open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 0907/2-а-1114/2011 року

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 лютого 2011 року м.Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої судді Коновалової Н.І.

секретаря Борсук З.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Івано-Франківського міського суду справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в м.Івано-Франківську про визнання протиправною відмови щодо перерахунку пенсії та зобов”язання здійснення перерахунку та виплати підвищеної на 30% мінімальної пенсії за віком як дитині війни відповідно до ст.6 Закону України “Про соціальний захист дітей війни”, -

В С Т А Н О В И В:

13.10.2010 року позивачка звернулася з адміністративним позовом до Управління Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську з вимогами про визнання відмови відповідача щодо перерахунку пенсії та її виплати протиправною, зобов'язання здійснити перерахунок призначеної пенсії з урахуванням положень ст.6 Закону України “Про соціальний захист дітей війни” та забезпечити виплату за 2007-2010 роки в сумі 4051 грн. 12 коп.

Вимоги позову позивачка обґрунтовує тим, що відповідач, в порушення вимог ст.6 Закону України “Про соціальний захист дітей війни”, не виплачує їй підвищену на 30% мінімальну пенсію за віком, як дитині війни.

Позивачка подала суду заяву в якій просить справу розглядати у її відсутності, свої позовні вимоги підтримує.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, хоча про день та час слухання справи був повідомлений належним чином. А тому суд вважає, що відповідно до змісту ст.128 КАС України справа може бути розглянута по суті без участі представника відповідача.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає до часткового задоволення, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що між сторонами виник публічно-правовий спір щодо захисту порушеного права на отримання підвищення до пенсії у розмірі 30% мінімальної пенсії за віком відповідно до ст.6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни».

Так, позивачка є пенсіонером, народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 Відповідно до вимог ст.1 Закону України “Про соціальний захист дітей війни”, який набрав чинності з 01.01.2006 р., вона набула статусу “дитина війни”, тому згідно ст.6 вказаного Закону має право на підвищення пенсії на 30% мінімальної пенсії за віком.

Згідно зі ст.6 Закону України “Про соціальний захист дітей війни” таким особам пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищується на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком.

Проте відповідач, в порушення згаданих вище вимог Закону, здійснює виплати позивачці, яка має статус “дитина війни”, надбавки до пенсії в розмірі, що передбачений Постановою КМУ №530 від 28.05.2008 року.

Однак, суд звертає увагу, що та чи інша постанова КМУ не може змінити порядку та розмірів нарахування та виплати таких надбавок до пенсії передбачених Законом України “Про соціальний захист дітей війни”.

Згідно з положенням ч.4 ст.9 КАС України у разі невідповідності нормативно-правового акту Конституції України, закону України, міжнародному договору, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, або іншому правовому акту суд застосовує правовий акт, який має вищу юридичну силу.

Відповідно до ст.22 Конституції України, конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

З врахуванням наведеного, суд приходить до переконання про неправомірність відмови Управління Пенсійного фонду України в м.Івано-Франківську в перерахунку та виплаті позивачці підвищенні пенсії як дитині війни та зобов’язати відповідача провести позивачу перерахунок та виплату підвищення до пенсії у розмірі 30% мінімальної пенсії за віком як дитині війни відповідно до ст. 6 Закону України “Про соціальний захист дітей війни” за період з 13 квітня 2010 року.

Стосовно виплат підвищення до пенсії за період до 13.04.2010 року то в цій частині вимоги позивача відповідно до ухвали суду від 03.02.2011 року залишені без розгляду у зв'язку з пропуском звернення до адміністративного суду.

В той же час суд звертає увагу, що позивачка ставила вимогу про зобов'язання відповідача виплатити їй конкретну суму заборгованості, провівши сама її нарахування, але суд вважає, що в цій частині вимогу слід залишити без задоволення виходячи з того, що відповідно до положень Закону України “Про пенсійне забезпечення” нарахування розміру пенсії, яка підлягає до виплати, в тому числі і надбавок до пенсії, проводиться органами Пенсійного Фонду України, у функцію суду проведення та нарахування надбавок, доплат до пенсії не входить. Невиплата спірних сум не може вважатись як шкода завдана неправомірними діями чи бездіяльністю. Суд, визнавши протиправною ( незаконною ) бездіяльність відповідача в частині невиплати спірних сум, повинен зобов'язати його усунути допущені порушення Закону шляхом зобов'язання до належного виконання вимог Закону.

На підставі наведеного, відповідно до ст.ст. 55, 124 Конституції України, ст.ст.1, 3, 6, 8 Закону України “Про соціальний захист дітей війни”, керуючись ст.ст.158-163, 167 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Позов ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в м.Івано-Франківську задоволити частково.

Визнати неправомірною відмову Управління Пенсійного фонду України в м.Івано-Франківську щодо підвищення пенсії ОСОБА_1 у розмірі передбаченому ст.6 Закону України “Про соціальний захист дітей війни”.

Зобов’язати Управління Пенсійного фонду України в м.Івано-Франківську провести ОСОБА_1 — ІНФОРМАЦІЯ_1, жительці АДРЕСА_1 перерахунок та виплату підвищення до пенсії у розмірі 30% мінімальної пенсії за віком як дитині війни відповідно до ст.6 Закону України “Про соціальний захист дітей війни” за період з 13 квітня 2010 року з урахуванням вже виплачених сум.

В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Коновалова Н.І.

Джерело: ЄДРСР 14377395
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку