open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ


11 серпня 2011 року <ЧАС >м.ПолтаваСправа № 2а-1670/4584/11

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Молодецького Р.І.,

при секретарі Лазаренко У. І.,

за участю:

представника позивача - Прохорової Н. М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Полтавського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідівдо Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрбудпостач"про стягнення адміністративно - господарських санкцій та пені, -

В С Т А Н О В И В:

31 травня 2011 року Полтавське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідівзвернулося до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрбудпостач"про стягнення адміністративно - господарських санкцій у розмірі 5 611 грн. 11 коп. та пені за порушення термінів сплати адміністративно - господарських санкцій у розмірі 77 грн. 28 коп., посилаючись на те, що в порушення вимог статей 19, 20 Закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” від 21.03.1991 № 875-ХІІ (надалі Закон № 875-ХІІ), у 2010 році відповідачем не забезпечено працевлаштування одного інваліда.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, через канцелярію суду надав заперечення, в яких він просив суд відмовити позивачу в задоволенні позову повністю.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, вивчивши та дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, прийшов до висновку про те, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що згідно із звітом про зайнятість та працевлаштування інвалідів за 2010 рік (форма № 10-ПІ, реєстраційний номер 53/251/45), поданим відповідачем 28.02.2011 року Полтавському обласному відділенню Фонду соціального захисту інвалідів, середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу на підприємстві за 2010 рік становила 18 осіб, фонд оплати праці штатних працівників - 101 000 грн. 00 коп., середньорічна заробітна плата штатного працівника - 5 611 грн. 00 коп. При цьому, кількість інвалідів - штатних працівників, які повинні працювати на робочих місцях, створених відповідно до вимог статті 19 Закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” (рядок 03) - 1 особа.

Відповідно до частини 1 статті 19 Закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” для підприємств, установ, організацій, в тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів в розмірі 4 % середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб у кількості одного робочого місця.

Згідно із розрахунком, наданим позивачем, кількість робочих місць, призначених для забезпечення працевлаштування інвалідів відповідно до нормативу 4% становить 1 особу (18 х 0,04).

Як вбачається із звіту Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрбудпостач" про зайнятість та працевлаштування інвалідів за 2010 рік (форма № 10-ПІ), відповідачем працевлаштовано два інваліди: ОСОБА_2 (група інвалідності 3, посвідчення № НОМЕР_1), який відпрацював у 2010 році один повний місяць, а також ОСОБА_3 (група інвалідності 3, посвідчення № НОМЕР_2), який відпрацював у 2010 році два повних місяці.

За недотримання нормативу робочих місць по кількості працюючих інвалідів позивачем нараховано адміністративно-господарську санкцію у розмірі 5 611,11 грн.

Відповідно до статті 20 Закону №875-ХІІ підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, де середньооблікова чисельність працюючих інвалідів менша, ніж установлено нормативом, передбаченим статтею 19 цього Закону, щороку сплачують відповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції, сума яких визначається в розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, установі, організації за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом. У відповідності до частини другої статті зазначеного Закону порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій тягне за собою нарахування пені. Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк.

Прострочення терміну оплати адміністративно-господарських санкцій відповідачем складає 46 днів (з 16.04.2011 по 31.05.2011), у звязку з чим відповідачу нараховано пеню у розмірі 77,28 грн.

Наказом Міністерства праці та соціальної політики України “Про затвердження форм звітності та інструкцій щодо їх заповнення”№420 від 19.12.2005, затверджено форму звітності №3-ПН “Звіт про наявність вакансій”, яка подається підприємствами, установами й організаціями, їх структурними підрозділами та філіями незалежно від форми власності та господарювання за наявності вільних робочих місць (вакансій) центрам зайнятості за місцем їх реєстрації як платника страхових внесків за наявності вакансій.

Відповідно до розділу 3 Інструкції щодо заповнення форми звітності №3-ПН "Звіт про наявність вакансій", затвердженої Наказом Міністерства праці та соціальної політики України “Про затвердження форм звітності та інструкцій щодо їх заповнення”№420 від 19.12.2005, у графі 15 наводяться дані про можливість працевлаштування на вільне робоче місце (вакантну посаду) особи, що належить до окремої категорії громадян, які потребують соціального захисту і не здатні на рівних умовах конкурувати на ринку праці, у рахунок річної броні, установленої місцевими державними адміністраціями, виконавчими органами відповідних рад за поданням центрів зайнятості, відповідно до статті 5 Закону України "Про зайнятість населення" від 01.03.1991 №803-ХІІ, із змінами та доповненнями, а також інвалідів, пенсіонерів, студентів та інших.

23 червня 2011 року до суду надійшли письмові заперечення відповідача, в яких він зазначив, що при поданні звіту за формою 10-ПІ № 4313 від 01.03.2011 року за 2010 рік ним було допущено помилку, а саме в списку інвалідів, які працювали в 2010 році на підприємстві, під записом № 1 - ОСОБА_2, група інвалідності 3, посвідчення № НОМЕР_1 вказано, що він відпрацював повних місяців 1 (один), а насправді ним було відпрацьовано 7 (сім) місяців.

На підтвердження того, що ОСОБА_2 було відпрацьовано 7 місяців відповідач надав суду копії наказів № 15-к від 01.04.2010 року про прийняття на роботу та № 38-к від 01.11.2011 року про звільнення з роботи ОСОБА_2

Проте судом дані докази оцінюються критично з огляду на наступне.

Судом, ухвалою від 12 липня 2011 року, на підтвердження того, що ОСОБА_2 дійсно працював на підприємстві не один, а сім місяців, було витребувано від Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрбудпостач" копії: особової справи ОСОБА_2, табелю обліку робочого часу за період, в якому працювала дана особа, відомості по заробітній платі, інформацію чи сплачувались податки, збори та інші платежі до відповідних бюджетів та фондів. Відповідачем зазначену ухвалу в строк, наданий судом, виконано не було.

Тому, 27.07.2011 року судом було направлено запит в Управління Пенсійного фонду України у Чорнухинському районі Полтавської області для надання інформації про те, чи здійснювались Товариством з обмеженою відповідальністю "Укрбудпостач" до Пенсійного фонду України відрахування за працюючих на даному підприємстві осіб: ОСОБА_2 та ОСОБА_3 у 2010 році.

Згідно відповіді Управління Пенсійного фонду України у Чорнухинському районі Полтавської області № 05-6001 від 02.07.2011 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Укрбудпостач" за застрахованих осіб ОСОБА_2 та ОСОБА_3 до Управління не звітувалось.

Статтею 18 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" передбачено, що забезпечення прав інвалідів на працевлаштування та оплачувану роботу, в тому числі з умовою про виконання роботи вдома, здійснюється шляхом їх безпосереднього звернення до підприємств, установ, організацій чи до державної служби зайнятості. Підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, зобов'язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів, у тому числі спеціальні робочі місця, створювати для них умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації і забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені чинним законодавством, надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування інвалідів, і звітувати Фонду соціального захисту інвалідів про зайнятість та працевлаштування інвалідів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до листа Полтавського обласного центру зайнятості № 043-02-2090/0-11 від 07.06.2011 відповідач протягом 2010 року не повідомляв центр зайнятості про наявність вільних робочих місць призначених для працевлаштування інвалідів.

На підставі вищевикладеного, суд приходить до висновку, що відповідач не вжив заходів щодо працевлаштування інвалідів.

Оскільки вказані суми так і не були сплачені відповідачем, то відповідно до частини пятої статті 20 Закону №875-ХІІ дані суми можуть бути стягнуті в примусовому порядку за відповідним рішенням суду.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Полтавського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрбудпостач" про стягнення адміністративно - господарських санкцій та пені задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрбудпостач" (с. Кізлівка, Чорнухинського району; р/р 26002500146 АБ "Полтава-банк", МФО 331489, код 32358764) на користь Полтавського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів (м. Полтава, вул. Зигіна, 1, р/р 31211230700485 в ГУДК України в Полтавській області, МФО 831019, отримувач - УДК у Чорнухинському районі, код ЄДРПОУ 34698372) адміністративно - господарські санкції у розмірі 5611 грн. 11 коп. (п'ять тисяч шістсот одинадцять гривень одинадцять копійок) та пеню за порушення термінів сплати адміністративно - господарських санкцій у розмірі 77 грн. 28 коп. (сімдесят сім гривень двадцять вісім копійок).

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення постанови з одночасним поданням її копії до суду апеляційної інстанції. У разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови виготовлено 16 серпня 2011 року.

Суддя Р.І. Молодецький


Джерело: ЄДРСР 18636585
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку