open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
09/5236

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ


"31" жовтня 2008 р. Справа № 09/5236




Господарський суд Черкаської області в складі головуючого - судді Курченко Н.М.,

при секретарях –Мирошниченко Б.В., Лавріненко С.І. за участю представників сторін: позивача – Геращенко М.В. за довіреністю, відповідача – Чепурна В.Г. - директор, Гричаненко О.М. за довіреністю, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) «Компанія «Тіса-Агро», м. Черкаси до Лікувально-оздоровчого закладу «Черкаський санаторій та дитячий оздоровчий центр «Світанок», правонаступником якого стало Товариство з обмеженою відповідальністю «Лікувально-оздоровчий заклад «Черкаський санаторій та дитячий оздоровчий центр «Світанок», с. Свидівок Черкаського району про визнання недійсними рішення загальних зборів, -

ВСТАНОВИВ :

Подано позов, у якому позивач просить визнати недійсними рішення загальних зборів учасників Лікувально-оздоровчого закладу «Черкаський санаторій та дитячий оздоровчий центр «Світанок»(далі вживається скорочено –санаторій «Світанок»), прийнятих 05.06.2006 року та оформлених протоколом №1 установчих зборів засновників санаторію «Світанок», як таких, що прийняті з порушенням чинного законодавства (далі –спірні рішення зборів), тому підлягаючими скасуванню.

Позовні вимоги мотивовані наступним:

- зі змісту прийнятих рішень вбачається, що 05.06.2006 року було фактично проведено загальні збори учасників про перетворення юридичної особи;

- відповідно до ст.106 Цивільного кодексу України (далі –ЦК України) злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженому на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, за рішенням суду або відповідних органів державних органів;

- згідно ст.108 ЦК України перетворення юридичної особи є зміна її організаційної форми;

- таким чином, проведені 05.06.2006 року збори помилково визначені їх учасниками як «установчі збори засновників», оскільки в даному випадку має місце не створення нової юридичної особи, а лише перетворення вже існуючої;

- відповідно додатку №1 до статуту відповідача його статутний фонд складається з державної і недержавної часток, що відповідно складають 55,05% та 44,95% статутного фонду;

- 15 жовтня 2004 року загальними зборами недержавних засновників санаторію «Світанок»прийнято рішення про розподіл недержавної частки між 20 господарствами;

- на підставі договору купівлі-продажу корпоративних прав №1 від 02.12.2005 року та №72 від 15.12.2005 року позивач набув право власності на 3,04% та 4,23% недержавної частки у статутному фонді відповідача;

- організаційно-правова форма юридичної особи відповідача не визначена, тому в цьому випадку слід застосувати аналогію закону, аналіз змісту Статуту дає підстави вважати, що відповідач є юридичною особою подібною до господарського товариства з обмеженою відповідальністю;

- при організації та проведенні зборів в порушення п.6.1 Статуту, ч.5 ст.61 ЦК України відповідач не повідомив в установленому порядку, тобто за 30 днів до скликання зборів, учасників, що свідчить про грубе порушення корпоративних прав не тільки позивача, а й усіх учасників;

- питання, які були розглянуті на зборах, згідно Статуту відносяться до виключної компетенції зборів, збори є неправомочними, тому всі рішення, прийняті на зборах, є недійсними.


Відповідач письмовий відзив на позовну заяву не подав.


Ухвалою суду від 16 листопада 2006 року за клопотанням сторін провадження у справі було зупинено до набрання законної сили судовими рішеннями у справі №02/3668 та №09-08/463, предметом спору, у яких були договори купівлі-продажу корпоративних прав, на підставі яких, за доводами позивача, він набув частку у статутному капіталі відповідача.

Ухвалою суду від 21 червня 2007 року провадження у справі поновлено.

Ухвалою суду від 08 серпня 2007 року здійснена заміна відповідача його правонаступником –ТОВ «Лікувально-оздоровчий заклад «Черкаський санаторій та дитячий оздоровчий центр «Світанок»та в порядку забезпечення позову заборонено ТОВ «Лікувально-оздоровчий заклад «Черкаський санаторій та дитячий оздоровчий центр «Світанок»та будь-яким іншим юридичним і фізичним особам відчужувати та розпоряджатись долею у статутному фонді ТОВ «Лікувально-оздоровчий заклад «Черкаський санаторій та дитячий оздоровчий центр «Світанок»у розмірі 4,23% долі в статутному фонді недержавної частки.

Ухвалою суду від 01 листопада 2007 року за клопотанням сторін провадження у справі було зупинено до прийняття рішенням та набрання ним законної сили у справі №02/3668.

Ухвалою суду від 04 серпня 2008 року провадження у справі поновлено.

За клопотанням представників сторін розгляд справи неодноразово відкладався з поважних причин та за клопотанням представників сторін строк вирішення спору продовжений до 01 листопада 2008 року.

Про наявність спору та розгляд справи судом повідомлені всі учасники санаторію «Світанок», заяви про вступ у справу від них не надійшли.


У судовому засіданні:

- представник позивача підтримав позовні вимоги, просив їх задовольнити повністю;

- представники відповідача позов не визнали, посилаючись на те, що у позивача відсутнє право на оскарження рішень зборів учасників відповідача, оскільки він не був і не є учасником санаторію «Світанок».

- представник регіонального відділення ФДМУ в Черкаській області позовні вимоги не визнав та пояснив, що відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 31 грудня 1992 року №24-92, зі змінами та доповненнями, регіональне відділення ФДМУ в Черкаській області прийняло управління майном державної частки санаторію «Світанок», який був міжгосподарським оздоровчим закладом, були проведені інвентаризація майна, визначена державна частка, прийнято рішення про її приватизацію шляхом викупу, державна частка була викуплена ТОВ «Зубр», тому на даний час державна частка у ТОВ «Світанок»відсутня, також звернув увагу на те, що застосовувати стосовно процедури перетворення санаторію «Світанок»аналогію закону, як вказує позивач, не можна, оскільки санаторій був зі змішаною формою власності і перетворювався в особливому порядку, встановленому спеціальними нормативними актами.

Відповідно до ст.77 ГПК України у судовому засіданні оголошувалась перерва з 24 по 31 жовтня 2008 року.


Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

Статут Лікувально-оздоровчого закладу «Черкаський санаторій та дитячий оздоровчий центр «Світанок»(суб’єкт іменується у Статуті як «Заклад») був зареєстрований в Черкаській районній державній адміністрації 11.12.1998 року, перереєстрований Черкаською районною державною адміністрацією 07 травня 2003 року, реєстраційний 023А, затверджений зборами уповноважених представників господарств-учасників будівництва (протокол №1 від 21 квітня 2003 року). На час проведення учасників зборів, рішення яких оспорює позивач діяв Статут затверджений зборами уповноважених представників господарств - учасників будівництва від 21 квітня 2003 року.

В загальних положеннях Статуту зазначено, що заклад перепрофільований із Черкаського обласного міжгосподарського санаторію «Світанок», який створений рішенням зборів уповноважених представників господарств –учасників 22 грудня 1965 року, протокол №3 (Свідоцтво про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності від 11.12.1998 року) та є його правонаступником. Заклад знаходиться в системі Міністерства агропромислової політики України, входить в систему корпорації лікувально-оздоровчих закладів і організації „Сільгоспздравниця” України та Спілки сільськогосподарських товаровиробників Черкаської області, керується законодавчими актами Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіти України та їхніми органами на місцях (пункти 1.1,1.2 Статуту).

Заклад створено засновниками на міжгосподарській основі шляхом добровільного об’єднання власного майна та коштів, коштів централізованого фонду соціального страхування членів колективних сільськогосподарських підприємств, внесків коштів державного бюджету, державних підприємств, установ, міжгосподарських організацій для організації оздоровлення їх працівників та членів їх сімей, осіб, що потерпіли від аварії на Чорнобильській АЕС, інших категорій населення (п.1.5 Статуту).

Згідно Наказу Регіонального відділення ФДМУ по Черкаській області від 21 січня 2002 року №68-АПК «Про створення комісії по передприватизаційній підготовці»розпочата передприватизаційна підготовка Черкаського обласного міжгосподарського санаторію «Світанок», затверджений склад комісії, якій доручено перевірити визначення часток, що належить державі у статутному фонді підприємства, створеного за участю недержавних суб’єктів господарювання.

10 жовтня 2003 року складений експертний висновок про визначення часток засновників (учасників) у майні Черкаського обласного міжгосподарського санаторію „Світанок” станом на 01 жовтня 2003 року, згідно з яким державна частка є наявною і становить 55,05 відсотків майна Черкаського санаторію та дитячого оздоровчого центру „Світанок”.

22 жовтня 2003 року комісією з визначення частки держави у майні підприємства, створеного за участю недержавних суб’єктів господарювання санаторій „Світанок” складений Акт, згідно якого комісія визначила частку держави 55,05 відсотків майна санаторію „Світанок”.

Загальними зборами недержавних засновників (учасників) лікувально-оздоровчого закладу «Черкаський санаторій та дитячий оздоровчий центр «Світанок» 15 жовтня 2004 року затверджений розподіл недержавної частки у майні Черкаського санаторію та дитячого оздоровчого центру «Світанок»між недержавними засновниками. У Переліку господарств-учасників-засновників закладу та їх долі в статутному фонді недержавної частки у складі закладу значиться всього 20 господарств:

1. ТОВ «Симиренківське»Городищенського району;

2. СТОВ «Агрофірма «Великий Хутір»Драбівського району;

3. ПСП «Соколівка»Жашківського району;

4. СТОВ імені Ватутіна Звенигородського району;

5. СТОВ «Богданівське»Золотоніського району;

6. СВК «Коханівка»Кам’янського району;

7. СТОВ «Степанецьке»Канівського району;

8. СТОВ «Надія»Катеринопільського району;

9. СТОВ «Лан»Корсунь-Шевченківскього району;

10. ТОВ «Світанок»Лисянського району»;

11. ТОВ «Україна»Маньківського району;

12. СТОВ «Агрофірма «Зоря»Монастирищенського району;

13. СВК «Міжгір’я»Смілянського району;

14. ПСП імені Чкалова Тальнівскього району;

15. ТОВ АФ «Текуча»Уманського району;

16. СТОВ «Верхнячка –Агро»Христинівського району;

17. ТОВ «Іскра»Черкаського району;

18. ТОВ «Агрофірма «Красносільське»Чигиринського району;

19. СТОВ «Придніпровське»Чорнобаївського району;

20. СТОВ «Кавунівка»Шполянського району.

Позивач не значиться у Переліку господарств-учасників-засновників закладу.

Відповідно до п.6.1 Статуту вищим органом управління «Закладом» є збори уповноважених представників господарств-учасників, які обираються учасниками - дольовиками строком на три роки. Кожний учасник будівництва «Закладу»має право на участь у загальних зборах через свого представника. До виключної компетенції зборів уповноважених або їх представників належать повноваження, визначені п.6.2 Статуту, серед яких: зміна Статуту, обрання Ради, голови Ради – керівник закладу і ревізійної комісії.

Збори уповноважених вважаються правомочними, якщо на них присутні 60 відсотків уповноважених або їх представників; рішення щодо змін в Статуті, ліквідацію і реорганізацію закладу приймаються зборами уповноважених більшістю голосів у складі не менше 75 відсотків уповноважених учасників або їх представників (пункти 6.3, 6.4 Статуту).

Збори уповноважених представників господарств-учасників скликаються по плану роботи Закладу, але не рідше одного разу на рік, а позачергові –за вимогою не менше 1/3 його учасників або за вимогою ревізійної комісії.

Нові учасники вступають до закладу на основі: колективні сільськогосподарські підприємства та інші формування з колективною власністю на майно - за рішенням колегіальних органів управління; державні підприємства –за згодою власника або уповноваженого ним органу на добровільних засадах; мають бути юридичними особами, визнають і зобов’язуються виконувати положення цього Статуту (пункт 1.11 Статуту). Вихід учасників з членів вирішується зборами уповноважених-представників. Про вихід учасник повинен попередити заклад не пізніше, як за три місяці виходу (пункт 1.12 Статуту). Заяви приватних, колективних і державних підприємств про участь в оздоровчому закладі розглядають збори уповноважених (п.6.6. Статуту).

05 червня 2006 року в залі засідань Головного управління агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації учасниками Лікувально-оздоровчого закладу «Черкаський санаторій та дитячий оздоровчий центр «Світанок»проведені установчі збори засновників ТОВ «Черкаський санаторій та дитячий оздоровчий центр «Світанок» з порядком денним:

1. Про створення ТОВ «Черкаський санаторій та дитячий оздоровчий центр «Світанок».

2. Про визначення власників прав на частки у ТОВ «Черкаський санаторій та дитячий оздоровчий центр «Світанок».

3. Про формування статутного капіталу ТОВ «Черкаський санаторій та дитячий оздоровчий центр «Світанок».

4. Про затвердження Статуту ТОВ «Черкаський санаторій та дитячий оздоровчий центр «Світанок».

5. Про обрання директора та ревізійної комісії ТОВ «Черкаський санаторій та дитячий оздоровчий центр «Світанок».

Хід установчих зборів та прийняті на них рішення, оформлені протоколом установчих зборів №1, зі змісту якого вбачається, що засновників санаторію обліковувалось –22 особи, присутніх на зборах - 21 особа, у тому числі Регіональне відділення Фонду державного майна України по Черкаській області в особі начальника відділу реформування власності за дорученням Вансяцької С.С.

Рішенням зборів визначений склад засновників та їх частки, серед яких позивач відсутній.

Позивач не був господарством –учасником Черкаського обласного міжгосподарського санаторію «Світанок», засновником закладу, не мав представника у складі представників господарств міжгосподарського санаторію «Світанок», правонаступником якого став відповідач, не набув долі у статутному фонді недержавної частки, також не набув частки у статутному фонді в процесі приватизації державної частки.


Рішенням господарського суду від 17 грудня 2007 року у справі № 16-11-02/3668 за позовом Лікувально-оздоровчого закладу "Черкаський санаторій та дитячий оздоровчий центр "Світанок" до ТОВ "Компанія "ТІСА-Агро" та до Виробничого сільськогосподарського кооперативу «Міжгір'я», яке набрало законної сили, визнано недійсним договір купівлі-продажу корпоративних прав від 15 грудня 2005 року №72, укладений між ВСК “Міжгір’я” (продавець) та ТОВ «Компанія «ТІСА-Агро»(покупець).

Рішенням господарського суду від 15 грудня 2006 року у справі № 09-08/463 за первісним позовом ТОВ «Компанія «Тіса-Агро» до ТОВ «Лікувально-оздоровчий заклад «Черкаський санаторій та дитячий оздоровчий центр «Світанок»про визнання права власності, зобов’язання вчинити дії та зустрічним позовом ТОВ «Лікувально-оздоровчий заклад «Черкаський санаторій та дитячий оздоровчий центр «Світанок»до «Компанія «Тіса-Агро» та СВК «Коханівка»Кам’янського району про визнання недійсним договору купівлі-продажу, відмовлено у задоволенні первісного позову, задоволено повністю зустрічний позов - визнано недійсним Договір купівлі-продажу корпоративних прав від 02 грудня 2005 року №1, укладений між СВК «Коханівка»(продавець) та ТОВ «Компанія «Тіса-Агро»(покупець). Зазначене рішення набрало законної сили.

Відповідно до ст.35 ГПК України при вирішенні даного спору не підлягає доведенню факт недійсності договорів купівлі-продажу корпоративних прав №1 від 02.12.2005 року, укладеного з СВК «Коханівка»та №72 від 15.12.2005 року, укладеного з ВСК «Міжгір’я», на які посилається позивач, як на підставу набуття корпоративних прав.

Зміст корпоративних прав та корпоративних відносин визначені Господарським кодексом України (ГК України), який набув чинності з 01.10.2004 року.

Згідно ст.167 ГК України, в редакції чинній на час проведення зборів, прийняті рішення яких оспорює позивач, корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному фонді (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами. Володіння корпоративними правами не вважається підприємництвом. Законом можуть бути встановлені обмеження певним особам щодо володіння корпоративними правами та/або їх здійснення.


Позивач не має частки у статутному фонді (капіталі) відповідача, не набув прав недержавного засновника санаторію «Світанок», відповідно, не набув права на участь в управлінні господарською організацією (закладом), тому не має права на участь у зборах засновників стосовно перетворення лікувально-оздоровчого закладу «Черкаський санаторій та дитячий оздоровчий центр «Світанок»та вирішення питань, віднесених до компетенції цих зборів. Отже відповідач не зобов’язаний був повідомляти позивача про проведення установчих зборів та про питання, які виносяться на їх вирішення.

Спірними рішеннями установчих зборів відповідача, оформлених протоколом №1, не порушені права та охоронювані законом інтереси позивача, оскільки він не набув суб’єктивного матеріального права та законного інтересу, на захист якого подано позов.

Посилання позивача на порушення спірними рішеннями зборів прав інших учасників, суд не приймає до уваги, оскільки позивач не вправі обґрунтовувати свої вимоги порушенням прав інших учасників, повноважень на здійснення захисту прав інших учасників, підтверджених в установленому законом порядку, позивач не має.

З огляду на викладене та оцінюючи докази у справі в їх сукупності, суд вважає позовні вимоги безпідставними, не підлягаючими задоволенню. Відповідно до ст. 68 ГПК України, у зв’язку з відмовою у позові, підлягають скасуванню застосоване ухвалою суду від 08 серпня 2008 року у даній справі забезпечення позову.

Керуючись ст.ст. 49, 68, 82-84 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Відмовити у позові повністю.

Скасувати застосоване ухвалою суду від 08 серпня 2008 року у даній справі забезпечення позову.

Рішення може бути оскаржено до Київського міжобласного апеляційного господарського суду.


СУДДЯ Н.М.Курченко


Джерело: ЄДРСР 2279866
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку