open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Ухвала

21 грудня 2011 року Справа № 5002-33/3687-2011

Севастопольський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого суддіКотлярової О.Л.,

суддівАнтонової І.В.,

Євдокімова І.В.,

розглянувши апеляційну скаргу Судацької міської ради на рішення господарського суду Автономної Республіки Крим (суддя Радвановська Ю.А. ) від 01 листопада 2011 року у справі №5002-33/3687-2011

за позовомФізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1)

до Судацької міської ради (вул. Леніна, 85-а, м. Судак, Автономна Республіка Крим, 98000)

про спонукання до виконання певних дій

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Автономної Республіки Крим від 01 листопада 2011 року у справі №5002-33/3687-2011 позов задоволено у повному обсязі.

Зобов'язано Судацьку міську раду здійснити нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу земельної ділянки від 31 січня 2006 року, укладеного між Судацькою міською радою та фізичною особою- підприємцем Бевзою Оленою Олексіївною.

Не погодившись з рішенням суду, Судацька міська рада звернулася до Севастопольського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить відновити строк на подання апеляційної скарги, рішення суду скасувати та прийняти нове, яким відмовити у позові повністю.

Рішення господарського суду Автономної Республіки Крим від 01 листопада 2011 року у справі №5002-33/3687-2011 було оформлено відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України 07 листопада 2011 року.

Стаття 93 Господарського процесуального кодексу України передбачає, що апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів, а на ухвалу місцевого господарського суду - протягом п'яти днів з дня їх оголошення місцевим господарським судом. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

Отже, встановлений строк на подання апеляційної скарги з урахуванням правил статей 50, 51 Господарського процесуального кодексу України закінчується 17 листопада 2011 року. Судацька міська рада подала апеляційну скаргу 30 листопада 2011 року, про що свідчить штамп на поштовому конверті, тобто з порушенням встановленого строку.

Відповідно до Закону України від 08 липня 2011 року № 3674 "Про судовий збір", який набрав чинності з 01 листопада 2011 року (пункт 1 статті 10 прикінцевих та перехідних положень) визначає правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору.

Відповідно до статті 1 Закону, судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, а також за видачу судами документів і включається до складу судових витрат.

Частиною 1 пункту 1 статті 3 Закону встановлено, що судовий збір справляється зокрема за подання до суду апеляційної і касаційної скарг на судові рішення, заяви про перегляд судового рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами, заяви про скасування рішення третейського суду, заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду та заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України.

Частиною 2 пункту 2 (п. п. 4) статті 4 Закону встановлено ставки судового збору за подання до господарського суду апеляційної на рішення суду, а саме 50 відсотків ставки, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви, а у разі подання позовної заяви майнового характеру - 50 відсотків ставки, обчисленої виходячи з оспорюваної суми.

Разом з тим, слід зазначити, що Вищий господарський суд України в Інформаційному листі від 21 листопада 2011 року № 01-06/1625/2011 "Про деякі питання практики застосування Закону України "Про судовий збір" вказав, що зазначені ставки судового збору підлягають застосуванню незалежно від того, коли до набрання Законом чинності чи після цього - подано позов та прийнято рішення суду, яке оскаржується в апеляційному або в касаційному порядку.

При цьому, слід урахувати, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі (частина 1 статті 3 Закону).

Отже, розмір ставки судового збору у кожному конкретному випадку визначається виходячи з того розміру мінімальної заробітної плати, який було встановлено законом на момент сплати судового збору станом на 1 січня календарного року.

Враховуючи, що апеляційна скарга подана апелянтом 30 листопада 2011 року, визначаючи розмір судового збору, який підлягає сплаті за її подання, необхідно виходити із положень норм Закону України від 23 грудня 2010 року № 2857 "Про Державний бюджет України на 2011 рік".

Статтею 22 Закону України від 23 грудня 2010 року № 2857 "Про Державний бюджет України на 2011 рік" встановлено на 2011 рік мінімальну заробітну плату у місячному розмірі з 1 січня - 941 гривня.

Отже, з огляду на наведені норми та беручи до уваги положення частини 2 пункту 2 (п. п. 4) статті 4 Закону України "Про судовий збір", за подання до господарського суду апеляційної скарги на рішення суду, повинен сплачуватися судовий збір у розмірі 470, 50 грн.

Відповідно до частини 3 статті 94 Господарського процесуального кодексу України до скарги додаються докази сплати судового збору.

Як вбачається із апеляційної скарги, Судацької міської ради надало докази про сплату судового збору у розмірі 42,50 грн., тоді як необхідно сплатити судовий збір у розмірі 470,50 грн.

Відповідно до статті 97 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом, якщо до скарги не додано документів, що підтверджують сплату державного мита у встановлених порядку і розмірі.

Враховуючи, що апеляційна скарга подана з порушенням вимог статті 97 Господарського процесуального кодексу України, судова колегія вважає необхідним повернути її скаржнику разом з доданими до неї документами.

Керуючись статтями 86, 97 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Повернути Судацькій міській раді апеляційну скаргу на рішення господарського суду Автономної Республіки Крим від 01 листопада 2011 року у справі №5002-33/3687-2011 та додані до неї матеріали.

Головуючий суддя< Підпис >О.Л. Котлярова

Судді< Підпис >І.В. Антонова

< Підпис >І.В. Євдокімов

Розсилка:

1. Фізична особа-підприємець ОСОБА_1 (АДРЕСА_1)

2. Судацька міська рада (вул. Леніна, 85-а, м. Судак, Автономна Республіка Крим, 98000)

Джерело: ЄДРСР 20938171
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку