open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 1407/1-318/11

ВИРОК

іменем України

"09" листопада 2011 р. Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області в складі головуючого судді Дробинського О.Е.,

при секретарі Каракадько Ю.В.,

з участю прокурора Нижнік Л.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Вознесенську кримінальну справу по обвинуваченню:

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженки міста Вознесенськ Миколаївської області, громадянки України, освіта повна загальна середня, незаміжньої, на утриманні неповнолітніх дітей не має, приватного підприємця, зареєстрованої за місцем проживання та фактично мешкає за адресою: АДРЕСА_1, не судимої,

в скоєнні злочинів, передбачених ч.2 ст.301, ч.1 ст.176 КК України.

В С Т А Н О В И В :

26 квітня 2011 року в першій половині дня, в місті Вознесенську Миколаївської області на території центрального ринка, розташованого за адресою: вулиця Синякова, 6, з приміщення торгівельного кіоска №НОМЕР_1, приватний підприємець підсудна ОСОБА_1, всупереч вимогам Закону України “Про захист суспільної моралі”, згідно якого, виробництво та обіг у будь-якій формі продукції порнографічного характеру в Україні забороняється, продала за 20 гривень 00 копійок неповнолітньому ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_4, DVD-диск для лазерних систем зчитування з відеокінопродукцією порнографічного характеру, фільмом “chi-party hardcory 55-cd1avi ws 12a.avi chi-party hardcory 55-cd2avi divxfactori-ncs41 a.avi divxfactori-ws 12a.avi divxfactori-ws 12b.avi”, а також ще один DVD-диск для лазерних систем зчитування з відеокінопродукцією фільмом жахів. Крім того, також за 20 гривень 00 копійок, продала неповнолітньому ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_5, DVD-диск для лазерних систем зчитування з відеокінопродукцією порнографічного характеру, фільмом “divxfactori-ncs41 a.avi Fuck Sasha Grey Gangland#73 CD1.avi”, а також ще один DVD-диск для лазерних систем зчитування з відеокінопродукцією фільмом жахів.

В судовому засіданні підсудна ОСОБА_1 визнала себе винною частково, та підтвердила факт продажу за 20 гривень 00 копійок громадянину ОСОБА_2 DVD-диска для лазерних систем зчитування з відеокінопродукцією порнографічного характеру та ще одного DVD-диск для лазерних систем зчитування з відеокінопродукцією фільмом жахів, який мав місце 26 квітня 2011 року в першій половині дня, в місті Вознесенську Миколаївської області на території центрального ринка, з приміщення торгівельного кіоска №НОМЕР_1, де вона здійснює підприємницьку діяльність. Вину визнає частково, так як вважала, що ОСОБА_2 на той час був повнолітньою особою, вона не була проінформована про реальний вік покупця ОСОБА_2. Факт продажу за 20 гривень 00 копійок неповнолітньому ОСОБА_3 DVD-диска для лазерних систем зчитування з відеокінопродукцією порнографічного характеру заперечувала, пояснюючи, що неповнолітній ОСОБА_3 був разом з громадянином ОСОБА_2, і саме ОСОБА_2 26 квітня 2011 року в першій половині дня, в місті Вознесенську Миколаївської області на території центрального ринка, з приміщення торгівельного кіоска №НОМЕР_1, де вона здійснює підприємницьку діяльність, придбав у неї два DVD-диска для лазерних систем зчитування з відеокінопродукцією порнографічного характеру, та два DVD-диска для лазерних систем зчитування з відеокінопродукцією фільмом жахів, сплативши її за це кошти загальною сумою в розмірі 40 гривень 00 копійок.

Свідок ОСОБА_2 в судовому засіданні пояснив, що 26 квітня 2011 року в першій половині дня, в місті Вознесенську Миколаївської області на території центрального ринка, він зустрів свого знайомого неповнолітнього ОСОБА_3. З метою придбання DVD-дисків з відеокінофільмами порнографічного характеру та фільмами жахів, вони підійшли до торгівельного кіоска №НОМЕР_1, де здійснює підприємницьку діяльність ОСОБА_1. Він заплативши ОСОБА_1 20 гривень придбав у неї DVD-диск для лазерних систем зчитування з відеокінофільмом порнографічного характеру, та ще один DVD-диск для лазерних систем зчитування з відеокінопродукцією фільмом жахів. Разом з ним був його знайомий ОСОБА_3, який також заплативши ОСОБА_1 20 гривень придбав у неї DVD-диск для лазерних систем зчитування з відеокінофільмом порнографічного характеру, але з іншим сюжетом, чим був на диску у нього. Крім DVD-диска з відеокінофільмом порнографічного характеру, ОСОБА_3 придбав ще у ОСОБА_1 інший DVD-диск з відеокінофільмом жахів.

Свідок ОСОБА_3 в судовому засіданні пояснив, що 26 квітня 2011 року в першій половині дня, в місті Вознесенську Миколаївської області на території центрального ринка, він зустрів свого знайомого неповнолітнього ОСОБА_2. З метою придбання DVD-дисків з відеокінофільмами порнографічного характеру та фільмами жахів, вони підійшли до торгівельного кіоска №НОМЕР_1, де здійснює підприємницьку діяльність ОСОБА_1. Спочатку ОСОБА_2 заплативши ОСОБА_1 20 гривень придбав у неї DVD-диск для лазерних систем зчитування з відеокінофільмом порнографічного характеру, та ще один DVD-диск для лазерних систем зчитування з відеокінопродукцією фільмом жахів. Після чого він, також заплативши ОСОБА_1 20 гривень придбав у неї DVD-диск для лазерних систем зчитування з відеокінофільмом порнографічного характеру, але з іншим сюжетом, чим був на диску у його знайомого ОСОБА_2. Крім DVD-диска з відеокінофільмом порнографічного характеру, він придбав ще у ОСОБА_1 інший DVD-диск з відеокінофільмом жахів.

Свідок ОСОБА_4 в судовому засіданні пояснила, що вона є матір`ю неповнолітнього ОСОБА_3. Ввечері 26 квітня 2011 року, коли вона повернулася з роботи, то побачила, що в кімнаті будинку, її син ОСОБА_3 за допомогою програвача DVD-дисків дивиться порнографічний фільм. Вона відразу вимкнула телевізор, та із слів ОСОБА_3 дізналася, що даний DVD-диск з записом відеокінофільму порнографічного характеру, він придбав в першій половині цього ж дня 26 квітня 2011 року на центральному ринку в місті Вознесенську. Відразу ввечері цього ж дня 26 квітня 2011 року, вона повідомила про дані обставини працівників Вознесенського МВ УМВС, та видала їм даний DVD-диск з записом відеокінофільму порнографічного характеру, а також інший DVD-диск з записом відеокінофільму жахів, який її син ОСОБА_3 також придбав на центральному ринку в місті Вознесенську.

Крім показань самої підсудної ОСОБА_1 та показань свідків, які були допитані в судовому засіданні, вина підсудної ОСОБА_1 повністю підтверджується іншими матеріалами кримінальної справи, дослідженими в судовому засіданні:

Заявою ОСОБА_4 від 26 квітня 2011 року, подану нею до Вознесенського МВ УМВС, в якій вона просить притягнути до кримінальної відповідальності особу, яка продала на Вознесенському центральному ринку в місті Вознесенську її неповнолітньому сину ОСОБА_3 - DVD-диск з записом відеокінофільму порнографічного характеру, а також інший DVD-диск з записом відеокінофільму жахів. /а.с.3/.

Протоколом огляду DVD-диска з записом відеокінофільму порнографічного характеру, а також іншого DVD-диска з записом відеокінофільму жахів, які видала 26 квітня 2011 року працівникам міліції мати ОСОБА_3 ОСОБА_4 . /а.с.4/.

Протоколом огляду DVD-диска з записом відеокінофільму порнографічного характеру, а також іншого DVD-диска з записом відеокінофільму жахів, які видав 27 квітня 2011 року працівникам міліції ОСОБА_2. /а.с.16/.

Протоколом обшуку помешкання підсудної ОСОБА_1, під час якого вилучено системний блок персонального комп`ютера моделі “SPS” з серійним номером 56220, та DVD-диски загальною кількістю 67 штук. /а.с.41/.

Протоколом обшуку торгівельного кіоска №НОМЕР_1 на центральному ринку в місті Вознесенську, який є робочим місцем приватного підприємця підсудної ОСОБА_1, під час якого вилучено саморобне оголошення, яке складається з трьох файлів, скріплених скотчем, з написами на аркушах паперу: - ” DVD, СD, фільми на замовлення, бокс, футбол”. /а.с.43/.

Висновком судової мистецтвознавчої експертизи №851 від 07 червня 2011 року, відповідно до якого аудіовізуальний ряд диска №1 з пакета №1, виданого 26 квітня 2011 року ОСОБА_4 містить відеоінформацію, яка пропагує культ насильства та жорстокості, а аудіовізуальний ряд диска №2 з пакета №1, виданого 26 квітня 2011 року ОСОБА_4 містить відеоінформацію, яка відноситься до порнографії. Аудіовізуальний ряд диска №2 з пакета №2, виданого 27 квітня 2011 року ОСОБА_2 містить відеоінформацію, яка пропагує культ насильства та жорстокості, а аудіовізуальний ряд диска №1 з пакета №2, виданого 27 квітня 2011 року ОСОБА_2 містить відеоінформацію, яка відноситься до порнографії. /а.с.52-54/.

Відповідно до висновку судової комп`ютерно-технічної експертизи №881 від 23 червня 2011 року, аудіовізуальний ряд наданих на дослідження DVD-дисків загальною кількістю 67 штук, які були вилучені за місцем помешкання підсудної ОСОБА_1 не містить інформації, яка пропагує культ насильства та жорстокості, та не містить інформації, яка відноситься до порнографії /а.с.58-61/.

Висновком судової комп`ютерно-технічної експертизи №882 від 23 червня 2011 року, відповідно до якого аудіовізуальний ряд накопичувача на жорсткому магнітному диску наданого на дослідження системного блока персонального комп`ютера моделі “SPS” з серійним номером 56220, містить відеоінформацію, яка відноситься до порнографії. Файли в кількості 4 штук, які мають назви “chi-party hardcory 55-cd1avi ws 12a.avi chi-party hardcory 55-cd2avi divxfactori-ncs41 a.avi divxfactori-ws 12a.avi divxfactori-ws 12b.avi”, а також “divxfactori-ncs41 a.avi Fuck Sasha Grey Gangland#73 CD1.avi”, та містяться на носії на жорстких магнітних дисках наданого на експертизу системного блоку, та на оптичних дисках для лазерних систем зчитування наданих на експертизу є ідентичними. /а.с.65-71/.

Речовими доказами по кримінальній справі, а саме DVD-дисками для лазерних систем зчитування загальною кількістю 4 штук, два з яких видано працівникам міліції ОСОБА_4, а два з яких видано працівникам міліції ОСОБА_2, /а.с.91, 95/, системним блоком персонального комп`ютера моделі “SPS” з серійним номером 56220, /а.с.92, 98/, та DVD-дисками загальною кількістю 67 штук, які були вилучені за місцем помешкання підсудної ОСОБА_1, /а.с.93, 97/, саморобним оголошенням, яке складається з трьох файлів, скріплених скотчем, з написами на аркушах паперу: - ” DVD, СD, фільми на замовлення, бокс, футбол”. /а.с.94, 96/.

Суд знаходить доведеною вину підсудної ОСОБА_1, та кваліфікує її умисні дії за ч.2 ст.301 КК України, як збут кіно- відеопродукції порнографічного характеру, а також збут неповнолітнім творів порнографічного характеру.

Обставинами, які пом`якшують покарання підсудній ОСОБА_1 суд визнає вчинення нею злочину, внаслідок збігу тяжких особистих сімейних обставин, які полягали з необхідністю надання медичної та фінансової допомоги рідному брату підсудної ОСОБА_1 ОСОБА_6, який є інвалідом, та знаходиться на утримуванні підсудної ОСОБА_1, а також відсутність судимостей, позитивні характеристики з місця роботи та проживання, тривалість трудового стажу, та соціальна адаптація в виді заняття підприємницькою діяльністю.

Обставин, які б обтяжували покарання підсудній ОСОБА_1 судом не виявлено.

При визначенні покарання підсудній ОСОБА_1 суд враховує характер та ступінь тяжкості скоєного нею злочину, особу та умови життя підсудної, її соціальне та матеріальне становище, сімейний та матеріальний стан, стан здоров`я підсудної та членів її родини, її стать та вік, рівень культури та освіти, те що вона позитивно характеризується за місцем роботи та проживання, не має судимостей, не притягувалася до адміністративної відповідальності, відсутність тяжких наслідків, які б негативно вплинули на виховання неповнолітніх ОСОБА_2 та ОСОБА_3, внаслідок перегляду ними відеокінофільмів порнографічного характеру.

З урахуванням всіх обставин кримінальної справи, враховуючи тяжкість злочину, скоєного підсудною ОСОБА_1, суд дійшов висновку про можливість виправлення підсудної ОСОБА_1 без відбування основного покарання, із застосуванням випробування, відповідно до ст. ст. 75, 76 КК України, яке буде необхідним та достатнім для виправлення підсудної ОСОБА_1, а також попередження вчинення нею нових злочинів, відповідно до ст.65 КК України.

Звільняючи підсудну ОСОБА_1 від відбування основного покарання та покладаючи на неї обов`язки, відповідно до ст.76 КК України, суд враховує дані про особу підсудної ОСОБА_1, які свідчать про те, що вона не потребує постійного контролю зі сторони правоохоронних органів, в тому числі і з боку кримінально-виконавчої інспекції.

Крім того з урахуванням всіх обставин кримінальної справи, враховуючи наявність декількох обставин, що помякшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого підсудною ОСОБА_1 злочину, із застосуванням ч.2 ст.69 КК України, суд вважає за необхідне не призначати підсудній ОСОБА_1 додаткового покарання, що передбачене санкцією ч.2 ст.301 КК України як обов`язкове, в виді конфіскації засобу виготовлення та демонстрування порнографічної кіновідеопродукції, яким є системний блок персонального комп`ютера моделі “SPS” з серійним номером 56220, та не є власністю підсудної ОСОБА_1, що доведено в судовому засіданні.

Питання про речові докази підлягають вирішенню відповідно до п.3 ч.1 ст.81 та ч.2 ст.81 КПК України. /а.с. 91-98/.

Відповідно до ч.2 ст.93 КПК України судові витрати покладаються на засуджену, та підлягають стягненню, з врахуванням при цьому ступіні вини та майнового стану засудженої.

Крім того дії підсудної ОСОБА_1, які органом досудового слідства викладені у вигляді того, що 21 квітня 2011 року та 26 квітня 2011 року в місті Вознесенську Миколаївської області підсудна ОСОБА_1, всупереч ст. ст. 2 та 6 Закону України “Про захист суспільної моралі”, згідно яких виробництво та обіг у будь-якій формі продукції порнографічного характеру в Україні забороняється, за місцем свого мешкання за адресою: АДРЕСА_1 за допомогою СD-приводу фірми LG модель GSA-H12N виготовила, шляхом запису із жорсткого диска комп`ютера на диски для лазерних систем зчитування - DVD-диски з відеокінопродукцією порнографічного характеру, фільмом “chi-party hardcory 55-cd1avi ws 12a.avi chi-party hardcory 55-cd2avi divxfactori-ncs41 a.avi divxfactori-ws 12a.avi divxfactori-ws 12b.avi”, а також фільмом “divxfactori-ncs41 a.avi Fuck Sasha Grey Gangland#73 CD1.avi”.

11 червня 2011 року в місті Вознесенську під час проведення обшуку за місцем мешкання ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 виявлено та вилучено системний блок в коробці чорного та сріблястого кольорів моделі “SPS” з серійним номером 56220, на якому ОСОБА_7, власник вказаного персонального комп`ютера, згідно висновку експерта №882 від 23 червня 2011 року, незаконно, з порушенням вимог ст. ст. 424, 426, 440, 1108 ЦК України, ст. ст.15, 32 Закона України “Про авторське право і суміжні права”, відтворював неліцензійні примірники комп`ютерних програм, авторське право на які належить корпорації “Microsoft” та корпорації “Adobe Systems”, а саме: “Microsoft Windows XP Pro Ru “ 1 примірник, “Microsoft Office 2003 Pro Ru“ 1 примірник, “Adobe Photoshop CS3“ 1 примірник. Внаслідок незаконного використання комп`ютерних програм без дозволу осіб, які мають авторське право, або суміжні права ОСОБА_1 завдала юридичній фірмі “Лексфор” матеріальної шкоди на загальну суму 13952 гривень 80 копійок, що є шкодою заподіяною у великому розмірі.

Дослідивши в судовому засіданні докази по кримінальній справі, представлені органом досудового слідства, та докази здобуті під час судового слідства, вислухавши покази підсудної ОСОБА_1 та свідків ОСОБА_2 та ОСОБА_3, суд приходить висновку, що пред`явлене підсудній ОСОБА_1 обвинувачення в цій частині не знайшло свого підтвердження.

Підсудна ОСОБА_1 в судовому засіданні пояснювала, що вона за місцем свого помешкання за адресою: АДРЕСА_1, ніколи не виготовляла за допомогою СD-приводу фірми LG модель GSA-H12N, шляхом запису із жорсткого диска комп`ютера на диски для лазерних систем зчитування - DVD-диски з відеокінопродукцією порнографічного характеру, зокрема фільмами “chi-party hardcory 55-cd1avi ws 12a.avi chi-party hardcory 55-cd2avi divxfactori-ncs41 a.avi divxfactori-ws 12a.avi divxfactori-ws 12b.avi”, а також фільмом “divxfactori-ncs41 a.avi Fuck Sasha Grey Gangland#73 CD1.avi”. Про виготовлення даних двох DVD-дисків з відеокінопродукцією порнографічного характеру, за допомогою мобільного зв`язку при ній домовлялися ОСОБА_7, який є власником персонального комп`ютера, на якому не нею, були виготовлені дані два DVD-диски з відеокінопродукцією порнографічного характеру, та свідок по кримінальній справі ОСОБА_2, який уже у неї придбав дані DVD-диски з відеокінопродукцією порнографічного характеру.

Свідок ОСОБА_2 в судовому засіданні повністю підтвердив показання підсудної ОСОБА_1 в цій частині.

Дані обставини щодо виготовлення двох DVD-дисків з відеокінопродукцією порнографічного характеру, повністю підтверджуються протоколом очної ставки між ОСОБА_7, який є власником персонального комп`ютера, вилученого за місцем помешкання підсудної ОСОБА_1 та свідком ОСОБА_2, відповідно до якого підтверджена розмова по мобільному телефону із свідком ОСОБА_2 щодо запису двох DVD-дисків з відеокінопродукцією порнографічного характеру, в присутності підсудної ОСОБА_1 /а.с.80-82/.

Внаслідок даних обставин, дії підсудної ОСОБА_1 не можуть бути кваліфіковані, як виготовлення кіно-відеопродукції порнографічного характеру, з метою збуту, так як не знайшли свого підтвердження в судовому засіданні, і тому підлягають виключенню із обвинувачення підсудної ОСОБА_1.

На тих же підставах, таких що не знайшли свого підтвердження в судовому засіданні, враховуючи об`єктивну сторону злочину, передбаченого ч.1 ст.176 КК України, яка передбачає встановлення трьох обов`язкових ознак: діяння, його наслідків і причинного зв`язку між ними. Судом враховується та обставина, що даний злочин має матеріальний склад. Наслідок як обов`язкова ознака об`єктивної сторони полягає в заподіянні матеріальної шкоди у великому розмірі. Під великим розміром матеріальної шкоди, згідно з приміткою до ст.176 КК України, вважається її розмір, який у двісті і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, з запровадженням податкових соціальних підьг, види і розмір яких, визначаються ст.6 Закону України від 22.05.2003 року № 889-ІV “Про податок з доходів фізичних осіб”, який набрав чинність 01.01.2004 року, а також збільшення розміру запроваджених соціальних пільг з кожним роком.

Згідно з п.22.5 ст.22 Закону України від 22.05.2003 року № 889-ІV “Про податок з доходів фізичних осіб”, якщо норми відповідних законів містять посилання на неоподатковуваний мінімум доходів громадян, то для цілей їх застосування використовується сума у розмірі 17 гривень, крім норм адміністративного та кримінального законодавства у частині кваліфікації правопорушень або злочинів, для яких сума неоподатковуваного мінімума встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, визначеної підпунктом 6.1.1 п.6.1 ст.6 Закону України від 22.05.2003 року № 889-ІV “Про податок з доходів фізичних осіб”, для відповідного року з урахуванням положень п.22.4 ст.22 даного Закону.

За таких обставин підсудна ОСОБА_1 підлягає виправданню в пред`явленому її обвинуваченні за ч.1 ст.176 КК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.323, 324 КПК України, суд

З А С У Д И В :

ОСОБА_1 за пред`явленим її обвинуваченням, в скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.176 КК України виправдати за відсутністю в її діях складу злочину.

ОСОБА_1 визнати винною в скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст.301 КК України, та призначити її покарання із застосуванням ч.2 ст.69 КК України в виді 01 /одного/ року позбавлення волі, без конфіскації засобів виготовлення порнографічної кіно- та відеопродукції.

На підставі ст.ст. 75, 76 КК України засуджену ОСОБА_1 від призначеного основного покарання звільнити, встановивши її строк випробування 01 /один/ рік, зобов`язавши засуджену не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу органу кримінально-виконавчої інспекції, повідомляти орган кримінально-виконавчої інспекції про зміну місця проживання та роботи.

Запобіжний захід засудженій ОСОБА_1 до набрання вироком законної сили, залишити без зміни - підписку про невиїзд.

Речові докази по кримінальній справі:

DVD-диски для лазерних систем зчитування загальною кількістю 4 штук, два з яких видано працівникам міліції ОСОБА_4, а два з яких видано працівникам міліції ОСОБА_2, які передані на зберігання в камеру збереження речових доказів Вознесенського МВ УМВС знищити. /а.с. 91, 95/.

Саморобне оголошення, яке складається з трьох файлів, скріплених скотчем, з написами на аркушах паперу: - ” DVD, СD, фільми на замовлення, бокс, футбол”, яке передано на зберігання в камеру збереження речових доказів Вознесенського МВ УМВС знищити. /а.с.94, 96/.

Речові докази по кримінальній справі:

Системний блок персонального комп`ютера моделі “SPS” з серійним номером 56220, та DVD-диски загальною кількістю 67 штук, які були вилучені за місцем помешкання підсудної ОСОБА_1, які передані на зберігання до камери збереження речових доказів Вознесенського МВ УМВС, відповідно до корінців квитанції №107 від 19 липня 2011 року, підлягають залишенню на зберіганні в камері речових доказів Вознесенського МВ УМВС, до вирішення належності даних речей в порядку цивільного судочинства. /а.с.92, 93, 97, 98/.

Судові витрати стягнути з засудженої ОСОБА_1 на користь НДЕКЦ при УМВС України в Миколаївській області, УДК в Миколаївській області р/р 31251272210005 код платежа 25574110, МФО 826013: - 337 /триста тридцять сім/ гривень 68 копійок за проведення судової мистецтвознавчої експертизи №851 від 07.06.2011 року /а.с.52-54/.

Судові витрати в сумі: - 844 /вісімсот сорок чотири/ гривні 20 копійок за проведення судової компютерно-технічної експертизи №881 від 23.06.2011 року /а.с.58-61/, та в сумі: - 844 /вісімсот сорок чотири/ гривні 20 копійок за проведення судової компютерно-технічної експертизи №882 від 23.06.2011 року /а.с.65-71/ - прийняти на рахунок держави, як такі, що знаходяться поза межами обвинувачення засудженої ОСОБА_1.

Апеляції на вирок можуть бути подані до апеляційного суду Миколаївської області через Вознесенський міськрайонний суд на протязі 15 діб з моменту оголошення вироку, а засудженою в той же строк, з моменту одержання копії вироку.

Суддя: О. Е. Дробинський































Джерело: ЄДРСР 20236547
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку