open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Cправа № 2а-0770/199/11

Ряд стат. звіту № 10.0

Код - 11

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 березня 2011 року м. Ужгород

Закарпатський окружний адміністративний суд під головуванням судді Маєцької Н.Д., за участю секретаря судового засідання Сідей І.І., та сторін, які беруть участь у справі:

представника позивача: не з'явився;

представник відповідача: не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовною заявою Управління Пенсійного фонду в м. Хуст та Хустському районі Закарпатської області до закритого акціонерного товариства «Старт» про стягнення заборгованості в сумі 2988,44 грн.,-

В С Т А Н ОВ И В:

Відповідно до статті 160 частини 3 КАС України 14 березня 2011 року було проголошено вступну та резолютивну частини постанови. Повний текст постанови виготовлено та підписано 18 березня.2011 року.

Позивач, управління Пенсійного фонду в м. Хуст та Хустському районі, звернувся до суду з позовною заявою до закритого акціонерного товариства «Старт», в якій просить стягнути з закритого акціонерного товариства «Старт» на користь управління Пенсійного фонду України в м. Хуст та Хустському районі недоїмку в сумі 2988, 44 грн.

22.02.2011 року до початку судового засідання від представника позивача до суду надійшло клопотання в якому він просить суд розглянути справу без його участі, позовні вимоги підтримує повністю.

Відповідач заперечень на адміністративний позов не подав, у судове засідання не з'явився повторно, про причини неприбуття суд не повідомив, хоча належним чином повідомлявся про дату, час і місце судового розгляду.

Згідно поданої позивачем копії Довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України відповідач зареєстрований за адресою: вул.Сливова, 44 , м. Хуст, Закарпатська область, тобто, за адресою вказаною в позовній заяві на яку направлялася кореспонденція суду. Отже, судом вжито достатніх заходів щодо належного повідомлення відповідача про відкриття провадження, про дату, час і місце судового розгляду даної адміністративної справи, та справа вирішується на підставі наявних у ній матеріалів.

Фіксування судового засідання не здійснювалось, оскільки у відповідності до ч. 1 ст. 41 КАС України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши подані суду письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд приходить до наступного висновку.

ЗАТ "Старт" зареєстровано згідно свідоцтва про державну реєстрацію №661027 від 13.12.1991 р.

Відповідно до п.1 ст. 14 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" за № 1058-ГУ від 24.04.1994 року ЗАТ "Старт" є платником страхових внесків. Тобто, роботодавці - юридичні та фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно - правового характеру - являються страхувальниками і відповідно до ст. 15 вищевказаного закону є платниками страхових внесків до солідарної системи Пенсійного фонду України та зобов'язані сплачувати внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Згідно п.6 ч.2 ст.17 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" платники страхових внесків (страхувальники) зобов'язані нараховувати, обчислювати і сплачувати страхові внески в установлені строки та в повному обсязі.

Згідно ч.З ст.18 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" - страхові внески є цільовим загальнообов"язковим платежем , який справляється на всій території України в порядку встановленому цим Законом.

Згідно ч.б ст.20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через двадцять днів із дня закінчення цього періоду.

Згідно ч.12 ст.20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

ЗАТ "Старт", здійснюючи нарахування заробітної плати, нарахувало та задекларувало за листопад 2010 р. - 2988,44 грн. Дана сума підлягає сплаті до Пенсійного фонду України.

В добровільному порядку Відповідач не погасив заборгованість по сплаті недоїмки до управління Пенсійного фонду в м.Хуст та Хустському районі Закарпатської області.

Оскільки Відповідач не сплатив самостійно нараховані страхові внески у строки визначені ч.б ст. 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", то вони стали вважатися простроченою заборгованістю зі сплати страхових внесків (недоїмкою), в зв'язку з чим до боржника було застосовано фінансові санкції: штрафна санкція та пеня.

Згідно п. 2 ч. 9 ст 106 вказаного закону: за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, утому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум. { Абзаци перший - четвертий пункту 2 частини дев'ятої замінено одним абзацом згідно із Законом № 1074-VI (1074-17 ) від 05.03.2009 }

Одночасно, на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

Розрахунок фінансових санкцій та пені здійснюється на підставі облікових даних картки особового рахунку платника, яка формується за даними звітів платника (страхувальника) розрахованих та поданих ним самостійно .

Таким чином, сума боргу ЗАТ "Старт" до Пенсійного фонду України становить - 2 988, 44 (грн.)

Ненадходження вказаної суми до бюджету Пенсійного фонду України перешкоджає виконанню одного з основних завдань Фонду - забезпечення збирання та акумулювання коштів, призначених для повного та своєчасного фінансування виплати пенсій, внаслідок чого грубо порушуються конституційні права і свободи громадян, передусім тих, які потребують соціального захисту та допомоги.

На час розгляду даної адміністративної справи відповідач заборгованість не сплав.

Враховуючи викладене, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, заявленими відповідно до чинного законодавства і такими, що підлягають задоволенню.

Судові витрати по справі згідно ч. 4 ст. 94 КАС України з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду в м. Хуст та Хустському районі Закарпатської області до закритого акціонерного товариства «Старт» про стягнення заборгованості в сумі 2988,44 грн. - задовольнити повністю.

2. Стягнути з закритого акціонерного товариства «Старт» (90400, вул. Сливова, 44, м. Хуст, Закарпатська область, код ЄДРПОУ 25630510, р/р 26007033001048 у Хустській філії Коопінвестбанку, МФО 312248) на користь Управління пенсійного фонду України в м. Хуст та Хустському районі заборгованість в сумі 2988 гривень (дві тисячі дев’ятсот вісім) гривень 44 (сорок чотири) копійки.

3. Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Маєцька Н.Д.

Джерело: ЄДРСР 15324693
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку