open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 1-508 /2010 р.

П О С Т А Н О В А

І менем У к р а ї н и

9 грудня 2010 року. Броварський міськрайонний суд Київської області в складі

головуючого судді Батюка В.В.,

при секретарі Коробовій І.О.

за участю прокурора Лавренюка М.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Бровари справу

про обвинувачення ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженки м. м. Черняховск Калінінградської області РФ, росіянки, громадянки України, з вищою медичною освітою, одруженої, працюючої заступник головного лікаря з медичної частини Дитячої лікарні Броварської ЦРЛ , проживає: АДРЕСА_1, Київської області, раніше не судимої.

в скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 320 КК України,

встановив:

Наказом №34-к від 08.02.1982 року по Броварській ЦРЛ «Про прийом на роботу ОСОБА_1» ОСОБА_1 (яка з 1982 р. після одруження змінила прізвище на ОСОБА_1) призначена на посаду заступника головного лікаря по медичній частині Дитячої лікарні Броварської ЦРЛ.

Таким чином, ОСОБА_1 обіймаючи посаду заступника головного лікаря по медичній частині Дитячої лікарні Броварської ЦРЛ була відповідальна за обіг підконтрольних лікарських засобів відповідно до ст.ст. 30, 32-34 Закону України від 22.12.2006 «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», ст. ст. 26, 28 постанови Кабінету Міністрів України від 3 січня 1996 р. №6 «Про затвердження Положення про порядок здійснення діяльності у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», Постанови Кабінету Міністрів України від 28.03.2001 р. № 299 «Про затвердження Порядку знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, визнаних непридатними для подальшого використання або переробки, а також відходів, що містять наркотичні засоби чи психотропні речовини», Постанови Кабінету Міністрів України від 18.01.2003 № 58 «Про затвердження Порядку здійснення контролю за обігом наркотичних (психотропних) лікарських засобів», пунктів 5.7.3., 5.7.4, 5.7.5 наказу МОЗ України від 18.12.1997 року № 356 «Про затвердження Порядку обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів в державних і комунальних закладах охорони здоров'я України» та наказу головного лікаря Дитячої лікарні Броварської ЦРЛ від 05.01.09 № 4 «Про порядок зберігання, обліку та виписування наркотичних, ядовитих, сильнодіючих і гостродефіцитних медикаментів».

До функціональних обовязків, які затверджені головним лікарем Дитячої лікарні Броварської ЦРЛ Шкуренко П.В., ОСОБА_1 входять питання госпіталізації та виписки хворих, обстеження та лікування хворих стаціонару, організація лікувального харчування хворих стаціонару, забезпечення медикаментами та препаратами, придбання та ремонт медичної апаратури та обладнання, організація консиліумів, виклик консультантів, регламентує роботу допоміжних служб та відділень, вирішує питання відвідування хворих стаціонару, впровадження нових методів діагностики та лікування, керує виробничою практикою студентів медичних інститутів та медичних училищ.

Відповідно до вимог ст. 30 Закону України від 22.12.2006 «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, інструментів або обладнання, які використовуються для виробництва, подальше використання яких визнано недоцільним, здійснюється в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до вимог ст. 32 Закону України від 22.12.2006 «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» юридичні особи, що здійснюють відповідну діяльність з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, зобов`язані подавати щоквартальні звіти про кількість наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів також щорічні звіти про діяльність із зазначенням кількості запасів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів станом на 31 грудня звітного року.

Відповідно до вимог ст. 33 Закону України від 22.12.2006 «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» юридичні особи, що здійснюють відповідну діяльність з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, зобов`язані проводити щоквартальну інвентаризацію наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та складати відповідний баланс товарно-матеріальних цінностей.

Відповідно до вимог ст. 34 Закону України від 22.12.2006 «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» операції, здійсненні в процесі діяльності щодо обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, підлягають реєстрації у спеціальних журналах юридичних осіб.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 березня 2001 р. №299 «Про затвердження Порядку знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, визнаних непридатними для подальшого використання або переробки, а також відходів, що містять наркотичні засоби чи психотропні речовини» дана діяльність здійснюється за письмовим дозволом Комітету з контролю за наркотиками. Присутність представника відповідального органу внутрішніх справ під час знищення наркотичних засобів обов`язкова.

Відповідно до ст. 26 постанови Кабінету Міністрів України від 3 січня 1996 р. №6 «Про затвердження Положення про порядок здійснення діяльності у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів» операції, здійсненні юридичними особами в процесі обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, зобов`язані проводити щоквартальну інвентаризацію наявності наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Відповідно до ст. 28 постанови Кабінету Міністрів України від 3 січня 1996 р. №6 «Про затвердження Положення про порядок здійснення діяльності у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів» операції, здійсненні в процесі обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у межах України, та експортно-імпортні операції підлягають реєстрації в спеціальних журналах.

Відповідно до пункту 5.7.3. наказу МОЗ України від 18.12.1997 року № 356 «Про затвердження Порядку обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів в державних і комунальних закладах охорони здоров'я України» заступники з лікувальної (поліклінічної) роботи несуть відповідальність за раціональне призначення, дотримання правил схоронності, зберігання, придбання, обліку і контролю за використанням наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів списку N 1 таблиці IV Переліку та спецбланків форми N 3.

Також, відповідно до пункту 5.7.4. наказу МОЗ України від 18.12.1997 року № 356 заступники головного лікаря з лікувальної (поліклінічної) роботи зобов'язані не рідше одного разу на тиждень перевіряти в лікувально-профілактичних закладах (відділеннях, кабінетах, постах) фактичну наявність наркотичних, психотропних лікарських засобів та прекурсорів списку N 1 таблиці IV Переліку і звіряти їх залишки з обліковими (книжними) даними. Про факт проведення такої перевірки особи, що її проводили, мають зробити відповідні записи в журналах (книгах) обліку згаданих вище засобів.

Також, відповідно до пункту 5.7.5. наказу МОЗ України від 18.12.1997 року № 356 комісія по доцільності призначення наркотичних лікарських засобів зобов'язана не рідше одного разу на місяць перевіряти у відділеннях і кабінетах лікувально-профілактичних закладів стан справ щодо зберігання, призначення, використання наркотичних лікарських засобів і знищення порожніх ампул з-під них.

15.01.09 в м. Бровари по вул. Кірова, 47 в Броварській дитячій лікарні в результаті перевірки виявлено порушення встановлених правил обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, пов`язаних з обігом підконтрольних речовин, які підлягають контролю та предметно-кількісному обліку.

Так, ОСОБА_1 12.12.08 та 24.12.08 перебуваючи у приміщенні вказаного закладу охорони здоров`я, розташованого за адресою: м. Бровари, вул. Кірова, 47, діючи в порушення вимог ст. 30 Закону України від 22.12.2006 «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» особисто підписала акт знищення від 24.12.08 року про знищення 1 мл « сібазону» та акт знищення від 12.12.08 року про знищення 1,7 мл « сібазону» про здійснення знищення психотропних речовин згідно Переліку, на які була відсутня ліцензія на право здійснення діяльності. Крім цього вказане знищення проводилось без участі працівників територіального ОВС та повідомлення в Комітет з контролю за наркотиками, що є порушенням вимог ст. 30 Закону України від 22.12.2006 «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» та пункту 2, 3 Постанови Кабінету Міністрів України від 28.03.2001 № 299 «Про затвердження Порядку знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, визнаних непридатними для подальшого використання або переробки, а також відходів, що містять наркотичні засоби чи психотропні речовини».

Крім цього, ОСОБА_1 протягом І, ІІ, ІІІ, ІV кварталів 2008 року в порушення вимог ст.33 Закону України від 22.12.2006 «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» та ст.26 постанови Кабінету Міністрів України від 3 січня 1996 р. №6 «Про затвердження Положення про порядок здійснення діяльності у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів» не проводила щоквартальну інвентаризацію наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Крім того, ОСОБА_1 в порушення вимог ст. 33, 34 Закону України від 22.12.2006 «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» та ст. 28 постанови Кабінету Міністрів України від 3 січня 1996 р. № 6 «Про затвердження Положення про порядок здійснення діяльності у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», пунктів 5.7.3., 5.7.4, 5.7.5 наказу МОЗ України від 18.12.1997 року № 356 «Про затвердження Порядку обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів в державних і комунальних закладах охорони здоров'я України» не дотримано правил схоронності, зберігання, придбання, обліку і контролю за використанням наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів, не перевірялось в Дитячій лікарні фактичної наявності наркотичних, психотропних лікарських засобів та прекурсорів Переліку та не звірялось їх залишки з обліковими (книжними) даними, будучи головою комісії по доцільності призначення наркотичних лікарських засобів не перевірялось у відділеннях Дитячій лікарні стан справ щодо зберігання, призначення, використання наркотичних лікарських засобів і знищення порожніх ампул з-під них, підписано 02.01.09 в якості голови інвентаризаційної комісії Дитячої лікарні Інвентаризаційний опис інших матеріальних активів та запасів рахунку № 233, відповідно до якого у кімнаті збереження «НЗ» знаходиться 126 флаконів по 0,02 гр. загальною вагою 2,52 гр. прекурсору «перманганату калія», при зважуванні якого відповідно до висновку експерта № 168/х від 16.02.09 вага складає 389,5 грам.

Також у відділені старшого дитинства Броварської дитячої лікарні ОСОБА_1 не дотримано контролю за відпуском на посту психотропної речовини «фенобарбіталу» за 2008 рік у кількості 18 пігулок по 0.1 гр.

В ході судового засідання від підсудної ОСОБА_1 надійшло клопотання про закриття справи з передачею її на поруки трудовому колективу, оскільки вона щиро покаялась у вчиненому та раніше не вчиняла злочинів..

Вивчивши матеріали справи, заслухавши обвинувачену та позитивний висновок прокурора, суд вважає можливим задоволити подання.

В матеріалах справи міститься клопотання трудового колективу Броварської районної санітарно-епідеміологічної станції, прийняте на загальних зборах, про передачу їм на поруки працівника ОСОБА_1 , яка щиро покаялась у вчиненому, в колективі працює близько 28 років, по місцю роботи характеризується позитивно, раніше не судима. Оскільки ОСОБА_1 злочин скоїла вперше, щиро покаялась, за злочин який вона скоїла передбачено покарання не більше пяти років, тому вона підлягає звільненню від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки трудовому колективу.

ОСОБА_1 в судовому засіданні проти закриття справи по нереабілітуючим підставам не заперечує.

Керуючись ст. 12,47 КК України , ст.10 КПК України, суд-

постановив:

Звільнити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 від кримінальної відповідальності за ч.1 ст. 320 КК України та передати його на поруки трудовому колективу Броварської центральної районної лікарні.

Кримінальну справу №30-2327 (1-508\2010) по обвинуваченню ОСОБА_1 , за ч.1 ст. 320 КК України провадженням закрити.

Речові докази: скляна банка коричневого кольору ємністю 250 мл., закритий скляною притерною пробкою та картонова коробка білого кольору, які знаходяться на зберіганні в УБНОН ГУМВС України в Київській області, - знищити; журнал обліку наркотичних лікарських речовин 2 відділення БДЛ, журнал обліку наркотичних лікарських речовин 3 відділення БДЛ, журнал обліку наркотичних лікарських речовин інфекційного відділення БДЛ, що знаходяться в матеріалах справи- повернути адміністрації Броварської дитячої лікарні ; книгу обліку актів списання наркотичних лікарських речовин, зошит утилізації наркотичних речовин зберігати в матеріалах справи

На постанову протягом семи діб з дня її винесення сторони можуть подати апеляцію до апеляційного суду Київської області.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 14376250
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку