open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 22-1189

Справа № 22-1189 Головуючий у 1-й інстанції - Пучкова І.М.

Доповідач - Виноградова Л.Є.

УХВАЛА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" жовтня 2006 року Колегія суддів Судової палати у цивільних справах апеляційного суду Одеської області в складі: головуючого - Виноградової Л.Є. суддів - Сегеди С.М., Гайворонського С.П. при секретарі - Руденко М.В. розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на постанову Київського районного суду м. Одеси від 22 травня 2006 року по справі за позовом ОСОБА_1 до Одеського обласного військового комісаріату про перерахунок пенсії,-

ВСТАНОВИЛА:

У січні 2006 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом, вказуючи, що посадові особи,. Одеського обласного військового комісаріату відмовляються перерахувати йому пенсію відповідно до змін розміру грошового утримання військовослужбовців.

Вважаючи, що неперерахування пенсії суперечить вимогам законодавства, позивач просив зобов'язати посадових осіб ООВК здійснити перерахунок пенсії.

Постановою суду ОСОБА_1 в задоволенні позову відмовлено.

В апеляційній скарзі позивачка просить скасувати постанову суду і ухвалити нову - про задоволення її" позовних вимог - з посиланням на неправильне застосування судом норм матеріального права.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши доповідача, доводи скарги, пояснення на неї, судова колегія вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відмовляючи в задоволенні позову ОСОБА_1, суд першої інстанції обґрунтовано виходив з того, що вона не має право на перерахунок пенсії з урахуванням надбавок.

Згідно ст. 63 Закону України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького та рядового складу органів внутрішніх справ" призначені військовослужбовцям, особам, які мають право на пенсію за цим Законом та членам їх сімей пенсії перераховуються з підвищенням грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом.

Відповідно до ч. З ст. 43 цього Закону (в редакції до 15.06.2004 року, яка діяла до 01.01.2005 року) пенсії особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам, які мають право на пенсію за цим Законом та членам їх сімей обчислюються з грошового забезпечення цих військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу. При цьому для обчислення їм пенсій враховуються відповідні оклади за посадою, військовим чи спеціальним званням, процентна надбавка за вислугу років, надбавки за вчене звання і вчену ступінь, кваліфікацію і умови служби у порядку і розмірах, що визначаються Кабінетом Міністрів України. У законі будь-яких обмежень щодо розміру пенсії не встановлено, а вирішення цього питання віднесено на розсуд Кабінету Міністрів.

Пунктом 7 постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 року N 393 "Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та членам їхніх сімей" передбачено, що пенсії обчислюються з таких видів грошового забезпечення: окладу за останньою штатною посадою, займаною перед звільненням; окладу за військове або спеціальне звання; процентної надбавки за вислугу років; додаткових видів грошового забезпечення, що надаються щомісяця (надбавки за вчене звання і науковий ступінь, кваліфікацію та умови служби). При цьому розмір додаткових видів грошового забезпечення визначається (за вибором тих, хто звернувся за пенсією) за 24 останні календарні місяці служби підряд перед зверненням за пенсією або за будь-які 60 календарних місяців служби підряд протягом усієї служби перед зверненням за пенсією.

З наведеного випливає, що запроваджена Указом Президента України надбавка військовослужбовцям - належить до додаткових видів грошового забезпечення і враховується при нарахуванні пенсії особам, які отримували їх під час проходження служби й звільнені після їх запровадження, а премія не підлягала врахуванню при обчисленні пенсії до 01.01.2005 року.

Судом встановлено, що з 25.02.1985 року ОСОБА_1 отримує пенсію за втратою годувальника - чоловіка ОСОБА_2, а отже дія зазначених нормативних актів на неї не поширюється.

Вказане підтверджується матеріалами цивільної справи, згідно яких пенсія заявниці перераховувалася і підвищувалася з інших підстав, не вказаних у позові.

За таких обставин у суду першої інстанції не було законних підстав для ухвалення рішення щодо зобов'язання Одеського обласного військового комісаріату перерахувати пенсію позивачці з вказаних нею підстав.

Доводи апеляційної скарги щодо неправильного застосування закону висновок суду не спростовують.

Таким чином, судом першої інстанції обставини справи встановлені повно й правильно і рішення постановлено з дотриманням норм матеріального та процесуального права.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 196, 205 ч.І п.1, 206, 254 КАС України, колегія суддів,-

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення, постанову Київського районного суду м. Одеси від 22 травня 2006 року - без зміни.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту проголошення, але може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України протягом одного місяця з дня складення судового рішення в повному обсязі.

Джерело: ЄДРСР 221254
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку