open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 2-4543/10

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 грудня 2010 року

Овруцький районний суд Житомирської області в складі :

головуючого судді Кулініча Я.В.,

при секретарі Грищенко Н.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Овручі справу за позовом ОСОБА_1 до виконкому Листвинської сільської ради Овруцького району про встановлення факту прийняття спадщини та визнання права власності на спадкове майно, суд -

ВСТАНОВИВ :

Позивач звернувся до суду і просить встановити факт прийняття ним спадщини після смерті батька ОСОБА_2, померлого ІНФОРМАЦІЯ_1, визнати за ним право власності на житловий будинок АДРЕСА_1, який належав ОСОБА_2, визнати за ним право власності на земельні ділянки розміром 0,25 га для обслуговування житлового будинку, та 0,15 га для ведення особистого підсобного господарства, яка рішенням 13 сесії ХХІ скликання Листвинської сільської ради Овруцького району від 31.03.1994 року передана у приватну власність ОСОБА_2, мотивуючи тим що він являється спадкоємцем першої черги і прийняв фактично спадщину, так як після смерті батька забрав ощадні книжки, ремонтував будинок, обробляв земельну ділянку, постійно користувався будинком та землею. Його мати спадщину не приймала. Покійний не виготовив свідоцтво про право власності на будинок та державний акт на земельну ділянку, а тому позивач не може оформити спадщину.

Позивач в судове не зявився, але просить справу розглядати без його участі.

Відповідач просить справу розглянути без участі його представника, з вимогами погоджується.

Суд, перевіривши законність визнання позову вважає, що він підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх невизнаних прав.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

ОСОБА_2, помер ІНФОРМАЦІЯ_1, що підтверджується копією свідоцтва про смерть НОМЕР_1.

Після його смерті відкрилася спадщина на належне йому майно, а саме на житловий будинок АДРЕСА_1, що підтверджується довідкою Листвинської сільської ради Овруцького району від 08.07.2010 року № 1043, на земельні ділянки розміром 0,25 га для обслуговування житлового будинку та 0,15 га для ведення особистого підсобного господарства, яка рішенням 13 сесії ХХІ скликання Листвинської сільської ради Овруцького району від 31.03.1994 року передана у приватну власність ОСОБА_2, що підтверджується копією витягу із рішення від 31.03.1994 року.

Відповідно до п.5 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України 2003 року правила книги шостої ЦК України застосовуються також до спадщини, яка відкрилася, але не була прийнята ніким із спадкоємців до набрання чинності цим Кодексом.

Згідно копії свідоцтва про народження позивач є сином померлого і відповідно до ст.529 ЦК України 1963 року являється спадкоємцем 1-ї черги за законом.

Відповідно до ст.549 ЦК України 1963 року визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном або подав заяву до нотаріальної контори про прийняття спадщини у встановлений законодавством термін.

Згідно довідки виконавчого комітету Листвинської сільської ради №1094 від 14.07.2010 року позивач після смерті батька зробив ремонт в будинку батька. Крім того, він має на руках ощадні книжки померлого, а тому суд вважає, що позивач прийняв спадщину після смерті свого батька.

Після смерті ОСОБА_2 спадкоємцем першої черги за законом, крім позивача, є його мати, тобто дружина померлого-ОСОБА_3, яка в своїй заяві відмовилася від своєї частки спадщини на користь позивача.

Постановою Овруцької ДНК №921/02-32 від 15.10.10 відмовлено у вчиненні нотаріальних дій у звязку з ненаданням свідоцтва про право власності на будинок та витягу з реєстру прав власності на нерухоме майно, а також необхідністю встановлення факту прийняття спадщини.

ОСОБА_2 свідоцтво про право власності на домоволодіння та державний акт на земельні ділянки не виготовила, а тому позивач не може оформити спадщину, маючи на це право.

Відповідно до ст.12 Закону України “Про власність” від 7.02.91 підставою виникнення права приватної власності є майно, одержане внаслідок успадкування, а тому за позивачем слід визнати право власності на зазначене домоволодіння.

Відповідно до ст.30 ЗК України 1990 року при переході права власності на будівлю і споруду разом з цими об'єктами переходить у розмірах, передбачених ст.67 цього Кодексу, і право власності або право користування земельною ділянкою без зміни її цільового призначення, а тому до позивача перейшло право власності на земельну ділянку для обслуговування будинку.

Відповідно ст.14 Закону України “Про власність” громадяни набувають права власності на земельні ділянки у разі одержання їх у спадщину, а тому за позивачем слід визнати право власності і на земельну ділянку для ведення особистого підсобного господарства.

Сторони від сплати судового збору звільнені : позивач - згідно п.18 ст.4, відповідач ст.5 Декрету Кабінету Міністрів України “Про державне мито” та рішення Овруцької міської ради від 11.02.10.

Позивачем сплачено витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в сумі 120 грн..

Керуючись ст.ст.3, 10, 11, 60, 174, 196, 212-215, 218 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити.

Встановити факт прийняття спадщини ОСОБА_1 після смерті ОСОБА_2, померлого ІНФОРМАЦІЯ_1.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок АДРЕСА_1, що належав ОСОБА_2.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельні ділянки розміром 0,25 га для обслуговування житлового будинку АДРЕСА_1 та розміром 0,15 га в с. Листвин Овруцького району для ведення особистого підсобного господарства, які рішенням 13 сесії ХХІ скликання Листвинської сільської ради від 31.03.94 передані у приватну власність ОСОБА_2.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана через Овруцький районний суд в апеляційний суд Житомирської області протягом 10 днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

СУДДЯ :

Джерело: ЄДРСР 13852539
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку