open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

справа № 209/721/24

№ провадження 2/208/781/24

РІШЕННЯ

Іменем України

04 вересня 2024 р. м. Кам`янське

Заводський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області у складі: Головуючого судді Похвалітої С.М., за участю секретаря судового засідання Грищенко О.Л.,

Учасники справи

позивач ОСОБА_1 ,

відповідач Кам`янська міська рада,

третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, приватний нотаріус Кам`янського районного нотаріального округу Дербіна Р.Є.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу в порядку загального позовного провадження за позовом ОСОБА_1 до Кам`янської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, приватний нотаріус Кам`янського районного нотаріального округу Дербіна Р.Є., про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини,

в с т а н о в и в:

1.Стислий виклад позиції позивача, відповідача та третьої особи.

ОСОБА_1 звернулась до суду із позовом до Кам`янської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, приватний нотаріус Кам`янського районного нотаріального округу Дербіна Р.Є., про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини.

У своєму позові позивач зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , який доводився їй племінником.

Після його смерті відкрилась спадщина на квартиру, яка розташована на території Дніпровського району міста Кам`янське Дніпропетровської області.

Вона звернулася із заявою до приватного нотаріуса Кам`янського районного нотаріального округу Дербіної Р.Є. про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , однак отримала постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 01.11.2023 року за вих. №166/02-31, оскільки пропущені строки подачі заявки про прийняття спадщини та не надані документи, що підтверджують родинний зв`язок ОСОБА_1 та померлого ОСОБА_2 ..

ОСОБА_1 пропустила строк для звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини оскільки вважала, що у племінника є інші спадкоємці, однак як пізніше з`ясувалося, що дружина померлого та мати померлого також є померлими особами і фактично вона є єдиною спадкоємицею.

Окрім того, у зв`язку із війною в країні, ОСОБА_1 вимушена була терміново переїздити з місця постійного проживання, що підтверджується довідкою ВПО.

Тому позивач просить суд визначити їй додатковий строк тривалістю 3 місяці з дня набрання рішенням суду законної сили для подання заяви про прийняття спадщини після смерті племінника ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

2. Заяви, клопотання позивача, відповідача та третьої особи.

Позивач ОСОБА_1 та її представник в судове засідання не з`явились, представник позивача надав суду заяву про розгляд справи без їх участі, позивач позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити, посилаючись на підстави, зазначені у позовній заяві.

Представник відповідача Кам`янської міської ради в судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи без його участі та просить прийняти рішення згідно з нормами чинного законодавства України.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору приватний нотаріус Кам`янського районного нотаріального округу Дербіна Р.Є. в судове засідання не з`явилась, надала суду пояснення, в яких зазначила, що 01 листопада 2023 року до неї звернулась ОСОБА_1 із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 . В зв`язку з тим, що ОСОБА_1 не подала заяву про прийняття спадщини в шестимісячний строк, не надала докази постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, не надала документи, що підтверджують родинний зв`язок з померлим ОСОБА_2 , їй було винесена постанова про відмову у вчинення нотаріальної дії.

3. Процесуальні дії по справі.

21 березня 2024 року ухвалою суду відкрито провадження по справі та справу призначено до підготовчого судового засідання.

06 червня 2024 року ухвалою суду закрито підготовче засідання та призначено справу до розгляду по суті.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши матеріали цивільної справи, дослідивши надані суду докази, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав.

4. Фактичні обставини, встановлені судом, зміст спірних правовідносин з посиланням на докази.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть, виданим Петрівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану в Олександрійському районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро), актовий запис №338 (а.с.6).

Згідно до постанови про відмову у вчинені нотаріальної дії від 01.11.2023 року, Приватний нотаріус Кам`янського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Дербіна Р.Є. відмовила ОСОБА_1 у вчиненні нотаріальної дії - видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 у зв`язку з пропущеними строками подачі заяви на прийняття спадщини та не наданням документів, що підтверджують родинний зв`язок ОСОБА_1 та померлого ОСОБА_2 (а.с.6).

Позивач для підтвердження родинних зв`язків між нею та ОСОБА_2 надала копію рішення Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області від 22 березня 2024 року по справі №176/596/24 про задоволення заяви ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин. Даним рішенням встановлено факт родинних відносин, а саме: факт того, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 є рідною тіткою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 . Рішення набрало законної сили 23.04.2024 року.

Відповідно до довідки від 21 серпня 2023 року №1217-7001865912 про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, вбачається, що фактичне місце проживання ОСОБА_1 є наступна адреса: АДРЕСА_1 (а.с.9).

Померлому ОСОБА_2 : на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку, серія та номер: ЯЖ №136557, виданий 10.12.2008, видавник: П`ятихатська районна державна адміністрація Дніпропетровської області на праві власності належала земельна ділянка за адресою: Дніпропетровська обл., П`ятихатський р., с/рада Саївська; на підставі спадкового договору, серія та номер: 2-509, виданий 08.12.2007, видавник: Друга дніпродзержинська державна нотаріальна контора на праві власності належала квартира за адресою: АДРЕСА_2 ; на підставі договору купівлі-продажу, р№2322, 22.09.2009, державний нотаріус ЖДНК, ОСОБА_3 на праві приватної власності належав сарай № НОМЕР_1 за адресою: АДРЕСА_3 ; на підставі свідоцтва про право на спадщину р№310, 02.02.2008, Жовтоводська державна нотаріальна контора, свідоцтво про право на спадщину р№2620, 22.10.2007, П`ятихатська державна нотаріальна контора на праві приватної власності належало домоволодіння за адресою: АДРЕСА_3 ; на підставі свідоцтва про право на спадщину, ВКС 276960 р.н. 1-2618, 22.12.2007, П`ятихатська державна нотаріальна контора на праві приватної власності належав будинок за адресою: АДРЕСА_4 , що підтверджується інформацією №366747603 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта від 21.02.2024 року (а.с.19-21).

5. Норми права, які застосовує суд, мотиви їх застосування.

Згідно ч. 1 ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно дост.1268ЦК України,спадкоємець зазаповітом чиза закономмає правоприйняти спадщинуабо неприйняти її. Недопускається прийняттяспадщини зумовою чиіз застереженням. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленогостаттею 1270цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Указом Президента України від 24.02.2022 року№64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні»введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року.

Крім того, на даний час воєнний стан в Україні не закінчено та продовжено.

Особливості спадкування під час воєнного стану, на сьогодні, регулюєтьсяпостановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» від 28.02.2022 року№ 164.Окрім того,Наказом Міністерства юстиції України «Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів у сфері нотаріату» від 11.03.2022 року№ 1118/5,що набрав чинності 19.03.2022 року, були внесені зміни в Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженийнаказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 року№ 296/5.

Пунктом 3постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 року№164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану»зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.2022 року№480 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо діяльності нотаріусів та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану» установлено, що на час воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

Постановою Кабінету Міністрів Українивід 24.06.2022 року№719 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану» внесено зміни до п. 3постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 року№164та встановлено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці.

Постановою Кабінету Міністрів України від 09 травня 2023 року №469 внесені зміни що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату, державної реєстрації та функціонування державних електронних інформаційних ресурсів в умовах воєнного стану, які набирають чинності через місяць з дня її опублікування.

Даним нормативним актом п. 3 постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року №164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» виключено.

Відповідно до ч. 3 ст.1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до ст.1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Згідно п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України. Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину, а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини.

У пункті 24 (абз.6) Постанови ПленумуВерховного судуУкраїни №7від 30.05.2008року «Просудову практикуу справахпро спадкування» зазначено, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Верховний Суд у постанові від 26.06.2019 по справі № 565/1145/17 зазначив, що поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1)тривала хвороба спадкоємців; 2)велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3)складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4)перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5)необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Отже, оцінюючи наведені позивачем причини пропуску строку звернення за оформленням спадкових прав, суд вважає їх поважними, оскільки встановлено, що позивач пропустила встановлений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини з поважних причин, у зв`язку з тим, що вважала, що у ОСОБА_2 є інші спадкоємці; у зв`язку з відсутністю доказів родинних відносин з померлим ОСОБА_2 ; у зв`язку з тим, що вона є внутрішньо переміщеною особою; у зв`язку зі змінами в законодавстві, пов`язаними з прийняттям спадщини в умовах воєнного стану, та через збройну агресію і військові дії російської федерації на території України.

6. Висновки суду.

На підставі викладеного, виходячи із завдань цивільного судочинства, принципів верховенства права, пропорційності, суд вважає, що позивач своєчасно не прийняв спадщину з поважних причин, у зв`язку з цим наявні підстави для застосування до спірних правовідносин положень ч.3 ст.1272 ЦК України, тобто можливо визначення додаткового строку для подання позивачем заяви про прийняття спадщини, тому суд вважає, що в даному випадку наявні всі законні підстави для ухвалення рішення про задоволення позову.

Враховуючи, що позивач просить суд витрати по сплатісудового зборупокласти нанього, судовий збір залишається за позивачем.

Керуючись ст. ст. 16, 1268, 1269, 1270, 1272 ЦК України, ст.ст. 19, 77, 175, 247, 268, 272, 273, 354, 355 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Кам`янської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, приватний нотаріус Кам`янського районного нотаріального округу Дербіна Р.Є., про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини, задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , додатковий строк тривалістю в три місяці, з часу набрання законної сили рішенням суду, для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після померлого племінника, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів безпосередньо до суду апеляційної інстанції, тобто до Дніпровського Апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення судунабирає законноїсили післязакінчення строкуподання апеляційноїскарги всімаучасниками справи,якщо апеляційнускаргу небуло подано.У разіподання апеляційноїскарги рішення,якщо йогоне скасовано,набирає законноїсили післяповернення апеляційноїскарги,відмови увідкритті чизакриття апеляційногопровадження абоприйняття постановисуду апеляційноїінстанції занаслідками апеляційногоперегляду.

Відомості сторін:

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП - НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_1 .

Відповідач Кам`янська міська рада, ЄДРПОУ: 24604168, адреса: Дніпропетровська обл., м.Кам`янське, майдан Петра Калнишевського, 2.

Третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, Приватний нотаріус Кам`янського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Дербіна Регіна Євгенівна, адреса: Дніпропетровська обл., м.Кам`янське, пр-т.Тараса Шевченка, буд.16.

Суддя Похваліта С. М.

Джерело: ЄДРСР 121554374
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку