open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

НОВОМИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

смт Новомиколаївка

Іменем України

РІШЕННЯ

30 липня 2024 рокуСправа № 322/429/24

Новомиколаївський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Гасанбекова С.С.,

при секретарі судового засідання Подріз В.О.,

за участю:

представника позивача - ОСОБА_1 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу

за позовом:ОСОБА_2 до:Бердянської міської територіальної громади в особі Бердянської міської військової адміністрації Бердянського району Запорізької області; Тернуватської селищної радипро:визначення додаткового строку на прийняття спадщини.

29 лютого 2024 року до Новомиколаївського районного суду Запорізької області надійшов цивільний позов ОСОБА_2 до Бердянської міської територіальної громади в особі Бердянської міської військової адміністрації Бердянського району Запорізької області та Тернуватської селищної ради, в якому позивач просить суд:

- визначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) додатковий строк тривалістю у три місяці, починаючи з моменту набрання рішенням суду законної сили, на подання заяви про прийняття спадщини в порядку спадкування (за заповітом та за законом) після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою судді від 05.03.2024 було відкрито провадження у справі, призначено підготовче засідання.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив наступне.

Враховуючи те, що ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини позивачу необхідно було звернутися до 26 квітня 2022 року.

24 лютого 2022 року розпочалася військова агресія Російської Федерації в Україні.

Станом на 24.02.2022, тобто на початок війни, строк на прийняття спадщини пропущений не був.

Враховуючи ситуацію, в межах шестимісячного строку позивач не міг подати заяву про прийняття спадщини.

У квітні 2022 року, коли нотаріальні контори тільки почали працювати, позивач отримав консультацію, з якої дізнався, що строки на подання заяви про прийняття спадщину зупинили свій перебіг і автоматично будуть продовжені на три місяці після закінчення воєнного стану. Через це він не вчиняв ніяких дій, спрямованих на оформлення спадщини.

Наприкінці січня 2024 року ОСОБА_2 випадково дізнався від знайомих про те, що строки на прийняття спадщини вже йдуть і що спадщину необхідно терміново оформлювати.

28 лютого 2022 року Кабінетом міністрів України прийнято Постанову «Про деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» № 164.

06 березня 2022 року вищевказана постанова була доповнена пунктом 3, який мав наступну редакцію: «Установити, що на час дії воєнного стану, перебіг строку для прийняття спадщини зупиняється».

28 квітня 2022 року редакцію цього пункту було змінено: «Установити, що на час воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини».

Саме тоді відбувалося відновлення роботи нотаріусів, відновлення можливості здійснення правочинів щодо нерухомого майна тощо. ЗМІ активно поширювали інформацію про те, що перебіг строку прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупинився.

З 29.06.2022 Постановою Кабінету міністрів України від 24 червня 2022 р. № 719 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану» знову було змінено редакцію пункту 3 Постанови Кабінету міністрів «Про деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» №164. З 29.06.2022 року пункт 3 став мати наступну редакцію: «установити, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини».

Про ці зміни позивач не знав взагалі та був впевнений в тому, що має право подати заяву про прийняття спадщини протягом трьох місяців після закінчення воєнного стану.

Таким чином причиною пропуску строку на прийняття спадщини є військова агресія Російської Федерації, активні бойові дії поблизу місця проживання позивача, окупація останнього зареєстрованого місця проживання спадкодавця, неодноразові зміни в законодавстві щодо переривання строку подачі заяви про прийняття спадщини, обмеженість можливості отримувати оперативну інформацію щодо зміни порядку вчинення нотаріальних дій та обчислення строків в умовах воєнного стану.

Виходячи з наведеного, посилаючись на норми ст. 1272 ЦК України, позивач просив задовольнити позов.

У встановлений судом строк відповідачі не подали відзиву на позовну заяву.

Представники відповідачів подали до суду письмові заяви про розгляд справи за їх відсутності, у яких також не зазначили про наявність заперечень проти заявлених позовних вимог.

Ухвалою суду від 20.05.2024 було закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

У судовому засіданні 30.07.2024 представник позивача підтримав позов з вищенаведених підстав.

У судовому засіданні 30.07.2024 судом було проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Суд, розглянувши матеріали та з`ясувавши обставини цивільної справи, заслухавши пояснення представника позивача та дослідивши наявні у справі докази в їх сукупності,

встановив:

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є рідним братом ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвами про народження ОСОБА_2 від 12.09.1955 серії НОМЕР_2 та ОСОБА_3 від 18.03.1954 серії НОМЕР_3 .

Мати позивача ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4 від 04.01.1990.

Батько позивача ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_5 від 01.02.1993.

ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_6 у м. Бердянську Запорізької області, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_6 від 27.10.2021.

Згідно із заповітом ОСОБА_3 від 03.04.2019, посвідченим секретарем Терсянської сільської ради Новомиколаївського району Запорізької області Литвин Т.І. , зареєстрованим в реєстрі за № 03, належну йому земельну ділянку на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії IV-ЗП № 001138 від 18.07.2003, розташовану на території Барвінівської сільської ради Новомиколаївського району Запорізької області, заповідано позивачу.

Відповідно до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) від 06.03.2024 № 76101727, спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не заводилася.

Вирішуючи питання про наявність підстав для задоволення позову, суд виходить з такого.

Згідно з ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Частиною шостою статті 81 ЦПК України визначено, що доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно з ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Частиною першою статті 1270 ЦК України визначено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Отже, шестимісячний строк для прийняття спадщини, що відкрилася ІНФОРМАЦІЯ_6 після смерті ОСОБА_3 , закінчився 27 квітня 2022 року.

Відповідно до ч. 3 ст. 1277 ЦК України спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини, а нерухоме майно - за його місцезнаходженням.

Згідно з ч. 1 ст. 1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Враховуючи те, що останнє місцем проживанням спадкодавця знаходилося у м. Бердянську Запорізької області, а нерухоме майно (земельна ділянка), що входить до складу спадщини, знаходиться на території Тернуватської об`єднаної територіальної громади Запорізького району Запорізької області, належними відповідачами у справі є Бердянська міська територіальна громада в особі Бердянської міської військової адміністрації Бердянського району Запорізької області та Тернуватська селищна рада.

За правилами ст. 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її (ч. 1). За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини (ч. 3).

До поважних причин пропуску строку для прийняття спадщини відносяться такі, що створювали об`єктивні, непереборні перешкоди для спадкоємця, через які він не зміг вчасно подати заяву про прийняття спадщини.

Так, згідно з п. 3 постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану», в редакції, чинній по 17.06.2023, було установлено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

Проте, відповідні зміни щодо строків прийняття спадщини не були внесені до ЦК України, а відтак норми постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 164 не змінюють та не зупиняють визначених статтею 1270 ЦК України строків для прийняття спадщини. Водночас норми постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 164 щодо зупинення перебігу строку для прийняття спадщини є такими, що вводять в оману спадкоємців, та у даному випадку, як стверджує позивач, зумовили пропуск ним строку для прийняття спадщини.

Суд також враховує ту обставину, що закінчення строку для прийняття спадщини, що відкрилася після смерті ОСОБА_3 , припав на період активних бойових дій в Україні, а отже твердження позивача про неможливість з об`єктивних причин подати заяву про прийняття спадщини в останні дні строку суд визнає обґрунтованим.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про те, що позивач пропустив строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин.

Виходячи з наведеного, суд дійшов висновку про те, що позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Згідно з ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

До позовної заяви позивачем додано квитанцію від 27.02.2024, якою підтверджується сплата ним судового збору в розмірі 1211,20 грн., отже з відповідачів на користь позивача підлягає стягненню судові витрати в розмірі 1211,20/2 = 605,60 грн. з кожного.

Інші судові витрати, понесені учасниками справи, відсутні.

Враховуючи вищезазначене та керуючись ст.ст. 258, 259, 263 - 265, 268, 273, 282 ЦПК України, суд

вирішив:

1. Позов ОСОБА_2 до Бердянської міської територіальної громади в особі Бердянської міської військової адміністрації Бердянського району Запорізької області та Тернуватської селищної ради - задовольнити повністю.

2. Визначити ОСОБА_2 додатковий строк тривалістю три місяці для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилася ІНФОРМАЦІЯ_2 після смерті ОСОБА_3 .

Додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини обчислювати з дня набрання рішенням суду законної сили.

3. Стягнути з Бердянської міської військової адміністрації Бердянського району Запорізької області на користь ОСОБА_2 понесені ним судові витрати по сплаті судового збору в розмірі 605,60 грн. (шістсот п`ять гривень 60 коп.).

4. Стягнути з Тернуватської селищної ради на користь ОСОБА_2 понесені ним судові витрати по сплаті судового збору в розмірі 605,60 грн. (шістсот п`ять гривень 60 коп.).

5. Реквізити учасників справи:

- позивач: ОСОБА_2 , АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ;

- відповідач: Бердянська міська військова адміністрація Бердянського району Запорізької області, пр. Соборний, 164, м. Запоріжжя, 69107, ідентифікаційний код: 44754037;

- відповідач: Тернуватська селищна рада, вул. Центральна, 9, смт. Тернувате Запорізького району Запорізької області, 70150, ідентифікаційний код: 20509545.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Запорізького апеляційного суду.

Повне судове рішення складено 09 серпня 2024 року.

Суддя С.С. Гасанбеков

Джерело: ЄДРСР 121215971
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку