open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Колегія суддів судової палати у кримінальних справах

Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних

і кримінальних справ у складі:

головуючої Григор?євої І.В., суддів: Щепоткіної В.В., Британчука В.В., за участю прокурора Діордієва С.Г., захисника ОСОБА_4, засудженої ОСОБА_5, розглянула в судовому засіданні у м. Києві 28 лютого 2012 року справу за касаційною скаргою прокурора, який брав участь у розгляді справи судом першої та апеляційної інстанцій, на ухвалу військового апеляційного суду Центрального регіону України від 24 листопада 2009 року.

Вироком військового місцевого суду Київського гарнізону від 10 вересня 2009 року засуджено

ОСОБА_5,

ІНФОРМАЦІЯ_1,

громадянку України, не судиму,

за ч. 1 ст. 190 КК України до штрафу в розмірі 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто у сумі 850 грн;

за ч. 1 ст. 423 КК України із застосуванням ст. 55 КК України до покарання у виді позбавлення волі строком на 1 рік з позбавленням права обіймати посади, повязані з виконанням фінансово-розпорядчих функцій строком на 2 роки.

На підставі статей 70, 72 КК України, за сукупністю злочинів, ОСОБА_5 остаточно призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 1 рік з позбавленням права обіймати посади, повязані з виконанням фінансово-розпорядчих функцій строком на 2 роки та виплатою штрафу в розмірі 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто у сумі 850 грн.

На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_5 звільнено від відбування покарання у виді позбавлення волі з випробуванням з іспитовим строком 2 роки та покладенням обовязків, передбачених п. 3 ст. 76 КК України.

ОСОБА_5 визнано винною у шахрайстві та зловживанні своїм службовим становищем, що заподіяло істотну шкоду.

Вказані злочини, як зазначено у вироку, були скоєні нею за наступних обставин.

У грудні 2008 року, старший лейтенант ОСОБА_5, займаючи посаду помічника командира військової частини А-3838 начальника фінансової служби цієї ж частини, тобто будучи військовою службовою особою, зловживаючи своїм службовим становищем, з корисливих мотивів, підриваючи авторитет та престиж органів військового управління Збройних Сил України, і тим самим завдаючи істотної шкоди, на території частини, заздалегідь знаючи про відсутність будь-яких переплат підлеглим за військовим званням військовослужбовцям частини: ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10 та ОСОБА_11, ввела їх в оману, повідомивши про необхідність повернення ними особисто їй грошових коштів, які нібито були помилково виплачені нею цим військовослужбовцям раніше. Таким чином, ОСОБА_5 заволоділа грошовими коштами ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, отримавши від кожного з них по 183 грн, від ОСОБА_12 185 грн, від ОСОБА_11 200 грн. Всього вона заволоділа коштами на загальну суму 1117 грн, скориставшись ними на власний розсуд.

Ухвалою військового апеляційного суду Центрального регіону України від 24 листопада 2009 року вирок суду першої інстанції відносно ОСОБА_5 змінено. На підставі п. «е» ст. 1 Закону України «Про амністію» від 12 грудня 2008 року ОСОБА_5 звільнено від призначеного судом основного і додаткового покарань.

У касаційній скарзі зі змінами прокурор просить скасувати ухвалу суду апеляційної інстанції, вказуючи на незаконність застосування до ОСОБА_5 Закону України «Про амністію» від 12 грудня 2008 року, оскільки засуджена не підпадає під дію п «е» ст. 1 цього Закону, а справу направити на новий апеляційний розгляд.

ОСОБА_5 та захисник ОСОБА_4 направили заперечення на касаційну скаргу прокурора.

Заслухавши доповідача, пояснення прокурора на підтримку зміненої касаційної скарги, захисника ОСОБА_4 та засудженої ОСОБА_5, які заперечували проти задоволення касаційної скарги прокурора, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до положень п. «е» ст. 1 Закону України «Про амністію» від 12 грудня 2008 року звільненню від покарання підлягають учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілі внаслідок Чорнобильської катастрофи особи, які підпадають під дію Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та аналогічних законів інших держав республік колишнього СРСР.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_5 підтверджуючих документів про відношення її до зазначеної категорії осіб суду не надала.

Незважаючи на відсутність необхідних для застосування амністії відомостей про особу засудженої, апеляційний суд необґрунтовано застосував до неї Закон України «Про амністію» від 12 грудня 2008 року та звільнив її від відбування покарання.

У звязку з цим ухвала апеляційного суду підлягає скасуванню, а справа направленню на новий апеляційний розгляд, в ході якого необхідно перевірити чи є ОСОБА_5 субєктом амністії, а також інші доводи апеляційної скарги її захисника, і прийняти законне та обґрунтоване рішення.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 394-396 КПК України, колегія суддів,

у х в а л и л а:

Касаційну скаргу прокурора задовольнити.

Ухвалу військового апеляційного суду Центрального регіону України від 24 листопада 2009 року щодо ОСОБА_5 скасувати, а справу направити на новий апеляційний розгляд.

Судді:

_____________ _____________ _____________

Григор?єва І.В. Щепоткіна В.В. Британчук В.В.

Джерело: ЄДРСР 22702815
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку