open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
А-12/323


ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 грудня 2007 р.

Справа № А-12/323

Господарський суд Івано-Франківської області у складі колегії суддів:

Головуючий суддя Матуляк Петро Ярославович, Cуддя Шіляк Марина Анатоліївна , Суддя Максимів Тетяна Володимирівна

При секретарі Михалевич Андрій Дмитрович


за позовом Івано-Франківський коледж фізичного виховання вул.Гетьмана Мазепи,142-А,Івано-Франківськ,76026

до відповідача Міністерство України у справах сім"ї, молоді та спорту вул.Еспланадна,42,м. Київ,01601

про адміністративний спір


Представники:

Від позивача: Микитин В.Д., (довіреність №01-20/18-22 від 22.01.07р. - юрист)

Від позивача: Яцишин М.І., (довіреність №01-20/07 від 07.11.07р. - заступник директора згосподарської роботи)

Від відповідача: КононенкоВ.І., (довіреність №11-1/1724 від 27.02.07р. - начальник юридичного управління )


СУТЬ СПРАВИ: заявлено позов про визнання нечинним наказу Міністерства України у справах сім"ї , молоді та спорту №3680 "Про створення відокремленого стркутурного підрозділу Львівського державного університету фізичної культури " .

В обгрунтування позовних вимог позивач посилається на Закон України "Про вищу освіту" та Положення про порядок створення , реорганізації і ліквідації навчально-виховних закладів , затвердженого постановою КМУ від 05.04.1994 р. №228 , якими встановлено порядок створення , реорганізації і ліквідації навчально-виховних закладів .

Представники позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримали з підстав , викладених в позовній заяві .

Представник відповідача проти позову заперечив , мотивуючи тим , що створення Івано-Франківського коледжу фізичного виховання Львівського державного університету фізичної культури зі збереженням юридичної особи не відповідає приписам ст.95 Цивільного кодексу України , ст.55 Господарського кодексу України та ст.30 Закону України "Про вищу освіту", та пояснив , що прийняття рішення про реорганізацію чи ліквідацію Івано-Франківського коледжу фізичного виховання відноситься до компетенції Міністерства України у справах сім"ї , молоді та спорту відповідно до ст.27 Закону України "Про вищу освіту" , п.1ст.6 Закону України "Про управління об"єктами державної власності" та п.4 Положення про Міністерство України у справах сім"ї , молоді та спорту , затвердженого постановою КМУ від 08.11.06 №1573 .

Розглянувши матеріали справи , вислухавши представників сторін , оцінивши зібрані в справі докази та надавши їм належної правової оцінки , суд встановив наступне .


Листом №11.2-3608 від 20.04.07 Міністерство України у справах сім"ї , молоді та спорту звернулося до Івано-Франківської ОДА для надання останнім згоди на створення на базі Івано-Франківського коледжу фізичного виховання філії Львівського державного університету фізичної культури .

Івано-Франківська ОДА погодила проведення реорганізації Івано-Франківського коледжу фізичного виховання в Івано-Франківський коледж фізичного виховання Львівського державного університету фізичної культури зі збереженням юридичної особи . Даний факт підтверджується долученою до матеріалів справи фотокопією листа Івано-Франківської ОДА № 3282/01-041/034 від 03.05.07 .

15.10.07 Міністерством України у справах сім"ї , молоді та спорту видано наказ №3680 "Про створення відокремленого стркутурного підрозділу Львівського державного університету фізичної культури ". Зазначеним наказом ліквідовано Івано-Франківський коледж фізичної культури , а на його базі створено Івано-Франківський коледж фізичного виховання Львівського державного університету фізичної культури як відокремлений структурний підрозділ без права юридичної особи .

Як вважає позивач , зазначеним наказом знехтувано істотну умову Івано-Франківської ОДА щодо збереження за Івано-Франківським коледжем фізичного виховання права юридичної особи . Крім того , на думку позивача , спірний наказ суперечить чинному законодавству , яким встановлено порядок створення , реорганізації і ліквідації навчально-виховних закладів , зокрема Закону України "Про вищу освіту" , Положення про порядок створення , рерганізації і ліквідації навчально- виховних закладів , затвердженого Постановою КМУ від 05.04.1994 р. №228 .

При цьому представники позивача в судовому засіданні посилалися на лист Івано-Франківської ОДА №941/01-022/001 від 24.10.07 , адресований Секретаріату Президента України , Прем"єр-міністру України , Міністертсву освіти та науки України та Міністерства України у справах сім"ї , молоді та спорту , в якому міститься твердження про невідповідність спірного наказу вищезазначеним правовим нормам .

Разом з тим , оглядом в судовому засіданні листа Міністерства України у справах сім"ї , молоді та спорту №11.2-3608 від 20.04.07 встановлено , що ініціаторами створення на базі Івано-Франківського коледжу фізичної культури філії Львівського державного університету фізичної культури із збереженням статусу юридичної особи є науково-педагогічні колективи університету та коледжу. Зазначений факт підтверджується також листом Міністерства України у справах сім"ї , молоді та спорту № 111/10896 від 01.11.07 , фотокопію якого долучено до матеріалів справи .

Представники позивача факту звернення листом №01-18/58-268 науково-педагогічного колективу до Міністерства України у справах сім"ї , молоді та спорту з проханням сприяти зміні статутсу коледжу на Івано-Франківський коледж фізичного виховання Львівського державного університету фізичної культури не спростували .

Крім того , в судовому засіданні оглянуто фотокопію відповіді Міністерства освіти і науки України №1/12-4632 від 23.11.07 на лист Івано-Франківської ОДА №941/01-022/001 від 24.10.07 , з якого вбачається висновок Міністерства освіти і науки України про те , що створення коледжу Львівського державного університету фізичної культури з правами юридичної особи не відповідає чинному законодавству .

Статтею 27 Закону України "Про вищу освіту" встановлено , що створення, реорганізація та ліквідація вищих навчальних закладів першого і другого рівнів акредитації державної власності здійснюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі освіти і науки та іншими центральними органами виконавчої влади, які мають у своєму підпорядкуванні вищі навчальні заклади.

Аналізуючи вищезазначену правову норму , суд приходить до висновку про те , що відповідачем по справі дотримано вимог ст.27 Закону України "Про вищу освіту" при прийнятті наказу №3680 "Про створення відокремленого стркутурного підрозділу Львівського державного університету фізичної культури " та погоджено проведення реорганізації Івано-Франківського коледжу фізичного виховання з Івано-Франківською ОДА . При цьому суд вважає за необхідне звернути увагу на той факт , що відповідач є центральним органом виконавчої влади, який має у своєму підпорядкуванні вищі навчальні заклади (зокрема , Івано-Франківський коледж фізичного виховання) відповідно до п.4 Положення про Міністерство України у справах сім"ї , молоді та спорту , затвердженого постановою КМУ від 08.11.06 №1573 , та відповідно до Статуту Івано-Франківського коледжу фізичного виховання та Переліку підприємств , установ та організацій , що передаються до сфери управління Міністерства України у справах сім"ї , молоді та спорту, затвердженого Розпорядженням КМУ від 23.04.05 №122-р , здійснює щодо позивача управлінські функції .

За змістом п.1ст.6 Закону України "Про управління об"єктами державної власності" уповноважені органи управління відповідно до покладених на них завдань приймають рішення про створення, реорганізацію і ліквідацію підприємств, установ та організацій, заснованих на державній власності .

Крім того , відповідно до пп.2.2 п.2 контракту від 10.10.07 , укладеного між сторонами по справі та підписаного позивачем без жодних зауважень та доповнень , Міністерство України у справах сім"ї , молоді та спорту приймає рішення з питань реорганізації , перепрофілювання, ліквідації коледжу .

Аналогічне твердження закріплено і в п.57 Статуту Івано-Франківського коледжу фізичного виховання : ліквідація коледжу здійснюється органом управління майном - Міністерством України у справах сім"ї , молоді та спорту.

За таких обставин , суд не приймає до уваги посилання позивача на п.2 Положення про порядок створення , рерганізації і ліквідації навчально- виховних закладів , затвердженого постановою КМУ від 05.04.1994 р. №228 , відповідно до якого рішення про створення навчально-виховних закладів першого та другого рівнів акредитації , заснованих на загальнодержавній власності, приймається Міністерством освіти за погодженням з Міністерством фінансів та Міністерством економіки; іншими міністерствами, відомствами за погодженням з Міністерством освіти, Міністерством фінансів та Міністерством економіки; професійно-технічних закладів освіти - Міносвіти за поданням місцевих органів державної виконавчої влади, міністерств і відомств, корпорацій, об'єднань після попереднього розгляду цих питань Віце-прем'єр-міністром України та за наявності дозволу відповідної Ради народних депутатів , оскільки п.2 Положення про порядок створення , рерганізації і ліквідації навчально- виховних закладів , затвердженого постановою КМУ від 05.04.1994 р. №228 не відповідає ст.27 Закону України "Про вищу освіту" , ст. 6 Закону України "Про управління об"єктами державної власності" та п.4 Положення про Міністерство України у справах сім"ї , молоді та спорту , затвердженого постановою КМУ від 08.11.06 №1573.

Не приймається судом до уваги і твердження позивача про невідповідність оспорюваного наказу ст.30 Закону України "Про вищу освіту" , оскільки відповідно до цієї статті структурними підрозділами вищого навчального закладу третього і четвертого рівнів акредитації є кафедри, факультети, інститути, філії, бібліотека тощо .

З огляду на викладене , в розумінні ст.30 Закону України "Про вищу освіту" кафедри, факультети, інститути, філії, бібліотека є різновидами структурного підрозділу вищого навчального закладу третього і четвертого рівнів акредитації , і викладення в тексті спірного наказу тези " як відокремлений структурний підрозділ" не суперечить вищезазначеній правовій нормі.

Навпаки , твердження позивача щодо реорганізації Івано-Франківського коледжу фізичного виховання в Івано-Франківський коледж фізичного виховання Львівського державного університету фізичної культури зі збереженням юридичної особи не відповідає приписам ст.95 Цивільного кодексу України , ст.55 Господарського кодексу України та ст.30 Закону України "Про вищу освіту" .

Так , відповідно до частин 1 та 3 ст.95 Цивільного кодексу України філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій ; філії не є юридичними особами , вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

А ч.5 ст. 55 Господарського кодексу України визначено , що суб'єкти господарювання, зазначені у пункті першому частини другої цієї статті, мають право відкривати свої філії, представництва, інші відокремлені підрозділи без створення юридичної особи.

Статтею 30 Закону України "Про вищу освіту" встановлено , що структурні підрозділи можуть мати окремі права юридичної особи.


Крім того , за змістом ст. 71 Кодексу адміністратвиного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу ; в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Наведене дає суду підстави для висновку про те , що позивачем не доведено достатніх правових підстав невідповідності оспорюваного накзау чинному законодавсту України , що регулює спірні відносини .

За таких обставин , суд вважає наказ Міністерства України у справах сім"ї , молоді та спорту №3680 "Про створення відокремленого стркутурного підрозділу Львівського державного університету фізичної культури " правомірним , тому в позові слід відмовити .

Заходи забезпечення позову , вжиті ухвалою суду від 06.11.07 , слід скасувати .

Керуючись ст. 124 Конституції України, ст.95 Цивільного кодексу України , ст.55 Господарського кодексу України , п.1ст.6 Закону України "Про управління об"єктами державної власності, ст.ст.27, 30 Закону України "Про вищу освіту" , ст.ст.71 , 72 , 94 , 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України , суд


ПОСТАНОВИВ:


в позові відмовити.


Скасувати заходи забезпечення позову шляхом заборони вчиняти дії щодо ліквідації юридичної особи Івано-Франківського коледжу фізичного виховання , вжиті ухвалою суду від 06.11.07 .

На постанову господарського суду, яка не набрала законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор апеляційне подання протягом десяти днів з дня прийняття (підписання) постанови через місцевий господарський суд.


Головуючий суддя Матуляк Петро Ярославович

Суддя Шіляк Марина Анатоліївна

Суддя Максимів Тетяна Володимирівна

постанова підписана 04.01.08
















Виготовлено в АС "Діловодство суду"

________________ Легінь Оксана Василівна

Джерело: ЄДРСР 1265777
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку