open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 січня 2011 року

м

. Полтава

Справа

№ 2а-6862/10/1670

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді – Сич С.С.,

при секретарі – Зайченко Н.О.,

за участю:

представника позивача - ОСОБА_1,

представників відповідачів - Омельянова Я.С., Хан Н.Л.,

представника третьої особи - Пилипенка О.Т.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом ОСОБА_5 до Великобагачанського районного відділу Полтавської регіональної філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру ", Відділу Держкомзему у Великобагачанському районі Полтавської області, третя особа - Товариство з обмеженою відповідальністю "Білагро" про зобов'язання скасувати державну реєстрацію договору, -

В С Т А Н О В И В:

24 грудня 2010 року ОСОБА_5 звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Великобагачанського районного відділу Полтавської регіональної філії Держаного підприємства "Центр державного земельного кадастру " про скасування державної реєстрації договору оренди землі між ОСОБА_5 і Приватним підприємством "Урожай" (код ЄДРПОУ 30132452, за місцем знаходження: 38321, Полтавська область, Великобагачанський район, с. Кротівщина), що зареєстрований відповідачем, про що у державному реєстрі земель вчинено запис за № 040755100014 від 30.07.2007 року.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач зазначала, що вважає договір оренди землі, укладений із ПП "Урожай" припиненим у зв'язку із ліквідацією контрагента за договором. Тому 29 листопада 2010 року позивач звернувся із заявою до Великобагачанського районного відділу Полтавської регіональної філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру " з вимогою зняти даний договір оренди землі з реєстрації, проте листом за вих. № 16/194 від 10.12.2010 року позивачу було відмовлено у знятті з реєстрації договору оренди землі. Вважає, що відмовою у скасуванні реєстрації договору оренди землі Великобагачанським районним відділом Полтавської регіональної філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру" порушено вимоги ч. 1 статті 31 Закону України "Про оренду землі".

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 11 січня 2011 року до участі у справі в якості другого відповідача залучено Відділ Держкомзему у Великобагачанському районі Полтавської області та в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача залучено Товариство з обмеженою відповідальністю "Білагро".

25 січня 2011 року представником позивача подано заяву про уточнення позовних вимог, у якій він просив зобов'язати відповідача вчинити дії по скасуванню державної реєстрації договору оренди землі між позивачем і приватним підприємством "Урожай" (код ЄДРПОУ 30132452, за місцем знаходження: 38321, Полтавська область, Великобагачанський район, село Кротівщина), що зареєстрований відповідачем, про що в державному реєстрі земель вчинено запис за № 040755100014 від 30.07.2007 року.

В обґрунтування уточнених позовних вимог позивач зазначив, що відмовою відповідача у вимозі про зняття з реєстрації спірного договору грубо порушено діюче законодавство, що призвело до ситуації, коли позивач не може використовувати власну землю, а інша особа не має права приступити до використання землі не маючи належним чином оформленого й зареєстрованого правочину. Вказував, що відповідачем порушено вимоги ст. 141 Земельного кодексу України.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити з урахуванням поданих уточнень.

Представники відповідачів у судовому засіданні проти позову заперечували, просили відмовити у задоволенні позовних вимог.

Відповідач Великобагачанський районний відділ Полтавської регіональної філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру" надав письмові заперечення, у яких на підтвердження правомірності відмови у реєстрації припинення договору оренди землі зазначив, що згідно із витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців орендаря Приватного підприємства "Урожай", останнє припинило свою діяльність внаслідок реорганізації, а правонаступником Приватного підприємства "Урожай" є Товариство з обмеженою відповідальністю "Білагро". Зазначав, що згідно із п. 2 ст. 59 Господарського кодексу України у разі злиття суб'єктів господарювання всі майнові права та обов'язки кожного з них переходять до суб'єкта господарювання, що утворений внаслідок злиття. Тому право оренди на земельну ділянку за договором оренди землі після реорганізації орендаря Приватного підприємства "Урожай" перейшло до Товариства з обмеженою відповідальністю "Білагро".

У своїх запереченнях Відділ Держкомзему у Великобагачанському районі Полтавської області посилався на те, що у відповідності до ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті передавання всього свого майна, прав і обов’язків іншим юридичним особам - правонаступникам. Відтак, вважає позовні вимоги необгрунтваоними.

Представник третьої особи у судовому засіданні проти позову заперечував. В обґрунтування своїх заперечень зазначав, що згідно із Статутом Товариство з обмеженою відповідальністю "Білагро" створено та реорганізовано в результаті приєднання до нього Приватного підприємства "Урожай" та ТОВ "Світанок". Тому Товариство з обмеженою відповідальністю "Білагро" є правонаступником Приватного підприємства "Урожай", яке не було ліквідоване, а відтак підстав для скасування державної реєстрації договору немає.

Суд, заслухавши пояснення представників сторін та третьої особи, вивчивши та дослідивши матеріали справи, дійшов наступних висновків.

Судом встановлено та підтверджено матеріалами справи, що між позивачем та Приватним підприємством "Урожай" укладено договір оренди землі від 30.07.2007 року, предметом якого є наступне. Орендодавець (позивач) надає, а Орендар (Приватне підприємство "Урожай") приймає в строкове платне користування земельну ділянку для ведення сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Кротівщинської сільської ради площею 3,77 га, у тому числі ріллі - 3,77 га.

Відповідно до пункту 8 договору оренди землі даний договір укладено на 5 років.

Договір оренди землі від 30.07.2007 р. зареєстрований відповідачем, про що у державному реєстрі земель вчинено запис за № 040755100014 від 30.07.2007 року.

Земельна ділянка згідно вказаного договору оренди землі передана орендодавцем орендарю 30.07.2007 року, що підтверджується актом про передачу та прийом земельної ділянки від 30.07.2007 р.

29 листопада 2010 року позивач звернувся із заявою до Великобагачанського районного відділу Полтавської регіональної філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру" з проханням зняти з реєстрації договір оренди земельної ділянки (паю), укладеного між позивачем та Приватним підприємством "Урожай" у зв'язку з ліквідацією юридичної особи орендаря на підставі статті 31 Закону України "Про оренду землі".

До даної заяви позивачем було додано витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців на Приватне підприємство "Урожай", копія якого наявна у матеріалах справи.

Листом Великобагачанського районного відділу Полтавської регіональної філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру" за вих. № 16/194 від 10.12.2010 року позивачу відмовлено у знятті з реєстрації договору оренди землі, та вказано, що питання припинення дії договорів оренди можливо за згодою сторін або в судовому порядку.

Позивач не погодився з даним рішенням та оскаржив його до суду.

Відповідно до ч. 3 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Інструкцією про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі, затвердженою наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 04.05.99 року N 43 (в редакції, яка діяла на момент виникнення спірних правовідносин, далі - Інструкція) встановлено, що державна реєстрація державних актів на право власності на земельну ділянку, на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі здійснюється структурними підрозділами Центру державного земельного кадастру при Держкомземі України.

Відповідно до пунктів 4.2, 4.5 Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель, затвердженого наказом Держкомзему України від 02.07.2003 N 174 (у редакції чинній на момент виникнення спірних правовідносин) державна реєстрація державного акта на право власності на земельну ділянку, державного акта на право постійного користування земельною ділянкою, договору оренди землі здійснюється шляхом внесення записів реєстрації до книги реєстрації.

Державну реєстрацію державного акта на право власності на земельну ділянку, державного акта на право постійного користування земельною ділянкою, договору оренди землі у книзі реєстрації здійснює оператор (реєстратор) - структурні підрозділи державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" (далі - Центр ДЗК), у межах повноважень якого є земельна ділянка.

Виходячи з системного аналізу зазначених нормативних актів, випливає, що на відповідача Великобагачанський районний відділ Полтавської регіональної філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру" було покладено обов’язок щодо державної реєстрації відповідних змін до договорів оренди землі.

Разом з тим, Порядком ведення Поземельної книги і Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 09.09.2009, № 1021 (набрав чинності з 01.01.2011 року) визначено процедуру ведення за формою згідно з додатком Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі (далі - Книга записів) - документа суворого обліку, який є власністю держави і складовою частиною державного реєстру земель та містить відомості про зареєстровані державні акти на право власності на земельну ділянку, на право постійного користування земельною ділянкою та договори оренди (суборенди) землі із зазначенням кадастрових номерів земельних ділянок.

Відповідно до положень цього Порядку Книга записів відкривається та ведеться у паперовому вигляді - територіальним органом Держкомзему. Запис про державну реєстрацію документа, що посвідчує право на земельну ділянку, в розділі Книги записів у паперовому вигляді скасовується посадовою особою на підставі рішення суду в установленому законом порядку.

Таким чином, з 01.01.2011 року Великобагачанський районний відділ Полтавської регіональної філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру" позбавлений права здійснювати скасування державної реєстрації договору оренди землі, а зазначені повноваження покладені на другого відповідача Відділ Держкомзему у Великобагачанському районі Полтавської області.

Згідно із положеннями статті 93 Земельного Кодексу України право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються законом.

Відповідно до статті 18 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.

Статтею 20 Закону України "Про оренду землі" встановлено, що укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації.

Право оренди земельної ділянки виникає з дня державної реєстрації цього права відповідно до закону, що регулює державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Згідно із статтею 31 Закону України "Про оренду землі" підставою припинення договору оренди, на яку посилається позивач у своїй заяві від 29.11.2010 року та у позовній заяві, є ліквідація юридичної особи - орендаря.

Як встановлено вище, між позивачем та Приватним підприємством "Урожай" укладено договір оренди землі від 30.07.2007 року, відповідно до якого Орендодавець (позивач) надає, а Орендар (Приватне підприємство "Урожай") приймає в строкове платне користування земельну ділянку для ведення сільськогосподарського виробництва.

Згідно довідки є Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців на Приватне підприємство "Урожай", наданої державним реєстратором на запит суду від 11.01.2011 року, 21.09.2010 року проведена державна реєстрація припинення юридичної особи Приватного підприємства "Урожай" в результаті злиття, приєднання, поділу або перетворення.

Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців на Приватне підприємство "Урожай", отриманого та наданого суду позивачем, підтверджено, що правонаступником Приватного підприємства "Урожай" є Товариство з обмеженою відповідальністю "Білагро".

Даний факт також підтверджується Статутом Товариство з обмеженою відповідальністю "Білагро", відповідно до якого Товариство реорганізовано шляхом приєднання до нього, зокрема, Приватного підприємства "Урожай", та є правонаступником усіх прав і обов'язків Приватного підприємства "Урожай".

Згідно із частиною 1, 2 статті 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації.

Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Положеннями статті 59 Господарського кодексу передбачено, що припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації - за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб - засновників суб'єкта господарювання чи їх правонаступників, а у випадках, передбачених законами, - за рішенням суду.

У разі злиття суб'єктів господарювання усі майнові права та обов'язки кожного з них переходять до суб'єкта господарювання, що утворений внаслідок злиття.

У разі приєднання одного або кількох суб'єктів господарювання до іншого суб'єкта господарювання до цього останнього переходять усі майнові права та обов'язки приєднаних суб'єктів господарювання.

З огляду на викладене , Приватне підприємство "Урожай" було не ліквідовано, а реорганізоване шляхом приєднання до Товариства з обмеженою відповідальністю "Білагро", яке є правонаступником усіх майнових прав і обов'язків орендаря Приватного підприємства "Урожай" за договором оренди землі від 30.07.2007 р..

Таким чином, суд приходить до висновку про помилковість твердження позивача, що договір оренди землі від 30.07.2007 р. є припиненим на підставі ст. 31 Закону України "Про оренду землі".

Суд не бере до уваги посилання позивача на статтю 141 Земельного кодексу України, виходячи з наступного.

Положеннями статті 141 Земельного кодексу України (у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) передбачено підставою для припинення права користування земельною ділянкою: припинення діяльності виключно релігійних організацій, державних чи комунальних підприємств, установ та організацій, до яких Приватне підприємство "Урожай" не відноситься.

Відтак, суд приходить до висновку, що рішення Великобагачанського районного відділу Полтавської регіональної філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру" про відмову позивачу у знятті з реєстрації договору оренди землі від 30.07.2007 р, що набрало форму листа за вих. № 16/194 від 10.12.2010 року, ґрунтується на вимогах чинного законодавства України.

Таким чином позовні вимоги необґрунтовані та задоволенню не підлягають.

На підставі викладеного, керуючись статтями 2, 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, -

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні адміністративного позову ОСОБА_5 до Великобагачанського районного відділу Полтавської регіональної філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру ", Відділу Держкомзему у Великобагачанському районі Полтавської області, третя особа - Товариство з обмеженою відповідальністю "Білагро" про зобов'язання скасувати державну реєстрацію договору - відмовити.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення постанови з одночасним поданням її копії до суду апеляційної інстанції. У разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови виготовлено 31 січня 2011 року.

Суддя С.С. Сич

Джерело: ЄДРСР 13575777
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку