open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

У Х В А Л А

Іменем України

16 жовтня 2006 року м. Київ

Колегія суддів Судової палати у цивільних справах

Верховного Суду України в складі:

головуючої

Григор'євої Л.І.,

суддів:

Барсукової В.М.,

Гуменюка В.І., -

розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 до Харківської міської ради про визнання права власності на земельну ділянку,

в с т а н о в и л а:

У лютому 2006 року позивачі пред'явили в суді зазначений позов, мотивуючи його тим, що у відповідності до положень ст. ст. 5, 6, 7 Закону України “Про фермерське господарство”, які передбачають право громадян на створення фермерського господарства (після проходження професійного відбору) і на отримання у власність або в оренду земельної ділянки із земель державної чи комунальної власності, у травні-жовтні 2005 року вони звернулися до місцевої ради із заявами про надання їм у власність земельної ділянки площею 6,5357 га, яка відноситься до земель сільськогосподарського призначення і розташована у АДРЕСА_1 та знаходиться у користуванні приватного підприємства ІНФОРМАЦІЯ_1, засновником якого є позивач ОСОБА_1. Всупереч положенням вказаних норм права, утворена міською радою комісія з питань створення фермерських господарств позитивно оцінивши їх професійний рівень, рішення про наявність (чи відсутність) достатнього досвіду роботи у сільському господарстві або необхідної для цього кваліфікації, (яке є умовою державної реєстрації фермерського господарства і надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства) протягом передбаченого законом строку не прийняла, вийшла за межі своєї компетенції, обговорюючи питання доцільності реєстрації заявниками фермерського господарства.

Оскільки фактично їх заява міською радою про надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства залишена без розгляду, позивачі просили на підставі ч. 11 ст. 118 і ч. 3 ст. 152 Земельного кодексу України, ст. ст. 16, 377 ЦК України визнати за ними право власності на спірну земельну ділянку.

Рішенням Дзержинського районного суду м. Харкова від 29 березня 2006 року позов задоволено. Визнано за позивачами право власності на земельну ділянку площею 6,5357 га у встановлених межах по АДРЕСА_1 та зобов'язано Харківську міську раду передати цю земельну ділянку у власність позивачів для ведення фермерського господарства.

Апеляційним судом Харківської області від 15 червня 2006 року рішення суду першої інстанції скасовано і постановлено нове рішення про відмову у задоволенні позову.

У касаційній скарзі позивачі просять скасувати рішення апеляційного суду і залишити в силі рішення суду першої інстанції, посилаючись на порушення норм матеріального і процесуального права та безпідставне скасування апеляційним судом законного і обґрунтованого рішення суду першої інстанції.

Згідно з п. 1 частини 1 ст. 17 Кодексу адміністративного судочинства України, введеного в дію з 1 вересня 2005 року до компетенції адміністративних судів відносяться спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень, дій чи бездіяльності.

Відповідно до вимог частин 7 і 10 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України після набрання чинності цим Кодексом заяви і скарги у справах, що виникають з адміністративно-правових відносин, розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 17, частинами 7 і 10 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України

у х в а л и л а:

Справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 до Харківської міської ради про визнання права власності на земельну ділянку передати для вирішення до Вищого адміністративного суду України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуюча Л.І. Григор'єва

Судді: В.М. Барсукова

В.І. Гуменюк

Джерело: ЄДРСР 192682
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку