open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41

________________________________________________________________________

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" грудня 2010 р. Справа № 67/144-10

вх. № 9666/6-67

Суддя господарського суду Буракова А.М.

при секретарі судового засідання Голуб В.Ю.

за участю представників сторін:

позивача - ОСОБА_1 за дов. від 11.10.2010 р.,

відповідача - Зубаренко М.П. за дов. від 23.09.10 р.

розглянувши справу за позовом Фізичної особи ОСОБА_3, м. Київ

до Приватного акціонерного товариства "Промислова компанія "Укрцемент", м.Балаклія,

про зобов'язання вчинити певні дії

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 (позивач) зрернувся до господарського суду Харківської області з позовом до відповідача - Приватного акціонерного товариства «Промислова компанія «Укрцемент» про зобов"язання вчинити певні дії. В обгрунтування позовних вимог позивач посилається на порушення з боку відповідача ст. ст. 25, 78-79 Закону України "Про акціонерні товариства" та ст. 10 Закону України "Про господарські товариства".

Ухвалою господарського суду Харківської області 04.11.2010 року було прийнято позовну заяву до розгляду та призначено у відкритому судовому засіданні на 29.11.2010 року о 11:15.

У судовому засіданні 29.11.2010 року було оголошено перерву на 13.12.2010 року о 11:30.

Через канцелярію господарського суду Харківської області 13.12.2010 року від представника надійшло клопотання (вх. 27969) про долучення до матеріалів справи, витребуваних попередньою ухвалою суду документів.

Надані документи були досліджені судом та долучені до матеріалів справи.

Через канцелярію господарського суду Харківської області 13.12.2010 року від представника відповідача надійшов супровідний лист (вх. 27967), в якому просить суд долучити до матеріалів справи доповнення до відзиву на позов та засвідчена копія наказу Голови Ради директорів від 29.03.2010 року №22.

Надані документи були досліджені судом та долучені до матеріалів справи.

Через канцелярію господарського суду Харківської області 13.12.2010 року від представника позивача надійшли пояснення по справі (вх.27968).

Надані документи були досліджені судом та долучені до матеріалів справи.

Представник позивача у судовому засіданні на заявлених позовних вимогах наполягає у повному обсязі з підстав викладених у позовній заяві. Надав пояснення по суті справи.

Представник відповідача у судовому засіданні проти позову заперечує та зазначає, що у разі надання представником позивача місцезнаходження ОСОБА_3 на території України, будуть надані усі витребувані документи, та безпосередньо акціонеру, оскільки витребувані документи можуть містити конфіденційну інформацію. Надав пояснення по суті справи.

Враховуючи те, що норми ст.38 Господарського процесуального кодексу України, щодо обов`язку господарського суду витребувати у сторін документи і матеріали, необхідні для вирішення спору, кореспондуються з диспозитивним правом сторін подавати докази, п.4 ч.3 ст. 129 Конституції України визначає одним з принципів судочинства свободу в наданні сторонами суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, суд вважає, що господарським судом в межах наданих ним повноважень створені належні умови для надання сторонами доказів та здійснені всі необхідні дії щодо витребування додаткових доказів, та вважає за можливе розгляд справи за наявними у справі і додатково поданими на вимогу суду матеріалами і документами.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши у судовому засіданні пояснення представника позивача та відповідача, суд встановив наступне.

ОСОБА_3 (позивач), громадянин Сполучених Штатів Америки, паспорт НОМЕР_3, ідентифікаційний номер ДРФОУ НОМЕР_2, є акціонером приватного акціонерного товариства «Промислова компанія «Укрцемент» (відповідач).

ОСОБА_3 володіє на правах власності 1 724 130 акцій акціонером приватного акціонерного товариства «Промислова компанія «Укрцемент» , що підтверджується випискою про стан рахунку у цінних паперах № 013327, виданою зберігачем цінних паперів Товариства АКІБ «Укрсіббанк» 05.10.2010 року. Зазначене товариство є правонаступником Закритого акціонерного товариства «Промислова компанія «Укрцемент», а також закритого акціонерного товариства «Райаргобуд».

Як вбачається з матеріалів справи, 12.10.2010 року ОСОБА_3 в особі представника за довіреністю ОСОБА_6 звернувся листом-запитом до ПАТ «ПК «Укрцемент», відповідно до якого просив надати належним чином засвідчені копії наступних документів: діючий статут Товариства, а також усі попередні редакції статуту Товариства за 2005 - 2010 рр.; свідоцтво про державну реєстрацію Товариства; свідоцтво про державну реєстрацію випуску акцій протоколи всіх загальних зборів акціонерів Товариства за 2007 - 2010 рр.; протоколи всіх засідань Наглядової (Спостережної) ради Товариства за 2007 - 2010 рр.; протоколи всіх засідань (всі рішення, накази і розпорядження) Ради директорів та Голови Ради директорів Товариства за 2007 - 2010 рр.; всі звіти виконавчого органу Товариства про результати фінансово-економічної діяльності за 2007 -2010 рр.; всі звіти ревізійної комісії (аудитора) Товариства за 2007 - 2010 рр.; всі внутрішні положення, які регулюють діяльність інших органів Товариства (положення про загальні збори, наглядову раду, виконавчий орган та ревізійну комісію, інші внутрішні документи та зміни до них); перелік афілійованих осіб Товариства із зазначенням кількості, типу та/або класу належних їм акцій; положення про кожну філію та кожне представництво Товариства; документи, що підтверджують права товариства на майно (правовстановлюючі документи на нерухоме майно, розшифровка статей балансу на останню звітну дату по статтям: основні засоби (по-об'єктно по групам 1, 2 и 3), виробничі запаси та інші запаси, готова продукція, товари, дебіторська і кредиторська заборгованості; первинні облікові документи (договори, акти приймання-передачі, акти виконаних робіт або наданих послуг тощо), що стосуються значних правочинів Товариства та правочинів, у вчиненні яких є заінтересованість; первинні облікові документи (договори, акти приймання-передачі, тощо), що стосуються забезпечення та / або обтяження за рахунок майна Товариства при здійсненні значних правочинів Товариства та правочинів, у вчиненні яких є заінтересованість; документи бухгалтерського обліку, а саме: звіти про фінансові результати, баланси та звіти про рух грошових коштів Товариства за 2007 - 2010 рр.; документи звітності, що подаються відповідним державним органам, а саме: декларація з податку на прибуток, декларацію з ПДВ за 2007 - 2010 рр.; особливу інформацію про Товариство за 2007 - 2010 рр. згідно з вимогами законодавства; фінансовий план Товариства на 2010-2011 р.; довідка про наявність банківських рахунків в Україні та за її межами; свідоцтво про реєстрацію Товариства в органах державної податкової служби (форма 4-ОПП, свідоцтво про реєстрацію платником ПДВ); довідка статистики; свідоцтва про реєстрацію Товариства в органах державного соціального страхування.

Зазначений лист-запит отримав представник ПАТ «ПК «Укрцемент» Зозуля П.П., про що свідчить відтиск штампу підприємства на примірнику листа ОСОБА_3 з зазначенням вхідного номеру та датою отримання (№ 161 від 12.10.2010 року.)

Як вбачається з матеріалів справи, листом від 21.10.2010 року ПАТ «ПК «Укрцемент» в особі Голови ради директорів Рядинського М.П. повідомило представника ОСОБА_3 про те, що у зв»язку зі складанням АТ ПК «Укрцемент» квартальної звітності та необхідністю проведення великого об»єму робіт по підготовці переліку документів, які були витребувані листом-вимогою за вх.№ 161 від 12.10.2010 року, необхідні документи в повному обсязі у відповідності до чинного законодавства будуть направлені на адресу позивача у термін до 11 листопада 2010 року.

Відповідно до положень ст.25.Закону України «Про акціонерні товариства», Кожною простою акцією акціонерного товариства її власнику - акціонеру надається однакова сукупність прав, включаючи права на: 1) участь в управлінні акціонерним товариством; 2) отримання дивідендів; 3) отримання у разі ліквідації товариства частини його майна або вартості; 4) отримання інформації про господарську діяльність акціонерного товариства.

Згідно ст.78 Закону України «Про акціонерні товариства», Акціонерне товариство забезпечує кожному акціонеру доступ до документів, визначених частиною першою статті 77 цього Закону, крім документів бухгалтерського обліку, які не стосуються значних правочинів та правочинів, у вчиненні яких є заінтересованість, якщо інше не передбачено законами.

Ч.2. ст. 78 Закону України «Про акціонерні товариства», Протягом 10 днів з моменту надходження письмової вимоги акціонера корпоративний секретар, а в разі його відсутності - виконавчий орган акціонерного товариства зобов'язаний надати йому завірені копії документів, визначених частиною першою статті 77 цього Закону, з урахуванням обмежень, передбачених частиною першою цієї статті. За надання копій документів товариство може встановлювати плату, розмір якої не може перевищувати вартості витрат на виготовлення копій документів та витрат, пов'язаних з пересиланням документів поштою.

Відповідно до положень ст.10 Закону України «Про господарські товариства», Учасники товариства мають право: а) брати участь в управлінні справами товариства в порядку, визначеному в установчих документах, за винятком випадків, передбачених цим Законом;б) брати участь у розподілі прибутку товариства та одержувати його частку (дивіденди). Право на отримання частки прибутку(дивідендів) пропорційно частці кожного з учасників мають особи,які є учасниками товариства на початок строку виплати дивідендів; в) вийти в установленому порядку з товариства; г) одержувати інформацію про діяльність товариства. На вимогу учасника товариство зобов'язане надавати йому для ознайомлення річні баланси, звіти товариства про його діяльність, протоколи зборів; д) здійснити відчуження часток у статутному (складеному) капіталі товариства, цінних паперів, що засвідчують участь у товаристві, в порядку, встановленому законом Учасники можуть мати також інші права, передбачені Законодавством і установчими документами товариства.

Положеннями ст.11. Закону України «Про господарські товариства», Учасники товариства зобов'язані: а) додержувати установчих документів товариства і виконувати рішення загальних зборів та інших органів управління товариства; б) виконувати свої зобов'язання перед товариством, в тому числі і пов'язані з майновою участю, а також вносити вклади (оплачувати акції) у розмірі, порядку та засобами, передбаченими установчими документами;в) не розголошувати комерційну таємницю та конфіденційну інформацію про діяльність товариства; г) нести інші обов'язки, якщо це передбачено цим Законом, іншим законодавством України та установчими документами.

Відповідно до ст. 39 Закону України "Про акціонерні товариства" акціонер має право мати представника для участі та голосуванні на загальних зборах акціонерів. Представництва акціонера для здійснення інших його прав та обов'язків законом не передбачено.

Відповідно до ст. 78 Закону України "Про акціонерні товариства" акціонерне товариство забезпечує кожному акціонеру доступ до документів, визначених частиною першою статті 77 цього Закону, крім документів бухгалтерського обліку, які не стосуються значних правочинів та правочинів, у вчиненні яких є заінтересованість, якщо інше не передбачено законами.

Відповідно до підпункту а) пункту 7.2. Статуту товариства, затвердженого загальними зборами акціонерів 19 липня 2010 року, акціонери зобов'язані дотримуватись вимог Статуту, внутрішніх нормативних документів Товариства, виконувати рішення загальних зборів та інших органів управління Товариства, виданих в межах наданих їм повноважень.

Згідно з пунктом 5.4 Положення про Раду директорів Товариства, затвердженого на засіданні загальних зборів акціонерів 19 липня 2010 року. Голова Ради Директорів забезпечує кожному акціонеру особисто доступ до документів, з якими акціонер має право ознайомитись згідно з чинним законодавством України. У разі надходження письмової вимоги акціонера про надання документів для ознайомлення, Голова Ради Директорів зобов'язаний, керуючись діючим законодавством України, у десятиденний термін надати особисто акціонеру завірені належним чином копії необхідних документів.

Таким чином, законом та внутрішніми нормативними документами Товариства встановлено, що надання документів про діяльність Товариства можливе лише особисто акціонеру, а не його представнику.

Керуючись зазначеними положеннями АТ ПК "Укрцемент" було проведено роботу по збору витребуваних документів. Проте, у зв'язку великим об'ємом робіт, які необхідно було провести, та складанням квартальної звітності, виконавчий орган товариства повідомив представника акціонера про поважні причини відстрочки надання необхідної інформації та заявив про готовність надати цю інформацію в термін до 11 листопада 2010 року.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання вимог ст. 78 Закону України "Про акціонерні товариства" та пункту 5.4 Положення про Раду директорів, АТ ПК "Укрцемент" зроблено письмовий запит безпосередньо пану ОСОБА_3 (вих. № 400 від 04 листопада 2010 року) щодо надання товариству його адреси, на яку необхідно вислати витребуваний пакет документів.

Зазначений запит направлено на адресу, що вказана в реєстрі власників іменних цінних паперів, виданим ТОВ Фірма "Единство" 10 вересня 2010 року за № 100.

Про це листом товариства від 15 листопада 2010 року № 429 було повідомлено представника акціонера гр. ОСОБА_6. В листі також зазначено про готовність товариства виконати свої обов'язки перед акціонером в обсязі, передбаченому чинним законодавством України.(запит було вручено 16 листопада 2010 року представнику за довіреністю Ткаченко А.В.).

Як вбачається з матеріалів справи, 18 листопада 2010 року відповідачем було направлено повторний запит акціонеру про надання інформації про місце його перебування, проте відповіді від акціонера товариство не отримало.

Положенням про Раду директорів, затвердженого на засіданні загальних зборів акціонерів 19 липня 2010 року, наказом Голови ради директорів від 29 березня 2010 року № 22 затверджено перелік відомостей, які належать до комерційної таємниці та конфіденційної інформації товариства та положення, яке визначає основи захисту виробничої, господарської, підприємницької та іншої діяльності Приватного акціонерного товариства Промислова компанія "Укрцемент", а також порядок зберігання та розповсюдження відомостей, в тому числі і серед акціонерів, що становлять комерційну таємницю та конфіденційну інформацію товариства.

Відповідно до ч. 1 ст. 29 Закону України "Про акціонерні товариства", підпункту в) пункту 7.2. Статуту товариства, затвердженого загальними зборами акціонерів 19 липня 2010 року, акціонери зобов'язані не розголошувати комерційну таємницю та конфіденційну інформацію про діяльність товариства. Відповідальність за розголошення комерційної таємниці та конфіденційної інформації лежить особисто на акціонері.

Відповідно до п.36 Постанови Пленуму Верховного суду України №13 від 24.10.2008 року "Про практику розглядами судами корпоративних спорів" роз"яснив, Способом захисту права учасника господарського товариства на отримання інформації про діяльність товариства (пункт "г" частини першої статті 10 Закону про господарські товариства, стаття 116 ЦК, частина перша статті 88 ГК ) є спонукання в судовому порядку до виконання товариством дій - надання відповідної інформації.

Господарське товариство зобов'язане надавати учаснику (акціонеру) на його вимогу лише документи звітного характеру (річні баланси, звіти про фінансово-господарську діяльність товариства, протоколи ревізійної комісії, протоколи зборів органів управління товариства) та інформацію, що міститься в установчих документах товариства, а не будь-яку інформацію щодо господарської діяльності товариства, якщо інше не передбачено установчими документами товариства.

Зі змісту статті 9 Закону України від 2 жовтня 1992 р. N 2657-XII "Про інформацію" суди не вправі зобов'язувати товариство надати інші документи про діяльність товариства, оскільки це є незаконним втручанням у внутрішню господарську діяльність товариства.

Відповідно до ст. 116 Цивільного Кодексу України, Учасники господарського товариства мають право у порядку, встановленому установчим документом товариства та законом:одержувати інформацію про діяльність товариства у порядку, встановленому установчим документом.

Порядок одержання інформації встановлюється в установчих документах. Процедура її отримання може бути описаною у спеціальному положенні, яке затверджується загальними зборами товариства.

Положеннями ст. 117 Цивільного Кодексу України, Учасники господарського товариства зобов'язані: додержуватися установчого документа товариства та виконувати рішення загальних зборів; виконувати свої зобов'язання перед товариством, у тому числі ті, що пов'язані з майновою участю, а також робити вклади (оплачувати акції) у розмірі, в порядку та засобами, що передбачені установчим документом; не розголошувати комерційну таємницю та конфіденційну інформацію про діяльність товариства.

Відповідно до положень ст. 505. Цивільного кодексу України, Комерційною таємницею є інформація, яка є секретною в тому розумінні, що вона в цілому чи в певній формі та сукупності її складових є невідомою та не є легкодоступною для осіб, які звичайно мають справу з видом інформації, до якого вона належить, у зв'язку з цим має комерційну цінність та була предметом адекватних існуючим обставинам заходів щодо збереження її секретності, вжитих особою, яка законно контролює цю інформацію. Комерційною таємницею можуть бути відомості технічного, організаційного, комерційного, виробничого та іншого характеру, за винятком тих, які відповідно до закону не можуть бути віднесені до комерційної таємниці.

Крім того, керуючись вищенаведеним, відповідач не відмовляється від надання інформації акціонерові, щодо якої надійшла вимога від 12 жовтня 2010 року, відразу після того як акціонер ОСОБА_3 підпише зобов'язання про нерозголошення інформації з обмеженим доступом.

Як вбачається з матеріалів справи, Довіреність, яка міститься в матеріалах справи, видана представнику позивача, від 11.10.2010 року, не містить в собі положень, про те, що представник може отримувати від імені ОСОБА_3, який є акціонером АТ ПК "Укрцемент" , відомості які можуть містити в собі конфіденційну інформацію та інформацію з обмеженим доступом, а також підписувати від його імені документи за не розголошення конфіденційної інформації.

Зважаючи на вище викладене, позовні вимоги ОСОБА_3, суд вважає такими, що не відповідають діючому законодавству тому не підлягають задоволенню.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат суд керується ст. 49 ГПК України. У спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав державне мито покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Суми, які підлягають сплаті за проведення судової експертизи, послуги перекладача, адвоката, витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу та інші витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються: при задоволенні позову - на відповідача; при відмові в позові - на позивача; при частковому задоволенні позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст.124,129 Конституції України, ст. ст. 116, 117, 505, Цивільного кодексу України, Постанова Пленуму Верховного суду України №13 від 24.10.2008 року "Про практику розглядами судами корпоративних спорів", ст. 193 Господарського кодексу України, ст 29, 39, 77, 78 Закону України "Про акціонерні товариства", ст. 10, 11 Закону України «Про господарські товариства», ст.ст. 1, 4, 12, 22, 32, 33, 38, 43, 44, 49, ст.ст. 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

ВИРІШИВ:

В позові відмовити повністю.

Суддя Буракова А.М.

Повний текст рішення по справі 67/144-10 складено та підписано 20.12.2010 року

Джерело: ЄДРСР 13025237
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку