open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
2/841-29/141а

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128


ПОСТАНОВА

27.10.06 Справа№ 2/841-29/141а


За позовом:

Управління Пенсійного фонду України в Личаківському районі м. Львова, м. Львів,

до відповідача:

Відкритого акціонерного товариства “Експериментально-конструкторський і технологічний інститут захисних покрить”, м. Львів,

про:

стягнення 64’290,18 грн.

Суддя М. Синчук

За участю представників:

позивача:

Таряник В.О. –дов. від 16.06.2006 р. №4003/06-08,

відповідача:

Лозинський І.П. –дор. від 20.06.2006 р. №100/125.

третьої особи 1:

Державного Львівського дослідно-експериментального заводу технологічного обладнання, м. Львів, -

не з’явився,

третьої особи 2:

Державного науково-дослідного підприємства “Конекс”, м. Львів, -

не з’явився,

третьої особи 3:

Державного науково-технічного центру “Композит”, м. Львів, -

не з’явився.

На розгляд Господарського суду Львівської області подано позов Управління Пенсійного фонду України в Личаківському районі м. Львова до відкритого акціонерного товариства “Експериментально-конструкторський і технологічний інститут захисних покрить” про стягнення 64’290,18 грн. Ухвалою від 05.06.2006 р. провадження у справі відкрито, позовну заяву прийнято до розгляду, судове засідання призначено на 26.06.2006 р. В судових засіданнях оголошувалася перерва. Розгляд справи відкладено на 02.08.2006 р.

Ухвалою Господарського суду Львівської області від 02.08.2006 р. до справи залучено третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору: дослідно-експериментальний завод технологічного обладнання, державне науково-дослідне підприємство “Конекс”, державний науково-технічний центр “Композит”. Розгляд справи відкладено на 04.09.2006 р., 18.09.2006 р., 02.10.2006 р., 20.10.2006 р., 27.10.2006 р. з підстав, наведених у відповідних ухвалах суду.

Позовні вимоги обгрунтовуються тим, що за період роботи у відповідача право на призначення пенсії отримали наукові працівники. Однак, відповідач в порушення вимог Закону України „Про наукову і науково-технічну діяльність” не сплатив різниці між сумою пенсій, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних бюджетних установ і організацій, науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств і організацій згідно із Законом України “Про наукову і науково-технічну діяльність”, та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи, що стало підставою для виникнення заборгованості в сумі 64’290,18 грн.

Проти позову відповідач заперечив повністю в судовому засіданні 24.07.2006 р., пояснив, що є не єдиним правонаступником НВО “Автопромпокриття”, на якому працювали пенсіонери-науковці. В судовому засіданні 18.09.2006 р. відповідачем подано додатковий відзив на позов, яким проти нього заперечує повністю, доводить, що не є правонаступником НВО “Автопромпокриття”.

Третя особа 1 проти позову заперечила повністю з підстав, наведених у відзиві. На підприємстві наукові працівники ніколи не працювали, до складу НВО “Автопромпокриття” третя особа 1 ввійшла з правами юридичної особи, з самостійним балансом та розрахунковим рахунком. Тому не повинна сплачувати страхові внески.

Третя особа 2 проти позову заперчила повністю. Відповідно до заперечення, поданого в судове засідання 04.09.2006 р., ДНДП “Конекс” не є правонаступником НВО “Автопромпокриття”, оскільки засноване на державній власності і підпорядковано Міністерству машинобудування, військово-промислового комплексу і конверсій України. Установчі документи ДНДП “Конекс” не містять жодних посилань на правонаступництво прав і обов’язків НВО “Автопромпокриття”.

Третя особа 3 також повністю заперчила проти позову, вказавши, що не є правонаступником НВО “Автопромпокриття”, про що представила установчі документи.

Вислухавши представників сторін, проаналізувавши матеріали справи, суд встановив наступне.

Відкритим акціонерним товариством “Експериментально-конструкторський і технологічний інститут захисних покрить” (надалі –ВАТ “ЕКТІавтопром”) видано довідки працівникам, які працювали в Експериметально-конструкторському і технологічному інституті захисних покрить (надалі – ЕКТІавтопром), створеному на його базі науково-виробничому об’єднанні “Автопромпокриття” (надалі –НВО “Автопромпокриття”), ВАТ “ЕКТІавтопром” про те, що вони проводили науково-технічну роботу.

Наказом Міністерства автомобільної промисловості СРСР від 17.03.1986 р. №184 “Про створення науково-виробничого об’єднання НВО “Автопромпокриття” (надалі –Наказ №184) в м. Львові на базі Експериментально-конструкторського технологічного інституту автомобільної промисловості (ЕКТІавтопром) створено науково-виробниче об’єднання технології і обладнання захисних покрить в автомобільній промисловості –НВО “Автопромпокриття” у складі:

- Експериментально-конструкторського технологічного інституту автомобільної промисловості (ЕКТІавтопром) –головна структурна одиниця,

- Дослідного заводу ЕКТІавтопрому –структурна одиниця.

Відповідно до п. 1.2, 1.3 статуту НВО “Автопромпокриття”, затвердженого 14.08.1988 р., об’єднання є юридичною особою, має самостійний баланс, свою діяльність здійснює на основі господарського розрахунку та діє у відповідності із законом про державне підприємство (об’єднання), а також цим статутом. До складу об’єднання входять:

- експериментально-конструкторський і технологічний інститут автомобільної промисловості (ЕКТІавтопром) – головна структурна одиниця,

- Дослідний завод ЕКТІавтопрому –структурна одиниця,

- Буський дослідно-експериментальний завод спеціального технологічного обладнання –структурна одиниця.

Згідно з положеннями п. 1.6 статуту НВО “Автопромпокриття” об’єднання є правонаступником всіх структурних підрозділів, що в нього ввійшли, з планових завдань, договорів та іншим зобов’язаннях з науково-виробничої та господарської діяльності.

На виконання Декрету Кабінету Міністрів України №24-92 від 31.12.1992 р. Майно, що належало структурним підрозділам НВО „Автопромпокриття”, перейшло до органів уповноваженими управляти державним майном, які відповідно до п. 2 цього Декрету стали правонаступниками цих державних підприємств.

Наказом Міністерства мащинобудування, військово-промислового комплексу і коверсії України №305Д від 25.06.1993 р. до управління Мінмашпрому України прийнято майно державного підприємства ЕКТІавтопрому на виконання Декрету КМУ від 15.12.1992 р. №8-92 “Про управління майном, що є у загальнодержавній власності”. Актом від 23.06.1993 р. прийнято майно ЕКТІавтопрому від Фонду державного майна на баланс Мінмашпрому України.

Відповідно до статуту державного підприємства Експериментально-конструкторського і технологічного інституту захисних покрить, затвердженого Міністерством машинобудування, військово-промислового комплексу і конверсії України 23.06.1993 р., перереєстрованого 01.09.1993 р., реєстраційний номер 02256, ЕКТІавтопром засновано на державній власності і підпорядковано Міністерству машинобудування, військово-промислового комплексу і конверсії України.

Наказом регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській області від 31.05.1996 р. №1306 “Про затвердження акту оцінки вартості майна Експериментально-конструкторського і технологічного Інституту захисних покрить “ЕКТІавтопром” та створення ВАТ “Експериментально-конструкторський і технологічний Інститут захисних покрить (ВАТ “ЕКТІавтопром”)” (надалі –Наказ №1306) створено ВАТ “ЕКТІавтопром” шляхом перетворення державного Експериментально-конструкторського і технологічного Інституту захисних покрить у відкрите акціонерне товариство. Пунктом 5 Наказу №1306 встановлено, що з дати реєстрації відкритого акціонерного товариства державний Експериментально-конструкторський і технологічний Інститут захисних покрить припинив свою діяльність. Правонаступником державного підприємства став ВАТ “ЕКТІавтопром”.

Відповідно до положень п. 3.3 статуту ВАТ “ЕКТІавтопром”, зареєстрованого 30.05.2000 р., № запису 11236, ід. код 00234838, товариство є правонаступником усіх прав та обов’язків свого правового попередника –державного підприємства “ЕКТІавтопром”.

Відповідно до ч. 2, 3 п. 4 Наказу №184 Дослідний завод ЕКТІавтопрому є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунковий рахунок в установі Держбанку СРСР і рахунок фінансування капітальних вкладів в установі Будбанку СРСР. НВО “Автопромпокриття” є правонаступником всіх структурних одиниць, що ввійшли в науково-виробниче об’єднання, з усіх завдань, договорів чи інших зобов’язань в науковій та господарській діяльності. Таким чином НВО “Автопромпокриття” стало правонаступником як ЕКТІавтопрому, так і Дослідного заводу ЕКТІавтопрому.

Відповідно до п. 5.1 статуту НВО “Автопромпокриття” дослідний завод ЕКТІавтопрому безпосередньо підпорядковується об’єднанню та діє на основі статуту, є юридичною особою.

Наказом №506 від 15.09.1993 р. Мінмашпрому України “Про розподіл основних фондів” (надалі –Наказ №506) проведено розподільний баланс приміщень НВО “Автопромпокриття” між ЕКТІавтопромом, правонаступником якого є ВАТ “ЕКТІавтопром”, Львівським дослідно-експериментальним заводом технологічного обладнання, наково-дослідним підприємством “Конекс”.

Відповідно до Свідоцтва про державну реєстрацію (реєстраційний №02358, дата реєстрації 09.06.1992 р.) зареєстровано Львівський дослідний завод ЕКТІавтопрому.

Відповідно до п. 1.1 Статуту Львівського дослідного заводу ЕКТІавтопрому, зареєстрованого 09.06.1992 р., реєстр. №02358, затвердженого Головою Державного комітету України по оборонній промисловості і машинобудуванню 12.11.1991 р., Львівський дослідний завод ЕКТІавтопрому безпосередньо підпорядкований Державному комітету України по оборонній промисловості і машинобудуванню.

Відповідно до свідоцтва про державну перереєстрацію (№ запису 02358, дата видачі 10.07.1997 р.) Львівський дослідний завод ЕКТІавтопрому змінив своє найменування на Державний Львівський дослідно-експериментальний завод технологічного обладнання.

Статутом №675-200 Державного Львівського дослідно-експериментального заводу технологічного обладнання (нова редакція), погодженого Міністром промислової політики, затвердженого Наказом Міністерства промислової політики України від 09.11.2001 р. №157, зареєстрованого 26.11.2001 р., номер запису 02358, передбачено, що Державний Львівський дослідно-експериментальний завод технологічного обладнання засновано на державній власності і підпорядковано Міністерству промислової політики України.

Відповідно до Свідоцтва про державну перереєстрацію малого підприємства “Конекс” (реєстраційний №00002, дата реєстрації 18.01.1990 р., дата перереєстрації 27.05.1993 р.) засновником Державного науково-дослідного підприємства “Конекс” було Міністерство машинобудування військово-промислового комплексу і конверсії України. Підставою перереєстрації був Декрет КМУ “Про впорядкування діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, створених за участю державних підприємств” від 31.12.1992 р., відповідно до положень якого державні підприємства не можуть бути засновниками підприємств будь-яких організаційних форм та видів, господарських товариств, кооперативів (надалі - суб'єктів підприємницької діяльності). Правонаступниками державних підприємств стосовно суб’єктів підприємницької діяльності, створених за їх участю, є органи, уповноважені управляти державним майном та державні органи приватизації (щодо суб’єктів із змішаною формою власності).

Згідно з положеннями Статуту Державного науково-дослідного підприємства “Конекс”, затвердженого заступником міністра машинобудування, військово-промислового комплексу і конверсії України 17.05.1993 р., перереєстрованого 27.05.1993 р., Державне науково-дослідне підприємство “Конекс” засноване на державній власності і підпорядковане Міністерству машинобудування, військово-промислового комплексу і конверсії України.

Наказом №250Д від 22.06.1993 р. Міністерства машинобудування, військово-промислового комплексу і конверсії України прийнято до управління Мінмашпрому України майно ДНДП “Конекс”.

На момент розгляду справи державне науково-дослідне підприємство “Конекс” відповідно до нової редакції статуту, зареєстрованого 20.05.2004 р., № запису 00002, затвердженого Наказом Міністерства промислової політики України від 23.04.2004 р. №199, засноване на державній власності і підпорядковане Міністерству промислової політики України.

Відповідно до положень Статуту, затвердженого Міністерством машинобудування, військово-промислового комплексу і конверсії України 26.04.1993 р., перереєстровано 14.05.1993 р., реєстраційний номер 05466, державне підприємство науково-технічний центр “Композит” засновано на державній власності і підпорядковано Міністерству машинобудування, військово-промислового комплексу і конверсії України.

При винесенні рішення суд виходив з наступного.

Відповідно до Декрету КМУ від 15.12.1992 р. №8-92 “Про управління майном, що є у загальнодержавній власності” на міністерства та інші підвідомчі Кабінету Міністрів України органи державної виконавчої влади покладено здійснення функцій щодо управління майном, що є у загальнодержавній власності, крім майнових комплексів підприємств, установ, організацій, управління якими здійснюють відповідні служби Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України згідно з законодавчими актами України.

Відповідно до положень статті 24 Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” різниця між сумою призначеної пенсії за цим Законом та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується для наукових (науково-педагогічних) працівників інших державних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів, а також коштів державного бюджету у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. При цьому за рахунок коштів державного бюджету науковим (науково-педагогічним) працівникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної за цим Законом.

Постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2004 р. №372 затверджено Порядок фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (наково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації згідно із Законом України “Про наукову і науково-технічну діяльність”, та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи (надалі - Порядок). Відповідно до п. 4 зазначеного Порядку у разі ліквідації або зміни власника підприємства, установи, організації чи вищого навчального закладу III-IV рівнів акредитації різниця у розмірі пенсії фінансується за рахунок коштів їх правонаступників у порядку, що діяв стосовно цих підприєств, установ, організацій та закладів до моменту ліквідації або зміни власника.

Доказів проведення реорганізації НВО “Автопромпокриття” позивачем не представлено. В Наказі №506 лише згадується, що було проведено реорганізацію НВО “Автопромпокриття”, однак інших правовстановлюючих документів, які би свідчили про конкретну процедуру реорганізації (вид реорганізації, порядок її здійснення, конкретні документи щодо її проведення), суду не представлено. Тому твердження позивача, що відповідач є правонаступником НВО “Автопромпокриття” є безпідставним.

Крім того, до зміни власника в 1993 р. та в 1996 р. державне підприємство “ЕКТІавтопром” не сплачувало науковцям жодної різниці у розмірі пенсії, оскільки такий порядок ні в 1993 р., ні в 1996 р. не діяв.

За наведених обставин суд не вбачає підстав для задоволення позову.

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст. ст.ст. 158, 159, 161, 162, 163 КАС України, Господарський суд Львівської області

П О С Т А Н О В И В:

1. В задоволенні позову відмовити повністю.



Суддя Синчук М.М.


Джерело: ЄДРСР 222232
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку