open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

27.01.2012

справа №1/1107/49/12

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 січня 2012 року Знамянський міськрайонний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Шевцової Н.В.

при секретарі Магась Ю.О.

з участю прокурора Зажурило А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду міста Знам'янка Кіровоградської області кримінальну справу по обвинуваченню

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця села Цибулеве Знамянського району Кіровоградської області, українця, громадянина України, освіта вища, не одруженого, працює працівником ТОВ «Євротрансстрой», зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1, раніше не судимого,

в скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст.367 КК України,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1, працюючи на посаді керівника Знамянського міського виробничого управління водоканалізаційного господарства, будучи службовою особою, наділеною організаційно - розпорядчими та адміністративно - господарськими обовязками, вчинив службову недбалість, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам за наступних обставин.

Так, ОСОБА_1, згідно наказу керівника Знамянського міського виробничого управління водоканалізаційного юсподарства від 1 вересня 2006 року за №89 призначений на посаду керівника Знамянського міського виробничого управління водоканалізаційного господарства.

Відповідно до п. п. 1.1 - 1.4 п. 1 статуту Знамянського міського виробничого управління водоканалізаційного господарства, затвердженого рішенням міської ради від 19 березня 2010 року за №1266, комунальне підприємство Знамянське міське виробниче управління водоканалізаційного господарства засноване територіальною громадою міста в особі Знамянської міської ради. Підприємство є самостійним господарюючим субєктом з правами юридичної особи, які набуває з моменту реєстрації статуту підприємства. У своїй діяльності керується Конституцією України, Законами України, наказами Президента України, Постановами і наказами Кабінету Міністрів України та іншими нормативними актами, а також наказами і інструкціями Міністерства ЖКГ та рішеннями Знамянської міської ради і її виконавчого комітету. Підприємство має самостійний баланс, розрахункові (поточні) та інші рахунки в банках, круглу печатку зі своєю назвою, кутовий штамп, фірмові бланки та інші реквізити.

Підпунктами 4.1, 4.2 п. 4 вказаного статуту передбачено, що власником майна підприємства є територіальна громада міста в особі Знамянської міської ради. Майно підприємства становлять основні фонди, обігові кошти, а також інші матеріальні цінності, вартість яких відображається в його балансі і належить йому на праві оперативного управління.

Підпунктами 6.5, 6.6 п. 6 статуту визначено, що керівництво діяльністю підприємства здійснює керівник підприємства, який призначається на посаду та звільняється з посади міським головою. З керівником укладається контракт, що обумовлює права, строки діяльності, обовязки, відповідальність перед засновником та трудовим колективом, умови його матеріального забезпечення, звільнення з посади з урахуванням гарантій передбачених контрактом та чинним законодавством України. Керівник підприємства затверджує поточні плани діяльності підприємства, видає накази та розпорядження обовязкові для виконання усіма робітниками підприємства, перевіряє їх виконання, здійснює розпорядження майном підприємства в межах, наданих йому засновником, здійснює діяльність від імені підприємства, укладає угоди та інші юридичні акти, відкриває рахунки в банках.

Відповідно до контрактів з керівником підприємства, що є у комунальній власності від 2 липня 2007 року, 1 листопада 2007 року, 3 листопада 2008 року, 1 квітня 2009 року, 30 вересня 2009 року керівником Знамянського міського виробничого управління водопровідно - каналізаційного господарства визначено ОСОБА_1

Підпунктами 2.1 - 2.2, 2.4 п. 2 вказаних контрактів визначено, що керівник здійснює поточне керівництво підприємством, організовує його виробничо - господарську, соціально - побутову та іншу діяльність, забезпечує виконання завдань підприємства, передбачених законодавством, статутом підприємства, рішеннями міської ради та виконавчого комітету, розпорядженнями та протокольними дорученнями міського голови та його заступників, цим контрактом. Керівник зобовязується забезпечити виконання показників ефективності використання комунального майна і прибутку, покладених на підприємство обовязків по наданню відповідних послуг або виконанню відповідних робіт згідно функціональних завдань підприємства. Якість і кількість наданих послуг повинна відповідати чинним галузевим нормативам, а робіт - задовольняти вимоги замовника. Керівник щомісячно звітує в органи державної статистики про обсяги виконаних робіт (наданих послуг), інших показниках, передбачених діючими нормативними актами, а також подає виконавчому комітету звіт про результати виконання показників, передбачених контрактом.

Таким чином керівник Знамянського міського виробничого управління водоканалізаційного господарства ОСОБА_1 є службовою особою, наділеною організаційно - розпорядчими та адміністративно - господарськими обовязками.

Постановою Кабінету Міністрів України від 5 березня 2009 року № 193 затверджено Порядок перерахування у 2009 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з водопостачання та водовідведення, то вироблялися, транспортувалися і постачалися населенню, яка виникла у звязку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії, послуг з водопостачання та водовідведення тарифам, затвердженим органами державної влади чи місцевого самоврядування.

У той же час, ОСОБА_1, перебуваючи упродовж 1 вересня 2006 31 грудня 2010 років на посаді керівника Знамянського міського виробничого управління водоканалізаційного господарства, що підтверджується укладеними контрактами з керівником підприємства, що є у комунальній власності та будучи наділеним організаційно - розпорядчими і адміністративно - господарськими обовязками, тобто службовою особою, при розрахунку обсягу заборгованості з різниці в тарифах, який проводився економістом Знамянського міського виробничого управління водоканалізаційного господарства ОСОБА_2, через недбале ставлення до своїх службових обовязків, не ознайомившись зі змістом документу, скріпив власноручним підписом та печаткою підприємства розрахунок обсягу заборгованості з різниці в тарифах, в якому до складу фактичних витрат у 2008 році включено адміністративні витрати у розмірі 56,6 відсотків їх загального обсягу, що призвело до завищення суми заборгованості з різниці в тарифах на послуги водопостачання та водовідведення на загальну суму 93912,06 грн., чим порушено вимоги абзацу 10 п. 15 розділу III Порядку формування тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2006 року № 959 та абзацу 3 п. 6 Порядку перерахування у 2009 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з водопостачання та водовідведення, що вироблялися, транспортувалися і постачалися населенню, яка виникла у звязку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії, послуг з водопостачання та водовідведення тарифам, затвердженим органами державної влади чи місцевого самоврядування, затвердженого постановою Кабінету Мінісгрів України «Про реалізацію статті 53 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік»від 5 березня 2009 року № 193, в частині, що фактичні витрати визначаються відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12 липня 2006 року № 959, згідно з якою адміністративні витрати включаються до тарифів у розмірі, що не перевищує 5 відсотків планової виробничої собівартості.

На підставі недостовірних розрахунків щодо обсягу заборгованості з різниці в тарифах, проведених Знамянським міським виробничим управлінням водопровідно - каналізаційного господарства, згідно платіжних доручень від 24 липня 2009 року №1 та від 18 листопада 2009 року №4, бюджетні кошти, у вигляді субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах, управлінням містобудування, архітектури та житлово - комунального господарства Знамянської міської ради перераховано на рахунок Знамянського міського виробничого управління водопровідно - каналізаційного господарства, що призвело до зайвого отримання Знамянським міським виробничим управлінням водопровідно - каналізаційного господарства коштів субвенції в 2009 році на загальну суму 93912,06 гривень.

Допитаний в судовому засіданні підсудний ОСОБА_1 свою вину в скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст.367 КК України визнав повністю та пояснив, що він під час перебування на посаді керівника Знамянського міського виробничого управління водоканалізаційного господарства здійснював керівництво вказаним підприємством, як керівник видавав накази обовязкові для виконання всіма робітниками підприємства. Під час перебування на вказаній посаді він, не ознайомившись з відповідними документами, а саме з розрахунками обсягу заборгованості з різниці в тарифах, складеними та поданими економістом цього підприємства, скріпив їх власним підписом. На підставі вказаних розріхунків Знамянським міським виробничим управлінням водоканалізаційного господарства було зайво отримано кошти державної субвенції в сумі 93912,06 грн.

В скоєному щиро кається, просить суд його суворо не карати, оскільки злочин скоїв з власної необачності.

У відповідності з ч.3 ст.299 КПК України докази по справі судом не досліджувалися, за згодою підсудного та прокурора, в звязку з тим, що ОСОБА_1 фактичні обставини справи, викладені в обвинувальному висновку не оспорює.

Оскільки обвинувачення ніким із учасників судового процесу не оспорюється, суд вважає вину підсудного ОСОБА_1 в скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст.367 КК України, за ознаками: службова недбалість, тобто невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов'язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом державним інтересам доведеною.

При призначенні покарання підсудному ОСОБА_1 суд враховує характер та ступінь суспільної небезпеки скоєного підсудним закінченого злочину, як закон класифікує як злочини невеликої тяжкості, особу ОСОБА_1, що він раніше не притягувався до кримінальної відповідальності, займається суспільно-корисною працею, за місцем проживання характеризується позитивно.

Обставин, які помякшують та обтяжують покарання підсудного ОСОБА_1 судом не встановлено.

Враховуючи тяжкість скоєного ОСОБА_1, особу підсудного, відсутність обставин, які помякшують та обтяжують його покарання, суд вважає, що виправлення ОСОБА_1 можливе, призначивши йому покарання у вигляді штрафу, яке суд важає достатнім для виправлення та перевиховня підсудного в подільшому.

Керуючись ст.ст.323-324 КПК України, суд,

З А С У Д И В :

ОСОБА_1 визнати винним в скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст.367 КК України і призначити йому покарання в виді штрафу в сумі

Міру запобіжного заходу відносно ОСОБА_1 підписка про невиїзд скасувати.

Речові докази по справі, а саме,оригінали розрахунків обсягу заборгованості на водопостачання за 2008 та 2009 роки відповідно та витрати і доходи за 2008 рік Знамянського міського виробничого управління водоканалізаційного господарства, що зберігаються в матеріалах справи (т.1 а.с.22, 24, 57-70) зберігати в матеріалах даної справи.

На вирок може бути подано апеляцію протягом 15-ти діб з моменту його проголошення до апеляційного суду Кіровоградської області.

Суддя Знам'янського міськрайонного суду Шевцова Н.В.

Джерело: ЄДРСР 22044108
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку