open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"29" листопада 2007 р. Справа № 03/5519а


Господарський суд Черкаської області в складі:


головуючого - судді Єфіменко В. В.,

з секретарем судового засідання Макарченко Н.П.,

за участю представників сторін:

від позивача - Демиденко Г.В., за довіреністю,

від відповідача - не з’явився,


розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси справу

за позовом Черкаського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, м. Черкаси

до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю “Княжа”, Черкаська область, Звенигородський район, с. Княжа

про стягнення 3592 грн. 57 коп., -


ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про стягнення 3592 грн. 57 коп. заборгованості по страхових внесках до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі - Фонд) за дев’ять місяців 2007 р.

Представник позивача позов підтримав, просив суд його задовольнити.

Відповідач пояснень чи заперечень по суті позовних вимог не подав, у судове засідання не з’явився, про причини неприбуття суд не повідомив.

Суд, вважає за можливе розгляд справи провести на підставі ч. 2 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України за наявними матеріалами.

Вислухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає до задоволення з наступних мотивів.

Відповідно до ст. 9 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням” від 18.01.2001 р. № 2240-ІІІ (далі –Закон № 2240) Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, проводить збір та акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг і забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів.

Відповідач, який зареєстрований як платник страхових внесків у Звенигородській міжрайонній виконавчій дирекції Черкаського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, як страхувальник –роботодавець зобов’язаний сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески до Фонду.

Згідно ст. 23 Закону № 2240 та вимог Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 26.06.2001 р. № 16 (далі - Інструкція) відповідач зобов'язаний своєчасно та повністю сплачувати страхові внески шляхом перерахування відповідних сум на рахунок Фонду щомісячно в день одержання коштів на оплату праці в установах банку, а при проведенні оплати праці з готівкової виручки чи натуроплатою –не пізніше наступного дня після здійснення виплат.

Згідно ст. 1 Закону України від 11.01.2001 р. № 2213-ІІІ “Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування” розмір внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування становить для роботодавців: 2,9 відсотка (з 1 січня 2007 р. –1,5 відсотка згідно зі ст. 93 Закону України “Про державний бюджет на 2007 рік” від 19.12.2006 р. № 489-ІV) суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інші заохочувальні і компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України “Про оплату праці”, та підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб. Розмір внесків з працівників становить 0,5 відсотка –для найманих працівників, заробітна плата яких нижча прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи і 1,0 відсотка –для найманих працівників, заробітна плата яких вища прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи.

Ст. 526 Цивільного Кодексу України встановлено, що зобов’язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк.

Вказані обставини підтверджуються наявними у справі матеріалами та звітом про нараховані внески, перерахування та витрати, пов’язані з загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності за дев’ять місяців 2007 р., який підписано посадовими особами відповідача та завірено печаткою підприємства.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що позов підлягає до задоволення, і з відповідача необхідно стягнути на користь позивача 3592 грн. 57 коп. заборгованості по сплаті страхових внесків.

З відповідача до державного бюджету України підлягає стягненню судовий збір у розмірі 35 грн. 93 коп.

Керуючись ст. ст.94, 161-163 Кодексу адміністративного судочинства України, -


ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю “Княжа”, Черкаська область, Звенигородський район, с. Княжа, код 03792734:


- 3592 грн. 57 коп. заборгованості по сплаті страхових внесків на користь Черкаського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, м. Черкаси, вул. Б.Вишневецького, 18, код 21355026;


- 35 грн. 93 коп. судового збору із зарахуванням до державного бюджету України через ДПІ у Звенигородському районі.


Про апеляційне оскарження постанови може бути подана до Київського міжобласного апеляційного господарського суду через господарський суд Черкаської області заява про апеляційне оскарження протягом десяти днів з дня проголошення постанови і апеляційна скарга протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.



СУДДЯ В.В. Єфіменко

Джерело: ЄДРСР 1305946
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку