open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 210/2639/24

Провадження № 2/210/1146/24

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

05 вересня 2024 року

Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

Головуючого судді Сільченко В. Є.

секретаря судового засідання Козіної В.А.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом Виконавчого комітету Саксаганської районної у місті ради до ОСОБА_1 третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Служба у справах дітей Металургійної районної у місті ради про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суду перебуває цивільна справа за позовом Виконавчого комітету Саксаганської районної у місті ради до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Служба у справах дітей Металургійної районної у місті ради про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.

В обґрунтування позову зазначено, що гр. ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та гр. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебувають у зареєстрованому шлюбі та мають на вихованні неповнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Мати з сином зареєстровані за адресою: АДРЕСА_1 , а фактично сім`я проживає за адресою: АДРЕСА_2 . У відношенні неповнолітнього ОСОБА_3 гр. ОСОБА_1 є одинокою матір`ю.

01.05.2024 до відділення поліції № 4 Криворізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області по лінії «102» надійшло повідомлення від директора Криворізької гімназії № 63 Криворізької міської ради, яка розташована за адресою: АДРЕСА_3 , про те, що до адміністрації навчального закладу звернувся учень ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та повідомив, що по відношенню до нього систематично вчиняється домашнє насильство зі сторони матері, гр. ОСОБА_1 , та вітчима, гр. ОСОБА_2 .

Під час проведення перевірки працівниками поліції було встановлено факт побиття неповнолітнього ОСОБА_3 його вітчимом, гр.. ОСОБА_2 , у результаті чого дитина отримала видимі тілесні ушкодження. Зі слів дитини такі ситуації відбуваються систематично. ОСОБА_4 виражав занепокоєння за своє життя і здоровя та у категоричній формі відмовлявся повертатися додому.

Мати дитини, гр. ОСОБА_1 відмовилась від написання письмової заяви щодо притягнення гр. ОСОБА_2 до відповідальності за спричинені її сину тілесні ушкодження, а також захищати його права та законні інтереси.

Крім того гр. ОСОБА_1 відмовилася забирати свого неповнолітнього сина додому, зазначивши, що згодна з позбавлення її батьківських прав у відношенні сина ОСОБА_5 . Крім того, гр. ОСОБА_1 зазначила, що не працює та повідомила, що вироками Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу від 22.09.2010 та від 22.03.2011 визнана винною у скоєнні правопорушень передбачених ст. 309 ч. 1 Кримінального кодексу України та ст.ст. 307 ч. 2, 309 ч. 2 Кримінального кодексу України відповідно.

Комісійно, відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 01 червня 2020 року № 585 «Про забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах», якою затверджено «Порядок забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі дітей, які постраждали від жорстокого поводження», проведено оцінку рівня безпеки неповнолітньої дитини, про що складено відповідний акт. Комісійно встановлено, що перебування в біологічній сім`ї загрожують життю та здоров`ю неповнолітньої дитини.

Мати неповнолітнього своєї поведінки не змінила, життям, здоров`ям, розвитком дитини не цікавилась, заходів задля повернення дитини собі на виховання не вживала.

У зв`язку з тим, що мати неповнолітнього ОСОБА_3 поставила під загрозу його здоров`я, життя та розвиток, не вживає належних заходів задля повернення дитини на виховання у родину, а також той факт, що перебування дитини у цій сім`ї загрожує її життю та здоров`ю прийнято рішення від 02 травня 2024 року № 368 «Про відібрання неповнолітнього ОСОБА_3 ча у матері та тимчасове влаштування його до державного закладу».

Враховуючи вищевикладене просить постановити рішення про позбавлення батьківських прав громадянки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у відношенні неповнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та передати дитину органу опіки та піклування виконкому Металургійної районної у місті ради для подальшого влаштування. Крім того, стягнути з громадянки ОСОБА_1 аліменти на утримання неповнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 у розмірі 2/4 частини з усіх видів доходів громадян, але не менше 50% від прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку на користь державного закладу, в якому будуть перебувати діти,або опікуна. Звільнити орган опіки та піклування виконкому Саксаганської районної у місті ради від сплати судового збору, відповідно до п. 14 ст. 3 ЗУ «Про судовий збір».

До початку судового засідання представник позивача ОСОБА_6 надала заяву, згідно якої позовні вимоги підтримала та просила їх задовольнити, розгляд справи просить проводити без її участі.

Відповідач позовні вимоги визнала в повному обсязі, просила їх задовольнити.

Представник третьої особи ОСОБА_7 надала заяву, в якій просила справу розглядати справу без її участі, при винесенні рішення покладається на розсуд суду.

Відповідно до ч. 3 ст. 200, ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову на підготовчому судовому засіданні, та у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, за відсутності всіх осіб, які беруть участь у справі, суд проводить розгляд цивільної справи без фіксування технічними засобами, за наявними у справі матеріалами.

Суд, заслухавши думку учасників справи, дослідивши матеріали справи, прийшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про народження від 13.01.2011 року серії НОМЕР_1 відповідач є матір`ю неповнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвами про народження, виданими Дзержинським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Криворізького міського управління юстиції Дніпропетровській області (а.с.9).

Згідно довідки №13800 від 02.05.2024 року за відомостями що містяться у реєстрі Криворізької міської територіальної громади ОСОБА_3 зареєстрований за адресою АДРЕСА_4 разом з матір`ю ОСОБА_1 (а.с. 11).

Згідно пояснень ОСОБА_1 від 01.05.2024 року чоловік останньої у виховних цілях ударив кілька раз сина, внаслідок чого утворились синці. Заяву в поліцію на чоловіка писати відмовляється. Просить розгляд справи про позбавлення батьківських прав розглянути без її участі, сина забрати додому відмовляється ( а.с. 12).

Згідно пояснень неповнолітнього ОСОБА_3 01.05.2024 року мати відібрала в нього телефон та розмахуючи біля обличчя ножем кричала із застосуванням нецензурної лексики та побажанням смерті. 30.04.2024 року вітчим побив ОСОБА_3 у присутності матері, внаслідок чого в останнього болить та паморочиться голова, наявні синці на лобі та шиї, губі та руці слід від виделки. (а.с. 13)

Згідно повідомлення ВП №4 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області №45.4/2-1336з, 01.05.2024 року до ВП№4 по лінії 102 надійшло повідомлення від директора Криворізької гімназії №63, про те, що прийшов учень ОСОБА_3 та повідомив що по відношенню до нього систематично вчиняється домашнє насильство зі сторони матері ОСОБА_1 та вітчима ОСОБА_2 . При проведенні перевірки було встановлено факт побиття неповнолітнього ОСОБА_3 його вітчимом ОСОБА_2 , в результаті чого дитина отримала видимі тілесні ушкодження. Зі слів дитини такі ситуації відбуваються систематично, дитина виражала занепокоєння за своє життя та здоров`я, та в категоричній формі не бажала повертатись додому ( а.с.14).

Згідно акту проведення оцінки рівня безпеки дитини встановлено результат дуже небезпечно. ( а.с. 16-20).

Згідно акту обстеження житлових умов для дитини відведено окрему кімнату, об лаштовану спальним місцем, забезпечено одягом та взуттям, в наявності готова їжа та продукти харчування, засоби гігієни. З громадянкою ОСОБА_1 проведено профілактичну бесіду щодо належного виконання батьківських обов`язків, попереджено про адміністративну та кримінальну відповідальність.

ОСОБА_1 роз`яснено про відповідальність за ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків, що підтверджується підписом останньої в акті-роз`ясненню ( а.с. 22).

Висновком виконкому Саксаганської у місті ради, як органу опіки та піклування, про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 від 04.09.2024 року, враховуючи інтереси дитини та керуючись ст. 164 СК України, виконком Саксаганської у місті ради вважає за необхідне позбавити батьківських прав ОСОБА_1 по відношенню до ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с. 49-51).

Зазначена вище інформація підтверджує факти систематичного злісного невиконання батьківських обов`язків відповідачкою по відношенню до неповнолітньої дитини.

Відповідно до ч.2 ст. 150 СК України, батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, його фізичний, духовний та моральний розвиток.

Згідно з ч.2 ст. 157 СК України, той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов`язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею.

Згідно з п.2 ч. 1 ст. 164 СК України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх зобов`язань по вихованню дитини.

Відповідно до положень ч.ч.2,3 ст.166 СК України, особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину.

Відповідно до п.п.15,16 Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 30.03.2007 р. «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей. Особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 Сімейного Кодексу. Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Відповідно до ст.180 СК України, батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Доказів того, що з відповідача проводяться стягнення по іншими виконавчим листам в матеріалах справи немає.

Згідно з ч.2 ст.182 СК України, розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на дітей не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Частиною 5 ст. 183 СК України визначено, той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Згідно з ч.1 ст. 191 СК України, аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу - із дня подання такої заяви.

Згідно з ч.1 ст.8 Закону України «Про охорону дитинства», кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Судом встановлено, що відповідач не займається вихованням дитини, не піклується про її здоров`я, фізичний і духовний розвиток, не намагається дбати про її потреби.

Інтереси дітей захищаються передусім не лише національним законодавством, але й нормами міжнародного права. Так, згідно з положеннями ч.1 ст.3 Конвенції про права дитини від 20.11.1989 року (ратифікована Україною 27.02.1991 року, дата набуття чинності для України 27.09.1991 року), в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини, а також на положення ч.8 ст.7 Сімейного Кодексу України, регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини.

Суд вважає, що ОСОБА_1 свідомо нехтує своїми обов`язками, ухиляється від виконання своїх обов`язків по відношенню до своєї дитини, поважних причин щодо неможливості відповідачкою виконувати свої обов`язків по вихованню дитини судом не встановлено.

На підставі зазначеного, суд вважає за необхідне позбавити відповідача ОСОБА_1 батьківських прав відносно ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Враховуючи викладене, положення ст.ст. 183, 191 СК України, з відповідача підлягають стягненню аліменти на утримання дитини у розмірі 1/4 частини з усіх видів її заробітку (доходу), але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 14.08.2023 року та до досягнення дитиною повноліття.

Згідно з п.1 ч.1ст.430 ЦПК України, суд допускає негайне виконання рішень у справах про стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Стосовно розподілу судових витрат, враховуючи вимоги п.1 ч. 2 ст. 141, ч. 1 ст. 142 ЦПК України, суд доходить до висновку про стягнення з відповідача на користь держави у зв`язку із задоволенням позовних вимог судового збору в розмірі 1514,00 грн. у зв`язку з визнанням позову відповідачем до початку розгляду справи по суті.

На підставі викладено та керуючись ст.ст. 150,157,164-166,180,182 СК України, ст.ст.10, 12, 13, 81,82, 141,200, 259, 263-265, 268, 273 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Виконавчого комітету Саксаганської районної у місті ради до ОСОБА_1 третя особа,яка не заявляє самостійних вимог: Служба у справах дітей Металургійної районної у місті ради про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів - задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Неповнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , передати органу опіки та піклування виконкому Металургійної районної у місті ради для вирішення питання його подальшого влаштування.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , аліменти на користь майбутнього опікуна або дитячого державного закладу де перебуватиме дитина, на утримання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у розмірі 1/4 з усіх видів доходу, але не менше 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь держави судові витрати у розмірі 1514,00 (одна тисяча п`ятсот чотирнадцять гривень) гривень.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Дніпровського апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя: В. Є. Сільченко

Джерело: ЄДРСР 121516898
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку