open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" березня 2008 р.

Справа № 13а/26-802

16 год. 00 хв.

м. Тернопіль

Господарський суд Тернопільської області


у складі судді Стопника С.Г.

при секретарі судового засідання Касюдик О.О.

Розглянув справу

за позовом Тернопільського обласного комунального підприємства теплових мереж "Тернопільтеплокомуненерго", вул. Київська, 3а, м. Тернопіль, 46000

до Другого відділу Державної виконавчої служби Тернопільського міського управління юстиції, вул. Київська, 3а, м. Тернопіль, 46000

За участю представників сторін:

позивача: Їжак Н.П.–довіреність № 386/01 від 14.03.2008р.

відповідача: Каневська М.О. –довіреність №4338-2 від 07.03.2008р.


Суть справи:

Тернопільське обласне комунальне підприємство теплових мереж "Тернопільтеплокомуненерго" звернулось з позовом про скасування постанови Другого відділу державної виконавчої служби про арешт коштів боржника від 05.02.2008 р.

Відповідач проти позову заперечує, посилаючись на те, що: в діях Другого відділу державної виконавчої служби Тернопільського міського управління юстиції щодо винесення постанови від 05.02.2008 року про арешт коштів боржника, ніяких порушень не вчинено, оскільки постанову про стягнення виконавчого збору в розмірі 6333 грн. винесено в зв’язку з тим, що ТОКПТМ “Тернопільтеплокомуненерго” у наданий строк добровільно боргу не сплатило.

Позивач позовні вимоги підтримує повністю, мотивуючи тим, що відповідно до розділу ІІ Закону України «Про державний бюджет України на 2008 рік» продовжено дії процедури погашення заборгованості підприємствами паливно-енергетичного комплексу до 1 січня 2009 року, в реєстрі якого він значиться, та вважає ухвалу Збаразького районного суду від 20.12.2007 року про визнання неправомірними дій державного виконавця другого відділу державної виконавчої служби Тернопільського міського управління юстиції по виконанню рішення від 20.02.2006 року про приєднання виконавчого провадження №661 до зведеного виконавчого провадження №3 та зупинення виконання вищезазначеного рішення суду, такими що не відповідають нормам чинного законодавства.

В розпочатому судовому засіданні представникам сторін роз'яснено їх права і обов'язки, передбачені ст.ст. 49, 51 в порядку ст. 130 КАС України.

В засіданні оголошувалась перерва до 25.03.2008р. для надання можливості сторонам подати додаткові обґрунтування, заперечення та докази.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, суд встановив:

- 13.10.2005р. Тернопільське обласне комунальне підприємство теплових мереж "Тернопільтеплокомуненерго" зареєстроване в розрахунковому центрі ДП “Енергоринок” та 28.11.2005р. за №0227 внесене в реєстр підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості відповідно до Закону України “Про заходи спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу”;

- 18.05.2006 року на підставі рішення Збаразького районного суду від 20.02.2006 року державним виконавцем винесено постанову про відкриття виконавчого провадження про стягнення з ТОКПТМ “Теронопільтеплокомуненерго” в користь Дудак Н.М., Дудак І.Я., Дудак А.В. з урахуванням майнових інтересів неповнолітніх дітей Дудак Н.А. та Дудак В.А. в рівних частках кожному 57830 грн. завданої матеріальної шкоди, 4000 грн. грошового відшкодування завданої моральної шкоди, 340 грн. сплаченого державного мита, 300 грн. витрат, пов’язаних із проведенням будівельно-технічної експертизи та 860 грн. оплати послуг адвоката;

- Листом №19/235-2 від 26.01.2008року, згідно ст.ст.5,6 Закону України “Про виконавче провадження”, зобов’язано ТОКПТМ “Тернопільтеплокомуненерго” в термін до 31.01.2008 року сплатити борг в розмірі 63330 грн., виконавчий збір в розмірі 6333 грн. та витрати в сумі 10 грн. на рахунок Другого відділу ДВС Тернопільського міського управління юстиції. Боржник даного зобов’язання не виконав, посилаючись на розділ ІІ Закону України “Про державний бюджет України на 2008 рік”, яким продовжено дії процедури погашення заборгованості підприємствами паливно-енергетичного комплексу, до 1 січня 2009 року. Враховуючи невиконання боржником добровільної сплати боргу у визначені терміни, заступником начальника Другого відділу ДВС на підставі ст.ст.5,50 Закону України “По виконавче провадження”, винесено постанову від 05.02.2008 року про арешт коштів боржника в установах банку з метою погашення боргу.

Позовні вимоги задоволенню не підлягають виходячи зі слідуючого:

- згідно ст. 2 Закон України “Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу” яка регулює відносини, пов'язані з проведенням комплексу заходів, спрямованих на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу, а його дія поширюється на підприємства паливно-енергетичного комплексу, а також інших учасників розрахунків, які мають або перед якими є заборгованість, що виникла внаслідок неповних розрахунків за енергоносії та не поширюється на виконання рішення суду щодо стягнення матеріальної та моральної шкоди.

Відповідно до ст.30 Закону України „Про виконавче провадження” від 21.04.1999р. № 606-14, у разі якщо боржник у встановлений строк добровільно не виконав рішення, державний виконавець розпочинає його примусове виконання.

Матеріалами справи підтверджено, що з боржника - ТОКПТМ «Тернопільтеплокомуненерго», станом на час розгляду справи, борг в сумі 63330 грн., виконавчий збір в сумі 6333 грн. та витрати в сумі 10 грн. державним виконавцем не стягнуто, а тому, суд вважає правомірними дії Другого відділу ДВС щодо винесення постанови про накладення арешту коштів боржника з метою виконання рішення суду та недопущення витрат коштів на інші цілі.

Згідно ст.1 Закону України «Про виконавче провадження»виконавче провадження - це сукупність дій органів і посадових осіб, зазначених у цьому Законі, спрямованих на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які здійснюють на підставах, у спосіб та в межах повноважень, іншими нормативно-правовими актами, виданими відповідно до цього Закону та інших законів, а також рішеннями, що підлягають примусовому виконанню, а тому в разі несплати боржником в добровільному порядку суми боргу, державним виконавцем правомірно на підставі ст.5 Закону «Про виконавче провадження»винесено постанову від 05.02.2008р. про накладення арешту на кошти боржника.

Дослідивши подані докази, суд звертає увагу, що згідно ст.2 Закону України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу» дія Закону поширюється на підприємства паливно-енергетичного комплексу, а також інших учасників розрахунків, які мають або перед якими є заборгованість, що виникла внаслідок неповних розрахунків за енергоносії, а тому виконання ТОКПТМ “Теронопільтеплокомуненерго” рішення, прийнятого Збаразьким районним судом щодо стягнення матеріальної та моральної шкоди на користь фізичних осіб немає відношення до розрахунків за енергоносії.

Крім того, п.15 ст.34 Закону України «Про виконавче провадження»прямо передбачає зупинення виконавчого провадження по боржниках, які входять до Реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, і беруть участь у процедурі погашення заборгованості відповідно до Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу".



На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 2, 6, 7, 86, 160-163, п. 6 розділу Прикінцеві та перехідні положення КАС України, господарський суд


ПОСТАНОВИВ:


1. В позові відмовити.


Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження. На постанову суду сторони мають право подати заяву про апеляційне її оскарження протягом десяти днів з дня складення постанови в повному обсязі 31 березня 2008р. до адміністративного суду апеляційної інстанції, а протягом 20 днів після подання заяви подати апеляційну скаргу.







Суддя С.Г. Стопник



Джерело: ЄДРСР 1950666
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку