open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
УХВАЛА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

УХВАЛА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"7" вересня 2006 року

Колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Тернопільської області в складі:

головуючого - Зварича С.Б. суддів - Кузьми P.M., Дикун СІ. при секретарі - Гачинській М.В. з участю - представників апелянта та Плотицької сільської ради

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Тернополі адміністративну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на постанову Тернопільського міськрайонного суду від 10 липня 2006 року по справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Плотицької сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, Тернопільського районного відділу земельних ресурсів, третьої особи - СПД ОСОБА_2 про визнання незаконним та скасування рішення сесії сільської ради №326 від 3.03.2006 року, зобов'язання надання права на викуп цієї земельної ділянки та видачу документів на право приватної власності на землю.

Встановила:

В травні 2006 року ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом до Плотицької сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, Тернопільського районного відділу земельних ресурсів, третьої особи - СПД ОСОБА_2 про визнання незаконним та скасування рішення сесії сільської ради №326 від 3.03.2006 року, зобов'язання передати йому в оренду земельну ділянку площею 0,03 га та видачу документів на право приватної власності на землю посилаючись на те, що вказаним рішенням дано згоду СПД ОСОБА_2 на збір матеріалів попереднього погодження місця розташування земельної ділянки під розширення виробничої бази, за рахунок земель загального користування в межах населеного пункту площею 0,03 га в АДРЕСА_1, якою він користується і сільська рада відмовляється надати цю ділянку йому в оренду.

Справа № - 22ас-493 2006р. Головуючий у 1 інстанції - Свачій І.М.

Категорія - земельні спорич Доповідач - Кузьма P.M.

і

•2

Постановою Тернопільського міськрайонного суду від 10 липня 2006 року в адміністративному позові ОСОБА_1. до Плотицької сільської ради Тернопільського району Тернопільської області про визнання незаконним та скасування рішення сесії сільської ради №326 від 3.03.2006 року відмовлено за недоведеністю позовних вимог.

В іншій частині позов задоволено і зобов"язано Тернопільський районний відділ земельних ресурсів погодити ОСОБА_1 документи на приватизацію присадибної земельної ділянки розміром 0,25 га.

В апеляційній скарзі ОСОБА_1 просить скасувати вказану постанову та ухвалити нове рішення про задоволення його позову посилаючись на те, що рішення прийнято з порушенням норм матеріального права, зокрема судом не враховано те, що вилучення земельної ділянки проводиться за згодою землекористувача, а він такої згоди не давав.

Колегія суддів, заслухавши доповідача, апелянта, переглянувши постанову суду в межах доводів апеляційної скарги, вважає, що апеляційну скаргу слід залишити без задоволення, виходячи із слідуючих мотивів.

Відповідно до вимог ст.12 Земельного кодексу України, п.34 ст.26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян, юридичних осіб та надання земельних ділянок у користування, відповідно до цього Кодексу.

Судом встановлено, що згідно земельно-облікових документів за ОСОБА_1 числилось 0,19 га землі присадибної ділянки. Рішенням сесії сільської ради №100 від 6 липня 2000 року ОСОБА_1 було виділено ще 0,06 га земельної ділянки для розширення присадиби із земель прилеглої території загального користування сільської ради.

Рішенням сесії №324 від 3 березня 2006 року ОСОБА_1 передано у приватну власність 0,25 га земельної ділянки для обслуговування житлового та господарських будинків.

Відмовляючи в позові суд першої інстанції виходив з того, що при обстеженні земельної ділянки та її контрольних обмірах виявлено, що ОСОБА_1 самовільно зайняв частину земельної ділянки розміром 0,03 га, яка виділена СПД ОСОБА_2 рішенням №326 від 3.03.2006 року та із заявою про передачу йому цієї спірної земельної ділянки до сільської ради не звертався.

Вказаний висновок суду відповідає обставинам справи та не дає підстав для визнання незаконним оскаржуваного рішення.

Безпідставними є твердження апелянта, що у нього ця частина земельної ділянки вилучена без його згоди, оскільки вона йому не надавалася у встановленому законом порядку.

з

Колегія суддів, керуючись ст.ст. 198, 200 КАС України, -

ухвалила:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення, а постанову Тернопільського міськрайонного суду від 10 липня 2006 року - без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення, однак може бути оскаржена протягом одного місяця шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Джерело: ЄДРСР 215995
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку