open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

31.10.06р.

Справа № А33/217-06

Господарський суд Дніпропетровської області в складі головуючого - судді Разіної Т.І. при секретарі Калмикові М.Ю. розглянувши у судовому засіданні вказану справу

За позовом: Марганецької об'єднаної державної податкової інспекції, м. Марганець Дніпропетровської області

до відповідача: суб'єкта підприємницької діяльності -фізичної особи ОСОБА_1, м. Марганець Дніпропетровської області

про: припинення підприємницької діяльності

за участю представників сторін:

від позивача:

представник Нанічкіна Н.М. за довір. № 4727/7/10-022 від 05.06.06

від відповідача:

не з'явився

в засіданні приймали участь: -

СУТЬ СПОРУ:

Марганецька об'єднана державна податкова інспекція звернулась до господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою до суб'єкта підприємницької діяльності -фізичної особі ОСОБА_1 про припинення підприємницької діяльності. Позовні вимоги позивач мотивує тим, що відповідач з 25.04.2002р. ухиляється від подачі до органів податкової служби податкових декларації і документів бухгалтерської звітності.

Представник позивача позов підтримав та просить його задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з'явився.

Про час слухання справи сторони були належним чином повідомлені. Суд вважає за можливе слухання справи за відсутності сторони, яка не з'явилась.

Дослідивши письмові докази та допитавши представника позивача, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного:

Платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані: 1) вести бухгалтерський облік, складати звітність про фінансово-господарську діяльність і забезпечувати її зберігання у терміни, встановлені законами; 2) подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів) (п.п. 9.1, 9.1.2 ст. 9 Закону України „Про систему оподаткування” від 25.06.1991р. № 1251-XII).

Відповідно до п. 2 ст. 46 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців” №755-ІV від 15.05.2003р. підставами для постановлення судового рішення про припинення підприємницької діяльності фізичної особи -підприємця є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Згідно з ст. 247 Господарського кодексу України у разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації. Скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання провадиться за рішенням суду, що є підставою для ліквідації даного суб'єкта господарювання відповідно до статті 59 цього Кодексу.

Як передбачено п. 8.6 Інструкції про порядок обліку платників податків, затвердженої наказом Державної податкової адміністрації України від 19.02.1998р. № 80 (із змінами та доповненнями) якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом, та у разі неподання протягом одного року в органи державної податкової служби податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, то керівник органу державної податкової служби приймає рішення у вигляді розпорядження відносно суб'єкта підприємницької діяльності - про звернення до суду або господарського суду із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

Начальником Марганецької об'єднаної державної податкової інспекції прийнято розпорядження №79-р від 02.10.2006р. про звернення до господарського суду із позовною заявою про припинення підприємницької діяльності приватного підприємця ОСОБА_1 (а.с.6).

Відповідно до довідки Марганецької об'єднаної державної податкової інспекції №8021/9/17-0 від 20.09.2006р. (а.с.9) остання звітність відповідачем подавалась 25.04.2002р.

Наведені в позовній заяві обставини є підставою для постановлення судового рішення щодо припинення підприємницької діяльності відповідача.

Керуючись ст. 11 Закону України „Про державну податкову службу”, ст. 46 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців”, ст.ст. 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Припинити підприємницьку діяльність суб'єкта підприємницької діяльності -фізичної особи ОСОБА_1, АДРЕСА_1; ідентифікаційний номер НОМЕР_1

Копію постанови направити управлінню з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців для внесення державним реєстратором відповідного запису до ЄДРПОУ.

Заяву про апеляційне оскарження постанови суду може бути подано протягом 10 днів з дня її проголошення.

Постанова може бути оскаржена протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження до апеляційного господарського суду Дніпропетровської області через господарський суд Дніпропетровської області.

Постанова набирає законної сили відповідно до ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена у порядку та строки, встановлені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Т. Разіна

Джерело: ЄДРСР 216119
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку