open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 22-1572А/2005р

Справа № 22-1572А/2005р. Головуючий 1 інстанції Дрюк П.М.

Категорія 38 Доповідач Новодворська О. І.

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ 22 вересня 2005 року Апеляційний суд Донецької області в складі: Головуючого Новодворської О.І Суддів Сукманової Н.В., Кіянової С.В. При секретарі Тимченко Г.В. Розглянув у відкритому засіданні в м. Донецьку адміністративну справу за апеляційною скаргою Управління МВС України в Донецькій області на рішення Великоновоселківського районного суду Донецької області від 24 липня 2006 року за позовом ОСОБА_1 до Управління МВС України в Донецькій області про покладення обов'язку про призначення та нарахування пенсії за вислугу років.

В С Т А Н О В ИВ :

29 травня 2006 року позивач звернувся у суд із позовом до Управління МВС України в Донецькій області Управління фінансових ресурсів із позовом про покладення обов'язку про призначення та нарахування пенсії, посилаючись на те, що з 26.11.1962р. по 25.08.1965 рік, він проходив службу в рядах Радянської армії, з 10.01.1967р. по 12.06.1980 рік служив в органах внутрішніх справ Донецькій області. Загальний стаж його роботи становить більш ніж 16 років.

На підставі Закону України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців та осіб начальницького та рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб", він має на отримання пенсії при досягненні 45 - річного віку. 4 квітня 2006 року він звернувся до Управління Фінансових ресурсів та економіки, Управління Міністерства внутрішніх справ України в Донецькій області із заявою нарахувати йому пенсію відповідно до п. "б" ст. 12 та п. "б" ст. 13 вище вказаного закону.

Відповідачем відмовлено в нарахуванні пенсії, тому що на час звільнення з органів внутрішніх справ у нього не було 25 років загального трудового стажу , не дивлячись на те, що ні в п. "б" ст. 12 ні в п. "б" ст. 13 Закону Україно "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців та осіб начальницького та рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб" не вказано, на те, що на момент звільнення з органів у працівника було 25 років загального стажу. Згідно п. «б» ст. 12 особи офіцерського склад}' прапорщики і мічмани, військовослужбовці надстрокової служби та військові за контрактом, особи які мають право на пенсію за цим законом, звільнені зі служби незалежно від- підстав та часу звільнення, а також на підставі ст.7 Право вибору пенсії військовослужбовців, осіб керівницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які одночасно мають право на різні державні пенсії належить йому.

Просив суд зобов'язати Управління фінансових ресурсів та економіки в Донецькій області нарахувати йому пенсію згідно закону.

Рішенням Великоновоселківського районного суду Донецької області від 22 серпня 2005 року позов ОСОБА_2 задоволений, Управління Міністерства внутрішніх справ України в Донецькій області зобов'язано, починаючи з 31.03.2005 року, призначити ОСОБА_2, у відповідності до ст. 12 Закону України „ Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб рядового, і начальницького складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб", пенсію за вислугою років.

В Донецький апеляційний суд на дане рішення надійшла апеляційна скарга Управління МВС України в Донецькій області.

В апеляційній скарзі Управління МВС України в Донецькій області просить скасувати рішення суду, постановити нове, яким відмовити у задоволенні позову, посилаючись на те, що рішення постановлено з порушенням норм матеріального та процесуального права: не було ураховано положень ст. 50 Закону України „ Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб", згідно з якими пенсії призначаються від дня звільнення із служби, з урахуванням часу отримання грошового забезпечення, а тому право на призначення пенсії за загальний трудовий стаж поширюється на осіб начальницького і рядового складу ОВС, які на день звільнення зі служби мали 25 календарних років загального трудового стажу. Оскільки на день звільнення ОСОБА_2 не мав необхідних 25 календарних років загального трудового стажу, тому відсутні правові підстави для призначення йому пенсії за вислугою років з урахуванням загального трудового стажу при досягненні 45-річного віку.

Крім того, із заявою про призначення пенсії ОСОБА_2 у пенсійного відділу УФРЕ не звертався, тому підстав оскаржувати дії безпосередньо керівництва пенсійного відділу у нього не було.

Заслухавши доповідача, представника відповідача, який підтримав доводи апеляційної скарги, заперечення проти скарги позивача, перевіривши матеріали справи, апеляційний суд вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.

Задовольняючи вимоги ОСОБА_1 суд виходив із того, що згідно змін внесених у пункт „б" ст. 12 Закону України „Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб" Законом України від 24.06.2004 року, що на момент звернення до суду ОСОБА_1 досяг 45- річного віку, має трудовий стаж більш ніж 25 календарних років, із яких в органах внутрішніх справ, що дає йому право на отримання пенсії за вислугу років, однак не урахував, Законом України „ Про внесення змін до деяких законів України з питань пенсійного забезпечення та соціального захисту військовослужбовців" № 3591- ІУ від . 4.04.2006 року, який набрав чинності з 29 квітня 2006 року, внесено зміни в п. „б" ст. 12 Закону України „ Про пенсійне забезпечення військовослужбовців. осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб", в новій редакції пенсія за вислугу років призначається особам- офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, іншим особам, зазначених у пунктах „б" - „д" статті 1-2 цього Закону, в разі досягнення ними на день звільнення зі служби 45- річного віку, крім осіб, зазначених у частині третій ст. 5 цього Закону, за наявності у них страхового стажу 25 років і більш, із яких не менше ніж 12 календарних років і 6 місяців становить військова служба або служба в органах внутрішніх страв, державній пожежній охороні, органах і підрозділах цивільного захисту, податкової міліції чи Державній кримінально- виконавчій службі України.

З матеріалів справи убачається, що з даним позовом до суду позивач звернувся 29 травня 2006 року, тобто в той час коли вже забрали чинності зміни в п. „б" ст. 12 Закону України „Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб" ( а.с.2) позивач був звільнений із служби 12.06.1980 року, на день звільнення він не досяг 45 - річного віку ( а.с.5), а тому у суду не було законних підстав до задоволення позовних вимог позивача.

При вирішенні справи, судом порушено норми матеріального права, що є підставою до скасування рішення та ухвалення нового.

З урахуванням положень п. „б" ст. 12 Закону України „ Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб" у редакції Закону від 4.04.2006 року у задоволенні позовних вимог позивача про призначення пенсії за вислугу років слід відмовити.

Керуючись п. З ч. 1 ст. 198, п. 4 ч. 1 ст. 202, ст. 205 КАС України, апеляційний суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Управління МВС України в Донецькій області задовольнити..

Рішення Великоновоселківського районного суду Донецької області від 24 липня 2006 року скасувати.

У задоволенні позову ОСОБА_1 до Управління МВС України в Донецькій області про покладення обов'язку про призначення та нарахування пенсії за вислугу років відмовити.

Постанова набирає законної сили з моменту її проголошення і може бути оскаржена у касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом одного місяця з дня набрання законної сили.

Джерело: ЄДРСР 216941
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку