open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Україна

Україна

Харківський апеляційний господарський суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 лютого 2008 р. справа №8/502-07

Колегія суддів Харківського апеляційного господарського суду у складі:

головуючого судді Олійника В.Ф., суддів Гончар Т.В., Кравець Т.В.

при секретарі - Острась Н.М.

за участю представників:

позивача -ОСОБА_1.

ОСОБА_2.- особисто

ОСОБА_3.- особисто

відповідача -Безпалько С.В.

третьої особи -не з'явився

Городніченко Д.Л.- голова правління КП «Універмаг»- особисто

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського апеляційного господарського суду апеляційну скаргу Кооперативного підприємства "Універмаг" (вх. № 199С/2)

на ухвали судді господарського суду Сумської області від 19.12.2007р. та від 20.12.07 по справі №8/502-07 (суддя Кіяшко В.І.)

за позовом 1) Фізичної особи ОСОБА_3, м. Охтирка; 2) Фізичної особи ОСОБА_2, м Охтирка

до Кооперативного підприємства "Універмаг", м. Охтирка

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Державний реєстратор виконавчого комітету Охтирської міської ради

про захист корпоративних прав,-

в с т а н о в и л а :

У грудні 2007 року фізичні особи ОСОБА_3, м. Охтирка та ОСОБА_2, м Охтирка звернулись в суд з позовом до Кооперативного підприємства "Універмаг", м. Охтирка (КП «Універмаг») та третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Державного реєстратора виконавчого комітету Охтирської міської ради про захист корпоративних прав та просили визнати частково недійсними та скасувати в даних частинах рішення зборів співзасновників -фізичних осіб кооперативного підприємства «Універмаг»від 21.12.2006р., відповідно до протоколу №33 в частинах про виключення їх з числа членів кооперативу, повернення їм внеску грошовими коштами згідно їх внесків до Статутного фонду, з дня прийняття даних рішень; зобов'язати кооперативне підприємство «Універмаг»поновити їх членами кооперативного підприємства «Універмаг»відповідно до установчих документів з дня прийняття рішення про виключення з членів кооперативу, а саме 21.12.2006р., відповідно до протоколу №33 шляхом прийняття рішення про прийняття до складу членів кооперативу; зобов'язати кооперативне підприємство «Універмаг»прийняти рішення про внесення до діючого Статуту кооперативного підприємства «Універмаг» відомостей про те, що членами кооперативу виступають фізичні особи -громадяни України, які є співзасновниками підприємства (в алфавітному порядку), а саме: ОСОБА_3., ОСОБА_2.; зобов'язати кооперативне підприємство «Універмаг»внести до діючого Статуту підприємства відомості про те, що ОСОБА_3. та ОСОБА_2. являються членами кооперативу і є його співзасновниками, після чого за власний рахунок здійснити державну реєстрацію даних рішень відповідно до чинного законодавства України у Державного реєстратора Охтирської міської ради.

Ухвалою судді господарського суду Сумської області від 19.12.2007 року позовну заяву було прийнято до провадження та призначено до розгляду.

20.12.2007 року ОСОБА_3. та ОСОБА_2. звернулись до суду першої інстанції з заявою про забезпечення позову.

Ухвалою судді господарського суду Сумської області від 20.12.2007 року по справі №8/502-07 заяву про забезпечення позову було задоволено та постановлено:

- заборонити КП «Універмаг» ініціювати та приймати рішення про повернення шляхом переводу( перерахування) грошових коштів, згідно внесків, на інші рахунки з метою повернення їх ОСОБА_3. та ОСОБА_2, як вибувшим членам кооперативу;

- заборонити КП «Універмаг»ініціювати та приймати рішення, про прийняття до складу членів КП «Універмаг»нових членів або вводити нових (додаткових) співзасновників підприємства;

- заборонити КП «Універмаг»ініціювати та приймати рішення про внесення змін або доповнень до діючого Статуту КП «Універмаг»по питанням включення нових (додаткових) співзасновників КП «Універмаг»; заборонено КП «Універмаг» ініціювати та приймати рішення про рєстрацію/переєстрацію суб'єкта господарювання -КП «Універмаг»;

- заборонити державному реєстратору Охтирської міської ради проводити державну реєстрацію змін та доповнень до Статуту КП «Універмаг»по питанням включення нових осіб до складу членів кооперативу та введення нових (додаткових) співзасновників КП «Універмаг»та проводити будь яку реєстрацію/переєстрацію суб'єкта господарювання - КП «Універмаг»до вирішення справи по суті;

- накласти арешт на перший та другий поверхи магазину «Універмаг», розташованого по АДРЕСА_1, м. Охтирка Сумської області, які були придбані за колективні грошові кошти, в тому числі позивачів ОСОБА_3. та ОСОБА_2.

В апеляційній скарзі Кооперативного підприємства "Універмаг" ставиться питання про скасування ухвал суду першої інстанції від 19.02.2007р. та 20.12.2007 року з посиланням на те, що судом неповно з'ясовані обставини справи, суд порушив норми матеріального та процесуального права.

Перевіривши повноту встановлення судом першої інстанції обставин справи та докази по справі на їх підтвердження, їх юридичну оцінку та доводи апеляційної скарги в межах вимог, передбачених ст. 101 ГПК України, колегія суддів приходить до висновку про скасування ухвал судді суду першої інстанції та припинення провадження по даній справі, виходячи з наступного.

Законом України від 15.12.2006 року №483-V «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення підсудності справ з питань приватизації та з корпоративних спорів», що набрав чинності 29.12.2007 року, було внесено зміни до Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до п. 4 ч.1 ст. 12 зазначеного Кодексу, справи, що виникають з корпоративних відносин у спорах між господарським товариством та його учасником (засновником, акціонером), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами) господарських товариств, що пов'язані із створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності цього товариства, крім трудових спорів, підвідомчі господарським судам.

Частиною першою ст. 167 Господарського кодексу України визначено, що корпоративні права -це права особи, частка якої визначається у статутному фонді (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Статтею 1 ГПК України передбачено, що господарським судам підвідомчі спори щодо захисту порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів підприємств, установ, організацій, інших юридичних осіб (у тому числі іноземних), громадян, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи. При цьому справи, що виникають з корпоративних відносин, на підставі п. 4 ч. 1 ст. 12 ГПК підвідомчі господарським судам незалежно від того, які особи - юридичні чи фізичні - є учасниками корпоративних відносин, з яких виник спір.

Як вбачається з позовної заяви, спірні правовідносини виникли між фізичними особами ОСОБА_3. і ОСОБА_2., та кооперативним підприємством «Універмаг».

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про кооперацію»кооператив -це юридична особа, утворена фізичними та/або юридичними особами, які добровільно об'єдналися на основі членства для ведення спільної господарської та іншої діяльності з метою задоволення своїх економічних, соціальних та інших потреб на засадах самоврядування.

Відповідно до Господарського кодексу України, кооператив створюється внаслідок об'єднання фізичних та/або юридичних осіб на основі членства для спільної господарської та іншої діяльності з метою поліпшення свого економічного стану.

Загальними ознаками, що дозволяють віднести кооперативи до особливої організаційно-правової форми є те, що вони створюються шляхом добровільного об'єднання осіб і мають на меті вирішення економічних, соціальних та інших потреб.

За визначенням Господарського кодексу України, кооперативи віднесено до підприємств колективної власності, отже кооперативне підприємства не є господарським товариством, оскільки відповідно до ст. 80 ГК України до господарських товариств належать: акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю, повні товариства, командитні товариства.

За таких обставин, спори, пов'язані з діяльністю юридичних осіб, які не є господарськими товариствами (кооперативи, приватні підприємства, колективні підприємства, тощо), хоча і є близькими до спорів, що виникають з корпоративних відносин, але якщо хоча б однією зі сторін спору є фізична особа, підвідомчі загальним судам.

Наведене вказує, що позивачі, як фізичні особи повинні були звернутись з таким позовом до суду загальної юрисдикції, а не до господарського суду, а тому за таких обставин оскаржувані ухвали не можу бути залишеними в силі, а підлягають скасуванню з припиненням провадження у справі, що не позбавляє можливості позивачам звернути за захистом своїх прав до суду загальної юрисдикції.

На підставі викладеного та керуючись п. 1 ст. 80, ст. ст. 99, 101, п. 3 ст. 103, п. 6 ч. 3 ст. 104, ст. 105 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів апеляційного господарського суду, одностайно, -

постановила:

Апеляційну скаргу Кооперативного підприємства "Універмаг", м. Охтирка задовольнити.

Ухвали судді господарського суду Сумської області від 19.12.2007 р. та від 20.12.07 року по справі №8/502-07 скасувати і провадження по справі припинити.

Справу №8/502-07 повернути до господарського суду Сумської області.

Роз'яснити сторонам, що вони можуть на дану постанову подати касаційну скаргу протягом місяця до Вищого господарського суду України через Харківський апеляційний господарський суд.

Судді В.Ф. Олійник

Т.В. Кравець

Т.В. Гончар

Джерело: ЄДРСР 1519791
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку