open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

УКРАЇНА

Апеляційний суд Житомирської області

Справа 0624/2-982/2011

Категорія 23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 червня 2012 року Колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Житомирської області в складі:

головуючого - судді Трояновської Г.С.

суддів Миніч Т.І., Борисюка Р.М.

при секретарі Ямковій О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі цивільну справу за позовом прокурора Черняхівського району Житомирської області в інтересах ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Вінниця-агроенерджи» про розірвання договорів оренди землі, скасування державної реєстрації та стягнення заборгованості по орендній платі

за апеляційною скаргою прокурора Черняхівського району Житомирської області на заочне рішення Черняхівського районного суду Житомирської області від 23 лютого 2012 року, -

в с т а н о в и л а:

У грудні 2011 року прокурор Черняхівського району Житомирської області в інтересах громадянки ОСОБА_1 звернувся до суду з названим позовом. В обґрунтування вимог зазначав, що в результаті проведення перевірки було встановлено, що між позивачкою та відповідачем було укладено два договори про оренду земельних ділянок строком на 10 років, площею 1,83 га та 0,18 га, які розташовані на території Очеретянської сільської ради Черняхівського району Житомирської області і на праві приватної власності належать ОСОБА_1 Оскільки відповідач не сплачує орендну плату та не використовує земельні ділянки за призначенням, просив суд розірвати договори оренди, скасувати державну реєстрацію договорів та стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Вінниця-агроенерджи» на користь ОСОБА_1 заборгованість по орендній платі та пеню за 2009-2010 роки в сумі 3045,93 грн. , а також судові витрати.

Заочним рішенням Черняхівського районного суду Житомирської області від 23 лютого 2012 року в задоволенні позову відмовлено за безпідставністю.

В апеляційній скарзі, прокурор Черняхівського району Житомирської області просить рішення суду скасувати і ухвалити нове по суті позовних вимог. Зазначає, що висновки суду щодо відсутності доказів про укладення між сторонами договору оренди землі не відповідають дійсним обставинам справи, а надані позивачем докази не були взяті судом до уваги. Вказує, що позивачка дійсно є власником земельної ділянки площею 2,0096га, яка фактично складається з двох земельних ділянок, на території Очеретянської сільської ради Черняхівського району. Крім того, звертає увагу на те, що судом було безпідставно відмовлено у задоволенні клопотання про виклик у судове засідання як свідків начальника відділу Держкомзему Черняхівського району та голови Очеретянської сільської ради Черняхівського району Житомирської області.

Перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду в межах, визначених ст. 303 ЦПК України, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає до часткового задоволення.

Відмовляючи в задоволенні позову, суд першої інстанції виходив з того, що прокурором і позивачкою не надано доказів, що ОСОБА_1 була власником чи користувачем земельних ділянок, які стали об»єктом оренди, оскільки не надано доказів, що при укладені договорів оренди до них долучались план або схема земельних ділянок, які є невід»ємними частинами договорів.

Проте погодитись з таким висновком суду не можна.

Відповідно до ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Істотною умовою договору оренди землі є орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату (ст. 15 Закону України «Про оренду землі»).

Із матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_1 є власником земельних ділянок площею 1,83 га. та 0,18га., які розташовані на території Очеретянської сільської ради Черняхівського району, що підтверджується Державним актом на право власності на земельну ділянку серії НБ №545984, виданим 30 жовтня 2008 року /а.с.9,12/.

4 грудня 2008року між ОСОБА_1 та ТОВ «Вінниця -Агроенерджи» було підписано два договори оренди вказаних земельних ділянок, за якими ОСОБА_1 передала відповідачу належні їй земельні ділянки в оренду строком на 10 років зі сплатою на її користь орендної плати в розмірі 183грн.45коп. за земельну ділянку площею 1,83га та 39грн.45коп. за земельну ділянку площею 0,18га. за кожний рік /а.с.7-8,10-11/.

З 2008 року й по теперішній час земельні ділянки знаходяться в користуванні відповідача ТОВ «Вінниця -Агроенерджи».

Як додаток до договорів оренди землі позивачкою та відповідачем підписані акти приймання передачі зазначених земельних ділянок /а.с.9,12зв./.

Відповідно до ч. 1 ст. 20 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі підлягає державній реєстрації і на підставі ч. 1 ст. 210, ч. 3 ст. 640 ЦК України, ч. 2 ст. 125 ЗК України та ст. 18 Закону України "Про оренду землі" є укладеним з моменту такої реєстрації.

Договори оренди землі у встановленому законом порядку пройшли державну реєстрацію - 4 грудня 2008 року зареєстровані у Черняхівському районному відділі Житомирської регіональної філії Центру ДЗК за № 040822300294 та № 040822300295 /а.с.8зв., 11зв./.

Відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Законом України «Про оренду землі», тощо.

Згідно з ч. 1 ст. 32 Закону України "Про оренду землі" на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обовязків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження обєкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Так, ч. 1 ст. 24 указаного Закону передбачено, що орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

За умовами, передбаченими п. 11 зазначених договорів оренди землі відповідач повинен виплатити орендну плату у строк з 1 по 10 грудня кожного року /а.с. 7,10/.

Проте орендна плата за 2010 рік відповідачем виплачена не була.

В суді апеляційної інстанції ОСОБА_1 пояснила, що відповідач упродовж останніх років не використовує передані йому в оренду земельні ділянки, вони заросли бур"янами. Починаючи з 2010 року він перестав виплачувати орендну плату орендодавцям.

В поясненнях, даних в прокуратурі Черняхівського району, технічний директор ТОВ «Вінниця -Агроенерджи» Котвіцький М.Й. зазначив, що з 2009 року на орендованих землях ніяких робіт не проводилось і орендна плата не виплачувалась/а.с.33/.

Оскільки непроведення розрахунків по орендній платі є істотним порушенням договорів оренди землі, вимоги прокурора Черняхівського району в інтересах ОСОБА_1 про розірвання договору оренди землі підлягають задоволенню.

В суді апеляційної інстанції ОСОБА_1 пояснила, що відповідачем проводились розрахунки з односельчанами-орендодавцями за 2009 рік і вони отримали відповідну плату. Їй також нарахована орендна плата за 2009 рік, однак вона через збіг сімейних обставин не звернулась за її отриманням.

А тому колегія суддів вважає, що позивачка не позбавлена права отримати у даний час нараховану, але не виплачену їй орендну плату за 2009 рік і в цій частині вимог відмовляє в задоволенні позову.

Вимоги про стягнення орендної плати з урахуванням індексу інфляції та пені підлягають до задоволення за 2010 рік.

В судовому засіданні встановлено, що орендна плата за 2010 рік відповідачем не нараховувалась і не виплачувалась. Розмір орендної плати визначений п.9 договорів оренди /а.с.7,10/. Пунктом 10 Договорів визначено, що обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексу інфляції. У разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим договором справляється пеня у розмірі 2% несплаченої суми за кожний день прострочення /п.14Договору /а.с.7зв., 10зв./.

Колегія суддів погоджується з розрахунками заборгованості по орендній платі, зробленими прокурором Черняхівського району з урахуванням її індексації, як визначено Постановою Кабінету Міністрів від 12.05.2000 року № 783 «Про проведення індексації грошової оцінки земель постановою Кабінету Міністрів України» та пені у відповідності до пунктів 9,10 та 14 Договорів оренди землі у сумі 826грн.26коп. за 2010рік.

Разом з тим колегія суддів вважає, що вимоги прокурора про скасування державної реєстрації вказаних договорів в Черняхівському відділі Житомирської регіональної філії ДП „Центр державного кадастру" не підлягають до задоволення, оскільки діями відповідача в цій частині права позивачки не порушені, а орган до компетенції якого входить скасування такої реєстрації до участі у справі не притягнутий.

Оскільки скасування державної реєстрації договорів є похідною вимогою від вимоги про розірвання договорів оренди землі, то позивачка не позбавлена права в позасудовому порядку скасувати таку реєстрацію на підставі ухваленого рішення.

Висновки суду першої інстанції про те, що не надано доказів, що ОСОБА_1 була власником чи користувачем земельних ділянок, які стали об»єктом оренди, оскільки не надано доказів, що при укладені договорів оренди до них долучались план або схема земельних ділянок, які є невід»ємними частинами договорів є безпідставними зважаючи на наступне.

Земельні ділянки належать позивачці на підставі Державного акта про право власності на земельну ділянку (а.с.9,12). Зазначений правовстановлюючий документ є чинним.

Із змісту ст.12 Закону України „Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" випливає, що оформленню Державного акта на право власності на земельну ділянку передує виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості).

Крім того, з матеріалів справи вбачається, що до договору оренди земельної ділянки додано копію державного акта, при складанні, видачі та реєстрації якого було вчинено відповідні план та схему земельної ділянки, кадастровий план з відображенням обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів (а.с.9,12).

Також наявний в матеріалах справи акт про передачу та прийом земельної ділянки, підписаний позивачкою свідчить про те, що сторони оспорюваного договору оренди землі ще до початку використання земельної ділянки визначили її межі в натурі (на місцевості), як того вимагає діюче земельне законодавство України (ч.3 ст. 125 ЗК України).

З огляду на наведене рішення суду першої інстанції підлягає скасуванню з ухваленням нового рішення про часткове задоволення позову.

В порядку ст.88 ЦПК України з відповідача підлягає стягненню в дохід держави 429грн.20коп. судового збору /вимога майнового і немайнового характеру/214,60х2/.

Керуючись ст.ст.209,,218,303,307,309,313,314,316,317,319,324,325 ЦПК України, колегія суддів,-

в и р і ш и л а :

Апеляційну скаргу прокурора Черняхівського району Житомирської області задовольнити частково.

Заочне рішення Черняхівського районного суду Житомирської області від 23 лютого 2012 року скасувати, ухвалити нове рішення.

Позов задовольнити частково.

Розірвати договори оренди землі від 04.12.2008 року, укладені між ОСОБА_1 та ТОВ «Вінниця-Агроенерджи» на земельну ділянку площею 1,83га та 0.8 га на території Очеретянської сільської ради Черняхівського району.

Стягнути з ТОВ «Вінниця-Агроенерджи» на користь ОСОБА_1 заборгованість по орендній платі за землю та пеню в розмірі 826грн.26коп. за 2010рік.

Стягнути з ТОВ «Вінниця-Агроенерджи» в дохід держави 429грн.20коп. судового збору.

В решті вимог відмовити.

Рішення набирає законної сили з моменту проголошення і може бути оскаржено в касаційному порядку безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів з дня набрання ним законної сили.

Головуючий Судді

___________________________________________________________________________________________

Справа №0624/2-982/12 Головуючий у суді 1 інст. Слободенюк Н.Є.

Категорія 23 Доповідач Трояновська Г.С.

Джерело: ЄДРСР 24705107
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку