open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
35/551


ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел.230-31-34



РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа № 35/551


12.11.08


За позовом Відкритого акціонерного товариства «Київметробуд»

до 1) Київської міської ради

2) Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу

Київради (Київської міської державної адміністрації)

про укладення договорів оренди

Суддя Літвінова М.Є.

Представники:

від позивача: Полякова Т.І. - предст. за довір. №984 від 16.10.2008р.;

від відповідача-1: не з’явились; ?

від відповідача-2: не з’явились;


В судовому засіданні 12.11.2008р., на підставі ч.2 ст. 85 Господарського процесуального кодексу України, за згодою представника позивача оголошено вступну та резолютивну частини рішення.


ОБСТАВИНИ СПРАВИ:


На розгляд Господарського суду міста Києва передані позовні вимоги Відкритого акціонерного товариства «Київметробуд»до Київської міської ради та Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) про:

- визнання за позивачем права на оренду земельних ділянок загальною площею 0,34 га по вул. Коперника, 7 у Шевченківському районі м. Києва, а саме: на земельну ділянку №1 площею 0,23 га та земельну ділянку площею 0,11 га згідно з проектом відведення та висновками, які містяться в ньому, який погоджений у встановленому законодавством порядку;

- визнання укладеним договору оренди земельної ділянки №1 площею 0,23 га по вул. Коперника, 7 у Шевченківському районі м. Києва для будівництва житлового будинку з об’єктами соціально-побутового призначення, підземним паркінгом між Відкритим акціонерним товариством «Київметробуд»та Київською міською радою в редакції, запропонованій позивачем, з моменту набрання чинності судового рішення на умовах, визначених договором;

- визнання укладеним договору оренди земельної ділянки №2 площею 0,11 га по вул. Коперника, 7 у Шевченківському районі м. Києва для благоустрою та влаштування майданчиків для відпочинку між Відкритим акціонерним товариством «Київметробуд»та Київською міською радою в редакції, запропонованій позивачем, з моменту набрання чинності судового рішення на умовах, визначених договором;

- зобов’язання Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) зареєструвати вказані договори з усіма додатками, що є їх невід’ємними частинами, між Орендодавцем –Київською міською радою та Орендарем –Відкритим акціонерним товариством «Київметробуд», у встановленому порядку.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що відповідно до вимог ст.ст. 123, 125 Земельного кодексу України він розробив та погодив у встановленому порядку проект відведення земельної ділянки, надіслав пропозицію про укладання договору оренди земельної ділянки до Київради, але остання не підписала договір в редакції, запропонованій позивачем, та не надала зауважень до нього.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 23.10.2008р. було порушено провадження у справі №35/551, розгляд справи призначено на 05.11.2008 р.

До початку судового засідання 05.11.2008р. через Відділ діловодства Господарського суду міста Києва від відповідача-2 надійшов відзив на позов, в якому він просить суд відмовити позивачу в задоволенні позовних вимог до Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) у зв’язку з тим, що відповідач-2 не порушував права та законні інтереси позивача, оскільки до відповідача-2 не надходили на реєстрацію підписані обома сторонами договори оренди земельних ділянок загальною площею 0,34 га по вул. Коперника, 7 у Шевченківському районі м. Києва. Окрім того, у відзиві на позов було викладено клопотання про розгляд справи без участі представника Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації).

Представник позивача в судовому засіданні 05.11.2008р. надав документи на виконання вимог ухвали суду про порушення провадження у справі №35/551 від 23.10.2008р.

Відповідач-1 у судове засідання 05.11.2008р. не з’явився, своїх представників не направив, вимог ухвали суду про порушення провадження у справі №35/551 від 23.10.2008р. не виконав, витребуваних документів не надав.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 05.11.2008р., на підставі ст. 77 Господарського процесуального кодексу України, розгляд справи було відкладено на 12.11.2008р.

Представник позивача в судовому засіданні 12.11.2008р. подав заяву, якою уточнив позовні вимоги та просив суд:

- визнати за позивачем права на оренду земельних ділянок загальною площею 0,3308 га по вул. Коперника, 7 у Шевченківському районі м. Києва, а саме: на земельну ділянку №1 площею 0,2308 га та земельну ділянку площею 0,10 га згідно з проектом відведення та висновками, які містяться в ньому, який погоджений у встановленому законодавством порядку;

- визнати укладеним договір оренди земельної ділянки №1 площею 0,2308 га по вул. Коперника, 7 у Шевченківському районі м. Києва для будівництва житлового будинку з об’єктами соціально-побутового призначення, підземним паркінгом між Відкритим акціонерним товариством «Київметробуд»та Київською міською радою в редакції, запропонованій позивачем, а земельну ділянку такою, що передана, з моменту набрання чинності судового рішення на умовах, визначених договором;

- визнати укладеним договір оренди земельної ділянки №2 площею 0,10 га по вул. Коперника, 7 у Шевченківському районі м. Києва для благоустрою та влаштування майданчиків для відпочинку між Відкритим акціонерним товариством «Київметробуд»та Київською міською радою в редакції, запропонованій позивачем, а земельну ділянку такою, що передана, з моменту набрання чинності судового рішення на умовах, визначених договором;

- зобов’язання Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) зареєструвати вказані договори з усіма додатками, що є їх невід’ємними частинами, між Орендодавцем –Київською міською радою та Орендарем –Відкритим акціонерним товариством «Київметробуд», у встановленому порядку.

Відповідач-1 у судове засідання 12.11.2008р. не з’явився, своїх представників не направив, вимог ухвали суду про порушення провадження у справі №35/551 від 23.10.2008р. та ухвали суду №35/551 від 05.11.2008р. не виконав, витребуваних документів не надав.

Особи, які беруть участь у розгляді справи вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною в позовній заяві (див. Роз‘яснення Президії ВАСУ від 18.09.1997р. №02-5/289 “Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України).

Про місце, дату та час судового засідання відповідач-1 був повідомлений належним чином, але в судові засідання 05.11.2008р. та 12.11.2008р. ані відповідач-1, ані його представники не з’явились, відзиву на позов та витребуваних судом документів не надав.

За таких обставин, у відповідності до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши наявні у матеріалах справи докази, оглянувши в судовому засіданні оригінали документів, копії яких знаходяться в матеріалах справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд, -


ВСТАНОВИВ:


Відповідно до ч. 1 ст. 116 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають право власності та право користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

Відповідно до статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження.

Пунктом 12 Перехідних положень Земельного кодексу України визначено, що до розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.

Відповідно до п. 5 ст. 16 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»від імені та в інтересах територіальних громад права суб’єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

Порядок надання земельних ділянок у користування в м. Києві затверджений рішенням Київради від 26.06.2003р. №512/672 та рішенням Київради від 15.07.2004р. №457/1867.

Рішенням Київської міської ради від 05.07.2001р. №381/1357 погоджено місцерозташування багатоповерхового житлового будинку на вул. Коперника, 7 у Шевченківському районі м. Києва, проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок Відкритому акціонерному товариству «Київметробуд»(далі –позивач) для будівництва житлового будинку з об’єктами соціально-побутового призначення, підземним паркінгом та для благоустрою та влаштування майданчиків для відпочинку на вул. Коперника, 7 у Шевченківському районі, розроблений КП «Київський інститут земельних відносин»згідно з дорученням Київської міської державної адміністрації від 16.07.2003р. №21202, дорученням Київського міського голови від 17.02.2005р. №4507 та договором від 17.01.2005р. №16.

Відповідно до проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок остаточна площа земельної ділянки буде визначена після перенесення її меж в натуру (на місцевість).

Рішенням Київської міської ради ІV сесії V скликання від 24.05.2007р. №643/1304 «Про передачу земельних ділянок ВАТ «Київметробуд»для будівництва житлового будинку з об’єктами соціально-побутового призначення, підземним паркінгом та для благоустрою і влаштування майданчиків для відпочинку на вул. Коперніка, 7 у Шевченківському районі м. Києва»затверджено проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок ВАТ «Київметробуд», а також передано позивачу, за умови виконання пункту 4 цього рішення, в короткострокову оренду на 5 років земельні ділянки загальною площею 0,34 га на вул. Коперника, 7 у Шевченківському районі м. Києва за рахунок земель, вилучених відповідно до п.2 цього рішення (площею 0,24 га) та міських земель, не наданих у власність чи користування (площею 0,10 га), з них:

- ділянку №1 площею 0,23 га –для будівництва житлового будинку з об’єктами соціально-побутового призначення, підземним паркінгом,

- ділянку №2 площею 0,11 га –для благоустрою та влаштування майданчиків для відпочинку.

На виконання п.4.2 вищезазначеного рішення Київради (далі - відповідач-1) позивач звернувся до Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) щодо виготовлення технічної документації зі складання договору оренди земельної ділянки та доручення виконання робіт Комунальному підприємству «Київський міський центр земельного кадастру та приватизації землі»(лист №417 від 31.05.2007р.).

Між позивачем та Комунальним підприємством «Київський міський центр земельного кадастру та приватизації землі»було укладено договір №880 від 04.07.2007р. на виконання робіт по темі: «Перенесення в натуру (на місцевість) проекту відведення та виготовлення документу, що посвідчує право користування земельною ділянкою по вул. Коперника, 7 у Шевченківському районі м. Києва». Виконавцем цих робіт було розроблено технічну документацію, яку позивач прийняв за актом здачі-приймання робіт, в т.ч. акти визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), згідно з якими площа земельних ділянок була уточнена і визначена наступним чином:

- ділянка №1 площею 0,2308 га –для будівництва житлового будинку з об’єктами соціально-побутового призначення, підземним паркінгом;

- ділянка №2 площею 0,10 га –для благоустрою та влаштування майданчиків для відпочинку.

Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) (далі –відповідач-2) підготовлені договори оренди та документи, необхідні для їх нотаріального посвідчення, що були перевірені на відповідність рішенню Київради №643/1304 від 24.05.2007р. «Про передачу земельних ділянок ВАТ «Київметробуд»для будівництва житлового будинку з об’єктами соціально-побутового призначення, підземним паркінгом та для благоустрою і влаштування майданчиків для відпочинку на вул. Коперника, 7 в Шевченківському районі м. Києва» і направлені на адресу позивача для нотаріального посвідчення.

Позивач, підписавши договори оренди земельних ділянок, запропоновані відповідачем-2 для двостороннього підписання та нотаріального посвідчення, передав їх на підпис Київській міській раді (відповідачу-1) та для нотаріального посвідчення нотаріусу.

Натомість, у встановлені діючим законодавством строки договори підписані не були, будь-які зауваження або відмова від укладання договорів оренди позивачу не надійшли.

Обґрунтовуючи свої вимоги, позивач зазначає про те, що неправомірне затягування з боку відповідача-1 вирішення питання передачі зазначених вище земельних ділянок позивачу призводить до порушення прав останнього.

Оцінюючи подані позивачем докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуються на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно зі ст. 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Статтею 144 Конституції України встановлено, що органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території.

Частиною третьою статті 73 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” передбачено, що підприємства, установи та організації, а також громадяни несуть встановлену законом відповідальність перед органами місцевого самоврядування за заподіяну місцевому самоврядуванню шкоду їх діями або бездіяльністю, а також у результаті невиконання рішень органів та посадових осіб місцевого самоврядування, прийнятих у межах наданих їм повноважень.

Стаття 16 Закону України „Про оренду землі” визначає, що особа, яка бажає отримати земельну ділянку в оренду із земель державної або комунальної власності, подає до відповідного органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування за місцем розташування Земельної ділянки заяву (клопотання).

Порядок надання земельних ділянок у користування встановлений ст.ст. 123, 124 Земельного кодексу України. Тобто, законодавством України передбачено, що право користування набувається у порядку, встановленому Земельним кодексом України.

Відповідно до ч. 1 ст.124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Рішеннями Київської міської ради від 26.06.2003р. №512/672 та від 15.07.2004р. №457/1867 було затверджено Порядок надання земельних ділянок у користування в м. Києві.

Стаття 1 Закону України „Про оренду землі” та ст. 93 Земельного кодексу України встановлює, що право оренди земельної ділянки –це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Відповідно до ст. 6 Закону України „Про оренду землі”, орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі.

Згідно з ч.1 ст. 123 Земельного кодексу України надання земельних ділянок юридичним особам у постійне користування здійснюється на підставі рішень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування за проектами відведення цих земельних ділянок.

Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки (ч.1 ст. 124 Земельного кодексу України).

Згідно з ч.2 ст. 125 Земельного кодексу України право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації.

Право оренди землі оформляється договором, який реєструється відповідно до закону (ч.2 ст. 126 Земельного кодексу України).

Відповідно до ст. 638 Цивільного кодексу України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

Статтею 181 Господарського кодексу України визначений загальний порядок укладання господарських договорів, відповідно до якого господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Проект договору може бути запропонований будь-якою з сторін. У разі, якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примірниках. За наявності заперечень щодо окремих умов договору одна сторона, яка одержала проект договору, складає протокол розбіжностей, про що робиться застереження у договорі, та у двадцятиденний строк надсилає другій стороні два примірники протоколу розбіжностей разом з підписаним договором.

Відповідно до статті 42 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні" міський голова укладає договори від імені територіальної громади та на підставі рішень Київської міської ради.

Згідно з ч.5 ст.46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»сесія ради скликається в міру необхідності, але не менше одного разу на квартал, а з питань відведення земельних ділянок - не рідше ніж один раз на місяць.

Стаття 123 Земельного кодексу України встановлює, що рада в межах своїх повноважень, визначених цим Кодексом, в місячний строк приймає рішення про надання земельної ділянки.

Тобто, зазначена норма встановлює, що при встановленні відповідності проекту відведення земельної ділянки вимогам законодавства рада (в даному випадку Київська міська рада) приймає рішення про надання земельної ділянки.

Як уже зазначалось вище, Київська міська рада своїм рішенням від 24.05.2007р. №643/1304 затвердила проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок позивачу для будівництва житлового будинку з об’єктами соціально-побутового призначення, підземним паркінгом та для благоустрою і влаштування майданчиків для відпочинку на вул. Коперніка, 7 у Шевченківському районі м. Києва і передала позивачу в оренду на 5 років земельні ділянки загальною площею 0,34 га для будівництва житлового будинку з об’єктами соціально-побутового призначення, підземним паркінгом та для благоустрою і влаштування майданчиків для відпочинку на вул. Коперніка, 7 у Шевченківському районі м. Києва.

На виконання п.4.2 вищезазначеного рішення позивач замовив Комунальному підприємству «Київський міський центр земельного кадастру та приватизації землі»виконання робіт по перенесенню в натуру (на місцевість) проекту відведення та виготовлення документу, що посвідчує право користування земельною ділянкою по вул. Коперника, 7 у Шевченківському районі м. Києва.

Відповідач-2 підготував договори оренди та документи, необхідні для їх нотаріального посвідчення, що були перевірені на відповідність рішенню Київради №643/1304 від 24.05.2007р. «Про передачу земельних ділянок ВАТ «Київметробуд»для будівництва житлового будинку з об’єктами соціально-побутового призначення, підземним паркінгом та для благоустрою і влаштування майданчиків для відпочинку на вул. Коперника, 7 в Шевченківському районі м. Києва».

Позивач, підписавши вищевказані договори оренди земельних ділянок, запропоновані відповідачем-2, передав їх на підпис Київській міській раді (відповідачу-1). Однак, передані позивачем договори відповідач-1 у встановлені діючим законодавством строки не підписав та не повернув позивачу із зауваженнями.

Пізніше, позивач неодноразово звертався до відповідача-1 з пропозицією підписати договори оренди на виконання рішення Київради від 24.05.2007р. №643/1304, проте відповіді не отримав. Натомість, бездіяльність відповідача-1 призвела до спливу дев’ятимісячного строку, встановленого для підписання договорів оренди земельних ділянок в п.8 ст.28 «Регламенту розгляду питань щодо набуття та реалізації права користування землею в м. Києві», затвердженого рішенням Київради від 15.07.2004р. №457/1867 (строк закінчився 25.02.2008р.). Але згідно рішення Київської міської ради VI скликання від 17.07.2008р. №45/45 термін дії рішень Київради про передачу земельних ділянок, по яких не укладено договорів оренди та які втратили чинність згідно вищевказаного Регламенту, було продовжено до 31.10.2008р. Після цього позивач знову направляв відповідачу-1 на підпис договори оренди (листи №855 від 15.08.2008р., №948 від 03.10.2008р.), однак відповіді від відповідача-1 не отримав.

З матеріалів справи вбачається, що проекти договорів земельної ділянки, надіслані позивачем відповідачу-1, відповідають вимогам Закону України «Про оренду землі»та Типовій формі договору оренди землі, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004р. №220. Однак, в порушення ст.181 Господарського кодексу України, відповідач-1 у встановлені строки не підписав договір оренди земельної ділянки та не повернув його із зауваженнями позивачу.

Згідно з ч.9 ст.123 Земельного кодексу України, відмову органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади у наданні земельної ділянки в користування або залишення клопотання без розгляду в установлений строк може бути оскаржено в судовому порядку.

Згідно зі статтею 10 Господарського процесуального кодексу України спори, що виникають при укладенні господарських договорів, можуть бути подані на вирішення господарського суду.

Відповідно до частини 1 статті 187 Господарського кодексу України спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом.

Враховуючи, що відповідно до вимог Земельного кодексу України позивач вчинив всі передбачені законодавством дії, спрямовані на відведення йому земельної ділянки в оренду, а відповідно до ч.2 ст.126 Земельного кодексу України право оренди землі оформляється договором, який реєструється відповідно до закону, суд приходить до висновку, що одна із сторін (в даному випадку відповідач-1) безпідставно ухиляється від укладання договору за наявності рішення про виділення позивачу спірної земельної ділянки загальною площею 0,3308 га в оренду, чим порушує право позивача.

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідачем-1 не було надано належних та допустимих доказів на спростування обставин, викладених у позовній заяві.

Щодо позовних вимог до Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) про зобов’язання зареєструвати договір оренди земельної ділянки з усіма додатками, що є його невід’ємною частиною, між Орендодавцем –Київською міською радою та орендарем –Позивачем, у встановленому порядку, то дані вимоги також підлягають задоволенню виходячи з наступного.

Згідно з ч.1 ст. 20 Закону України «Про оренду землі»укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації.

Відповідно до Положення про Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), що затверджене рішенням Київської міської ради від 19.12.2002р. №182/342, дане управління організовує видачу державних актів на право власності на землю і право користування землею, оформлення та видачу договорів оренди земельних ділянок та здійснює їх реєстрацію.

Також, відповідно до рішення Київради від 29.05.2003р. №433/593 „Про забезпечення ефективного землекористування в місті Києві” Головному управлінню земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) доручено у повному обсязі здійснювати підготовку документів, що посвідчують право власності та право користування, відповідно до пункту "з" статті 9 та пункту "є" статті 184 Земельного кодексу України.

Враховуючи вищевикладені обставини справи в їх сукупності, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, документально підтвердженими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідачів в рівних частках.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 42, 46, 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.ст. 1, 5, 6, 16 Закону України «Про оренду землі», ст.ст. 93, 123-126, 184 Земельного кодексу України, ст.ст. 5, 10 Цивільного кодексу України, ст.ст. 181, 187, 188 Господарського кодексу України, ст.ст. 10, 32, 33, 44, 49, 75, 77, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -


ВИРІШИВ:


1. Позов задовольнити повністю.

2. Визнати за Відкритим акціонерним товариством «Київметробуд»(01601, м. Київ, вул. Прорізна, 8, п/р №2600600991192 в ВАТ КБ «Хрещатик», МФО 300670, код ЄДРПОУ 01387403) право на оренду земельних ділянок загальною площею 0,3308 га по вул. Коперника, 7 у Шевченківському районі м. Києва, а саме: на земельну ділянку №1 площею 0,2308 га та земельну ділянку площею 0,10 га згідно з проектом відведення та висновками, які містяться в ньому, який погоджений у встановленому законодавством порядку.

3. Визнати укладеним договір оренди земельної ділянки №1 площею 0,2308 га для будівництва житлового будинку з об’єктами соціально-побутового призначення, підземним паркінгом на вул. Коперніка, 7 у Шевченківському районі м. Києва між Відкритим акціонерним товариством «Київметробуд»(01601, м. Київ, вул. Прорізна, 8, п/р №2600600991192 в ВАТ КБ «Хрещатик», МФО 300670, код ЄДРПОУ 01387403) та Київською міською радою (01044, м. Київ, вул. Хрещатик, 36, код ЄДРПОУ 22883141) в редакції, яка запропонована Відкритим акціонерним товариством «Київметробуд»та відповідає вимогам Закону України „Про оренду землі” та Типового договору оренди землі, що затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004р. №220, а земельну ділянку такою, що передана, з моменту набрання чинності судового рішення, на умовах визначених цим договором:


«ДОГОВІР

оренди земельної ділянки

Київська міська рада (м. Київ, вул. Хрещатик, 36) –далі у тексті –„Орендодавець”, в особі Київського міського голови Черновецького Леоніда Михайловича, який діє на підставі ст.42 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, з однієї сторони, та відкрите акціонерне товариство “Київметробуд” (код ЄДРПОУ 01387403; м. Київ, вул. Прорізна, 8; зареєстроване виконавчим комітетом Старокиївської районної Ради народних депутатів м. Києва від 21.12.1994 за № 01387432), далі у тексті „Орендар”, в особі генерального директора Петренко Володимира Івановича, який діє на підставі Статуту, з другої сторони, уклали договір оренди земельної ділянки (далі у тексті –Договір) про нижченаведене:

1. Предмет Договору

1.1. Орендодавець, на підставі рішення Київської міської ради від 24.05.2007 року №643/1304 за Актом приймання-передачі передає, а Орендар приймає в оренду (строкове платне користування) земельну ділянку (далі –об’єкт оренди або земельна ділянка), визначену цим Договором.

2. Об’єкт оренди

2.1. Об’єктом оренди відповідно до цього Договору є Земельна ділянка з наступними характеристиками:

- місце розташування –вул. Коперника, 7 у Шевченківському районі м. Києва;

- розмір –2308 (дві тисячі триста вісім) кв.м;

- цільове призначення –для будівництва житлового будинку з об’єктами соціально-побутового призначення, підземним паркінгом;

- кадастровий номер - 8000000000:91:147:0018.

2.2. Згідно з витягом з технічної документації Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) № Ю-18046/2008 від 01.02.2008 р. нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 1 482 884 (один мільйон чотириста вісімдесят дві тисячі вісімсот вісімдесят чотири) гривні 07 коп.

2.3. Земельна ділянка, яка передається в оренду, не має недоліків, що можуть перешкоджати її ефективному використанню.

3. Строк дії Договору

3.1. Договір укладено на 5 (п’ять) років.

4. Орендна плата

4.1. Визначена цим Договором орендна плата за Земельну ділянку становить платіж, який Орендар самостійно розраховує та вносить Орендодавцеві за користування Земельною ділянкою у грошовій формі.

4.2. Річна орендна плата за Земельну ділянку встановлюється у розмірі 11,5 (одинадцяти цілих п’яти десятих) відсотка від її нормативної грошової оцінки. Обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням цільового призначення та коефіцієнтів індексації, визначених законодавством.

4.3. У випадку, якщо цей Договір не підписаний орендарем в установленому законодавством порядку протягом п’яти місяців з моменту набуття чинності рішенням Київської міської ради, зазначеного у п. 1.1. цього Договору, розмір орендної плати (зазначений у п. 4.2. Договору) на період, аналогічний терміну прострочення укладання договору оренди землі, встановлюється у п’ятикратному розмірі, але не більше десяти відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

4.4. Після закінчення періоду, за який сплачується орендна плата у п’ятикратному розмірі, орендна плата розраховується та сплачується відповідно до п. 4.2 Договору.

4.5. Розмір орендної плати може змінюватись за згодою сторін шляхом прийняття відповідного рішення Київською міською радою та внесення змін до цього Договору.

4.6. Зміна нормативної грошової оцінки земельної ділянки та її індексація проводиться без внесення змін та доповнень до цього Договору у порядку та у випадках, передбачених законодавством України.

4.7. Орендна плата вноситься Орендарем рівними частинами за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом тридцяти календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця на рахунок 33216812700011, КЕКД 13050200 у ГУ ДКУ у м. Києві, МФО 820019. Отримувач: УДК у Шевченківському р-ні м. Києва, ідентифікаційний код 26077968. Питання сплати податку на додану вартість та інших податкових платежів, що пов’язані з виконанням Договору, вирішуються Орендарем в установленому законодавством України порядку.

4.8. Зміна отримувача орендної плати та його банківських реквізитів може здійснюватися Орендодавцем в односторонньому порядку і не потребує внесення змін до цього Договору. Орендар зобов’язується уточнювати банківські реквізити і назву отримувача орендної плати.

4.9. Розмір орендної плати може переглядатись у разі зміни розмірів земельного податку, підвищення цін і тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством та у випадках, передбачених законом, за згодою сторін, але не частіше, ніж один раз у рік.

4.10. За несвоєчасне внесення орендної плати справляється пеня в розмірі 120 (ста двадцяти) відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого боргу або на день його (його частини) погашення, при цьому для розрахунку використовується більша із зазначених ставок. Розрахунок пені здійснюється на дату погашення суми боргу (частини боргу) за кожний календарний день прострочення платежу, включаючи день такого погашення.

4.11. Контроль за правильністю обчислення і справляння орендної плати, нарахування пені за несвоєчасну сплату орендної плати та її стягнення здійснює районний податковий орган за місцем розташування земельної ділянки.

5. Умови використання та обмеження (обтяження) щодо

використання земельної ділянки

5.1. Умови збереження стану об’єкта оренди:

- на Земельній ділянці не дозволяється діяльність, не пов’язана з цільовим призначенням Земельної ділянки. Зміна цільового призначення Земельної ділянки можлива лише в разі прийняття Київською міською радою рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення Земельної ділянки у зв’язку зі зміною цільового призначення Земельної ділянки та внесення відповідних змін до Договору. Роботи по розробці проекту землеустрою щодо відведення сплачує Орендар;

5.2. Обмеження та сервітути щодо Земельної ділянки на день підписання цього Договору відсутні.

6. Умови і строки передачі земельної ділянки в оренду

6.1. Передача Земельної ділянки здійснюється за Актом приймання-передачі об’єкта оренди в день державної реєстрації цього Договору.

6.2. Право на оренду Земельної ділянки виникає після державної реєстрації цього Договору.

7. Умови повернення земельної ділянки

7.1. Після припинення дії договору Орендар повертає Орендодавцеві земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду .

Орендодавець у разі погіршення корисних властивостей орендованої земельної ділянки, пов'язаних із зміною її стану, має право на відшкодування збитків у розмірі, визначеному сторонами. Якщо сторонами не досягнуто згоди про розмір відшкодування збитків, спір розв'язується у судовому порядку.

8. Права та обов’язки Сторін

8.1. Орендодавець має право вимагати від Орендаря:

- використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з цим Договором;

- дотримання місцевих правил забудови;

- своєчасного внесення орендної плати;

- дострокового розірвання цього Договору;

- відшкодування понесених збитків, в тому числі неотриманих доходів, відповідно до чинного законодавства у разі розірвання цього Договору.

8.2. Орендодавець зобов’язаний:

- повідомити в письмовій формі Орендаря про намір продати земельну ділянку третій особі із зазначенням її ціни та інших умов, на яких вона продається;

- не вчиняти дій, які б перешкоджали Орендарю користуватися земельною ділянкою;

- передати в користування земельну ділянку у стані, що відповідає умовам цього Договору.

8.3. Орендар має право:

- самостійно господарювати на землі з дотриманням вимог чинного законодавства України та умов цього Договору;

- за письмовою згодою Орендодавця зводити в установленому законодавством порядку жилі, виробничі, культурно-побутові та інші будівлі і споруди;

- у разі розірвання цього Договору, за погодженням сторін, має право вимагати відшкодування нанесених збитків відповідно до чинного законодавства;

- після закінчення строку, на який було укладено цей Договір, при умові належного виконання обов’язків відповідно до умов цього Договору, Орендар має за інших рівних умов переважне право на поновлення договору;

- переважне право на купівлю Земельної ділянки у разі її продажу.

8.4. Орендар зобов’язаний:

- приступати до використання земельної ділянки в строк, встановлений цим Договором, та після підписання цього Договору і Акту приймання-передачі земельної ділянки та державної реєстрації Договору;

- завершити забудову земельної ділянки в строки, встановлені проектною документацією на будівництво, затвердженою в установленому порядку;

- використовувати земельну ділянку відповідно до її цільового призначення;

- своєчасно вносити орендну плату;

- при зміні функціонального використання об’єкта нерухомості, що розташований на земельній ділянці, у десятиденний термін в письмовій формі замовити у Головному управлінні земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) витяг з технічної документації про нову нормативну грошову оцінку земельної ділянки або її частини з урахуванням зазначених змін та після одержання цього витягу передати його до податкового органу за місцем розташування земельної ділянки;

- письмово повідомити Орендодавця про відчуження об’єктів (їх частин), що розташовані на земельній ділянці і належать Орендарю, на протязі десяти днів з моменту вчинення відповідного правочину, а також повідомити про наміри подальшого використання земельної ділянки. У випадку, якщо Орендар має наміри припинити право користування земельною ділянкою (її частиною), цей Договір розривається за згодою сторін, або до цього Договору вносяться відповідні зміни, з моменту укладання Договору оренди земельної ділянки з новим власником об’єктів, які були відчужені;

- забезпечити вільний доступ до земельної ділянки представнику контролюючих органів;

- повернути Земельну ділянку Орендодавцю у стані, придатному для її подальшого використання, після припинення дії цього Договору;

- у строки, встановлені чинним законодавством, звітувати перед податковими органами району за місцем розташування Земельної ділянки про сплату орендної плати;

- питання відшкодування відновлюючої вартості зелених насаджень (акт обстеження зелених насаджень від 01.02.2007 № 14) та інші питання майнових відносин вирішувати в установленому порядку;

- забезпечити вільний доступ для прокладання нових, ремонту та експлуатації існуючих інженерних мереж і споруд, що знаходяться в межах земельної ділянки;

- питання пайової участі вирішити до початку будівництва відповідно до рішення Київської міської ради від 27.02.2003 №271/431 “Про пайову участь (внески) інвесторів (забудовників) у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури м. Києва”;

- виконати вимоги, викладені в листах комунального підприємства “Київський метрополітен” від 01.06.2001 № 597-Н, Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища від 14.12.2004 №19-12626, Державного управління екології та природних ресурсів в м. Києві від 19.07.2004 № 08-8-20/3303, Державного управління охорони навколишнього природного середовища в м. Києві від 26.02.2007 № 06-6-25/279, головного державного санітарного лікаря м. Києва від 17.03.2004 № 1890, Шевченківської районної у місті Києві державної адміністрації від 29.11.2005 № 01/37-6674;

- у складі проекту будівництва виконати розрахунки щодо забезпеченості населення об’єктами соціальної сфери (дитячі дошкільні заклади, загальноосвітні школи, об’єкти охорони здоров’я тощо) і передбачити їх розміщення та будівництво одночасно із спорудженням житлового будинку;

- передати Головному управлінню житлового забезпечення виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) 20% загальної площі житлового будинку (крім службової) на підставі пункту 36 рішення Київської міської ради від 28.12.2006 № 531/588 “Про бюджет міста Києва на 2007 рік”;

- сплатити до цільового фонду спеціального фонду бюджету міста Києва на розвиток житлового будівництва до моменту здачі в експлуатацію збудованої житлової площі кошти в розмірі 5% витрат з будівництва загальної площі цього будинку, виходячи з опосередкованої вартості спорудження житла, установленої Державним комітетом України з будівництва та архітектури для міста Києва станом на 1 січня року, в якому проводиться оплата, на підставі пункту 84 рішення Київської міської ради від 28.12.2006 № 531/588 “Про бюджет міста Києва на 2007 рік”

- проектом будівництва житлового будинку передбачити місця постійного зберігання автотранспорту (крім відкритих автостоянок) у кількості, не меншій за кількість квартир у цьому житловому будинку;

- у п’ятиденний строк після державної реєстрації договору оренди земельної ділянки надати копію цього Договору до районного податкового органу за місцем розташування земельної ділянки.

8.5. Сторони також мають інші права і несуть інші обов’язки, визначені законодавством України.

9. Ризик випадкового знищення або пошкодження

об'єкта оренди чи його частини

Ризик випадкового знищення або пошкодження об'єкта оренди чи його частини несе Орендар.

10. Страхування об'єкта оренди

Сторони домовилися про те, що Орендар має право застрахувати об'єкт оренди.

11. Зміна умов договору та припинення і поновлення Договору

11.1.Всі зміни та/або доповнення до цього Договору вносяться за згодою сторін. Згодою або запереченням Орендодавця на зміни та/або доповнення до цього Договору, є його рішення, прийняте в установленому законодавством порядку.

11.2. Витрати, пов’язані з внесенням зміни та/або доповнення до цього Договору, сплачує Орендар.

11.3.Договір оренди припиняється в разі:

- закінчення строку, на який його було укладено;

- викупу Земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження Земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законодавством України;

- поєднання в одній особі власника Земельної ділянки та Орендаря;

- ліквідації юридичної особи –Орендаря.

Договір припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

11.4. Припинення Договору шляхом розірвання.

Договір може бути розірваний:

- за взаємною згодою сторін;

- за рішенням суду, в порядку, встановленому законом;

- в односторонньому порядку за ініціативою Орендодавця, із звільненням Орендодавця від відповідальності, згідно з Господарським кодексом України, в разі, коли Орендар використовує земельну ділянку способами, які суперечать екологічним вимогам, не за цільовим призначенням, систематично не сплачує орендну плату (протягом півроку) порушення строків завершення забудови земельної ділянки, встановлених п.8.4 Договору, здійснення без згоди Орендодавця передачі або відчуження права користування земельною ділянкою третім особам;

11.5. Договір може бути достроково розірваний у разі невиконання або неналежного виконання Орендарем обов’язків, визначених у пунктах 5.1 та 8.4 цього Договору.

11.6. Розірвання цього Договору не потребує укладення додаткової угоди. Договір вважається розірваним з моменту прийняття Орендодавцем відповідного рішення, якщо інше не встановлено рішенням.

11.7. Поновлення Договору:

- Після закінчення строку, на який було укладено цей Договір, Орендар, за умови належного виконання своїх обов’язків, має за інших рівних умов переважне право на поновлення Договору. У цьому разі Орендар повинен не пізніше, ніж за 3 (три) місяці до закінчення строку дії Договору повідомити письмово Орендодавця про намір продовжити його дію.

- У разі поновлення Договору на новий строк його умови можуть бути змінені за згодою сторін.

11.8. У разі припинення або розірвання цього Договору Орендар зобов’язаний повернути Орендодавцеві земельну ділянку, на умовах, визначених цим Договором. У разі невиконання Орендарем обов’язку щодо умов повернення Орендодавцеві земельної ділянки Орендар зобов’язаний відшкодувати Орендодавцеві завдані збитки.

11.9. Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до третьої особи, а також реорганізація юридичної особи-Орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання Договору.

12. Відповідальність сторін за невиконання або неналежне

виконання Договору та вирішення спорів

12.1. У разі невиконання своїх зобов'язань за цим Договором Сторони несуть відповідальність, визначену цим Договором та законодавством.

12.2. У разі невиконання орендарем умов цього Договору та обов’язків, передбачених законодавством України, Договір може бути достроково розірваний.

12.3. Сторона, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

12.4. Усі спори, що пов'язані із виконанням умов цього Договору, вирішуються судами України, при неможливості досудового врегулювання спорів, що виникають при виконанні умов цього Договору.

13. Суборенда земельної ділянки

13.1. Орендар має право передати земельну ділянку або її частину у суборенду виключно за письмовою згодою Орендодавця.

13.2. Орендодавець надає свою згоду чи заперечення щодо передачі земельної ділянки або її частини у суборенду шляхом прийняття в установленому законодавством порядку відповідного рішення.

13.3.Умови договору суборенди земельної ділянки повинні обмежуватися умовами даного Договору і не суперечити йому.

14. Прикінцеві положення

14.1. Витрати, пов’язані з нотаріальним посвідченням цього договору, сплачує Орендар.

14.2. Цей Договір складений у трьох примірниках. Один примірник –для зберігання у Орендаря, один –для Орендодавця (знаходиться на зберіганні у Головному управлінні земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), один –для зберігання у Київському міському нотаріальному архіві.

14.3. Невід’ємною частиною цього Договору є:

- план Земельної ділянки;

- кадастровий план земельної ділянки;

- акт визначення меж Земельної ділянки в натурі (на місцевості);

- акт приймання-передачі земельної ділянки.

Підписи сторін

Орендодавець Орендар

Київський міський голова Генеральний директор

Л.Черновецький В.Петренко».


3. Визнати укладеним договір оренди земельної ділянки №2 площею 0,10 га для благоустрою та влаштування майданчиків для відпочинку на вул. Коперніка, 7 у Шевченківському районі м. Києва між Відкритим акціонерним товариством «Київметробуд»(01601, м. Київ, вул. Прорізна, 8, п/р №2600600991192 в ВАТ КБ «Хрещатик», МФО 300670, код ЄДРПОУ 01387403) та Київською міською радою (01044, м. Київ, вул. Хрещатик, 36, код ЄДРПОУ 22883141) в редакції, яка запропонована Відкритим акціонерним товариством «Київметробуд»та відповідає вимогам Закону України „Про оренду землі” та Типового договору оренди землі, що затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004р. №220, а земельну ділянку такою, що передана, з моменту набрання чинності судового рішення, на умовах визначених цим договором:


«ДОГОВІР

оренди земельної ділянки

Київська міська рада (м. Київ, вул. Хрещатик, 36) –далі у тексті –„Орендодавець”, в особі Київського міського голови Черновецького Леоніда Михайловича, який діє на підставі ст. 42 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, з однієї сторони, та відкрите акціонерне товариство “Київметробуд” (код ЄДРПОУ 01387403; м. Київ, вул. Прорізна, 8; зареєстроване виконавчим комітетом Старокиївської районної Ради народних депутатів м. Києва від 21.12.1994 за № 01387432), далі у тексті „Орендар”, в особі генерального директора Петренко Володимира Івановича, з другої сторони, уклали договір оренди земельної ділянки (далі у тексті –Договір) про нижченаведене:

1. Предмет Договору

1.1. Орендодавець, на підставі рішення Київської міської ради від 24.05.2007 року № 643/1304 за Актом приймання-передачі передає, а Орендар приймає в оренду (строкове платне користування) земельну ділянку (далі –об’єкт оренди або земельна ділянка), визначену цим Договором.

2. Об’єкт оренди

2.1. Об’єктом оренди відповідно до цього Договору є Земельна ділянка з наступними характеристиками:

- місце розташування –вул. Коперника, 7 у Шевченківському районі м. Києва;

- розмір –1000 (одна тисяча) кв. м;

- цільове призначення –для благоустрою та влаштування майданчиків для відпочинку;

- кадастровий номер - 8000000000:91:147:0019.

2.2. Згідно з витягом з технічної документації Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) № Ю-18047/2008 від 01.02.2008р. нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 3212487(три мільйони двісті дванадцять тисяч чотириста вісімдесят сім) гривень 15 коп.

2.3. Земельна ділянка, яка передається в оренду, не має недоліків, що можуть перешкоджати її ефективному використанню.

3. Строк дії Договору

3.1. Договір укладено на 5 (п’ять) років.

4. Орендна плата

4.1. Визначена цим Договором орендна плата за Земельну ділянку становить платіж, який Орендар самостійно розраховує та вносить Орендодавцеві за користування Земельною ділянкою у грошовій формі.

4.2. Річна орендна плата за Земельну ділянку встановлюється у розмірі 11,5 (одинадцяти цілих п’яти десятих) відсотка від її нормативної грошової оцінки. Обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням цільового призначення та коефіцієнтів індексації, визначених законодавством.

4.3. У випадку, якщо цей Договір не підписаний орендарем в установленому законодавством порядку протягом п’яти місяців з моменту набуття чинності рішенням Київської міської ради, зазначеного у п. 1.1. цього Договору, розмір орендної плати (зазначений у п. 4.2. Договору) на період, аналогічний терміну прострочення укладання договору оренди землі, встановлюється у п’ятикратному розмірі, але не більше десяти відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

4.4. Після закінчення періоду, за який сплачується орендна плата у п’ятикратному розмірі, орендна плата розраховується та сплачується відповідно до п. 4.2 Договору.

4.5. Розмір орендної плати може змінюватись за згодою сторін шляхом прийняття відповідного рішення Київською міською радою та внесення змін до цього Договору.

4.6. Зміна нормативної грошової оцінки земельної ділянки та її індексація проводиться без внесення змін та доповнень до цього Договору у порядку та у випадках, передбачених законодавством України.

4.7. Орендна плата вноситься Орендарем рівними частинами за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом тридцяти календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця на рахунок 33216812700011, КЕКД 13050200 у ГУ ДКУ у м. Києві, МФО 820019. Отримувач: УДК у Шевченківському р-ні м. Києва, ідентифікаційний код 26077968. Питання сплати податку на додану вартість та інших податкових платежів, що пов’язані з виконанням Договору, вирішуються Орендарем в установленому законодавством України порядку.

4.8. Зміна отримувача орендної плати та його банківських реквізитів може здійснюватися Орендодавцем в односторонньому порядку і не потребує внесення змін до цього Договору. Орендар зобов’язується уточнювати банківські реквізити і назву отримувача орендної плати.

4.9. Розмір орендної плати може переглядатись у разі зміни розмірів земельного податку, підвищення цін і тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством та у випадках, передбачених законом, за згодою сторін, але не частіше, ніж один раз у рік.

4.10. За несвоєчасне внесення орендної плати справляється пеня в розмірі 120 (ста двадцяти) відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого боргу або на день його (його частини) погашення, при цьому для розрахунку використовується більша із зазначених ставок. Розрахунок пені здійснюється на дату погашення суми боргу (частини боргу) за кожний календарний день прострочення платежу, включаючи день такого погашення.

4.11. Контроль за правильністю обчислення і справляння орендної плати, нарахування пені за несвоєчасну сплату орендної плати та її стягнення здійснює районний податковий орган за місцем розташування земельної ділянки.

5. Умови використання та обмеження (обтяження) щодо використання

земельної ділянки

5.1. Умови збереження стану об’єкта оренди:

- на Земельній ділянці не дозволяється діяльність, не пов’язана з цільовим призначенням Земельної ділянки. Зміна цільового призначення Земельної ділянки можлива лише в разі прийняття Київською міською радою рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення Земельної ділянки у зв’язку зі зміною цільового призначення Земельної ділянки та внесення відповідних змін до Договору. Роботи по розробці проекту землеустрою щодо відведення сплачує Орендар;

5.2. Обмеження та сервітути щодо Земельної ділянки на день підписання цього Договору відсутні.

6. Умови і строки передачі земельної ділянки в оренду

6.1. Передача Земельної ділянки здійснюється за Актом приймання-передачі об’єкта оренди в день державної реєстрації цього Договору.

6.2. Право на оренду Земельної ділянки виникає після державної реєстрації цього Договору.

7. Умови повернення земельної ділянки

7.1. Після припинення дії договору Орендар повертає Орендодавцеві земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду .

Орендодавець у разі погіршення корисних властивостей орендованої земельної ділянки, пов'язаних із зміною її стану, має право на відшкодування збитків у розмірі, визначеному сторонами. Якщо сторонами не досягнуто згоди про розмір відшкодування збитків, спір розв'язується у судовому порядку.

8. Права та обов’язки Сторін

8.1. Орендодавець має право вимагати від Орендаря:

- використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з цим Договором;

- дотримання місцевих правил забудови;

- своєчасного внесення орендної плати;

- дострокового розірвання цього Договору;

- відшкодування понесених збитків, в тому числі неотриманих доходів, відповідно до чинного законодавства у разі розірвання цього Договору.

8.2. Орендодавець зобов’язаний:

- повідомити в письмовій формі Орендаря про намір продати земельну ділянку третій особі із зазначенням її ціни та інших умов, на яких вона продається;

- не вчиняти дій, які б перешкоджали Орендарю користуватися земельною ділянкою;

- передати в користування земельну ділянку у стані, що відповідає умовам цього Договору.

8.3. Орендар має право:

- самостійно господарювати на землі з дотриманням вимог чинного законодавства України та умов цього Договору;

- за письмовою згодою Орендодавця зводити в установленому законодавством порядку жилі, виробничі, культурно-побутові та інші будівлі і споруди;

- у разі розірвання цього Договору, за погодженням сторін, має право вимагати відшкодування нанесених збитків відповідно до чинного законодавства;

- після закінчення строку, на який було укладено цей Договір, при умові належного виконання обов’язків відповідно до умов цього Договору, Орендар має за інших рівних умов переважне право на поновлення договору;

- переважне право на купівлю Земельної ділянки у разі її продажу.

8.4. Орендар зобов’язаний:

- приступати до використання земельної ділянки в строк, встановлений цим Договором, та після підписання цього Договору і Акту приймання-передачі земельної ділянки та державної реєстрації Договору;

- завершити благоустрій та влаштування об’єкта в строки, встановлені проектною документацією, затвердженою в установленому порядку;

- використовувати земельну ділянку відповідно до її цільового призначення;

- своєчасно вносити орендну плату;

- при зміні функціонального використання об’єкта нерухомості, що розташований на земельній ділянці, у десятиденний термін в письмовій формі замовити у Головному управлінні земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) витяг з технічної документації про нову нормативну грошову оцінку земельної ділянки або її частини з урахуванням зазначених змін та після одержання цього витягу передати його до податкового органу за місцем розташування земельної ділянки;

- письмово повідомити Орендодавця про відчуження об’єктів (їх частин), що розташовані на земельній ділянці і належать Орендарю, на протязі десяти днів з моменту вчинення відповідного правочину, а також повідомити про наміри подальшого використання земельної ділянки. У випадку, якщо Орендар має наміри припинити право користування земельною ділянкою (її частиною), цей Договір розривається за згодою сторін, або до цього Договору вносяться відповідні зміни, з моменту укладання Договору оренди земельної ділянки з новим власником об’єктів, які були відчужені;

- забезпечити вільний доступ до земельної ділянки представнику контролюючих органів;

- повернути Земельну ділянку Орендодавцю у стані, придатному для її подальшого використання, після припинення дії цього Договору;

- у строки, встановлені чинним законодавством, звітувати перед податковими органами району за місцем розташування Земельної ділянки про сплату орендної плати;

- питання відшкодування відновлюючої вартості зелених насаджень (акт обстеження зелених насаджень від 01.02.2007 № 14) та інші питання майнових відносин вирішувати в установленому порядку;

- забезпечити вільний доступ для прокладання нових, ремонту та експлуатації існуючих інженерних мереж і споруд, що знаходяться в межах земельної ділянки;

- питання пайової участі вирішити до початку будівництва відповідно до рішення Київської міської ради від 27.02.2003 № 271/431 “Про пайову участь (внески) інвесторів (забудовників) у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури м. Києва”;

- виконати вимоги, викладені в листах комунального підприємства “Київський метрополітен” від 01.06.2001 № 597-Н, Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища від 14.12.2004 №19-12626, Державного управління екології та природних ресурсів в м. Києві від 19.07.2004 № 08-8-20/3303, Державного управління охорони навколишнього природного середовища в м. Києві від 26.02.2007 № 06-6-25/279, головного державного санітарного лікаря м. Києва від 17.03.2004 № 1890, Шевченківської районної у місті Києві державної адміністрації від 29.11.2005 № 01/37-6674;

- у п’ятиденний строк після державної реєстрації договору оренди земельної ділянки надати копію цього Договору до районного податкового органу за місцем розташування земельної ділянки.

8.5. Сторони також мають інші права і несуть інші обов’язки, визначені законодавством України.

9. Ризик випадкового знищення або пошкодження об'єкта

оренди чи його частини

Ризик випадкового знищення або пошкодження об'єкта оренди чи його частини несе Орендар.

10. Страхування об'єкта оренди

Сторони домовилися про те, що Орендар має право застрахувати об'єкт оренди.

11. Зміна умов договору та припинення і поновлення Договору

11.1.Всі зміни та/або доповнення до цього Договору вносяться за згодою сторін. Згодою або запереченням Орендодавця на зміни та/або доповнення до цього Договору, є його рішення, прийняте в установленому законодавством порядку.

11.2. Витрати, пов’язані з внесенням зміни та/або доповнення до цього Договору, сплачує Орендар.

11.3.Договір оренди припиняється в разі:

- закінчення строку, на який його було укладено;

- викупу Земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження Земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законодавством України;

- поєднання в одній особі власника Земельної ділянки та Орендаря;

- ліквідації юридичної особи –Орендаря.

Договір припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

11.4. Припинення Договору шляхом розірвання.

Договір може бути розірваний:

- за взаємною згодою сторін;

- за рішенням суду, в порядку, встановленому законом;

- в односторонньому порядку за ініціативою Орендодавця, із звільненням Орендодавця від відповідальності, згідно з Господарським кодексом України, в разі, коли Орендар використовує земельну ділянку способами, які суперечать екологічним вимогам, не за цільовим призначенням, систематично не сплачує орендну плату (протягом півроку) порушення строків завершення благоустрою та влаштування об’єкта, встановлених п.8.4 Договору,, здійснення без згоди Орендодавця передачі або відчуження права користування земельною ділянкою третім особам;

11.5. Договір може бути достроково розірваний у разі невиконання або неналежного виконання Орендарем обов’язків, визначених у пунктах 5.1 та 8.4 цього Договору.

11.6. Розірвання цього Договору не потребує укладення додаткової угоди. Договір вважається розірваним з моменту прийняття Орендодавцем відповідного рішення, якщо інше не встановлено рішенням.

11.7. Поновлення Договору:

- Після закінчення строку, на який було укладено цей Договір, Орендар, за умови належного виконання своїх обов’язків, має за інших рівних умов переважне право на поновлення Договору. У цьому разі Орендар повинен не пізніше, ніж за 3 (три) місяці до закінчення строку дії Договору повідомити письмово Орендодавця про намір продовжити його дію.

- У разі поновлення Договору на новий строк його умови можуть бути змінені за згодою сторін.

11.8. У разі припинення або розірвання цього Договору Орендар зобов’язаний повернути Орендодавцеві земельну ділянку, на умовах, визначених цим Договором. У разі невиконання Орендарем обов’язку щодо умов повернення Орендодавцеві земельної ділянки Орендар зобов’язаний відшкодувати Орендодавцеві завдані збитки.

11.9. Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до третьої особи, а також реорганізація юридичної особи-Орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання Договору.

12. Відповідальність сторін за невиконання або неналежне

виконання Договору та вирішення спорів

12.1. У разі невиконання своїх зобов'язань за цим Договором Сторони несуть відповідальність, визначену цим Договором та законодавством.

12.2. У разі невиконання орендарем умов цього Договору та обов’язків, передбачених законодавством України, Договір може бути достроково розірваний.

12.3. Сторона, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

12.4. Усі спори, що пов'язані із виконанням умов цього Договору, вирішуються судами України, при неможливості досудового врегулювання спорів, що виникають при виконанні умов цього Договору.

13. Суборенда земельної ділянки

13.1. Орендар має право передати земельну ділянку або її частину у суборенду виключно за письмовою згодою Орендодавця.

13.2. Орендодавець надає свою згоду чи заперечення щодо передачі земельної ділянки або її частини у суборенду шляхом прийняття в установленому законодавством порядку відповідного рішення.

13.3.Умови договору суборенди земельної ділянки повинні обмежуватися умовами даного Договору і не суперечити йому.

14. Прикінцеві положення

14.1. Витрати, пов’язані з нотаріальним посвідченням цього договору, сплачує Орендар.

14.2. Цей Договір складений у трьох примірниках. Один примірник –для зберігання у Орендаря, один –для Орендодавця (знаходиться на зберіганні у Головному управлінні земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), один –для зберігання у Київському міському нотаріальному архіві.

14.3. Невід’ємною частиною цього Договору є:

- план Земельної ділянки;

- кадастровий план земельної ділянки;

- акт визначення меж Земельної ділянки в натурі (на місцевості);

- акт приймання-передачі земельної ділянки.

Підписи сторін

Орендодавець Орендар

Київський міський голова Генеральний директор

Л.Черновецький В.Петренко».


5. Зобов’язати Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) (01001, м. Київ, вул.. Хрещатик, 32-А, код ЄДРПОУ 261990097) зареєструвати договори оренди земельних ділянок з усіма додатками, що є його невід’ємними частинами, між Орендодавцем –Київською міською радою (01044, м. Київ, вул. Хрещатик, 36, код ЄДРПОУ 22883141) та Орендарем –Відкритим акціонерним товариством «Київметробуд» (01601, м. Київ, вул. Прорізна, 8, п/р №2600600991192 в ВАТ КБ «Хрещатик», МФО 300670, код ЄДРПОУ 01387403), у встановленому порядку.

6. Стягнути з Київської міської ради (01044, м. Київ, вул. Хрещатик, 36, код ЄДРПОУ 22883141) на користь Відкритого акціонерного товариства «Київметробуд»(01601, м. Київ, вул. Прорізна, 8, п/р №2600600991192 в ВАТ КБ «Хрещатик», МФО 300670, код ЄДРПОУ 01387403), а у випадку відсутності коштів –з будь якого іншого рахунку, виявленого державним виконавцем під час виконання судового рішення, 170,00 грн. (сто сімдесят гривень 00 коп.) державного мита та 59,00 грн. (п’ятдесят дев’ять гривень 00 коп.) витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

7. Стягнути з Головного управління земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації (01001, м. Київ, вул.. Хрещатик, 32-А, код ЄДРПОУ 261990097) на користь Відкритого акціонерного товариства «Київметробуд»(01601, м. Київ, вул. Прорізна, 8, п/р №2600600991192 в ВАТ КБ «Хрещатик», МФО 300670, код ЄДРПОУ 01387403), а у випадку відсутності коштів –з будь якого іншого рахунку, виявленого державним виконавцем під час виконання судового рішення, 170,00 грн. (сто сімдесят гривень 00 коп.) державного мита та 59,00 грн. (п’ятдесят дев’ять гривень 00 коп.) витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

8. Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до ст. 84 Господарського процесуального кодексу України.

9. Після набрання рішенням законної сили видати наказ.



Суддя М.Є. Літвінова



Дата підписання

повного тексту рішення: 17.11.2008 року





Джерело: ЄДРСР 2456597
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку