open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

12.09.2011 Справа № 5008/1051/2011

За позовом Публічного акціонерного товариства „Закарпаттяобленерго”, м. Ужгород-Оноківці

ДО товариства з обмеженою відповідальністю „МЖК „Закарпаття”, м. Ужгород

ПРО спонукання до укладення договору про спільне використання технологічних електричних мереж №ЗОЕ 13СВ-1351 від 26.11.2010р.

Суддя О.Ф. Ремецькі

Представники сторін:

від позивача –ОСОБА_1. –представник за довіреністю №86 від 21.04.2011р.

від відповідача – Бахтин В.В. –арбітражний керуючий

ОБСТАВИНИ СПРАВИ: Публічне акціонерне товариство „Закарпаттяобленерго”, м. Ужгород-Оноківці звернулось з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю „МЖК „Закарпаття”, м. Ужгород про спонукання до укладення договору про спільне використання технологічних електричних мереж №ЗОЕ 13СВ-1351 від 26.11.2010р.

Представник позивача просить позовні вимоги задовольнити в повному обсязі по мотивах, викладених у позовній заяві, посилаючись на їх обґрунтованість наявними у справі матеріалами. Зазначає про порушення відповідачем вимог чинного законодавства, оскільки відповідно до вимог абз. 1 п. 1.7 Правил користування електричною енергією, затверджених Постановою НКРЕ від 31.07.96 року за №28 (далі ПКЕЕ) встановлено, що у разі використання технологічних електричних мереж електропередавальною організацією відносини між власником цих мереж та електропередавальною організацією, у тому числі їх взаємна відповідальність, регулюються договором про спільне використання технологічних електричних мереж, що укладається між ними на основі типового договору, який є додатком 2 до ПКЕЕ. Основний споживач не має права відмовити електропередавальній організації, яка здійснює ліцензовану діяльність на закріпленій території, в укладенні (переукладенні) договору про спільне використання технологічних електричних мереж (абз. 2 п. 1.7 ПКЕЕ).

Згідно п. 1.13. ПКЕЕ, укладення, внесення змін, подовження чи розірвання дії будь-якого із договорів здійснюються відповідно до вимог законодавства та цих Правил.

За змістом п. 5.15 ПКЕЕ, відносини сторін у разі передачі (транзиту) електропередавальною організацією електричної енергії технологічними електричними мережами власника електричних мереж (споживача, основного споживача) регулюються договором про спільне використання технологічних електричних мереж, який електропередавальна організація зобов'язана укласти і

Продовження рішення господарського суду Закарпатської області від 12.09.2011 року по справі № 5008/1051/2011

відповідним власником технологічних електричних мереж.

В той же час, постановами НКРЕ від 17.10.2005 року за № 910 та від 02.06.2011 року за № 958 Підприємство, як електропередавальну організацію, які здійснюють діяльність на закріпленій території, зобов'язано до 01.08.2011 року врегулювати відносини згідно з вимогами абз. 2 п. 1.10 ПКЕЕ із власниками технологічних електричних мереж.

02.12.2010 року ПАТ „Закарпаттяобленерго" направило на адресу відповідача підписаний та скріплений печаткою зі свого боку проект Договору про спільне використання технологічних електричних мереж №ЗОЕ 13СВ-1351 від 26.11.2010р. для ознайомлення та підписання. Однак, всупереч ст.ст. 638-642 ЦК України, ст.ст. 179-181 ГК України, станом на сьогоднішній день Відповідачем не було повернуто Договір та не надано відповіді щодо відмови в прийнятті пропозиції Підприємства укласти даний Договір.

Разом з тим, заперечує обґрунтованість доводів відповідача про неможливість укладання спірної угоди в межах банкрутства відповідача та у поданому суду письмовому поясненні вказує на те, що ліквідатор, що здійснює функції з управління та розпорядження майном банкрута та до якого переходять повноваження керівника, має право вчиняти правочини, у тому числі підписувати договори без будь-яких обмежень. Також заперечує доводи відповідача про те, що ТОВ «МЖК «Закарпаття»не має жодних об'єктів по вул. Володимирській в м. Ужгороді, які б належали товариству на праві власності, з огляду на те, що на сьогоднішній день, між сторонами по справі укладено договір про постачання електричної енергії №Р06/13-1351 від 17.06.2009 року на підставі документів, наданих споживачем енергопостачальнику.

Зокрема, у відповідності до Однолінійної схеми приєднання до місцевої (локальної) електромережі, що є Додатком №11 до Договору про постачання електричної енергії, між сторонами встановлено межу балансової належності та експлуатаційної відповідальності електромереж і установок споживача та енергопостачальника.

Відповідно, при підготовці проекту договору з TOB «МЖК «Закарпаття»про спільне використання технологічних електричних мереж взято до уваги наявний акт про розмежування балансової належності та однолінійну схему, які є невід'ємними додатками до Договору про постачання електричної енергії від 17.06.2009 року №Р06/13-1351.

Окрім того, одним з доказів того, що електричні мережі знаходяться в користуванні Відповідача є те, що вказані мережі свого часу не були передані на баланс відповідним експлуатаційним організаціям на виконання рішення виконавчого комітету Ужгородської міської ради від 14.12.2005 року №382.

Як вже зазначалося вище, між сторонами по справі укладено Договір, і у відповідності до Однолінійної схеми приєднання до місцевої (локальної) електромережі (Додаток 11 до Договору) між сторонами встановлено межу балансової належності та експлуатаційної відповідальності електромереж і установок споживача та енергопостачальника.

Також, у Додатку 5 до Договору зазначено перелік об'єктів субспоживачів, що живляться електроенергією від мереж споживача TOB «МЖК «Закарпаття».

Представник відповідача –арбітражний керуючий у поданому суду письмовому поясненні заперечує з приводу обґрунтованості доводів позивача та вказує на те, що згідно ст.ст. 23-30 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” всі активи боржника включаються до ліквідаційної маси і виставляються на продаж. Водночас, нормами

Продовження рішення господарського суду Закарпатської області від 12.09.2011 року по справі № 5008/1051/2011

вищевказаного Закону не передбачено укладення будь-яких інших угод, крім договору купівлі-продажу активів боржника. Також зазначає, що у відповідача відсутні будь-які об’єкти по вул. Володимирській в м. Ужгороді, а позивачем не доведено, що відповідні об’єкти належать відповідачу, або перебувають на його балансі.

Розглянувши подані позивачем документи і матеріали, заслухавши повноважних представників сторін, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги та подані заперечення, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю „МЖК „Закарпаття”, м. Ужгород (далі –відповідач) є власником технологічних електричних мереж по яким Публічним акціонерним товариством „Закарпаттяобленерго”, м. Ужгород-Оноківці (далі - позивач), як електропередавальною організацією, здійснюється передача електричної енергії іншим споживачам.

У підтвердження цього позивачем подано суду договір про постачання електричної енергії №Р06/13-1351 від 17.06.2009 року на підставі документів, наданих споживачем енергопостачальнику. Зокрема, у відповідності до Однолінійної схеми приєднання до місцевої (локальної) електромережі, що є Додатком №11 до Договору про постачання електричної енергії, між сторонами встановлено межу балансової належності та експлуатаційної відповідальності електромереж і установок споживача та енергопостачальника. Також у підтвердження вищенаведеного позивачем подано суду акт про розмежування балансової належності та однолінійну схему, які є невід'ємними додатками до Договору про постачання електричної енергії від 17.06.2009 року №Р06/13-1351.

Окрім того, одним з доказів того, що електричні мережі знаходяться в користуванні Відповідача є те, що вказані мережі свого часу не були передані на баланс відповідним експлуатаційним організаціям на виконання рішення виконавчого комітету Ужгородської міської ради від 14.12.2005 року №382. Згідно Додатку 5 до Договору зазначено перелік об'єктів субспоживачів, що живляться електроенергією від мереж споживача TOB «МЖК «Закарпаття».

З огляду на це, позивач 02.12.2010р. звернувся до відповідача з пропозицією укласти Договір про спільне використання технологічних електричних мереж №ЗОЕ 13СВ-1351 від 26.11.2010р. (далі - договір) шляхом направлення відповідачу проекту цього договору для його підписання та погодження умов, викладених в ньому.

Однак, відповідач відповіді на дану пропозицію позивача відповіді не надав, надісланий проект договору не підписав, у зв’язку з чим позивач у відповідності до вимог чинного законодавства звернувся до суду з вимогою про укладання даного проекту договору на умовах, визначених ним у проекті договору №ЗОЕ 13СВ-1351 від 26.11.2010р.

Згідно із частиною 2 ст. 9 Цивільного кодексу України законом можуть бути передбачені особливості регулювання майнових відносин у сфері господарювання.

Відповідно до ст.ст. 1, 2, 3 ГК України, позивач та відповідач є суб’єктами господарювання, а даний спір виник у зв’язку з господарською діяльністю сторін. Тому, з урахуванням приписів ч. 2 ст. 4 ГК України, застосування до спірних правовідносин ЦК України може відбуватися лише з урахуванням особливостей регулювання даних правовідносин ГК України. У даному випадку спірними є правовідносини з питань укладення договору між двома господарюючими суб’єктами, тобто господарсько-правові відносини, які регулюються ст.ст. 181, 187 ГК України.

Частина третя ст. 5 ГК України встановлює, що суб’єкти господарювання та

Продовження рішення господарського суду Закарпатської області від 12.09.2011 року по справі № 5008/1051/2011

інші учасники відносин у сфері господарювання здійснюють свою діяльність у межах встановленого правового господарського порядку, додержуючись вимог законодавства.

Підставою звернення позивача до суду стало те, що відповідач своїми діями (бездіяльністю) порушив право позивача на передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та технологічними електричними мережами інших власників, які не мають ліцензій на передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами.

Приписами ст. 55 Конституції України встановлено, що права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

Конституційний Суд України у рішенні від 30.01.2003 р. № 3-рп/2003 у справі № 1-12/2003 за конституційним поданням Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень ч. 3 ст. 120, ч. 6 ст. 234, ч. 3 ст. 236 Кримінально-процесуального кодексу України (справа про розгляд судом окремих постанов слідчого і прокурора) зазначив, що правосуддя за своєю суттю визнається таким лише за умови, що воно відповідає вимогам справедливості і забезпечує ефективне поновлення в правах. Загальною декларацією прав людини 1948 року передбачено, що кожна людина має право на ефективне поновлення в правах компетентними національними судами у випадках порушення її основних прав, наданих їй конституцією або законом (стаття 8). Право на ефективний засіб захисту закріплено також у Міжнародному пакті про громадянські та політичні права (стаття 2) і в Конвенції про захист прав людини та основних свобод (стаття 13).

Рішенням Конституційного Суду України від 09.07.2002 р. № 15-рп/2002 у справі № 1-2/2002 за конституційним зверненням Товариства з обмеженою відповідальністю “Торговий Дім “Кампус Коттон клаб” щодо офіційного тлумачення положення ч. 2 ст. 124 Конституції України (справа про досудове врегулювання спорів) визначено, що ч. 2 ст. 124 Конституції України передбачає право юридичної особи на захист судом своїх прав, встановлює юридичні гарантії їх реалізації, надаючи можливість кожному захищати свої права будь-якими не забороненими законом засобами. Кожна особа має право вільно обирати не заборонений законом засіб захисту прав, у тому числі судовий захист. Суб’єкти правовідносин, у т.ч. юридичні особи, у разі виникнення спору можуть звертатися до суду за його вирішенням. Юридичні особи мають право на звернення до суду для захисту своїх прав безпосередньо на підставі Конституції України. Держава має забезпечувати захист прав усіх суб’єктів правовідносин, в т.ч. у судовому порядку. Право юридичної особи на звернення до суду за вирішенням спору не може бути обмежене законом, іншими нормативно-правовими актами.

Особа має право вільно обирати способи захисту порушеного права чи інтересу.

Відповідно до ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Вказана стаття не встановлює вичерпного переліку способів захисту цивільного право, вказуючи на те, що суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

В свою чергу, ч. 2 ст. 20 Господарського кодексу України передбачено, що кожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів. Права та законні інтереси зазначених суб'єктів захищаються,

Продовження рішення господарського суду Закарпатської області від 12.09.2011 року по справі № 5008/1051/2011

зокрема, шляхом установлення, зміни і припинення господарських правовідносин.

Статтею 10 Господарського процесуального кодексу України закріплено, що спори, що виникають при укладенні господарських договорів, можуть бути подані на вирішення господарського суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Загальні правила укладення договорів передбачені ст.ст. 638 - 650 Цивільного кодексу України і застосовуються вони з урахуванням вимог ст.ст. 181 - 187, ст.ст. 264 - 376 Господарського кодексу України, які стосуються господарських договорів у цілому та їх окремих видів зокрема.

Згідно з ч. 6 ст. 179 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання, які забезпечують споживачів, зазначених у частині першій цієї статті, електроенергією, зв'язком, послугами залізничного та інших видів транспорту, а у випадках, передбачених законом, також інші суб'єкти зобов'язані укладати договори з усіма споживачами їхньої продукції (послуг). Законодавством можуть бути передбачені обов'язкові умови таких договорів.

Господарський кодекс України не визначає поняття публічного договору, але у ст. 178 розкриває поняття публічних зобов'язань суб'єктів господарювання: суб'єкт господарювання, який відповідно до закону та своїх установчих документів зобов'язаний здійснювати виконання робіт, надання послуг або продаж товарів кожному, хто до нього звертається на законних підставах, не має права відмовити у виконанні робіт, наданні послуг, продажу товару за наявності у нього такої можливості або надавати перевагу одному споживачеві перед іншими, крім випадків, передбачених законодавством.

За ст. 633 Цивільного кодексу України публічний договір –це договір, за яким одна сторона - підприємець взяла на себе обов'язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв'язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо). Сторона, яка протистоїть підприємцю у публічних зобов'язаннях, - “кожен, хто до нього звертається” (ч. 1 ст. 178 ГК України, ч. 1 ст. 633 ЦК України). Таким чином, це можуть бути як фізичні, так і юридичні особи, які звертаються за придбанням товарів, робіт, послуг із будь-якою метою. Контрагентом є суб'єкти господарювання, які здійснюють підприємницьку діяльність у публічній сфері з метою отримання прибутку та є професіоналами у цій галузі господарської діяльності.

Сфера застосування публічного договору визначається характером підприємницької діяльності і не обмежується їх переліком, встановленим ч. 1 ст. 633 Цивільного кодексу України (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв'язку, медичне, готельне, банківське

обслуговування). Окремими спеціальними законодавчими актами також може окреслюватися сфера застосування публічного договору.

Відповідно до ст. 187 Господарського кодексу України спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом. Інші переддоговірні спори можуть бути предметом розгляду суду у разі, якщо це передбачено угодою сторін або якщо сторони зобов'язані укласти певний господарський договір на підставі укладеного між ними попереднього договору. День набрання чинності рішенням суду, яким вирішено питання щодо переддоговірного спору, вважається днем укладення відповідного господарського договору, якщо рішенням суду не визначено інше.

Згідно з ч. 3 ст. 84 Господарського процесуального кодексу України у спорі,

Продовження рішення господарського суду Закарпатської області від 12.09.2011 року по справі № 5008/1051/2011

що виник при укладанні або зміні договору, в резолютивній частині вказується рішення з кожної спірної умови договору, а у спорі про спонукання укласти договір –умови, на яких сторони зобов'язані укласти договір, з посиланням на поданий позивачем проект договору. Зазначені норми не суперечать одна одній, оскільки суд вправі задовольнити позов про спонукання укласти договір лише в разі, якщо встановить, що існує правовідношення, в силу якого сторони зобов'язані укласти договір, але одна із сторін ухилилася від цього. Тому, в резолютивній частині рішення, яким задовольняється позов про спонукання укласти договір, слід вказувати на те, що спірний договір є укладеним (лист Вищого господарського суду України від 07.04.2008 року № 01-8/211 “Про деякі питання практики застосування норм Цивільного та Господарського кодексів України”).

Обставини, що зумовлюють обов’язковість укладення позивачем з відповідачем договору обґрунтовуються позивачем наступним.

Положеннями абз. 1 п. 1.7 Правил користування електричною енергією, затверджених Постановою НКРЕ від 31.07.96 року за №28 (далі ПКЕЕ) встановлено, що у разі використання технологічних електричних мереж електропередавальною організацією відносини між власником цих мереж та електропередавальною організацією, у тому числі їх взаємна відповідальність, регулюються договором про спільне використання технологічних електричних мереж, що укладається між ними на основі типового договору, який є додатком 2 до ПКЕЕ.

Основний споживач не має права відмовити електропередавальній організації, яка здійснює ліцензовану діяльність на закріпленій території, в укладенні (переукладенні) договору про спільне використання технологічних електричних мереж (абз. 2 п. 1.7 ПКЕЕ).

Крім того, згідно з абз. 2 п. 1.10 ПКЕЕ, електропередавальна організація, що здійснює діяльність з передачі електричної енергії місцевими (локальними! електричними мережами в межах закріпленої території здійснення ліцензованої діяльності забезпечує передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та технологічними електричними мережами інших власників, які не мають ліцензій на передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами.

Для забезпечення передачі електричної енергії електричними мережами, що не належать електропередавальній організації, між електропередавальною організацією та відповідним власником мереж, який не має ліцензії на здійснення діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами, укладається договір щодо спільного використання електричних мереж (абз. З п. 1.10 ПКЕЕ).

Згідно п. 1.13. ПКЕЕ, укладення, внесення змін, подовження чи розірвання дії будь-якого із договорів здійснюються відповідно до вимог законодавства та цих Правил.

За змістом п. 5.15 ПКЕЕ, відносини сторін у разі передачі (транзиту) електропередавальною організацією електричної енергії технологічними електричними мережами власника електричних мереж (споживача, основного споживача) регулюються договором про спільне використання технологічних електричних мереж, який електропередавальна організація зобов'язана укласти і відповідним власником технологічних електричних мереж.

В той же час, постановами НКРЕ від 17.10.2005 року за № 910 та від 02.06.2011 року за № 958 Підприємство, як електропередавальну організацію, яке здійснює діяльність на закріпленій території, зобов'язано до 01.08.2011 року врегулювати відносини згідно з вимогами абз. 2 п. 1.10 ПКЕЕ із власниками технологічних електричних мереж.

За змістом ПКЕЕ, договори про спільне використання технологічних

Продовження рішення господарського суду Закарпатської області від 12.09.2011 року по справі № 5008/1051/2011

електричних мереж укладаються зі споживачами електричної енергії, яким належать зазначені мережі не лише на праві власності. Точка розділу електричних мереж здійснюється за речовим правом (правом власності, користування, повного господарського відання тощо).

Також, згідно з п. 5.4 ПКЕЕ, для укладення договору про постачання електричної енергії або договору про спільне використання технологічних електричних мереж заявник (споживач, власник технологічних електричних мереж (основний споживач) або субспоживач) має надати відповідній організації, в т.ч. наступні документи:

1.1. акти про розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін;

1.2. однолінійну схему електропостачання об'єкта.

Так, на сьогоднішній день, між сторонами по справі укладено договір про постачання електричної енергії №Р06/13-1351 від 17.06.2009 року на підставі документів, наданих споживачем енергопостачальнику.

Зокрема, у відповідності до Однолінійної схеми приєднання до місцевої (локальної) електромережі, що є Додатком №11 до Договору про постачання електричної енергії, між сторонами встановлено межу балансової належності та експлуатаційної відповідальності електромереж і установок споживача та енергопостачальника.

Згідно п. 1.2. ПКЕЕ, межа балансової належності - це точка розділу елементів електричної мережі між власниками електроустановок за ознаками права власності або користування, або повного господарського відання.

Межа експлуатаційної відповідальності - це точка розділу електричної мережі за ознакою договірних зобов'язань з експлуатації тих чи інших її ділянок або елементів, встановлюється за згодою сторін.

Відповідно до п. 2.1. ПКЕЕ, межі балансової належності та експлуатаційної відповідальності між споживачем (субспоживачем) і електропередавальною організацією (основним споживачем) за технічний стан і обслуговування суміжних електроустановок фіксуються в акті розмежування балансової належності електроустановок і експлуатаційної відповідальності сторін.

Таким чином, при підготовці проекту договору з TOB «МЖК «Закарпаття»про спільне використання технологічних електричних мереж взято до уваги наявний акт про розмежування балансової належності та однолінійну схему, які є невід'ємними додатками до Договору про постачання електричної енергії від 17.06.2009 року №Р06/13-1351.

Окрім того, одним з доказів того, що електричні мережі знаходяться в користуванні Відповідача є те, що вказані мережі свого часу не були передані на баланс відповідним експлуатаційним організаціям на виконання рішення виконавчого комітету Ужгородської міської ради від 14.12.2005 року №382.

Як вже зазначалося вище, між сторонами по справі укладено Договір, і у відповідності до Однолінійної схеми приєднання до місцевої (локальної) електромережі (Додаток 11 до Договору) між сторонами встановлено межу балансової належності та експлуатаційної відповідальності електромереж і установок споживача та енергопостачальника.

Також, у Додатку 5 до Договору зазначено перелік об'єктів субспоживачів, що живляться електроенергією від мереж споживача TOB «МЖК «Закарпаття».

Таким чином, твердження Відповідача щодо неможливості підписання договору про спільне використання технологічних електричних мереж у зв'язку з тим, що електричні мережі не належать TOB «МЖК «Закарпаття»на праві власності не заслуговують на увагу.

Продовження рішення господарського суду Закарпатської області від 12.09.2011 року по справі № 5008/1051/2011

Окрім того, згідно ст. 25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 14.05.1992 № 2343- XII, ліквідатор з дня свого призначення здійснює, в т.ч. такі повноваження:

1.3. приймає до свого відання майно боржника, вживає заходів по забезпеченню його збереження;

1.4. виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута;

1.5. виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута.

Повноваження керівника переходять у такому разі до ліквідатора. За аналогічним принципом проходить призначення розпорядження майном та керування санацією.

Відповідно до ч.2 ст. 207 ЦК України, правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами).

Правочин, який вчиняє юридична особа, підписується особами, уповноваженими на це її установчими документами, довіреністю, законом або іншими актами цивільного законодавства, та скріплюється печаткою.

Таким чином, ліквідатор, що здійснює функції з управління та розпорядження майном банкрута та до якого переходять повноваження керівника, має право вчиняти правочини, у тому числі підписувати договори без будь-яких обмежень.

З огляду на наведені норми чинного законодавства України, обраний позивачем спосіб захисту своїх прав та законних інтересів нормам чинного законодавства України не суперечить, а тому позов Публічного акціонерного товариства „Закарпаттяобленерго”, м. Ужгород-Оноківці до товариства з обмеженою відповідальністю „МЖК „Закарпаття”, м. Ужгород про спонукання до укладення договору про спільне використання технологічних електричних мереж №ЗОЕ 13СВ-1351 від 26.11.2010р. підлягає задоволенню у повному обсязі.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Господарського процесуального кодексу України господарський суд вирішує господарські спори на підставі Конституції України, цього кодексу, інших законодавчих актів. Тобто, при вирішенні спору, суд, виходячи зі свого внутрішнього переконання, має керуватися законодавством та основувати судове рішення саме на положеннях діючого законодавства.

Відповідно до ч. 3 ст. 49 Господарського процесуального України стороні, на користь якої відбулося рішення, господарський суд відшкодовує мито за рахунок другої сторони, і в тому разі, коли друга сторона звільнена від сплати державного мита.

Виходячи з наведених положень, понесені позивачем судові витрати покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 33, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд Закарпатської області, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Визнати укладеним договір №ЗОЕ 13СВ-1351 про спільне використання технологічних електричних мереж від 26.11.2010р. між Публічним акціонерним товариством „Закарпаттяобленерго”, 89412, м. Ужгород-Оноківці, вул. Головна, 57 (код ЄДРПОУ 00131529) та товариством з обмеженою відповідальністю „МЖК „Закарпаття”, 88000, м. Ужгород, вул.. Перемоги, 132/24 (код ЄДРПОУ 22089549) в наступній редакції:

„ДОГОВІР"

про спільне використання технологічних електричних мереж

Продовження рішення господарського суду Закарпатської області від 12.09.2011 року по справі № 5008/1051/2011

№ ЗОЕ13СВ-1351

м.Ужгород-Оноківці, вул.Головна,57 26.11.2010р,

Товариство з обмеженою відповідальністю „МЖК „Закарпаття”

що здійснює діяльність на підставі

Статуту №129 від 14.04.1997р.

( далі - Власник), в особі

Директора Катуна Василя Васильовича та

Відкрите акціонерне товариство енергопостачальна компанія "Закарпаттяобленерго"

що здійснює діяльність на підставі Статуту №13241050010000063 від 1.04.2009р.

( далі - Користувач ), в особі

Директора з енергозбуту Габора Олександра Михайловича

що діє на підставі довіреності №167 від 16.11.2010р.

в подальшому іменуються Сторони, а кожна окремо "Сторона", на підставі положень статей 6, 202-204, 208, 627-629 Цивільного кодексу України та статей 7, 43, 44, 173-175, 179-182, 190, 199 Господарського кодексу України, попередньо ознайомлені із вимогами діючого законодавства щодо недійсності правочинів, діючи добровільно, розуміючи наслідки і значення своїх дій та правові наслідки укладення договору, за відсутності будь-якого обмеження щодо укладення договору, домовились про укладення цього договору про спільне використання технологічних електричних мереж (далі - Договір).

Під час виконання умов цього Договору, а також вирішення всіх питань, що необумовлені цим Договором, Сторони керуються чинним законодавством України та "Правилами користування електричною енергією" (далі-ПКЕЕ).

1. Предмет Договору

1.1. Власник мереж зобов'язується забезпечити технічну можливість передачі (транзиту) електричної енергії власними технологічними електричними мережами в точки приєднання електроустановок Користувача або інших суб'єктів господарювання, передачу електричної енергії яким забезпечує Користувач, а Користувач - своєчасно сплачувати вартість послуг Власника мереж з утримання технологічних електричних мереж спільного використання та інші послуги відповідно до умов цього Договору.

1.2. Передача електричної енергії забезпечується відповідно до додатка "Однолінійна схема", наданого Власником мереж з обовязковим зазначенням місць встановлення, типів, марки обладнання, довжини ліній, які задіяні в передачі електричної енергії.

Власник мереж забезпечує передачу електричної енергії до межі балансової належності належних йому електричних мереж, визначених додатком "Акт розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін".

2. Обов'язки Власника мереж

Власник мереж зобов'язаний:

2.1. Утримувати технологічні електричні мережі спільного використання у належному технічному стані, формувати електричну схему цих мереж відповідної пропускної здатності та забезпечувати технічну можливість для передачі електричної енергії до межі балансової належності електроустановок Користувача або інших суб'єктів господарювання, передачу електричної енергії яким забезпечує Користувач.

2.2. Забезпечувати на межі балансової належності електромереж підтримання параметрів якості електроенергії та узгодженого рівня надійності електропостачання відповідно до категорії струмоприймачів Користувача або інших суб'єктів господарювання, передачу електричної енргії яким забезпечує Користувач згідно з ПУЕ.

У разі, якщо Власник мереж є основним споживачем, рівень надійності електропостачання відповідно до категорії струмоприймачів Користувача або інших субєктів господарювання, передачу електричної енергії яким забезпечує

Продовження рішення господарського суду Закарпатської області від 12.09.2011 року по справі № 5008/1051/2011

Користувач, не може бути вищим, ніж існуюча категорія надійності електропостачання Власника мереж.

2.3. Забезпечувати виконання графіка попереджувальних ремонтів та обсягів робіт, визначених технологічними картами ремонту елементів обладнання, збереження встановлених на території Власника мереж електроустановок, засобів обліку та пломб на них.

2.4. Щомісяця до 1 (першого) дня розрахункового періоду надавати Користувачу рахунок на оплату послуг за спільне використання технологічних електричних мереж, два примірники Акта про обсяги переданої електричної енергії (додаток 4 та/або додаток 5 та /або додаток 6) та два примірника Акта прийому-здачі наданих послуг (додаток 3), оформлених з боку Власника мереж.(Даний пункт не діє допоки між договірними сторонами існує домовленість про нульовий тариф на передачу електроенергії Користовачу електричними мережами Власника мереж).

2.5. Упродовж трьох робочих днів з дня переходу права власності (права господарського відання та/або користування) на технологічні електричні мережі до іншої особи повідомити про це Користувача.

2.6. Забезпечити безперешкодний доступ (за службовим посвідченням) відповідальних представників Користувача до власних електричних установок та електричних установок Власника мереж для проведення технічної перевірки, контролю за рівнем споживання електричної енергії.

2.7. Забезпечити безперешкодний доступ (за службовим посвідченням) відповідальних представників Користувача для виконання Користувачем відключень або обмеження споживання електричної енергії субспоживачам відповідно до встановленого ПКЕЕ порядку або за обгрунтованою письмовою вимогою Користувача припиняти чи обмежувати обсяг передачі електричної енергії.

2.8. Своєчасно вживати відповідних заходів для усунення виявлених порушень.

2.9. У разі передачі електричної енергії в електричні мережі інших субєктів господарювання (яким не постачається електроенергія Користувачем) забезпечити складення балансу електричної енергії у власних технологічних електричних мережах для проведення комерційних розрахунків.

2.10. Оперативно повідомляти Користувача та інших субєктів господарювання, електроустановки яких приєднані до технологічних електричних мереж Власника, про порушення, що повязані з перериванням електропостачання, їх причини і терміни відновлення режиму електропостачання, про виведення в ремонт, а також введення в дію після ремонту технологічних електричних мереж, якими передається електроенергія.

2.11. За необхідності, укласти договори про технічне забезпечення електропостачання споживача з іншими субєктами господарювання, приєднаними безпосередньо до електричних мереж Власника, передачу електричної енергії яким забезпечує Користувач.

2.12. При випадковому пошкодженні пломб державної повірки працівниками електропостачальника чи інших перевіряючих осіб контролюючих органів і служб, електропостачальна організація(Користувач) невідкладно зобовязана провести заміну приладу обліку електричної енергії. Власнирлирнжутї^му". випадку не несе відповідальності за зрив пломб державної повірки.

3. Права Власника мереж

Власник мереж має право:

3.1. На отримання від Користувача плати за спільне використання технологічних електричних мереж, визначеної відповідно до Методики обрахування плати за спільне використання технологічних електричних мереж, затвердженої постановою НКРЕ від 12.06.2008 №691, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 08.08.2008 за №732/15423.

3.2. На доступ до розрахункових засобів та систем обліку електричної енергії, що розташовані на об'єктах Користувача або інших суб'єктів господарювання, передачу електричної енергії яким забезпечує Користувач для зняття показів приладів обліку електричної енергії

3.3. Вимагати від Користувача або інших суб'єктів господарювання, передачу електричної енергії яким забезпечує Користувач, дотримання на належному рівні показників якості електричної енергії на межі балансового розподілу електромереж відповідно до умов цього Договору.

3.4. На припинення спільного використання технологічних електричних мереж Власника мереж у випадках та порядку, передбачених розділом 6 цього Договору.

4. Обов'язки Користувача

Користувач зобов'язується:

4.1. Здійснювати оплату за використання електричних мереж Власника мереж за розрахунковий період. Розрахунок плати за використання електричних мереж Власника мереж здіснюється згідно з додатком " Порядок розрахунку оплати обгрунтованих витрат споживача на передачу електричної енергії".

4.2. Забезпечувати безперешкодний доступ уповноважених осіб Власника мереж до систем та засобів обліку і засобів контролю потужності та якості електроенергії, а також для контролю встановлених режимів споживання електроенергії.

4.3. У разі припинення споживання електричної енергії внаслідок звільнення Користувачем займаного об'єкта та/або відмови Користувача використовувати лінії електропередач, іншого електрообладнання Власника мереж, останній повідомляє про це Власника мереж за 20 днів і здійснює повний розрахунок за використання електричних мереж до дня виїзду (припинення використання) включно. Власник мереж припиняє передачу електричної енергії в день звільнення об'єкта (припинення використання електромереж Власника мереж)

Продовження рішення господарського суду Закарпатської області від 12.09.2011 року по справі № 5008/1051/2011

5. Права Користувача

Користувач має право:

5.1. Не сплачувати за використання електричних мереж за час перерви в електропостачанні, якщо перерва відбулася не з вини Користувача (повязані обставинами непереборної сили).

5.2. На отримання від Власника мереж інформації щодо якості електричної енергії, порядку визначення плати за використання електричних мереж Власника мереж, умов та режимів передачі електричної енергії.

5.3. На відшкодування згідно з законодавством України збитків, заподіяних унаслідок порушення його прав.

5.4. На доступ до електроустановок, розрахункових засобів та систем обліку електричної енергії, що розташовані на об'єктах Власника мереж і враховують обсяг електричної енергії, для зняття показів. Перевіряти схеми приєднання струмоприймачів Власника мереж, які беруть участь у регулюванні навантаження в електромережі, а також перевіряти працездатність установлених у Власника мереж пристроїв протиаварійної автоматики та інших пристроїв, що забезпечують регулювання навантаження в енергосистемі.

б. Порядок обмеження та припинення спільного використання технологічних

електричних мереж.

Спільне використання технологічних електричних мереж може бути припинено або обмежено Власником мереж:

6.1. Без попередження у разі:

- виникнення аварійних ситуацій в електроустановках Власника мереж на час, що не перевищує визначеного ПУЕ для струмоприймачів відповідної категорії Користувача;

- використання технологічних електричних мереж Власника Користувачем після закінчення строку дії цього Договору ;

6.2. З повідомленням Користувача не пізніше ніж за 10 хвилин у разі перевищення Користувачем або іншими суб'єктами господарювання, передачу електричної енергії яким забезпечує Користувач, договірної граничної величини електричної потужності в години максимуму навантаження протягом ЗО хвилин і більше.

6.3. З повідомленням Користувача не пізніше ніж за три робочих дні у разі:

- несплати Користувачем за використання електричних мереж з Власника мереж у встановлений термін з дотриманням процедури, передбаченої ПКЕЕ.

6.4. На виконання припису державних органів, на які покладені відповідні обов'язки згідно з законодавством, у зазначені в приписі терміни. У разі відсутності резервного живлення з повідомленням не пізніше ніж за 10 днів для проведення планових ремонтних робіт в електроустановках електропередавальної організації (постачальника електричної енергії), Власника мереж або для приєднання нових споживачів.

6.5. На вимогу постачальника електричної енергії у зазначені в цій вимозі терміни.

7. Порядок розрахунків за спільне використання технологічних електричних мереж

7.1. Розрахунковим вважається період з 15 числа розрахункового місяця до такого самого числа (до 15 числа) наступного (за розрахунковим) місяця.

7.2. Вартість послуг Власника мереж з утримання технологічних електричних мереж спільного використання зазначена в додатку "Порядок обрахування плати за спільне використання технологічних електричних мереж" (додаток 8), розробленому відповідно до Методики обрахування плати за спільне використання технологічних електричних мереж, затвердженої постановою НКРЕ від 12.06.2008 №691, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 08.08.2008 за №732/15423.

7.3. Оплата Користувачем послуг з утримання технологічних електричних мереж спільного використання здійснюється платіжним дорученням на підставі виставленого Власником мереж рахунку та оформленого Акта прийому-здачі наданих послуг (Додаток 3 до даного договору) у десятиденний термін з дати отримання рахунку.

Дія розділу сьомого призупинена допоки між Сторонами існує домовленість про нульовий тариф з надання послуг(Додаток 8 до договору).

8. Відповідальність Сторін

8.1. Відповідальність Власника мереж:

8.1.1. Власник мереж забезпечує передачу електричної енергії технологічними електричними мережами спільного користування з дотриманням показників якості електричної енергії та категорії з надійності електропостачання.

У разі погіршення передбачених умовами договору про постачання електричної енергії показників якості електричної енергії з вини Власника мереж останній (Власник мереж) відшкодовує Користувачу завдані збитки відповідно до законодавства України.

8.1.2. Власник мереж не несе відповідальності за порушення вимог пункту 8.1 цього Договору у разі порушення Користувачем вимог розділу 4 цього Договору.

8.1.3. Власник мереж не несе матеріальної відповідальності перед Користувачем за обмеження (припинення) передачі електричної енергії, яке викликане:

1) некваліфікованими діями персоналу Користувача або інших суб'єктів господарювання, передачу електричної енргії яким забезпечує Користувач ;

2) умовами обмеження або припинення постачання електроенергії у випадках, передбачених

Продовження рішення господарського суду Закарпатської області від 12.09.2011 року по справі № 5008/1051/2011

ПКЕЕ;

3) автоматичним відключенням лінії живлення внаслідок пошкодження устаткування або дій

Користувача, які викликали спрацювання автоматики за умови справності системи

автоматичного відключення;

4)діями постачальника електричної енергії.

8.1.4. У разі невиконання обгрунтованих вимог Користувача щодо відключення субспоживачів Власник мереж відшкодовує завдані ним збитки іншим субєктам відповідно до законодавства України.

8.1.5. На підставі складеного акта про пломбування Власник мереж відповідає за збереження розташованих на його обєктах засобів обліку, які належать Користувачу або іншим субєктам, передачу електричної енергії яким забезпечує Користувач, а також за збереження відповідних пломб (відбитків їх тавр), установлених на розрахункових приладах обліку.

8.2. Відповідальність Користувача:

8.2.1. За внесення платежів, передбачених пунктом 4.1 цього Договору, з порушенням терміну, визначеного відповідним додатком до цього Договору,Користувач сплачує Власнику мереж пеню у розмірі 0,05 відсотків за кожний день прострочення платежу, враховуючи день фактичної оплати. Сума пені зазначається у розрахунковому документі окремим рядком.

8.3. Форс-мажорні обставини:

8.3.1. Сторони не несуть відповідальності за повне або часткове невиконання своїх зобов'язань за цим Договором, якщо воно є результатом дії обставин непереборної сили. До обставин непереборної сили належать: ураган, буря, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, землетрус, пожежа, просідання і зсув грунту, страйк, локаут, дія суспільного ворога, оголошена та неоголошена війна, загроза війни, терорестичний акт, блокада, революція, повстання, масові заворушення, громадська демонстрація, протиправні дії третіх осіб, пожежа, вибух, а також умови, регламентовані відповідними органами виконавчої влади, а також повязаними з ліквідацією наслідків, викликаних винятковими погодними умовами і непередбаченими ситуаціями, що перешкоджають виконанню договірних зобовязань у цілому або частково.

Термін виконання зобов'язань за цим Договором у такому разі відкладається на строк дії обставин непереборної сили.

8.3.2. Сторона, для якої виконання зобов'язань стало неможливим внаслідок дії обставин непереборної сили, має письмово повідомити іншу Сторону про початок, тривалість та ймовірну дату припинення дії обставин непереборної сили.

У випадку неможливості визначення дати припинення дії обставин непереборної сили фактом (датою) припинення цих обставин є дата визначена в офіційних документах органів місцевої влади території на якій ці обставини непереборної сили мали місце.

9. Відносини з постачальником електричної енергії

9.1. Власник мереж зобов'язаний припинити надання послуг із спільного використання технологічних електричних мереж на вимогу постачальника електричної енергії яким у даному випадку є Користувач.

9.2. Сторони Договору забезпечують доступ постачальника електричної енергії (уданому випадку Користувача) до розрахункових засобів обліку електричної енергії Користувача у термін, встановлений договором про постачання електричної енергії, укладеним між постачальником та Користувачем (споживачами електричної енергії з якими постачальник уклав договори про постачання електричної енергії).

9.3. Власник мереж зобов'язаний не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж Власника мереж, а також відшкодовувати збитки, завдані постачальнику електричної енергії, у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж Власника мереж.

10. Інші умови

10.1. За наявності в Сторін суміжних електроустановок межа відповідальності за стан та обслуговування електроустановок визначається актом розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін, визначеної у додатку (додатках) "Однолінійна схема", "Акт розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін".

10.2. Строки проведення ремонтів в електромережах Власника мереж, під час яких електроустановки Користувача будуть відключені або буде знижена надійність електропостачання інших споживачів, доводяться до відома заінтересованих сторін письмовим повідомленням Власника мереж, узгодженим з постачальником електричної енергії.

Продовження рішення господарського суду Закарпатської області від 12.09.2011 року по справі № 5008/1051/2011

10.3. Усі майнові суперечки з питань цього Договору вирішуються відповідно до законодавства України.

10.4. Цей Договір укладається на строк до 31 грудня 201 Ороку, набирає чинності з дня його підписання та вважається продовженим на наступний календарний рік, якщо за місяць до закінчення цього терміну не буде заявлено однією із сторін про відмову від цього Договору або його перегляд. Договір може бути розірвано і в інший термін за ініціативою будь-якої із Сторін у порядку, визначеному законодавством. У разі переходу права власності (права господарського відання) на технологічні електричні мережі до іншої особи цей договір втрачає чинність.

10.5. Додатки до цього Договору:

Додаток 1 Перелік об'єктів Користувача, інших суб'єктів господарювання, передачу електричної енергії яким забезпечує електроенергією Користувач, що живляться від мереж Власника МПП "Манта", приєднана потужність їх електроустановок у точці приєднання на межі балансової належності мереж" на 1 аркуші(ах)

Додаток 2 Порядок розрахунку оплати обгрунтованих витрат споживача на передачу

електричної енергії на 1 аркуші

Додаток 3 Акт прийому-здачі наданих послуг (зразок) на 1 аркуші

Додаток 4 Акт про обсяги переданої електричної енергії (при 1-тарифному обліку)(зразок)

на 1 аркуші

Додаток 5 Акт про обсяги переданої електричної енергії (при 2-тарифному обліку)(зразок)

на 1 аркуші

Додаток 6 Акт про обсяги переданої електричної енергії (при 3-тарифному обліку)(зразок)

на 1 аркуші

Додаток 7 Графік зняття показів приладів обліку електричної енергії.

Додаток 8 "Порядок обрахування плати за спільне використання технологічних

електричних мереж" на 1 аркуші

Додаток 9 "Однолінійна схема" на 1 аркуші

Додаток 10 "Акт розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної

відповідальності сторін". на 1 аркуші

є невідємними частинами цього договору.

1. Сторони зобов'язуються письмово повідомляти про зміну реквізитів ( місцезнаходження, найменування,організаційно-правової форми, банківських реквізитів тощо ) не пізніше ніж через 10 днів після настання таких змін.

2. Цей Договір укладено у двох примірниках, які мають однакову юридичну силу, один з них зберігається у Власника мереж, другий - у Користувача.

11. Місцезнаходження та банківські реквізити Сторін:

Власник мереж:

Товариство з обмеженою відповідальністю „МЖК „Закарпаття”

м. Ужгород, вул.. Перемоги, буд.. 132, кв. 24

Код ЄДРПОУ 22089549

Банківський рахунок Власника мереж поточний

26003253

АППБ „Аваль” МФО 312345

Телефон 80503729629

Користувач:

Відкрите акціонерне товариство енергопостачальна компанія "Закарпаттяобленерго"

89412 Закарпатська обл. Ужгородський р-н с.Оноківці вул. Головна,57

Код ЄДРПОУ *00131529

Банківський рахунок Користувача поточний

№26000301008400

ЗОУ ВАТ "Державний Ощадбанк" МФО 312356

Телефон 61-98-60

Директор з енергозбуту Габор О.М.”

Продовження рішення господарського суду Закарпатської області від 30.08.2011 року по справі № 5008/927/2011

3. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю „МЖК „Закарпаття”, 88000, м. Ужгород, вул.. Перемоги, 132/24 (код ЄДРПОУ 22089549) на користь Публічного акціонерного товариства „Закарпаттяобленерго”, 89412, м. Ужгород-Оноківці, вул. Головна, 57 (код ЄДРПОУ 00131529) суму 85 (вісімдесят п’ять) грн. 00 коп. державного мита та 236 (двісті тридцять шість) грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

4. Після набрання рішенням законної сили за заявою позивача видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Суддя О.Ф. Ремецькі

Джерело: ЄДРСР 18296420
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку