open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
УХВАЛА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

УХВАЛА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" вересня 2006 року

Колегія суддів судової палати в цивільних справах Апеляційного суду Тернопільської області в складі:

головуючого - Козака .1.0, суддів - Шевчук Г.М., Дикун СІ. при секретарі - Стець І.В. з участю представника Тернопільського облвійськомату Станькр Б.Д.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в М.Тернополі адміністративну справу за апеляційною скаргою Тернопільського обласного військового комісаріату на постанову Тернопільського міськрайонного суду від 31 липня 2006 року по справі за позовом ОСОБА_1 до Тернопільського обласного військового комісаріату про перерахунок розміру пенсії, -

встановила:

Тернопільський обласний військовий комісаріат (далі - облвійськкомат) звернувся із апеляційною скаргою на постанову Тернопільського міськрайонного суду від 31 липня 2006 року, якою позов задоволено частково. Зобов»язано Тернопільський обласний військовий комісаріат зарахувати премію в грошове забезпечення, з якого нараховується пенсія ОСОБА_1., провести перерахунок розміру пенсії та виплатити донараховану суму пенсії за період з 1 вересня 1998 року по 1 січня 2005 року. В решті позовних вимог відмовлено.

В апеляційній скарзі Тернопільський обласний військовий комісаріат просить скасувати постанову суду в частині задоволення позовних вимог та відмовити в задоволенні вимог ОСОБА_1 в повному обсязі.

При цьому апелянт посилається, що суд безпідставно застосував норми Закону України від 15.06.2004 року №1769 "Про внесення змін до ст.43 Закону України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців та осіб начальницького та рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб", введені в дію після звільнення зі служби позивача.

Судом встановлено, що позивачу ОСОБА_1. у зв»язку зі звільненням з військової служби в запас з 1 вересня 1998 року відповідачем виплачується пенсія. До складу грошового забезпечення, з якого позивачу нарахована пенсія, зараховано посадовий оклад, оклад за військове звання,

Справа № 22ас-539 2006 р. Головуючий у 1 інстанції - Очеретяний Є.В.

Категорія - в/службовці Доповідач - Дикун СІ.

відсоткова надбавка за вислугу років та додаткові види грошового забезпечення.

З грошового атестату позивача вбачається, вдо на день звільнення він отримував премію в розмірі 33,3% грошового забезпечення, яка була встановлена Указом Президента України від 14 липня 1995 року №615/95 «Про надбавки до грошового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України», однак до розміру пенсії дана премія не зарахована.

Заслухавши доповідь судді апеляційного суду, пояснення представника апелянта, який підтримує доводи апеляційної скарги, перевіривши матеріали справи в межах доводів апеляційної скарги, колегія суддів не вбачає підстав для задоволення апеляційної скарги.

Відповідно до норми ч.З ст.43 Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб», від 09.04.1992 року, чинної на час звільнення зі служби позивача, пенсії особам офіцерського складу обчислюються з грошового забезпечення цих військовослужбовців. При цьому для обчислення їм пенсії враховуються відповідні оклади за посадою, військовим званням, процентна надбавка за вислугу років, надбавки за вчене звання й вчену ступінь, кваліфікацію і умови служби в порядку й розмірах, що визначаються Кабінетом Міністрів України.

Згідно із роз'ясненнями Пленуму Верховного Суду України, що містяться в постанові №4 від 15 квітня 2005 року «Про окремі питання застосування судами України законодавства про пенсійне забезпечення військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби), осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб" перелік щомісячних додаткових видів грошового забезпечення військовослужбовців, встановлений постановою Кабінету Міністрів України від 6 квітня 1998 року №452 не є вичерпним, оскільки іншими нормативно- правовими актами запроваджені інші щомісячні надбавки, доплати та підвищення, які теж є щомісячними додатковими видами грошового забезпечення і повинні бути зараховані при нарахуванні пенсій особам, котрі отримували їх під час проходження служби.

Задовольняючи позовні вимоги в частині перерахунку пенсії, суд виходив з того, що позивач на день звільнення одержував премію в розмірі 33,3%, котра є одним з видів додаткового грошового забезпечення, мав право на її зарахування при призначенні пенсії, а тому відмова відповідача у перерахунку пенсії до 1 січня 2005 року є неправомірною.

З даним висновком колегія суддів погоджується, як із таким, що відповідає вимогам закону і грунтується на матеріалах справи.

Доводи апелянта,, що суд безпідставно застосував норми Закону, введені в дію після звільнення зі служби позивача колегія суддів до уваги не приймає, як такі, що не відповідають фактичним обставинам справи.

Постанову ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права, тому підстав для її скасування немає

Керуючись ст.ст. 198, 200,206 КАС України, колегія суддів

ухвалила:

Апеляційну скаргу Тернопільського обласного військового комісаріату залишити без задоволення, а постанову Тернопільського міськрайонного суду від 31 липня 2006 року - без змін.

Ухвала може бути оскаржена в касаційному порядку шляхом подачі скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом одного місяця з дня її проголошення.

Джерело: ЄДРСР 221320
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку