open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
А9/204(А35/439)


ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

26.06.06р.


Справа № А9/204(А35/439)


За позовом Державне підприємство „Національна енергетична компанія „Укренерго” в особі Відокремленого підрозділу „Держенергонагляд у Дніпровському

регіоні”, м. Запоріжжя

до Відкритого акціонерного товариства „Центральний гірничо-збагачувальний

комбінат”, с. Мирівське м. Кривий Ріг Дніпропетровської області

про стягнення штрафних санкцій у сумі 17000 грн.


Суддя Подобед І.М.


Представники сторін:

Від позивача - представник не з’явився

Від відповідача - представник не з’явився


СУТЬ СПОРУ:

ДП „Національна енергетична компанія „Укренерго” в особі Дніпровської електроенергетичної системи звернулось у листопаді 2005 року із позовом до ВАТ „Центральний гірничо-збагачувальний комбінат” про стягнення штрафних санкцій за порушення законодавства України про електроенергетику у сумі 17000 грн.

ВАТ „Центральний гірничо-збагачувальний комбінат” позов не визнає, посилаючись на звернення позивачем до суду із пропуском строків, встановлених ст. 250 Господарського кодексу України та ч.2 ст. 99 Кодексу адміністративного судочинства України. Вказує також на те, що відносно підприємства господарським судом Дніпропетровської області порушено справу про банкрутство, у якій відповідно до ч.4 ст. 12 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” введено мораторій, протягом дії якого не застосовуються санкції за невиконання чи неналежне виконання грошових зобов’язань.

Заявою від 15.06.2006р. відповідач змінив та доповнив заперечення проти адміністративного позову, посилаючись на те, що в матеріалах справи відсутні докази направлення постанови №19 від 25.11.2003р., тому слід визнати, що строк оскарження цієї постанови та строк оплати штрафу не настав, а тому право Позивача на момент розгляду справи у суді порушено не було.

За заявою ДП "Національна енергетична компанія "Укренерго" в особі Відокремленого підрозділу „Держенергонагляд у Дніпровському регіоні” ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 23.06.2006р. замінено позивача на його правонаступника.

ВАТ „Центральний гірничо-збагачувальний комбінат” подало зустрічний позов до Державного підприємства „Національна енергетична компанія „Укренерго” про визнання нечинною постанови №19 від 25.11.2003р.

Ухвалою господарським судом Дніпропетровської області від 23.06.2006р. у даній справі Відповідачу відмовлено у прийнятті зустрічного позову до спільного розгляду із первісним позовом.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, які приймали участь у судових засіданнях 25.05.06р., 20.06.06р. і 23.06.06р., та дослідивши надані докази, суд –

ВСТАНОВИВ:

17.03.2003р. державним інспектором інспекції Держенергонагляду в Дніпровському регіоні Лук’яненко С.М., старшим державним інспектором інспекції Держенергонагляду в Кіровоградській області Дегтярьовим М.Б., державним інспектором інспекції Держенергонагляду в Кіровоградській області Крук М.І. було проведено комплексне обстеження Відкритого акціонерного товариства „Центральний гірничо-збагачувальний комбінат” (далі –Відповідача) з питань організації технічного стану обладнання. У ході цієї перевірки було виявлені порушення законодавства України про електроенергетику, про що складено Акт-обстеження від 17.07.2003р. № 36.

На підставі акту від 17.03.2003р. №36 старшим державним інспектором Дегтярьовим М.Б. Відповідачу, цеху мереж та підстанцій Петровського кар’єру було видано припис від 14.08.2003р. №11МД з переліком заходів, спрямованих на усунення порушень і строків їх виконання.

05.11.2003р. інспекцією Держенергонагляду в Дніпровському регіоні при перевірці Відповідача на предмет виконання Припису від 14.08.2003р. №11 МД було встановлено факт невиконання п.п. 9,11, 12, 14, 17, 22 про що складено Акт від 05.11.2003р. №б/н.

Частиною 4 ст. 27 Закону України „Про електроенергетику” передбачено, що національна комісія регулювання електроенергетики, державні інспектори з експлуатації електричних станцій і мереж, державні інспектори з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії на підставі акта перевірки, оформленого в установленому порядку, за наявності порушень, передбачених цією статтею, видають у межах своєї компетенції суб’єктам господарської діяльності постанови про накладення штрафів за встановленою формою.

Згідно до ч.6 ст. 27 Закону України „Про електроенергетику”, суми штрафів зараховуються до Державного бюджету України.

Відповідно до ст. 27 Закону України „Про електроенергетику”, п.п. 7 і 8 Положення про порядок накладення на суб’єктів господарської діяльності штрафів за порушення законодавства про електроенергетику, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.1999р.№1312, старший державний інспектор Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії в Кіровоградській області Кузенний В.В. виніс Постанову від 25.11.2003р. № 19 про накладення на Відповідача штрафу у розмірі 17000 грн. Ця постанова була направлена на адресу Відповідача, що підтверджується повідомленням про вручення Відповідачу поштового відправлення в матеріалах справи.

Відповідно до п. 10 Положення про порядок накладення на суб’єктів господарської діяльності штрафів за порушення законодавства про електроенергетику, штраф повинен бути сплачений протягом 30-ти днів з дня винесення постанови про його накладення

Отже 30-ти денний строк сплати штрафу настає після винесення постанови та направлення (видачі) її правопорушнику.

Оскільки постанова №19 від 25.11.2003р. була надіслана Відповідачу, слід визнати, що строк для добровільної сплати штрафу у сумі 17000 грн. на виконання вказаної постанови у Відповідача сплинув 25.12.2003р.

На теперішній час правонаступником Державного підприємства „Національна енергетична компанія „Укренерго” в особі Дніпровської електроенергетичної системи є - Державне підприємство „Національна енергетична компанія „Укренерго” в особі Відокремленого підрозділу „Держенергонагляд у Дніпровському регіоні”.

Ухвалами господарського суду Дніпропетровської області від 11.09.2000р. у справі №Б24/105-00, від 17.01.2003р. у справі №Б 24/10/03, від 06.09.2004р. у справі №26/70/04 про банкрутство Відкритого акціонерного товариства „Централний гірничо-збагачувальний комбінат”, пунктом 3 у яких було введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, який згідно ст. 1 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” передбачає зупинення виконання боржником грошових зобов’язань і зобов’язань щодо сплати податків і зборів (обов’язкових платежів), термін виконання яких настав до дня введення мораторію, і припинення заходів, спрямованих на забезпечення виконання цих зобов’язань та зобов’язань щодо сплати податків і зборів (обов’язкових платежів), застосованих до прийняття рішення про введення мораторію.

Відповідно до ст. 12 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, протягом дії мораторію не нараховуються неустойка (штраф, пеня), не застосовуються інші санкції за невиконання чи неналежне виконання грошових зобов’язань.

Отже під час здійснення Позивачем вказаної перевірки та накладення на Відповідача штрафу відносно Відповідача діяв мораторій у справі про банкрутство.

На підставі викладеного, з урахуванням встановлених обставин, із яких видно, що відносно Відповідача було введено мораторій у справах про банкрутство, протягом дії якого штрафи не нараховується, позовні вимоги Позивача про стягнення з Відповідача суми 17000 грн. штрафу - є необґрунтованими, а тому задоволенню не підлягають.

Решта доводів Відповідача відхиляється з вищенаведених підстав.

Судові витрати у справі, відповідно до ч.4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 5, 7-12, 19, 69-71, 87, 104, 163, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -


ПОСТАНОВИВ:


У позові відмовити.

Постанова набуває законної сили після закінчення десятиденного строку для подання заяви про апеляційне оскарження, протягом якого може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Суддя


І.М. Подобед







Джерело: ЄДРСР 222732
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку