фабрика»заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 5005,21грн..

Позовні вимоги позивач мотивує наступним. Відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування " №1058 від 09.07.2003 року підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону. Таким чином у 2011 році підлягало відшкодуванню 90 відсотків фактичних витрат на виплату та доставку зазначених пенсій а з 2012 року -100%. За період з 01.09.2011 року по 29.02.2012 року відшкодуванню підлягало 5005,21грн., однак належного відшкодування сум виплачених громадянам пільгових пенсій не було здійснено. За наведених вище мотивів, просить Закарпатський окружний адміністративний суд задовольнити позовні вимоги

Представник Управління пенсійного фонду України в Рахівському районі Закарпатської області в судове засідання не з'явився, проте надав суду заяву, якою просив розгляд даної справи провести без участі позивача за наявними у справі матеріалами.

Відповідач в судове засідання не з'явився повторно, хоча про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, а за таких обставин, на підставі ст. 35 КАС України, сторона вважається належним чином повідомленою про дату, час та місце судового засідання.

Сторони в судове засідання не з'явилися, хоча про час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином, а відтак у відповідності до ч. 1 ст. 41 КАС України фіксація судового процесу технічними засобами не здійснюється.

З'ясувавши всі обставини у справі та перевіривши їх належними та допустимими доказами суд дійшов висновку, що адміністративний позов підлягає до задоволення з огляду на наступне.

Відповідно до довідки про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України Закарпатського обласного управління статистики ВАТ «Рахівська картонна фабрика» знаходиться за адресою: 90600, Закарпатська обл. м.Рахів, вул.. Б. Хмельницького, 70, код 00278741 (а.с.7).

Судом встановлено та підтверджено матеріалами справи, що громадянин ОСОБА_1 працював на ВАТ «Рахівська картонна фабрика» в особливо шкідливих і особливо важких умовах праці повний робочий день на атестованих робочих місцях зайнятий виконанням робіт «ковання метала в ручну і механічним способом», що підтверджується довідкою про пільговий стаж працівника, вказані обставини дали йому право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах по списку N1 згідно п. «а»статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»(а.с.6).

За період з 01.09.2011 року по 29.02.2012 року управлінням Пенсійного фонду в Рахівському районі по даній пенсійній справі проведено виплату пільгової пенсії з якої підлягає відшкодуванню 4928,33 грн. (90% від основного розміру пенсії, за період з 01.09.2011 р. по 31.12.2011р. та 100% за період з 01.01.2012 року по 29.02.2012 рік), та 76,88 грн. витрати на її доставку (а.с.а.с.9-13) .

Відповідно до наказу від 22 липня 2004р. № 166 «Про затвердження тарифів на оплату послуг, пов'язаних з виплатою та доставкою пенсій та грошової допомоги»тарифи на оплату послуг, пов'язаних з виплатою і доставкою державних пенсій та грошової допомоги, застосовуються підприємствами (операторами) зв'язку, що надають ці послуги, у відсотках від суми отриманої пенсії: у місті -0,79%, у селі та смт. -1,56%, а з жовтня 2007 року згідно наказу Міністерства транспорту та зв'язку України № 828 від 19.09.2007 р. витрати на доставку пенсій становлять для міста 0,80%, для села 1,95%. Отже, крім суми виплаченої пенсії відшкодуванню підлягає й витрати на доставку пенсії.

Відповідно до статті 6 пункту 6.8 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, що затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21-1 підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду місячну суму зазначену в повідомленні про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій. Однак, порушуючи вищезазначену вимогу законодавства товариство не здійснило належного відшкодування фактично виплаченої суми пільгової пенсії ОСОБА_1, у зв'язку з чим виникла заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату пільгової пенсії у розмірі 5005,21 грн.

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України № 1058, який набрав чинності з 01 січня 2004 року підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону. Таким чином у 2011 році підлягало відшкодуванню 90 % а з 2012 року -100% фактичних витрат на виплату та доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України.

За наведених вище обставин суд приходить до висновку, що права та інтереси позивача порушені та потребують судового захисту, а відтак позовні вимоги слід задовольнити повністю та стягнути з відповідача 5005,21грн..

Керуючись статтями 11, 70, 86, 160-163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву управління Пенсійного фонду України в Рахівському районі Закарпатської області до Відкритого акціонерного товариства «Рахівська картонна фабрика»про стягнення заборгованості у розмірі 5005,21 грн. задовольнити.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Рахівська картонна фабрика»(: 90600, Закарпатська обл. м.Рахів, вул.. Б. Хмельницького, 70, код 00278741) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії, у розмірі 5005,21 грн. ( п'ять тисяч п'ять грн. 21коп.) грн..

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Апеляційна скарга подається через Закарпатський окружний адміністративний суд з одночасним надсиланням її копії до суду апеляційної інстанції. У випадках, встановлених статтею 167 частиною 4 цього Кодексу десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Головуючий-суддя Луцович М.М.

Джерело: ЄДРСР 24736970
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку