open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29607, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1, e-mail: inbox@km.arbitr.gov.ua, тел.(0382)71-81-84

_______________________________________________________________________

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"12" вересня 2024 р. Справа № 924/683/24

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Димбовського В.В., при секретарі судового засідання Нечаюк А.О., розглянувши матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ''Хмельницькенергозбут'', м.Хмельницький

до фізичної особи - підприємця Бальчук Галини Миколаївни, Хмельницька обл., м. Кам`янець - Подільський

про стягнення 2559, 00 грн., з них: 2510,51 грн. заборгованість за спожиту електричну енергію, 19,30 грн. інфляційні витрати, 29.19 грн, 3% річних та 3028 грн. судових витрат

Представники сторін:

від позивача: не з`явився

від відповідача: не з`явився

Рішення виноситься 12.09.2024 після оголошеної перерви в судовому засіданні 19.08.2024.

В судовому засіданні 12.09.2024 проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Суть спору.

Товариство з обмеженою відповідальністю '' Хмельницькенергозбут'' звернулося до Господарського суду Хмельницької області з позовом до ОСОБА_1 про стягнення 2559, 00 грн., з них: 2510,51 грн. заборгованість за спожиту електричну енергію, 19,30 грн. інфляційні витрати, 29.19 грн, 3% річних.

В обґрунтування позову посилається на неналежне виконання відповідачем зобов`язань з оплати поставленої електричної енергії за договором про постачання електричної енергії споживачу, укладеним шляхом підписання заяви-приєднання від 18.07.2023. Правовою підставою позовних вимог зазначає положення ст. ст. 526, 530,549, 625,627 Цивільного кодексу України, ст. ст. 230, 231 Господарського кодексу України ; ст. 4, 5, 12, 162, 247, 233 Господарсько-процесуального кодексу України, та п.4.22, 5.2.1,5.2.1 (аб.8), 5.5.5. (п.2) Правил роздрібного ринку електричної енергії.

Ухвалою Господарського суду Хмельницької області від 29.07.2024 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі №924/683/24 в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін. Встановлено відповідачу строк для подачі відзиву на позов до 12.08.2024 року.

Відповідач правом подати відзив не скористався, відзиву на позов не надав, причини не повідомив.

Ухвала суду від 29.07.2024 направлена на адресу відповідача, зазначену в позовній заяві та відомостях Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, повернута на адресу суду з відміткою відділення поштового зв`язку "адресат відсутній за зазначеною адресою".

На адресу суду повернуто рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення з відміткою ''вручено особисто'' 09.08.2024 року.

З приводу наведеного судом враховуються положення ч. 6 ст. 242 ГПК України.

Відповідно до ч. 4 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Згідно з ч. 9 ст. 165, ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Оскільки відповідач не скористався своїм правом на подання відзиву, справа розглядається за наявними матеріалами відповідно до приписів ч. 9 ст. 165 та ч. 2 ст. 178 ГПК України.

Розглядом матеріалів справи встановлено:

Згідно із заявою-приєднанням до Договору про постачання електричної енергії споживачу №21902566 споживач ФОП Бальчук Галина Миколаївна, керуючись статтями 631, 633, 634, 641, 642 ЦК України, Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою НКРЕКП від 14.03.2018 №312, ознайомившись з умовами договору про постачання електричної енергії споживачу на сайті ТОВ "Хмельницькенергозбут" (постачальник) в мережі Інтернет за адресою: http://energo.km.ua/ приєдналася до умов договору на умовах комерційної пропозиції постачальника №1 УП з такими персоніфікованими даними: вид об`єкта Магазин, ЕІС-код об`єкта 62Z4093168025434, вул. Князів Коріатовичів , 4/51, м. Кам`янець-Подільський, Хмельницька обл. 32302. Початок постачання - з 19.07.2023.

У заяві зазначено, що погодившись з цією заявою-приєднанням (акцептувавши її), споживач засвідчує вільне волевиявлення щодо приєднання до умов договору в повному обсязі.

З моменту підписання цієї заяви-приєднання споживач та постачальник набувають всіх прав та обов`язків з договором і несуть відповідальність за їх невиконання (неналежне виконання) згідно з умовами договору та чинними законодавством України.

Відповідно до Договору про постачання електричної енергії споживачу (далі - договір), зазначено, що Договір є публічним договором приєднання, який встановлює порядок та умови постачання електричної енергії як товарної продукції споживачу постачальником та укладається сторонами з урахуванням статей 631, 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України шляхом приєднання Споживача до умов цього Договору.

Відповідно до п. 1.2 Договору умови Договору розроблені відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії" та Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14 березня 2018 року № 312 (далі - ПРРЕЕ), та є однаковими для всіх споживачів.

Згідно з п. 2.1 договору за цим Договором Постачальник продає електричну енергію Споживачу для забезпечення потреб електроустановок Споживача, а Споживач оплачує Постачальнику вартість використаної (купованої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору.

Відповідно до п. 3.4 Договору початком постачання електричної енергії Споживачу є дата, зазначена в заяві-приєднанні.

За умовами п. 3.3 договору Постачальник за цим Договором не має права вимагати від Споживача будь-якої іншої оплати за спожиту електричну енергію, що не визначена у комерційній пропозиції, яка є додатком 4 до цього Договору.

Відповідно до п. 3.5 договору постачання електричної енергії Споживачу, що не є побутовим, здійснюється Постачальником на підставі поданої Споживачем заявки на постачання електричної енергії Споживачу форма якої наведена в Додатку З до цього Договору, яка має містити: інформацію щодо об`єкта (об`єктів) постачання електричної енергії, в тому числі найменування (за наявності), адресу, ЕІС код об`єкта, відомості щодо строку (періоду) постачання електричної енергії (в тому числі дату початку постачання) за кожним об`єктом Споживача.

Відповідно до п. 3.7 Договору заявки подаються Споживачем шляхом надсилання підписаного уповноваженою особою та засвідченої печаткою (за наявності) оригіналу Заявки в паперовому вигляді на адресу Постачальника та/або передачі уповноваженому представнику Постачальника, що підтверджується власноручним підписом такого представника. Заявка є невід`ємною частиною цього Договору.

Розділом 5 Договору визначені ціна, порядок обліку і оплати електричної енергії.

Відповідно до п. 5.1 договору Споживач розраховується з Постачальником за спожиту електричну енергію за цінами (тарифами), що визначаються відповідно до методики (порядку), затвердженої Регулятором, згідно з обраною Споживачем комерційною пропозицією, яка є додатком 4 до цього Договору.

Пунктом 5.2 Договору передбачено, що спосіб визначення ціни за електричну енергію зазначається в комерційній пропозиції Постачальника. Для одного об`єкта споживання (площадки вимірювання) застосовується один спосіб визначення ціни на електричну енергію (п. 5.2 договору).

Пунктом 5.6 Договору передбачено, що інформація про діючу ціну на електричну енергію Постачальника має бути розміщена на офіційному веб-сайті Постачальника не пізніше ніж за 20 днів до дати її застосування із зазначенням порядку її формування.

Згідно з п. 5.7 Договору ціна (тариф) на електричну енергію має зазначатися Постачальником у рахунках на оплату спожитої електричної енергії за цим Договором, у тому числі у разі її зміни.

Відповідно до п. 5.8. Договору розрахунковим періодом за цим Договором є календарний місяць. Розрахунки Споживача за цим Договором здійснюються на поточний рахунок із спеціальним режимом використання Постачальника (далі - спецрахунок).

Пунктом 5.9 Договору передбачено, що споживач не обмежується у праві здійснювати оплату за цим Договором через банківську платіжну систему, он-лайн переказ, поштовий переказ, внесення готівки через касу Постачальника, та в інший не заборонений чинним законодавством спосіб. Оплата вартості електричної енергії за цим Договором здійснюється Споживачем виключно шляхом перерахування коштів на спецрахунок Постачальника. Оплата вважається здійсненою після того, як на спецрахунок Постачальника надійшла вся сума коштів. Спецрахунок Постачальника зазначається у платіжних документах Постачальника, у тому числі у разі його зміни.

Згідно з п. 5.10 Договору оплата рахунка Постачальника за цим Договором має бути здійснена Споживачем у строки, визначені в рахунку, але не менше 5 робочих днів від дати отримання Споживачем цього рахунка, або протягом 5 робочих днів від строку оплати, зазначеного в комерційній пропозиції, прийнятої Споживачем. Всі платіжні документи, що виставляються Постачальником Споживачу, мають містити чітку інформацію про суму платежу, порядок та строки оплати, що погоджені Сторонами цього Договору, а також інформацію щодо адреси, телефонів, офіційних веб-сайтів для отримання інформації про подання звернень, скарг та претензій щодо комерційної якості постачання електричної енергії та надання повідомлень про загрозу електробезпеки.

Пунктом 5.12 Договору передбачено, що у разі виникнення у Споживача заборгованості за постачання електричної енергії за цим Договором Споживач може звернутися до Постачальника із заявою про складення графіка погашення заборгованості на строк не більше 12 місяців та за вимогою Постачальника подати довідки, що підтверджують неплатоспроможність Споживача. Графік погашення заборгованості оформляється додатком до цього Договору або окремим договором про реструктуризацію заборгованості. Укладення Сторонами та дотримання Споживачем графіка погашення заборгованості не звільняє Споживача від здійснення поточних платежів за цим Договором.

Якщо Споживач не здійснив оплату за цим Договором в строки, передбачені комерційною пропозицією, Постачальник має право здійснити заходи з припинення постачання електричної енергії Споживачу у порядку, визначеному ПРРЕЕ (з урахуванням особливостей, встановлених для вразливих споживачів). У разі порушення Споживачем строків оплати Постачальник має право вимагати сплату пені. Пеня нараховується за кожен прострочений день оплати за цим Договором. Споживач сплачує за вимогою Постачальника пеню у розмірі, що зазначається у комерційній пропозиції. (п. 5.11 Договору)

Комерційна пропозиція, яка є додатком 4 до цього Комерційна пропозиція, яка є додатком 4 до цього Договору, має містити наступну інформацію: 1) ціни (тарифи) на електричну енергію, у тому числі диференційовані ціни (тарифи), або інший вид тарифу згідно з тарифною політикою Постачальника; 2) спосіб оплати (необхідно обрати лише один з варіантів: попередня оплата, по факту, плановий платіж)3) термін надання рахунку за спожиту електричну енергію та термін його оплати; 4) визначення способу оплати послуг з розподілу/передачі електричної енергії у складі вартості (ціни) електричної енергії Постачальника; 5) розмір пені за порушення строку оплати та/або штраф; 6) розмір компенсації Споживачу за недодержання Постачальником комерційної якості послуг; 7) термін дії договору та умови пролонгації; 8) можливість надання пільг, субсидій. Після прийняття Споживачем комерційної пропозиції Постачальника, внесення змін до неї можливе лише за згодою Сторін або у порядку встановленому цим договором. (п. 5.16 договору).

Відповідно до пп. 1 п. 6.2 договору Споживач зобов`язується забезпечувати своєчасну та повну оплату спожитої електричної енергії згідно з умовами цього Договору.

Згідно з підпунктами 1, 2, 5 п. 7.1 договору Постачальник має право отримувати від Споживача оплату за поставлену електричну енергію; контролювати правильність оформлення Споживачем платіжних документів; проводити разом зі Споживачем звіряння фактично спожитих обсягів електричної енергії з підписанням відповідного акта.

При цьому Постачальник зобов`язується, зокрема забезпечувати комерційну якість послуг з постачання електричної енергії відповідно до вимог чинного законодавства та цього Договору; обчислювати і виставляти рахунки Споживачу відповідно до вимог та у порядку, передбачених ПРРЕЕ та цим Договором; надавати пояснення щодо виставлених рахунків і, у випадку незгоди Споживача з порядком розрахунків або розрахованою сумою, організувати та провести звіряння (за необхідності із залученням постачальника послуг комерційного обліку та/або оператора системи) розрахункових даних та/або оскаржувати їх в установленому цим Договором та чинним законодавством порядку; забезпечити наявність різних комерційних пропозицій з постачання електричної енергії для Споживача; публікувати на офіційному веб-сайті детальну інформацію про зміну ціни на електричну енергію за 20 днів до дати введення її у дію; (підпункти 1, 2, 4, 6 п. 7.2 Договору).

Відповідно до п. 9.1 Договору за невиконання або неналежне виконання своїх зобов`язань за цим Договором Сторони несуть відповідальність, передбачену цим Договором та чинним законодавством.

Пунктом 13.1 Договору, передбачено, що Договір укладається на строк, зазначений в комерційній пропозиції, яку обрав Споживач, та набуває чинності з дати подання Споживачем заяви-приєднання. Умови цього Договору починають виконуватись з дати початку постачання електричної енергії, зазначеної Споживачем у заяві-приєднанні.

Згідно з п. 13.3 Договору Постачальник має повідомити про зміну будь-яких умов Договору Споживача не пізніше ніж за 20 днів до дати їх застосування з урахуванням інформації про право Споживача розірвати цей Договір. Постачальник зобов`язаний повідомити Споживача у порядку, встановленому законом, про будь-яке збільшення ціни і про право припинити дію цього Договору, якщо Споживач не приймає нові умови.

Відповідно до п. 13.5 Договору Сторони мають право розірвати цей Договір у встановленому законодавством порядку.

Дія цього Договору також припиняється у разі зміни власника об`єкта Споживача та отримання від нового власника (користувача) або оператора системи розподілу документального підтвердження щодо укладення договору про надання послуг з розподілу електричної енергії з новим власником (користувачем) - у частині постачання. (пп.5 п. 13.6 Договору)

Відповідно до Комерційної пропозиції №1УП (додаток №4 до договору), у розділі "Ціна" зазначено, що розрахунковий період дорівнює календарному місяцю, а також визначено розрахунок вартості електричної енергії.

Відповідно до умов розділу "Спосіб оплати" комерційної пропозиції Оплата електричної енергії здійснюється Споживачем самостійно у формі 100% попередньої (авансової) оплати заявленого Споживачем обсягу споживання електричної енергії на розрахунковий період з остаточним розрахунком, що проводиться за фактично відпущену електричну енергію згідно з даними комерційного обліку.

Попередня (авансова) оплата (далі - А) здійснюється Споживачем самостійно до 25 числа місяця, що передує розрахунковому, в розмірі, що визначається за наступною формулою: А = Обсягзаяв*Цпуп, де Обсягзаяв - заявлений Споживачем обсяг споживання електричної енергії на розрахунковий період. Оплата здійснюється на поточний рахунок зі спеціальним режимом використання Постачальника, зазначений у Договорі або розрахункових документах. Сума переплати/недоплати Споживача, яка виникла в наслідок різниці між Обсягзаяи та обсягом фактично відпущеної електричної енергії визначається після завершення розрахункового періоду. Сума переплати Споживача зараховується в якості оплати вартості електричної енергії на наступний розрахунковий період. Сума переплати може бути повернута Постачальником на розрахунковий рахунок Споживача за його письмовою заявою. Сума недоплати Споживача підлягає безумовній оплаті Споживачем не пізніше 5 банківських днів з дня отримання рахунку.

Оплата за спожиту електричну енергію (в т.ч. попередня (авансова оплата) здійснюється на поточний рахунок зі спеціальним режимом використання, відкритий Постачальником в уповноваженому банку і зазначений у Договорі, на сайті Постачальника та/або розрахункових документах.

У комерційній пропозиції передбачено, що споживач може скоригувати заявлений обсяг купівлі електричної енергії на розрахунковий період по 25 число (включно) розрахункового періоду.

Рахунок за фактично спожиту електричну енергію надається не пізніше 5 числа місяця, наступного за розрахунковим. Споживач самостійно отримує рахунок на оплату за електричну енергію через особистий кабінет на сайті Постачальника. У разі необхідності, рахунок в паперовому вигляді Споживач може отримати у Постачальника, звернувшись в центр обслуговування клієнтів. Якщо рахунок за фактично спожиту електричну енергію не був отриманий Споживачем ні засобами електронного зв`язку (чи через електронний кабінет) ні в паперовому вигляді у Постачальника до 5 числа місяця, наступного за розрахунковим він вважається отриманим Споживачем до 5 числа місяця, наступного за розрахунковим. Споживач вважається з рахунком ознайомленим. (розділ "Термін надання рахунку за спожиту електричну енергію та термін його оплати" комерційної пропозиції).

Розділом ''Розмір пені за порушення строку оплати та/або штраф'' комерційної пропозиції передбачено, що Споживач, у встановленому чинним законодавством України порядку, сплачує Постачальнику пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми заборгованості за кожний день прострочення платежу, зазначеного в розділі "Спосіб оплати" цієї комерційної пропозиції враховуючи день фактичної оплати та заборгованість з урахуванням встановленого індексу інфляції, а також 3% річних від простроченої суми заборгованості. У разі перевищення Споживачем заявлених на розрахунковий місяць обсягів споживання електричної енергії більш, ніж на 10%, Споживач сплачує Постачальнику штраф у розмірі 10% від вартості різниці між заявленим та фактичним обсягом споживання. При перевищенні Споживачем заявлених на розрахунковий місяць обсягів споживання електричної енергії менше, ніж на 10%, штраф не нараховується. Пеня, інфляційне нарахування, 3% річних та штраф сплачуються на поточний рахунок Постачальника, який зазначається у розрахунковому документі.

У розділі "Термін дії договору" комерційної пропозиції зазначено, що Договір на умовах цієї комерційної пропозиції набирає чинності з дня, наступного за днем отримання ТОВ «Хмельницькенергозбут» заяви-приєднання Споживача до умов Договору про постачання електричної енергії споживачу, в якій вказано про обрання Комерційної пропозиції №1УП, якщо протягом трьох робочих днів Споживачу не буде направлено повідомлення про його невідповідність критеріям обраної комерційної пропозиції. Умови даної комерційної пропозиції для діючих Договорів набирають чинності з 01.01.2021р. Договір на умовах даної Комерційної пропозиції укладається на строк один календарний місяць та вважається продовженим на кожен наступний календарний місяць, якщо жодна зі Сторін не відмовиться від його пролонгації не пізніше ніж за 21 календарний день до передбачуваної дати припинення (початку розрахункового періоду) в порядку, передбаченому розділом "Інші умови" цієї комерційної пропозиції та/або ПРРЕЕ. У разі, якщо на момент подання заяви-приєднання до Договору на об`єкт Споживача було припинено/призупинено постачання електричної енергії або надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії, то постачання здійснюється після відновлення, у встановленому законодавством порядку, надання відповідних послуг.

Надання Споживачу, з яким укладено Договір, інформації про зміну умов та терміну дії Договору, зміну тарифів, зміну суми до сплати в рахунках, виставлених згідно з умовами Договору, зміну строків оплати згідно виставлених рахунків, попередження про відключення за несплачену заборгованість, іншої інформації, що може бути корисною для Споживача, здійснюється (на вибір Постачальника) шляхом: розміщення інформації на офіційному веб-сайті Постачальника; надання інформації через особистий кабінет на офіційному веб-сайті Постачальника; направлення електронного листа на електронну адресу Споживача, вказану у заяві-приєднанні до умов Договору; направлення SMS-повідомлення на номер мобільного телефону Споживача, зазначений у заяві-приєднанні до умов Договору; розміщення інформації в центрах обслуговування клієнтів; іншим шляхом тощо.

Порядок звіряння фактичного обсягу спожитої електричної енергії - за ініціативою однієї зі Сторін у порядку, встановленому ПРРЕЕ.

В разі порушення Споживачем термінів оплати, вказаних в розділі "Спосіб оплати" цієї комерційної пропозиції, в тому числі термінів попередньої (авансової) оплати, Постачальник має право припинити постачання електричної енергії Споживачу (відключити електроустановку Споживача) за умови попередження Споживача не пізніше, ніж за 10 робочих днів до дати відключення.

У разі обрання іншої комерційної пропозиції Споживач письмово повідомляє Постачальника не пізніше, ніж за 21 календарний день до зміни. Нова комерційна пропозиція набирає чинності з початку наступного розрахункового періоду. Якщо Споживач продовжує користуватись електричної енергією після спливу 20-денного строку з моменту розміщення інформації про внесення змін у договір (в тому числі в цю комерційну пропозицію) на офіційному веб-сайті Постачальника, то вважається, що Споживач погоджується отримувати електричну енергію на умовах договору з відповідними змінами.

Додатком 3 до договору є заявка на постачання електричної енергії споживачу - відповідачу, в якій відповідач просить забезпечити постачання електричної енергії за об`єктами електроспоживання - Магазин, ЕІС-код об`єкта 62Z4093168025434, вул. Князів Коріатовичів , 4/51.

Позивачем виставлено на оплату відповідачу рахунки-фактури №21902566 за фактично спожиту електричну енергію за липень 2023 року 217 кВт*год на суму 1374,11 грн; серпень 2023 року 67 кВт*год на суму 449,36 грн; вересень 2023 року 72 кВт*год на суму 519,46 грн; жовтень 2023 року 89 кВт*год на суму 699,61 грн; листопад 2023 року 129 кВт*год на суму 1052,84 грн; грудень 2023 року 161 кВт на суму 1247,21 грн; січень 2024 року 156 кВт на суму 1247,93 грн; лютий 2024 року 158 кВт*год на суму 1332,44 грн; березень 2024 року 150 кВт*год на суму 1167,55 грн.

У рахунках зазначено, що рахунок-фактура є документальним актом виконання постачальником та використання споживачем електричної енергії за відповідний місяць і що рахунок оплачується протягом 5 банківських днів, але не пізніше останнього банківського дня місяця, в якому було видано рахунок.

До позовної заяви додано копію претензії позивача, адресованої відповідачу, в якій позивач просив перерахувати борг за спожиту електричну енергію в сумі 2510,51грн., 19,30 грн. інфляційні витрати, 29.19 грн, 3% річних.

Відповідно до листа АТ "Хмельницькобленерго" повідомило позивача про те, що за результатами перевірки обсягів споживання електричної енергії по ТКО з ЕІС-кодом 62Z4093168025434 (ФОП Бальчук Г.М., договір №21902566) за період з 01.07.2023 року по 31.05.2024 року використано 1199 кВт*год.

Кінцеві показники вузла комерційного обліку електричної енергії вказані Споживачем в заяві вх.№378 від 05.04.2024 року на припинення дії договору про надання послуг з розподілу електричної енергії.

До листа АТ ''Хмельницькобленерго'' також додає копію заяви від 05.04.2024 року.

З поданої заяви вбачається, що ФОП Бальчук Галина Миколаївна звернулась до АТ ''Хмельницькобленерго'' із заявою, в якій просить розірвати договір № 21902566 про надання послуг з розподілу електричної енергії у зв`язку із проданням магазину та припинити електропостачання за адресою: вул. Князів Коріатовичів, 5/41, м. Кам`янець-Подільський.

У зв`язку з несплатою відповідачем у добровільному порядку заборгованості за отриману електричну енергію, позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з відповідача 2559, 00 грн., з них: 2510,51 грн. заборгованість за спожиту електричну енергію, 19,30 грн. інфляційні витрати, 29.19 грн, 3% річних

Аналізуючи подані докази, оцінюючи їх у сукупності, суд бере до уваги наступне.

Відповідно до ч. 2 п. 1 ст. 175 Господарського кодексу України майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Статтями 11 Цивільного кодексу України та 174 Господарського кодексу України унормовано, що господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Стаття 627 ЦК України закріплює свободу договору, тобто відповідно до ст. 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

З положень ст. 509 ЦК України та ст. 173 ГК України слідує, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відносини, пов`язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів регулюються Законом України "Про ринок електричної енергії".

Згідно з п. 14 ч. 1 ст. 4 вказаного Закону учасники ринку електричної енергії провадять свою діяльність на ринку електричної енергії на договірних засадах. Для забезпечення функціонування ринку електричної енергії укладається, серед іншого, договір про постачання електричної енергії споживачу.

Умови постачання електричної енергії, права та обов`язки електропостачальника і споживача визначаються договором постачання електричної енергії споживачу (ч. 7 ст. 56 Законом України "Про ринок електричної енергії").

Регулятор затверджує примірний договір постачання електричної енергії споживачу, типовий договір постачання електричної енергії споживачу на умовах надання універсальної послуги та типовий договір постачання електричної енергії споживачу постачальником "останньої надії" (ч. 7 ст. 56 Законом України "Про ринок електричної енергії").

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 14.03.2018 №312 "Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії" (в редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) (далі - Правила) передбачено, що договір про постачання електричної енергії споживачу - домовленість двох сторін (електропостачальник і споживач), що є документом певної форми, яка передбачає постачання всього обсягу фактичного споживання електричної енергії споживачем у певний період часу одним електропостачальником за вільними цінами (п. 1.1.2 Правил).

Згідно з п. 1.2.7 Правил постачання електричної енергії здійснюється електропостачальником на підставі договору про постачання електричної енергії споживачу, який розробляється електропостачальником на основі Примірного договору про постачання електричної енергії споживачу (додаток 5 до цих Правил) та укладається в установленому цими Правилами порядку.

Відповідно до п. 1.2.15 Правил укладення, внесення змін, продовження строку дії чи розірвання будь-якого із договорів, передбаченого цими Правилами, здійснюється відповідно до вимог законодавства та цих Правил.

Для договорів, які укладаються шляхом приєднання до умов договору, укладення договору можливе шляхом підписання заяв-приєднань, оплати виставленого рахунку, споживання будь-якого обсягу електричної енергії (за умови відсутності направлених заперечень щодо договірних умов в цілому чи частково) через особистий кабінет в електронній формі (в установленому законодавством порядку).

На роздрібному ринку не допускається споживання (використання) електричної енергії споживачем без укладення відповідно до цих Правил договору з електропостачальником та інших договорів, передбачених цими Правилами.

Пунктом 3.1.7 Правил передбачено, що договір між електропостачальником та споживачем укладається, як правило, шляхом приєднання споживача до розробленого електропостачальником договору на умовах комерційної пропозиції, опублікованої електропостачальником. У разі офіційного оприлюднення комерційної пропозиції електропостачальник не має права відмовити споживачу у приєднанні до договору на умовах цієї комерційної пропозиції, якщо технічні засоби вимірювання та обліку електричної енергії забезпечують виконання сторонами умов комерційної пропозиції. На вимогу споживача електропостачальник має надати письмовий примірник договору, підписаний з його боку.

Якщо сторони досягли згоди щодо укладення договору на інших умовах, відмінних від тих, які містяться у комерційних пропозиціях, розміщених на офіційному сайті електропостачальника, договір укладається у паперовій формі.

При цьому сторони можуть за взаємною згодою оформлювати додатки до договору, в яких узгоджуються організаційні особливості постачання електричної енергії. Такі додатки оформлюються у паперовій формі та підписуються обома сторонами.

Договір постачання електричної енергії споживачу укладається між електропостачальником та споживачем та передбачає постачання споживачу всього обсягу фактичного споживання електричної енергії за певним об`єктом у певний період часу одним електропостачальником відповідно до обраної споживачем комерційної пропозиції (п. 3.1.8 Правил).

З приписами п. 3.1.9 Правил споживання електричної енергії без укладення відповідних договорів на роздрібному ринку не допускається.

Укладення споживачем договору про постачання електричної енергії споживачу або договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг відбувається шляхом приєднання споживача до договору на умовах обраної споживачем комерційної пропозиції, для чого споживач подає такому електропостачальнику заяву-приєднання (п. 3.2.6 Правил).

У п. 3.2.14 Правил зазначено, що Договір про постачання електричної енергії споживачу є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору, та вважається укладеним з дати відкриття особового рахунка за об`єктом споживача або внесення змін до такого особового рахунка, про що споживач інформується у передбаченому договором порядку.

Як вбачається з матеріалів справи, між сторонами було укладено договір про постачання електричної енергії споживачу №21902566 з визначенням початку постачання - 19.07.2023, що підтверджується підписаною відповідачем заявою-приєднанням від 18.07.2023.

Відповідно до п. 1.1 цей договір є публічним договором приєднання, що встановлює порядок та умови постачання електричної енергії як товарної продукції споживачу постачальником та укладається сторонами з урахуванням статей 631, 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України шляхом приєднання споживача до цього договору.

Договором передбачено, що постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача, а споживач оплачує постачальнику вартість спожитої (купованої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору (п. 2.1 договору).

Згідно зі ст. 714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання. До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

Відповідно до ч. 1 ст. 275 ГК України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 57 Закону України „Про ринок електричної енергії" електропостачальники мають право на своєчасне та в повному обсязі отримання коштів за продану електричну енергію та послуги з постачання електричної енергії відповідно до укладених договорів.

Споживач зобов`язаний сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів (п. 1 ч. 3 ст. 58 Закону України „Про ринок електричної енергії", пп. 5.5.5 Правил).

Згідно з п. 4.7 Правил оплата електричної енергії здійснюється споживачем виходячи з умов відповідного договору про постачання електричної енергії і може, зокрема, бути у формі: 1) планових платежів з наступним перерахунком (остаточним розрахунком), що проводиться за фактично відпущену електричну енергію згідно з даними комерційного обліку; 2) попередньої оплати з остаточним розрахунком, що проводиться за фактично відпущену електричну енергію згідно з даними комерційного обліку; 3) оплати за фактично відпущену електричну енергію відповідно до даних комерційного обліку. За наявності відповідного устаткування проведення оплати може бути реалізоване із застосуванням картки попередньої оплати.

Форма та порядок оплати, терміни (строки) здійснення попередньої оплати, планових платежів та остаточного розрахунку зазначаються у договорі між електропостачальником та споживачем про постачання електричної енергії споживачу (комерційній пропозиції до договору) (п. 4.8 Правил).

Відповідно до п. 4.9 Правил у разі застосування порядку розрахунків плановими платежами величина планового платежу (або порядок її визначення), терміни здійснення планових платежів та остаточного розрахунку, початок та тривалість розрахункового періоду, кількість планових періодів, що входять до складу розрахункового періоду, та їх тривалість зазначаються у комерційній пропозиції електропостачальника. Після закінчення розрахункового періоду, обумовленого в комерційній пропозиції, здійснюється коригування обсягів оплати, що була здійснена за цей розрахунковий період, відповідно до фактичного обсягу спожитої електричної енергії протягом відповідного розрахункового періоду. За результатами коригування перший плановий платіж наступного розрахункового періоду збільшується або зменшується на відповідну величину.

Розрахунки між споживачем та електропостачальником (іншими учасниками роздрібного ринку, якщо вони беруть участь у розрахунках) здійснюються згідно з даними, отриманими від адміністратора комерційного обліку в порядку, передбаченому Кодексом комерційного обліку, про обсяги поставленої, розподіленої (переданої) та купленої електричної енергії. Плата за спожиту протягом розрахункового періоду електричну енергію вноситься не пізніше 20 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено іншого терміну. Рахунок за спожиту електричну енергію оплачується: протягом 5 робочих днів від дня отримання рахунка непобутовим споживачем; протягом 10 робочих днів від дня отримання рахунка побутовим споживачем; в інший термін, передбачений договором, але не пізніше 20 календарного дня після закінчення розрахункового періоду (п. 4.12 Правил).

Як зазначено у п. 4.13 Правил, для здійснення розрахунків за фактично спожиту електричну енергію електропостачальник має сформувати та виставити споживачу платіжний документ у паперовій або електронній формі (у випадку згоди споживача на отримання електронного платіжного документа), на підставі даних комерційного обліку, отриманих у порядку, передбаченому Кодексом комерційного обліку.

Платіжний документ формується електропостачальником за обсяг електричної енергії згідно з обраною комерційною пропозицією до договору про постачання електричної енергії споживачу. Платіжні документи надаються електропостачальниками споживачам безкоштовно. Платіжні документи на оплату надаються споживачам у відповідних структурних підрозділах електропостачальника, через персональну сторінку споживача на веб-сайті електропостачальника або електронною поштою, факсимільним зв`язком, поштовим зв`язком, кур`єром чи іншими способами з використанням інформаційних технологій у системі електронного документообігу у порядку, передбаченому договором про постачання електричної енергії споживачу (п. 4.14 Правил).

У пункті 4.21 Правил встановлено, що оплата за спожиту протягом розрахункового періоду електричну енергію має здійснюватись згідно зі строками, встановленими договором та сформованим відповідним учасником роздрібного ринку платіжним документом. Зазначені строки не можуть бути меншими за 5 днів з дня надання платіжного документа споживачу.

Згідно з п. 5.10 Договору оплата рахунка Постачальника за цим Договором має бути здійснена Споживачем у строки, визначені в рахунку, але не менше 5 робочих днів від дати отримання Споживачем цього рахунка, або протягом 5 робочих днів від строку оплати, зазначеного в комерційній пропозиції, прийнятої Споживачем.

У комерційній пропозиції до договору сторонами визначено порядок та спосіб здійснення оплати за споживання електричної енергії.

Зокрема, згідно з умовами розділу "Спосіб оплати" комерційної пропозиції сума недоплати споживача підлягає безумовній оплаті споживачем не пізніше 5 банківських днів з дня отримання рахунку.

Рахунок за фактично спожиту електричну енергію надається не пізніше 5 числа місяця, наступного за розрахунковим. Якщо рахунок за фактично спожиту електричну енергію не був отриманий споживачем ні засобами електронного зв`язку (чи через електронний кабінет), ні в паперовому вигляді у постачальника до 5 числа (включно) місяця, наступного за розрахунковим, він вважається отриманим Споживачем 5 числа місяця, наступного за розрахунковим, Споживач вважається з рахунком ознайомленим (розділ "Термін надання рахунку за спожиту електричну енергію та термін його оплати" комерційної пропозиції).

При цьому у виставлених позивачем рахунках зазначено, що рахунок оплачується протягом 5 банківських днів, але не пізніше останнього банківського дня місяця, в якому було видано рахунок.

Згідно зі ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Статтями 526 Цивільного кодексу України, 193 Господарського кодексу України передбачено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 ЦК України, ч. 7 ст. 193 ГК України).

З матеріалів справи слідує, що позивачем з липня 2023 року по березень 2024 року постачалась відповідачу електрична енергія.

Після проведеної відповідачем часткової оплати боргу, заборгованість станом на грудень 2023 року становила 10,59 грн., а станом на березень 2024 року 2510,51 грн.

Відповідно до листа АТ "Хмельницькобленерго" та рахунків-фактур неоплаченою залишилася електрична енергія в обзязі 1199 Квт*год.

Доказів сплати заборгованості на загальну суму 2510,51 грн. та доказів, які би спростовували обсяг спожитої відповідачем електроенергії в кількості 1199 кВт*год за заявлений період, суду не подано.

Судом береться до уваги, що відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань припинено підприємницьку діяльність ФОП Бальчук Галини Миколаїівни від 31.01.2024 року..

Відповідно до заяви від 05.04.2024 року відповідач в односторонньому порядку розірвав Договір № 21902566 про постачання електричної енергії.

Згідно з п. 13.8 Договору Споживач зобов`язується у місячний строк повідомити Постачальника про зміну будь-якої інформації та даних, зазначених в заяві-приєднання.

Відповідно до умов Комерційної пропозиції, розділ '' Термін дії договору'' Договір на умовах даної Комерційної пропозиції укладається на строк один календарний місяць та вважається продовженим на кожен наступний календарний місяць, якщо жодна зі Сторін не відмовиться від його пролонгації не пізніше ніж за 21 календарний день до передбачуваної дати припинення (початку розрахункового періоду) в порядку, передбаченому розділом "Інші умови" цієї комерційної пропозиції та/або ПРРЕЕ.

З поданого розрахунку заборгованості вбачаєтьсься, що заборгованість в сумі 2510,51 грн. нараховано по березень 2024 року включно.Таким чином, заборгованість в сумі 2510,51 грн. відповідачем не оплачена.

З огляду на ті обставини, що відповідачем послуги отримувались для здійснення підприємницької діяльності, а саме енергопостачання в магазин, що знаходиться за адресою: вул. Князів Коріатовичів 4/51, м. Кам`янець-Подільський.

Позивачем обгрунтована сума 2510,51 грн. боргу станом на березень 2024 року включно, тобто за період до розірвання Договору.

В зв`язку з викладеним судом не береться до уваги факт припинення відповідачем своєї підприємницької діяльності у січні 2024 року.

З огляду на вищенаведене, суд доходить висновку про необхідність задоволення позовних вимог в частині стягнення з відповідача 2510,51 грн. заборгованості.

Позивачем також заявлено до стягнення з відповідача 19,30 грн. інфляційні втрати та 29,19грн. 3% річних

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Судом здійснено перерахунок заявлених до стягнення 3% річних з використання ІПС "Законодавство", суд вважає, що заявлені до стягнення позивачем 29,19 грн. є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Також з урахуванням наведеного, за наслідками здійсненого судом перерахунку інфляційних втрат, їх обґрунтований розмір становить 19,30 грн (на заборгованість в сумі 530,93 грн за вересень 2023 року 2,65 грн; на заборгованість в сумі 10,59 грн за грудень 2023 року 0,07 грн; на заборгованість в сумі 1342,96 грн за лютий 2024 року 4,03 грн, на заборгованість в сумі 2510,51 за березень 2024 року 12,55 грн.), а тому в частині стягнення 19,30 грн інфляційних витрат позов підлягає задоволенню..

Відповідно до статті 73 Господарського процесуального кодексу України: доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно зі ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до частини 1 статті 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Враховуючи вищезазначені обставини справи у їх сукупності, положення законодавства, суд доходить висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Витрати зі сплати судового збору відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України у зв`язку задоволенням позову покладаються на відповідача.

З огляду на вищезазначене, суд вбачає обґрунтованими та підтвердженими фактично понесення ТОВ ''Хмельницькенергозбут'' судових витрат в розмірі 3028,00 грн., які підлягають стягненню з відповідача.

Керуючись ст. ст. 2, 4, 74, 86, 129, 233, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю ''Хмельницькенергозбут'' (м. Хмельницький, вул. Степана Бандери 1/1, код 42035266) 2510,51 (дві тисячі п`ятсот десять гривень 51 коп.) заборгованості, 29,19 грн (двадцять дев`ять гривень 19 коп.) 3% річних, 19,30 грн (дев`ятнадцять гривень 30 коп.) інфляційних витрат, 3028,00 грн (три тисячі двадцять вісім гривень 00 коп.) витрат зі сплати судового збору.

Видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ч. ч. 1, 2 ст. 241 ГПК України).

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (ч. 1 ст. 256 ГПК України).

Апеляційна скарга подається в порядку, передбаченому ст. 257 ГПК України.

Повний текст рішення суду складено 16.09.2024 року.

СуддяВ.В. Димбовський

Джерело: ЄДРСР 121660246
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку