open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 11-231 Головуючий у І інстанції Пошкурлат

Категорія 61 Доповідач у 2 інстанції Колокольникова

УХВАЛА

Іменем України

23 лютого 2011 року колегія суддів судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Київської області в складі :

Головуючого-судді - Левчука О.Д.

суддів - Колокольнікової Н.М., Габрієля В.О.

за участю прокурора - Нечепоренко С.П.

розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Києві кримінальну справу за апеляцією засудженого ОСОБА_1 на вирок Броварського міськрайонного суду Київської області від 24 грудня 2010 року щодо

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця

с. Окоп, Серединно - Будського району Сумської області, українця, освіта середня технічна, не працюючого, проживаючого в АДРЕСА_1, раніше не судимого,

-засудженого за ч. 1 ст. 364 КК України – 1 рік обмеження волі з позбавленням права обіймати керівні посади в житлово-комунальних підприємствах строком на 1 рік; за ч. 1 ст. 240 КК України - у виді штрафу в розмірі 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян..

На підставі ст. 70 КК України призначено ОСОБА_1 остаточне покарання шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим - 1 рік обмеження волі з позбавленням його права обіймати керівні посади в житлово-комунальних підприємствах строком на 1 рік.

На підставі ст. 75 КК України, звільнено засудженого ОСОБА_1 від відбування основного покарання та встановлено іспитовий термін - 1 рік.

На підставі ст. 76 КК України, покладено на засудженого ОСОБА_1 обов'язки: не виїжджати за межі України на постійне місце проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції, повідомляти кримінально-виконавчу інспекцію про зміну місця проживання та роботи.

Згідно вироку, ОСОБА_1., вчинив незаконне видобування корисних

копалин загальнодержавного значення - прісної підземної води на території

с Тарасівка, Броварського району, Київської області та зловживання службовим

становищем, що заподіяло істотну шкоду державним інтересам, за наступних

обставин.

Так, згідно розпорядження Жердівського сільського голови Броварського району Київської області від 10.03.04, ОСОБА_1 був призначений на посаду директора ЖКГП «Побут». Відповідно до п.п. 5.1, 5.2 Статуту ЖКГП «Побут»ОСОБА_1., являючись директором такого, очолював підприємство та здійснював управління ним на основі централізованого керівництва. Тобто, ОСОБА_1, як директор ЖКГП «Побут»був наділений організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими обов'язками, що визначені статутом підприємства та відповідно до примітки 1 ст. 364 КК України, являвся службовою особою.

Згідно з рішенням Жердівської сільської ради № 33 від 30.10.02 та акту прийому-передачі основних засобів на баланс ЖКГП «Побут», яке діє на території Жердівської сільської ради, було передано дві бурові свердловини, що знаходяться за адресою: вул. 9-го Січня, що в с Тарасівка, Броварського району. Київської області. Відповідно до довідки № 5 від 17.08.09, виданої директором ЖКГП «Побут»ОСОБА_1, у період з 2005 по 2009 роки було видобуто та використано 143,59 тисяч кубічних метрів води.

За вказаний період діяльності ОСОБА_1., як директор ЖКГП «Побут»за

даними Державного науково-виробничого підприємства «Державний

інформаційний геологічний фонд України «ГЕОІНФОРМ УКРАЇНИ», не звертався

до компетентних органів за одержанням дозволу на спецводокористування та на

користування надрами.

Так, ОСОБА_1., будучи директором ЖКГП «Побут», у період з 01.01.05 по 05.05.06, здійснював незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення - підземної прісної води з артезіанської свердловини, глибиною близько 300 м № 1782, а з 05.05.06 по 31.07.09 з артезіанської свердловини № 1791, глибиною близько 300 м, які знаходиться по вул. 9-го Січня в с Тарасівка Броварського району Київської області, не маючи, при цьому дозволу на спецводокористування та ліцензії на видобування надр, чим порушив вимоги ст.ст. 5, 6, п. 9 ст. 44, 48, 49 Водного кодексу України та постанови Кабінету Міністрів України № 827 від 12.12.94 "Про затвердження переліків корисних копалин державного та місцевого значення", ст.ст. 19, 21 Кодексу України про надра, ст.ст. 16, 17 Закону України "Про питну воду та питне водопостачання".

Окрім того, ОСОБА_1., працюючи директором ЖКГП «Побут», достовірно знаючи про відсутність дозволу на спецводокористування та ліцензії користування надрами, у період з 01.01.05 по 31.07.09, здійснював передбачену Статутом підприємства господарську діяльність по видобуванню та забезпеченню водою жителів с Тарасівка Броварського району, а також утримання каналізаційних систем, з метою отримання прибутку відповідно до укладених договорів про надання послуг з водопостачання та водовідведення від 01.01.06., 01.01.08, 01.11.08 і 01.01.09.

Отже, засуджений, являючись директором ЖКГП «Побут»та будучи уповноваженим на звернення із відповідною заявою до компетентних органів для отримання дозволу на видобування прісної підземної води, за вказаний вище період, відповідно до ст. 1 Закону України „Про питну воду та питне водопостачання", здійснював централізоване питне водопостачання без дозволу на спеціальне використання водних ресурсів та ліцензії на користування надрами.

Згідно з розрахунком старшого державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища в Київській області Бабаева Ю.В., внаслідок експлуатації водозабірної свердловини без дозволу на спеціальне водокористування за період з 01.01.05 по 31.07.09, зробленого на підставі довідки № 5 від 17.08.09, виданої директором ЖКГП «Побут»ОСОБА_1., загальна сума збитків, заподіяних державі незаконними діями засудженого складає 107887 грн. 70 копійок.

Таким чином. ОСОБА_1., являючись директором ЖКГП "Побут»у період з 01.01.05 по 31.07.09, діючи умисно, достовірно знаючи про необхідність обов'язкового одержання дозволу на спеціальне використання водних ресурсів та ліцензії на користування надрами, всупереч інтересам служби, тобто в порушення вимог ст.ст. 19, 21 Кодексу України про надра, ст.ст. 48, 49 Водного кодексу України, постанови Кабінету Міністрів України № 1540 від 02.10.03 „Про затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами", нехтуючи встановленими правилами щодо охорони надр та порушуючи вимоги законодавства щодо особливого порядку видачі спеціальних дозволів на користування надрами з використанням службового становища, незаконно, без наявності дозволу на спецводокористування та ліцензії на користування надрами, здійснював господарську діяльність по централізованому забезпеченню населення питною водою, видобуваючи воду з підземних джерел за допомогою двох артезіанських свердловин глибиною приблизно по 300 м кожна, які знаходяться по вул. 9-го Січня, що в с Тарасівка Броварського району, якою в подальшому забезпечував користувачів, відповідно до договорів про надання послуг, пов'язаних з користуванням водою з систем водопостачання, що знаходяться на балансі ЖКГП "Побут". Внаслідок таких дій засудженого державі завдано збитків на суму в 107887,70 грн., що відповідно до примітки 3 до ст. 364 КК України, становить істотну шкоду.

Також, незаконними діями ОСОБА_1., які виразились у незаконному видобуванні прісної води для централізованого забезпечення питною водою жителів с Тарасівка, Броварського району спричинило істотну шкоду інтересам держави та народу України в цілому, які є власниками надр та природних ресурсів внаслідок неконтрольованого, ненормованого та нерозрахованого забору води, що порушує право власності народу на водні ресурси, передбачене ст. 13 Конституції України, а також норму ст. 16 Конституції України щодо забезпечення екологічної безпеки та рівноваги - раціональне використання природних ресурсів.

В апеляції засуджений ОСОБА_1 просить вирок суду скасувати, а кримінальну справу закрити у зв’язку з відсутністю в його діях складу злочину. Свої вимоги мотивує тим, що при винесенні вироку судом не було взято до уваги досліджені докази, які могли істотно вплинути на його висновки, а саме те, що житлово-комунальне госпрозрахункове підприємство «Побут»створено відповідно до рішення Жердівської сільської ради № 26 від 17.11.1998 року на визначеній власності територіальної громади сіл Жердівської сільської ради для здійснення обслуговування об’єктів житлово-комунального господарства, забезпечення їх належного утримання та ефективної експлуатації для надання необхідного рівня та якості побутових послуг населенню.

Відповідно до Закону України «Про підприємства в Україні», який діяв на час створення даного підприємства і ст.ст. 63, 78 Господарського кодексу України, який набрав чинності з 1 січня 2004 року, ЖКГП «Побут»являється комунальним унітарним підприємством, утвореним компетентним органом місцевого самоврядування і входить до сфери його управління та діє на основі комунальної власності територіальної громади, так як відповідно до п. 1.2,4.1,4.2,4.8, 5.2 Статуту: в своїй діяльності підпорядковане Жердівській сільській раді, власником майна підприємства є Жердівська сільська рада.

Також, виходячи з Статуту ЖКГП «Побут»він повинен був здійснювати тільки організацію умов праці для працюючих в ЖКГП з метою виконання завдань, визначених Жердівською сільською радою Броварського району Київської області.

Стверджує, що він не являться суб’єктом злочину, передбаченого ст. 240 КК України, так як отримання дозволу на спецводокористування в його компетенцію не входило, і відповідно до цього в його діях відсутній склад злочину, передбачений ст. 364 КК України, а саме: зловживання службовим становищем, пов’язане з незаконним видобуванням прісної води.

Також зазначає, що суд під час розрахунку завданої шкоди, взяв до уваги покази свідка старшого інспектора з охорони навколишнього природного середовища в Київській області Бабаєва Ю.В., який користувався наказом №290 від 29.12.2001 року, а не наказом № 389 від 20.07.2009 року, внаслідок чого, суд зробив неправильний висновок щодо завдання істотної шкоди державі і завищив завдані збитки в 5 разів.

В запереченнях на апеляцію засудженого, прокурор, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції, просить апеляцію засудженого залишити без задоволення, а вирок суду без зміни, оскільки вважає, що призначене покарання відповідає ступеню тяжкості злочину, а вина засудженого повністю доведена показами свідків та матеріалами кримінальної справи.

Також зазначає, що ОСОБА_1, нехтуючи встановленими правилами щодо охорони надр та порушуючи вимоги законодавства щодо особливого порядку видачі спеціальних дозволів на користування надрами з використанням службового становища, незаконно, без наявності дозволу на спецводокористування та ліцензії на користування надрами, здійснював господарську діяльність по централізованому забезпеченню населення питною водою, видобуваючи воду з підземних джерел за допомогою двох артезіанських свердловин глибиною приблизно по 300 м кожна, які знаходяться по вул. 9-го Січня в с Тарасівка Броварського району, якою в подальшому забезпечував користувачів відповідно до договорів на надання послуг, пов'язаних з із користуванням водою з систем водопостачання, які знаходяться на балансі ЖКГП "Побут", внаслідок чого державі завдано збитків на суму 107887 грн. 70 коп. Крім того, слід врахувати, що ухвалою апеляційного суду Київської області 09.06.10 апеляцію прокурора на постанову Броварського міськрайонного суду від 22.03.10 щодо направлення кримінальної справи по обвинуваченню ОСОБА_1 за вчинення злочин, передбаченого ч, 1 ст. 240 та ч. 1 ст. 364 КК України задоволено, постанову Броварського міськрайонного суду скасовано, а кримінальну справу направлено на новий судовий розгляд.

Заслухавши доповідача, думку прокурора, який заперечував проти апеляції засудженого, дослідивши матеріали кримінальної справи та обговоривши доводи апеляції, колегія суддів вважає, що апеляції засудженого не підлягає до задоволення із наступних підстав.

Винність засудженого у скоєнні інкримінованих злочинів доведена сукупністю перевірених у судовому засіданні та наведених у вироку доказів, а саме : показами частково самого ОСОБА_1, який не заперечував факту видобування води без наявності відповідних дозвільних документів, показами свідків - ОСОБА_4, що підтвердив свій висновок розрахунку розмірів заподіяних державі збитків, ОСОБА_5,який перебував на посаді директора ЖКГП «Побут»з 2002 року до весни 2004р., ОСОБА_6 та ОСОБА_7, працівників Жердичівської сільської ради, а також об»єктивними доказами : , копією довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (т.1, а.с.25), з якої вбачається, що комунальне підприємство „Побут" зареєстровано з 24.12.98, за адресою: 07441, Київська область Броварський район с. Тарасівка, вул. 9-го Січня, має код юридичної особи 30255670; статутом ЖКГП „Побут", зареєстрованого Броварською районною державною адміністрацією 10.09.02 (т. 1, а.с.6-14), з якого вбачається, що одним з основних напрямів діяльності комунального підприємства „Побут" є забезпечення питною водою жителів с Тарасівка, експлуатація, ремонт, наладка водопостачальної свердловини та водонапірної системи. Відповідно до п. 4.3 Статуту свою діяльність підприємство здійснює за рахунок доходів, одержаних від водопостачання та утримання каналізаційної системи тощо; рішенням IV сесії XXIV скликання Жердівської сільської ради від 30.10.02 (т. 1, а.с.16, 123-124), з якого вбачається, що на баланс для обслуговування ЖКГП «Побут»було передано об'єкти соцкультпобуту, серед яких було дві бурові свердловини; розпорядженням Жердівського сільського голови №9 від 10.03.04 та довідкою такої за № 571 від 18.11.2009 (т. 1,а.с.15, 107), з яких вбачається, що ОСОБА_1 призначений на посаду директора ЖКГП «Побут» з 10.03.04, при цьому контракт з таким не укладався, рішення сесії сільради про призначення ОСОБА_1 директором ЖКГП «Побут», не приймалося; актом приймання-передачі основних засобів КП «Побут»від 30.10.02 (т. 1, а.с.17), з яких вбачається, що дві бурові свердловини були передані на баланс для обслуговування ЖКГП «Побут»; розрахунками збитків старшого державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища в Київській області (т.1, а.с.43-45), з якого вбачається, що за період експлуатації водозабірної свердловини без дозволу на спеціальне водокористування з 01.01.05 по 31.07.09 державі заподіяно збитків на загальну суму 107887,7 грн.; повідомленням директора державного науково-виробничого підприємства „Державний інформаційний геологічний фонд України" „ГЕОІНФОРМ УКРАЇНИ" № 06/306-2368 від 28.09.09 (т.1, а.с.39), з якого вбачається, що комунальному підприємству „Побут" за період його діяльності спеціальний дозвіл на користування надрами не надавався; повідомленням начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Київській області № 07-11/9335 від 30.09.09, з якого вбачається, що комунальне підприємство „Побут" ( вул. 9-го Січня, с Тарасівка) не зверталося до Держуправління для отримання дозволу на спеціальне водокористування та дозволу на користування надрами, яким судом дана належна оцінка та вірно кваліфіковані дії ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 364 КК України та ч. 1 ст. 240 КК України.

Судом першої інстанції ретельно перевірені твердження, викладені в апеляції засудженого, проте обґрунтовано визнані безпідставними, оскільки спростовуються вищенаведеними доказами по справі.

Істотних порушень вимог кримінального чи кримінально-процесуального законодавства, яке б могло вплинути на прийняте рішення чи підстав для закриття справи, апеляційний суд не вбачає. А тому, доводи апелянта в цій частині є необґрунтованими.

При призначенні покарання засудженому суд першої інстанції врахував тяжкість та суспільну небезпечність скоєного, дані про його особу, обставини, що пом»якшують та обтяжують відповідальність- не встановлені, а тому дійшов вірного висновку, що виправлення засудженого можливе без ізоляції від суспільства, із застосуванням ст. 75 КК України. Таким чином, призначене покарання ОСОБА_1 відповідає вимогам ст.ст. 50, 65 КК України і є домірним скоєному.

Керуючись ст.ст. 365, 366 КПК України, колегія суддів судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Київської області, -

У х в а л и л а :

Апеляцію засудженого ОСОБА_1 –залишити без задоволення, вирок Броварського міськрайонного суду Київської області від 24 грудня 2010 року щодо ОСОБА_1 - залишити без зміни.

Головуючий

Судді

Джерело: ЄДРСР 14961456
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку