open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 червня 2012 р.

Справа № 4552/10

Львівський апеляційний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Багрія В.М.,

суддів Кушнерика М.П.,Старунського Д.М.,

розглянувши у порядку письмового провадження в м. Львові апеляційну скаргу Шепетівського комунального підприємства водопровідно-каналізаційного господарства на постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 27.10.2009 року в справі за позовом Шепетівського комунального підприємства водопровідно-каналізаційного господарства до управління Пенсійного фонду України у м. Шепетівка Хмельницької області про визнання недійсним і скасування рішення про застосування фінансових санкцій та пені,

В С Т А Н О В И В :

У жовтні 2009 року Шепетівське комунальне підприємство водопровідно-каналізаційного господарства звернулося до суду з позовом до управління Пенсійного фонду України у м. Шепетівка Хмельницької області про визнання недійсним і скасування рішення про застосування фінансових санкцій та пені.

Позивач посилався на те, що рішення відповідача №223 від 14.05.2009 року про стягнення штрафу у розмірі 7946,36 гривень і пені 238,38 гривень є необґрунтованим, оскільки страхові внески ним були сплачені, що підтверджується платіжними дорученнями.

Шепетівське комунальне підприємство водопровідно-каналізаційного господарства просило визнати недійсним і скасувати рішення управління Пенсійного фонду України у м. Шепетівка №223 від 14.05.2009 року про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несвоєчасну сплату страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Постановою Хмельницького окружного адміністративного суду від 27.10.2009 року в задоволенні позову відмовлено.

Постанову суду першої інстанції оскаржило Шепетівське комунальне підприємство водопровідно-каналізаційного господарства, подавши на неї апеляційну скаргу.

В апеляційній скарзі апелянт зазначає, що рішення суду першої інстанції є неправомірним, оскільки судом було залишено поза увагою те, що позивачем станом на 01.11.2009 року було реструктуризовано борг на суму 428 020 тис. грн. Згідно ст. 5 Закону України «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію», на суму реструктуризованої заборгованості не нараховується пеня житлово-комунальним підприємствам, енергогенеруючим компаніям та підприємствам Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" на їх недоїмку з платежів до бюджетів усіх рівнів.

Апелянт просить скасувати постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 27.10.2009 року та постановити нове рішення про направлення справи для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Особи, які беруть участь в справі, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, проте в судове засідання не прибули, що є підставою для розгляду справи в порядку письмового провадження за наявними в ній матеріалами.

Вислухавши суддю-доповідача, дослідивши обставини справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів приходить до висновку про те, що апеляційну скаргу слід залишити без задоволення з таких підстав.

В справі встановлено, що Шепетівським комунальним підприємством водопровідно-каналізаційного господарства страхові внески до Пенсійного фонду України були перераховані згідно платіжних доручень №541 від 21.04.2009 року, №542 від 21.04.2009 року, №555 від 21.04.2009 року, №556 від 22.04.2009 року, №582 від 24.04.2009 року та №583 від 24.04.2009 року.

14.05.2009 року управлінням Пенсійного фонду України у м. Шепетівка прийнято рішення №223 про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальником страхових внесків до Пенсійного фонду України, яким накладено на позивача штраф у розмірі 7946,36 грн. та нараховано пеню в розмірі 238,38 грн. за період з 21.04.2009 року.

Відмовляючи в задоволенні позову, суд першої інстанції виходив з того, що рішення відповідача про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальником страхових внесків до Пенсійного фонду України є правомірним, оскільки було порушено терміни сплати страхових внесків та дане порушення не заперечується позивачем.

Колегія суддів погоджується з такими висновками суду першої інстанції та вважає їх правильними з огляду на наступне.

Відповідно до ст. ст. 14, 15 «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (надалі Закон), страхувальниками є роботодавці - підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством.

Згідно п.6 ч. 2 ст. 17 Закону, страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Пунктом 6 ст. 20 Закону встановлено, що страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Згідно п. 12 ст. 20 Закону, страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Згідно ч. ч. 1, 2, 8, 9 ст.106 Закону, у разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків страхувальники зобов'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цією статтею. Суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (надалі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій. На недоїмку нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

Виконавчі органи Пенсійного фонду застосовують до страхувальників такі фінансові санкції: 1) у разі ухилення страхувальників, зазначених у пунктах 1 - 5 статті 14 цього Закону, на яких не поширюється дія Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", від взяття на облік або несвоєчасного подання заяви про взяття на облік в територіальних органах Пенсійного фонду накладається штраф у розмірі 10 відсотків суми страхових внесків, які підлягають сплаті за період ухилення від взяття на облік або несвоєчасного подання заяви про взяття на облік, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; 2) за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф залежно від строку затримки платежу в розмірі: 10 відсотків своєчасно не сплачених зазначених сум - у разі затримки їх сплати у строк до 30 календарних днів включно; 20 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати у строк до 90 календарних днів включно; 50 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати понад 90 календарних днів. Одночасно на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

З матеріалів справи видно, що Шепетівське комунальне підприємство водопровідно-каналізаційного господарства сплачувало суми страхових внесків за період з 21.04.2009 року по 24.04.2009 року з порушенням встановлених строків. Даний факт є визнаний позивачем, який в позовній заяві зазначає про дати сплати ним страхових внесків згідно платіжних доручень.

Тому відповідачем правомірно та обґрунтовано винесено рішення про застосування до позивача штрафних (фінансових) санкцій у розмірі 7946,36 грн. та нарахування пені в розмірі 238,38 грн.

За таких обставин постанова суду першої інстанції відповідає матеріалам справи, наявним в ній доказам, правильно застосованим нормам матеріального права, тому підстав для її скасування колегія суддів не знаходить

Посилання апелянта на реструктуризацію боргу та на те, що на суму реструктуризованої заборгованості не нараховується пеня житлово-комунальним підприємствам, енергогенеруючим компаніям та підприємствам Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" на їх недоїмку з платежів до бюджетів усіх рівнів є безпідставними, оскільки позивач не зазначав про дані обставини в позовній заяві, та дана реструктуризація була проведена станом на 01.11.2009 року, тобто після розгляду справи судом першої інстанції.

Керуючись ст.ст. 195, 197, 198, 200, 205, 206, 254 КАС України, апеляційний суд,

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу Шепетівського комунального підприємства водопровідно-каналізаційного господарства залишити без задоволення.

Постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 27.10.2009 року по справі № 2а-8866/09/2270 залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі та може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Головуючий: В.М. Багрій

Судді : М.П. Кушнерик

Д.М.Старунський

Джерело: ЄДРСР 24611945
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку