open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/37367/24-к

пр. № 1-кс-32596/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 серпня 2024 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого слідчої групи Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні № 72022000220000019 від 03.08.2022, про тимчасовий доступ до речей і документів

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання слідчого слідчої групи Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні № 72022000220000019 від 03.08.2022, про тимчасовий доступ до речей та документів, які знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 (юридична адреса: АДРЕСА_1 ).

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №72022000220000019 від 03.08.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3, ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 2051, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України.

що під час воєнного стану в Україні суб`єкти підприємницької діяльності, які є резидентами України, за попередньою змовою з невстановленими особами, з метою прикриття протиправної діяльності у сфері оподаткування та створення документальної видимості проведення господарських операцій, здійснюють операції по реалізації товарно-матеріальних цінностей за рахунок коштів державного бюджету, які фактично мають безтоварний характер.

Зазначена злочинна схема забезпечує незаконне виведення безготівкових коштів підприємств реального сектору економіки у тіньовий, тобто неконтрольований державою обіг, минаючи при цьому систему оподаткування -органи державного контролю та фінансового моніторингу.

При цьому, згідно з висновками почеркознавчої експертизи у кримінальному провадженні установлено, що договори ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » із ІНФОРМАЦІЯ_3 підписані не директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_4 , а іншими особами.

Згідно з висновками почеркознавчої експертизи у кримінальному провадженні договори ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » із ІНФОРМАЦІЯ_3 підписані не директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_4 , а іншими особами.

Крім того, досудовим розслідування установлено, що частину коштів, отриманих від ІНФОРМАЦІЯ_3 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » перерахувало на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » під виглядом закупівлі товару для поставки у військові частини. Однак, ІНФОРМАЦІЯ_6 директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ОСОБА_5 та директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ОСОБА_6 визнано винними у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205-1 КК України.

При цьому, відповідно до батон, хліб житньо-пшеничний, борошно пшеничне вищого ґатунку, молоко пастеризоване жирністю 2,5 % (у плівці), олія соняшникова рафінована, птиця (тушки курячі, четвертини тушки курячої), яйце куряче категорії С1 до 30.06.2023 року підпадають під державне регулювання відповідно до п.4112 Постанови КМУ від 09.12.2020 року № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», який передбачає «установити на період дії карантину, але не довше ніж на період воєнного стану та трьох місяців після його припинення чи скасування, на продовольчі товари, визначені абзацами третім, п`ятим - восьмим, шістнадцятим і сімнадцятим переліку товарів, що мають істотну соціальну значущість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 р. № 341 "Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення" (Офіційний вісник України, 2020 р., № 39, ст. 1273), граничний рівень торговельної надбавки (націнки) в розмірі не більш як 10 відсотків з урахуванням рекламних, маркетингових послуг, послуг з підготовки, обробки, пакування, інших послуг, пов`язаних з реалізацією відповідних товарів кінцевому споживачу», а з 01.07.2023 року до абзацу 2 п. 1 Постанови КМУ від 19.06.2023 року № 650 «Про регулювання цін на окремі види продовольчих товарів та забезпечення стабільної роботи виробників продовольства в умовах воєнного стану» - установити на період воєнного стану та трьох місяців після його припинення чи скасування: граничний рівень торговельної надбавки (націнки) на продовольчі товари вітчизняного виробництва, крім товарів, маркованих як органічна продукція: борошно пшеничне вищого сорту, молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (у плівці), хліб житньо-пшеничний, яйця курячі категорії С1, птиця (тушки курячі, четвертини тушки курячої), батон та олія соняшникова рафінована, в розмірі не більш як 10 відсотків з урахуванням рекламних, маркетингових послуг, послуг з підготовки, обробки, пакування, інших послуг, пов`язаних з реалізацією відповідних товарів кінцевому споживачу.

Однак, згідно відомостей, отриманих від ДПС України, при порівняні цін, за які ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » закуповувало продукти харчування та цін, за якими реалізовували на користь ІНФОРМАЦІЯ_8 при наданні послуги із забезпечення комплектами харчування, є підстави вважати, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » при виконанні договору, укладеного з ІНФОРМАЦІЯ_8 , реалізувало вказані товари всупереч вимог переліку товарів, що мають істотну соціальну значущість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 р.

№ 341 "Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення", що могло призвести до завищення вартості наданих послуг та заволодіння коштами МОУ.

Так, за результатами попереднього огляду документів, установлено, що за період з 01.01.2023 по 01.07.2023 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » порушено вимоги пункту 1 частини першої статті 13 Закону України «Про ціни і ціноутворення», абзацу сьомого пункту 41-12 постанови КМУ № 1236 щодо застосування державних регульованих цін на продукти, що мають істотну соціальну значущість, а саме: борошно пшеничне вищого ґатунку, олію соняшникову рафіновану, яйця курячі категорії С1, птицю (тушку курячу) та отримано необґрунтовано одержану виручку в особливо великих розмірах.

Отже, з метою підтвердження чи спростування викладеного, під час досудового розслідування виникла необхідність у витребуванні первинних документів, з метою визначення вартості товарів, які ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » закуповувало та реалізувало на користь ІНФОРМАЦІЯ_8 при виконанні вищевказаного договору та додаткових угод до нього, а саме у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 (юридична адреса: АДРЕСА_1 ), щодо придбання товару з номенклатурою «тушки курячі, четвертини тушки курячої та інше» у період з 23.12.2022 по 31.12.2023 року.

Так, з метою повноти розслідування кримінального провадження виникла необхідність в отримані доступу до документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

В судове засідання слідчий не з`явився, про місце і час розгляду клопотання повідомлений належним чином. Слідчий подав до суду заяву про розгляд вказаного клопотання у відсутність сторони обвинувачення, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Представник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в судове засідання не з`явився.

Згідно норми ч. 4 ст. 107 КПК України фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею не здійснювалась.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

З матеріалів клопотання вбачається, що в провадженні Головного слідчого управління Національної поліції України за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 72022000220000019 від 03.08.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3, ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 2051, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України.

В ході досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей та документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 (юридична адреса: АДРЕСА_1 ).

Виходячи зі змісту вимог ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, дійшов висновку про наявність підстав для надання тимчасового доступу до речей та документів, оскільки без отримання вказаних документів неможливо встановити істину у кримінальному провадженні, що має суттєве значення для розслідування кримінального провадження.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 108, 131, 132, 159-164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання - задовольнити.

Надати старшим слідчим в ОВС ГСУ НП України: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 - слідчому слідчого відділення відділу поліції №1 (з обслуговування мікрорайону «Відраний», студентських містечок НТУ «КПІ» та НАУ) Солом?янського управління поліції ГУНП в м. Києві, ОСОБА_23 - слідчому слідчого відділу Броварського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області, ОСОБА_24 - слідчому слідчого СВ ВП № 1 Мелітопольського РУП ГУНП в Запорізькій області, ОСОБА_3 - старшому слідчому слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області, ОСОБА_25 - старшому слідчому слідчого СВ Мукачівського РУП ГУНП в Закарпатській області у кримінальному провадженні дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, котрі перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 (юридична адреса: АДРЕСА_1 ) з можливістю вилучення копій документів (в т.ч. електронних відомостей), щодо взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), а саме: договори про закупівлю (продаж) товарів/послуг з додатками до них, додаткові угоди, акти приймання-передачі наданих послуг (виконаних робіт), дані зустрічних звірок, товаро-транспортні накладні або інші документи, які підтверджують транспортування товару (в т.ч. CMR), рахунки-фактури (заяви), платіжні доручення, виписки банку або інші документи, які підтверджують факт оплати товару/послуг/робіт, регістри бухгалтерського обліку за період дії договорів (журнали-ордери, картки рахунків, аналіз рахунків), оборотно-сальдові відомості по рахункам: 10, 20, 281, 311, 361, НОМЕР_3 , 631, 6811, у разі залучення сторонніх організацій: договори, банківські виписки, акти надання послуг (виконаних/отриманих робіт), акти прийому передачі, товарно-транспортні документи та інші документи, регістри бухгалтерського обліку, до яких перенесено інформацію із запитуваних первинних документів, інші документи, які не увійшли до переліку, але пов`язані зі здійсненням даних фінансово-господарських операцій;

- установчі документи товариств, накази про призначення (звільнення), протоколи загальних зборів, статути, положення, відомості щодо співробітників, їх особі справи, посадові інструкції, трудові договори, довіреності на представлення інтересів;

- документи підтверджуючі право власності (якщо такі приміщення/потужності перебувають у власності) на офісні, складські, виробничі приміщення, транспортні засоби, у разі оренди (суборенди) офісних, складських, виробничих приміщень, транспортних засобів, підтверджуючі документи на їх оренду (суборенду), які використовуються зазначеними вище юридичними особами під час господарської діяльності;

-відомості бухгалтерської облікової системи (1С, M.E.Doc тощо) в електронному та письмовому вигляді ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які мають фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », а також із вищевказаними юридичними особами;

-інтегровані картки платників податків, декларації з ПДВ, дані ЄРПН по постачальникам/покупцю із зазначенням номенклатури товарів, податкова звітність вищевказаних юридичних осіб за період 2022-2023 років;

-документи щодо отримання послуг про підключення до Інтернет мережі вказаними юридичними особами, печатки, факсиміле підписів осіб, чорнові записи, жорсткі диски, ноутбуки, персональні комп`ютери, мобільні телефони, флеш-накопичувачі, оптичні диски для лазерних систем зчитування, електронних засобів передачі даних, інших речей і документів, що можуть свідчити про вчинення вказаного кримінального правопорушення.

- банківських виписок по рахункам, на яких відображено господарські та фінансові операції з вказаними контрагентами;

- довідок про залишки товару на кінець кожного місяця за вказаний період;

- регістрів бухгалтерського обліку, до яких перенесено інформацію із запитуваних первинних документів;

- інших документів, які не ввійшли до переліку, але пов`язані зі здійсненням даних фінансово-господарських операцій;

- документально оформлених повноважень на здійснення господарських операцій осіб, які в інтересах платника податків одержують продукцію,

- письмові договори; довіреності; акти керівного органу платника податків тощо;

- затвердженого керівником підприємства перелік осіб, які мають право давати дозвіл (підписувати первинні документи) на здійснення господарської операції, пов`язаної з відпуском (витрачанням) грошових коштів і документів, товарно-матеріальних цінностей, нематеріальних активів та іншого майна;

- журналу, документів, записів у яких фіксується та зафіксовано відвантаження товару вказаним контрагентам;

- довіреностей на осіб, які безпосередньо отримували товар від імені вказаних контрагентів;

- наявної інформації щодо контактних даних осіб та засобів (автомобілів), які були задіяні для відвантаження товару, а також таких, які здійснювали відвантаження фактично;

- усього наявного листування із вказаними контрагентами;

- контактні дані осіб - представників цих контрагентів, інформацію про засоби комунікації із вказаними особами;

- відомості (систематизовані по контрагентам) із наданням відповідних підтверджуючих документів про загальний обсяг відвантаженого товару за період часу з 23.12.2022 по 31.12.2023.

Строк дії ухвали не може перевищувати два місяці з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках: примірник № 1 - у матеріалах судового провадження; примірник № 2 та завірену копію ухвали надати слідчому у кримінальному провадженні.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 121816958
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку