open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 372/732/24

Провадження № 2-948/24

ухвала

03 вересня 2024 року Обухівський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді Сташків Т.Г.,

за участю секретаря судового засідання Ленди С.О.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача ОСОБА_2 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в приміщенні Обухівського районного суду Київської області клопотання представника відповідача ОСОБА_3 адвоката Якименка Миколи Миколайовича, про витребування доказів,

В С Т А Н О В И В :

У провадженні Обухівського районного суду Київської області перебуває вказана цивільна справа.

Ухвалою Обухівського районного суду Київської області від 26.03.2024 року відкрито провадження у справі, вирішено здійснювати розгляд цивільної справи у порядку спрощеного позовного провадження з викликом (повідомленням) сторін, призначено судове засідання для розгляду справи по суті.

Ухвалою суду від 09.05.2024 року задоволено клопотання представника відповідача та ухвалено перейти до розгляду справи за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання.

09.05.2024 року представником відповідача ОСОБА_3 адвокатом Якименком М.М. подано клопотання про витребування доказів, а саме просив суд витребувати уДержавної податковоїслужби України відомості про доходи ОСОБА_4 за 2023 та 2024 роки, а також в порядку судового доручення про отримання доказів просив доручити компетентному органу Республіки Австрія витребувати від державного органу, який володіє відповідною інформацією, відомості та посвідчені копії наявних документів щодо джерела та розміру доходів у 2023 та 2024 роках і майнового стану громадянки України ОСОБА_4 (Daria Tverdokhlib), оскільки самостійно отримати вказані докази неможливо, а вони мають важливе значення для справи.

У підготовчому судовому засіданні представник відповідача клопотання підтримав, просив задовольнити.

Представник позивача поклалась на розсуд суду.

Суд, вислухавши представників позивача та відповідача, дослідивши подане представником відповідача клопотання, оглянувши матеріали справи, дійшов наступного висновку.

Згідно п. 4 ч. 5ст. 12 ЦПК Українисуд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість: сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим кодексом.

Згідно ч. 1ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується (п. 1 ч. 2 ст. 84ЦПК України); обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати (п. 2 ч. 2 ст. 84ЦПК України); підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа (п. 3 ч. 2 ст. 84ЦПК України); вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу (п. 4 ч. 2 ст. 84ЦПК України).

Відповідно до ч. 3 ст. 84 ЦПК України у разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Згідно ч. 6 ст. 84 ЦПК України будь-яка особа у якої знаходиться доказ повинна видати його на вимогу суду.

Враховуючи неможливість стороною відповідача самостійно отримати вказані докази, та те, що зазначені відомості можуть мати значення для правильного та об`єктивного вирішення справи, з огляду на те, що сторони мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав, суд вважає можливим задовольнити вимоги клопотання представника відповідача про витребування доказів.

Статтею 87 ЦПК України передбачено, що суд, який розглядає справу або заяву про забезпечення доказів, в разі виникнення потреби в збиранні доказів за межами його територіальної юрисдикції доручає відповідному суду вчинити певні процесуальні дії. В ухвалі про судове доручення коротко викладається суть справи, що розглядається, зазначаються особи, які беруть у ній участь, обставини, що підлягають з`ясуванню, докази, які повинен зібрати суд, що виконує доручення, зокрема перелік питань, поставлених учасниками справи та судом свідку.

Відповідно до ч. 1 ст. 80 Закону України Про міжнародне приватне право, у разі якщо при розгляді справи з іноземним елементом у суду виникне необхідність у врученні документів або отриманні доказів, у проведенні окремих процесуальних дій за кордоном, суд може направити відповідне доручення компетентному органу іноземної держави в порядку, встановленому процесуальним законом України або міжнародним договором України.

Частиною 1 ст. 498 ЦПК України, передбачено, що у разі якщо в процесі розгляду справи суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, суд України може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Згідно зі ст. 3 Закону України Про міжнародне приватне право якщо міжнародним договором України передбачено інші правила, ніж встановлені цим Законом, застосовуються правила цього міжнародного договору.

В рамках Гаазької конвенції з питань цивільного процесу Україна має отримувати допомогу від таких країн як Аргентина, Австрія, Білорусь, Бельгія, Боснія й Герцеговина, Китай (адміністративна область Макао), Хорватія, Македонія, Кіпр, Чехія, Данія, Єгипет, Фінляндія, Франція, Германія, Угорщина, Ізраїль, Італія, Японія, Латвія, Люксембург, Марокко, Нідерланди (королівство у Європі), Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Іспанія, Суринам, Швеція, Швейцарія, Туреччина, Вірменія, Ватикан, Киргизія, Ліван, Молдова, росія, Узбекистан.

Відповідно до розділу II інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України від 27 червня 2008 року №1092/54 (зі змінами), передбачено, що якщо при розгляді цивільної справив суду України виникне необхідність у врученні документів або отриманні доказів, у проведенні окремих процесуальних дій за кордоном,суд України,який розглядає цивільну справу, складає доручення про надання правової допомоги за кордоном та направляє його через головне територіальне управління юстиції до Міністерства юстиції України, якщо інше не передбачено міжнародним договором. Доручення та документи, що до нього додаються, складаються мовою, передбаченою відповідним міжнародним договором України. Якщо доручення чи документи, що до нього додаються, складено українською мовою, необхідно додавати завірений переклад на мову запитуваної держави або на іншу мову, передбачену міжнародним договором України.

Відповідно до п. 2.1.7 Інструкції у разі потреби в одному дорученні може міститися прохання про вручення документів, про виконання процесуальних дій чи надання іншої правової допомоги, якщо це стосується однієї і тієї самої особи, чи в інших випадках, коли це обумовлено доцільністю.

Відповідно до вимог ст. 87 ЦПК України суд, який розглядає справу або заяву про забезпечення доказів, в разі виникнення потреби в збиранні доказів за межами його територіальної юрисдикції доручає відповідному суду вчинити процесуальні дії.

На підставі ст. 10 ЦПК України суд розглядає справи відповідно до Конституції України, законів України та міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Окрім того, за нормою ст. З цього Кодексу, цивільне судочинство здійснюється також відповідно до Закону України «Про міжнародне приватне право».

23 листопада 2007 року ООН була прийнята Конвенція про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання (далі - Конвенція 2007 року), згідно зі статтею 49 якої у відносинах між Договірними державами Конвенція 2007 року замінює Конвенцію 1956 року настільки, наскільки її сфера застосування між такими державами збігається зі сферою застосування Конвенції 2007 року.

Конвенція 2007 року була ратифікована Верховною Радою України від 11.01.2013 року.

На суд покладено обов`язок сприяти всебічному і повному з`ясуванню обставин справи, здійсненню особами, які беруть участь у справі, їхніх прав у випадках, встановлених цим Кодексом, за таких обставин суд дійшов висновку про направлення судового доручення та необхідність звернення суду України із судовим дорученням до компетентного суду Республіки Австрія, із судовим дорученням про надання правової допомоги в рамках Конвенції про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання від 23.11.2007, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 15.09.2017 № 2904/5.

Після виконання судового доручення, всі зібрані матеріалами направити на адресу Обухівського районного суду Київської області.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 252, п. 12 ч. 1 ст. 253 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави - до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів.

Керуючись ст.ст. 76, 84, 252, 253, 498 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В :

Клопотання представника відповідача ОСОБА_3 адвоката Якименка Миколи Миколайовича, про витребування доказів, -задовольнити.

Витребувати уДержавноїподатковоїслужби України (код ЄДРПОУ 43005393, адреса місцезнаходження: 04053, місто Київ, Львівська площа, будинок 8) відомості про доходи ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1 ) за 2023 та 2024 роки.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Роз`яснити, що у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені ЦПК України.

У разі неподання доказу з неповажних причин або неповідомлення про неможливість подання доказів, судом можуть бути застосовані наслідки, передбачені частиною десятою статті 84 ЦПК України.

Ухвала підлягаєвиконанню протягомп`яти днівз дняїї отримання.

Доручити компетентному органу Республіки Австрія витребувати від державного органу, який володіє відповідною інформацією, відомості та посвідчені копії наявних документів щодо джерела та розміру доходів у 2023 та 2024 роках і майнового стану громадянки України ОСОБА_4 ( ОСОБА_5 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ; зареєстроване місце проживання в Україні: АДРЕСА_1 ; зареєстроване місце проживання в Австрії: АДРЕСА_2 ; студентки Віденського університету Економіки та бізнесу, реєстраційний номер студента 12212542.

Протокол про вчинення процесуальних дій та зібрані докази на виконання судового доручення невідкладно надіслати за адресою: Обухівський районний суд Київської області (08700, Україна, Київська область, м. Обухів, вул. Київська, буд. 20).

У випадку неможливості виконання даного доручення, прохання повідомити про обставини, що перешкоджають виконанню доручення.

Зобов`язати відповідача та її представника надати до суду нотаріально засвідчений переклад даної ухвали та відповідного запиту про міжнародну правову допомогу.

Оплату за послуги перекладача покласти на відповідача.

Ухвалу суду направити до Міністерства юстиції України для направлення компетентному органу Республіки Австрія.

Провадження у справі зупинити до надходження витребовуваної інформації на виконання судового доручення.

На ухвалу в частині зупинення провадження у справі може бути подана апеляційна скарга протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя : Т.Г. Сташків

Джерело: ЄДРСР 121535057
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку