open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 508/1016/18

Провадження № 6/508/17/24

У Х В А Л А

Іменем України

"17" жовтня 2024 р.

Миколаївський районний суд

Одеської області

У складі:головуючого судді Горобця В.Л.

Секретаря Товт Т.В.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія «Кредит - Капітал» про заміну сторони у виконавчому провадженні шляхом заміни стягувача його правонаступником, за участю заінтересованої особи ( первісного стягувача ): ПАТ КБ «Приват банк», заінтересованої особи ( боржника ): ОСОБА_1 , та третьої особи: приватного виконавця Качурка В`ячеслава Вікторовича.

В С Т А Н О В И В :

У Приватного виконавця Качурки В`ячеслава Вікторовича перебуває виконавче провадження № 60662431, яке відкрите на підставі виконавчого документа по справі №508/1016/18, виданого Миколаївським районним судом Одеської області.

Отже, станом на сьогоднішній день виконавче провадження № 60662431 відкрито, рішення суду не виконано.

28.03.2024 року між АТ КБ «Приват банк» та ТОВ «Фінансова Компанія «Кредит-Капітал», керуючись главою 47 ЦК України, укладено Договір факторингу №ПК-280324, відповідно до умов якого, ТОВ «Фінансова Компанія «Кредит-Капітал» набуло статусу нового кредитора та отримало право грошової вимоги щодо до осіб, які були боржниками АТ КБ «Приват банк», в тому числі і до ОСОБА_1 ..

В судове засідання сторони, не з`явилися.

Від представника заявника надійшла заява про розгляд справи у його відсутність, свої заявлені вимоги підтримує повністю.

Оглянувши надані матеріали справи, суд вважає, що заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія «Кредит - Капітал» про заміну сторони у виконавчому провадженні шляхом заміни стягувача його правонаступником, за участю заінтересованої особи ( первісного стягувача ): ПАТ КБ «Приват банк», заінтересованої особи ( боржника ): ОСОБА_1 , та третьої особи: приватного виконавця Качурка В`ячеслава Вікторовича, підлягає до задоволення.

Згідно ст. 18 ЦПК України, судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.,

Підставами виникнення цивільних прав і обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (пункт 1 частина друга стаття 11 ЦК України).

Відповідно до частини першої статті 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні (крім випадків, передбачених статтею 515 ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а згідно зі статтею 514 цього Кодексу до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

За змістом статті 512 ЦК України, статті 442 ЦПК України та статті 15 Закону України «Про виконавче провадження» у разі вибуття кредитора в зобов`язанні він замінюється правонаступником.

Така заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

Відповідно до правової позиції, висловленої ВСУ в постанові від 20 листопада 2013 року у справі № 6-122цс13, керуючись змістом статей 512, 514, ЦК, ст. 442 ЦПК, ст. 8 Закону № 606-ХІV, заміна кредитора у зобовязанні можлива з підстав відступлення вимоги ( цесія ), правонаступництва ( смерть фізичної особи, припинення юридичної особи ) тощо, й до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобовязанні в обсязі та на умовах, що існували на момент переходу цих прав, у тому числі бути стороною виконавчого провадження шляхом подання ним та розгляду судом заяви про заміну стягувача.

У зв`язку з такою заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку із чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження і її заміна належним кредитором проводиться відповідно до частини п`ятої статті 15 Закону України «Про виконавче провадження», статті 442 ЦПК України за заявою заінтересованої сторони зобов`язання, якою є правонаступник, що отримав від попереднього кредитора всі права та обов`язки в зобов`язанні, у тому числі й право бути стороною виконавчого провадження.

Крім того, норма статті 442 ЦПК України має імперативний характер, оскільки в ній прямо визначено правило поведінки, а саме: замінити сторону виконавчого провадження, а не замінювати сторону виконавчого провадження лише у відкритому виконавчому провадженні чи за інших обставин.

На підставівикладеного,керуючись ст.ст.512,514ЦК України,ст.ст.18,442ЦПК України,суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія «Кредит - Капітал» про заміну сторони у виконавчому провадженні шляхом заміни стягувача його правонаступником, за участю заінтересованої особи ( первісного стягувача ): ПАТ КБ «Приват банк», заінтересованої особи ( боржника ): ОСОБА_1 , та третьої особи: приватного виконавця Качурка В`ячеслава Вікторовича - задоволити.

Замінити сторону виконавчого провадження, яке відкрите на підставі виконавчого документа по справі № 508/1016/18 із АТ КБ «Приват банк» на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія «Кредит-Капітал» (ЄДРПОУ 35234236, ІВАN: НОМЕР_1 , банк отримувача - АТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК»), за правом грошової вимоги до ОСОБА_1 за кредитним договором.

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення, а стороною що не була присутня в судовому засіданні з дня отримання копії ухвали до Одеського апеляційного суду.

Суддя: Горобець В.Л.

Джерело: ЄДРСР 122342020
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку