open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 2022/2-84/2011 р.

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

1 березня 2011 року смт. Краснокутськ

Краснокутський районний суд Харківської області в складі:

головуючого Вовк Л.В.

з участю секретаря Журавльової Т.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Краснокутськ Харківської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Костянтинівської селищної ради Краснокутського району Харківської області про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом на житловий будинок з господарськими будівлями,-

в с т а н о в и в :

2 листопада 2010 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою до Костянтинівської селищної ради про визнання права власності на домоволодіння в порядку спадкування за заповітом.

В обґрунтування своїх вимог позивачка зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року померла її бабуся ОСОБА_2, яка проживала за адресою: АДРЕСА_1 Харківської області. За життя ОСОБА_2 склала заповіт, згідно якого все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалось заповідала позивачці. Позивачка фактично спадщину прийняла, зареєструвалася та проживає за вказаною адресою, однак до нотаріальної контори з приводу отримання свідоцтва про право на спадщину не зверталася. На даний час позивачка виявила намір юридично оформити право власності, для чого звернулася до суду. Крім того, ОСОБА_1 прохала суд поновити їй термін для звернення до суду з вказаного приводу, оскільки він пропущений з поважних причин.

У відкритому судовому засіданні представник позивачки за довіреністю підтримав заявлені позовні вимоги та прохав суд їх задовольнити.

Представник відповідача за довіреністю у відкрите судове засідання не з”явився, однак надав до суду заяву, в якій проти задоволення позову не заперечував та прохав суд слухати справу у його відсутність.

Суд, заслухавши пояснення представника позивачки, дослідивши письмові матеріали справи, прийшов до наступних висновків.

Матеріалами справи встановлено, що ОСОБА_2 була зареєстрована та постійно проживала по АДРЕСА_1 Харківської області.

Дане домоволодіння належало їй на праві приватної власності, що підтверджується свідоцтвом про право власності, згідно якого їй належала Ѕ частина домоволодіння та свідоцтвом про право на спадщину за законом, згідно якого вона успадкувала Ѕ частину домоволодіння після смерті свого чоловіка ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року.

ІНФОРМАЦІЯ_1 року ОСОБА_2 померла. Даний факт підтверджується повним витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть за № 00006394023 від 9 листопада 2010 року.

За життя ОСОБА_2 було складено заповіт, згідно якого вона все своє майно, де б воно не було і з чого б не складалося, заповідала ОСОБА_1. Даний заповіт посвідчений 9 січня 2002 року Костянтинівською селищною радою та зареєстровано в реєстрі заповітів за № 9. Заповіт на день смерті заповідача не змінювався і скасований не був.

Судом також встановлено, що після смерті ОСОБА_2 ОСОБА_1 фактично спадщину прийняла, зареєструвалась та проживає в успадкованому домоволодінні, підтримує його в належному стані.

Відповідно до ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов”язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини...

Як передбачає ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за законом або заповітом.

В силу ст. 1235 ЦК України, заповідач може призначити своїми спадкоємцями або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин...

Згідно ст. 1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Таким чином, суд приходить до висновку, що позов ОСОБА_1 підлягає задоволенню в повному обсязі, так як вона надала суду достатньо доказів на підтвердження своїх вимог, а відповідач позов визнав, що не суперечить закону та не порушує права та законні інтереси третіх осіб. Крім того, причини пропуску позивачкою строку, на протязі якого вона повинна була звернутися до суду для вирішення питання про визнання права власності, суд визнає поважними та вважає за необхідне його поновити.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. ст. 1235, 1223 ЦК України, ст. ст. 10, 11, 73, 209, 212, 214, 215 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в :

Поновити ОСОБА_1 строк для звернення з позовною заявою до суду.

Позов ОСОБА_1 з а д о в о л ь н и т и.

Визнати за ОСОБА_1 право приватної власності на житловий будинок з господарськими будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 Харківської області, в порядку спадкування за заповітом після ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Харківської області через Краснокутський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня проголошення рішення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.



СУДДЯ Л.В.ВОВК



Джерело: ЄДРСР 15729686
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку