open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

БЕРЕЗАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Шевченків шлях, 30-А, м. Березань, Київська область, 07541

№ провадження 2-о/356/24/24

Справа № 356/514/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.08.2024 Березанський міський суд Київської області у складі:

головуючого судді Дудар Т.В.

за участю секретаря Харченко Ж.В.

представника заявника Литвиненко О.Л

заінтересовані особи ОСОБА_2 ,

ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні Березанського міського суду Київської області в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_4 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:

У липні 2024 року до Березанського міського суду Київської області надійшла заява ОСОБА_4 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про встановлення факту, що має юридичне значення, підписана представником заявника адвокатом О. Литвиненко.

Заява обґрунтована тим, що ОСОБА_4 та заінтересована особа ОСОБА_2 тривалий час проживали однією сім`єю без реєстрації шлюбу, перебували у фактичних шлюбних відносинах.

29 грудня 2023 року Виконавчим комітетом Березанської міської ради за актовим записом № 32 зареєстрований шлюб між заінтересованою особою ОСОБА_5 та ОСОБА_4 .

Від спільного подружнього проживання ОСОБА_4 та ОСОБА_2 мають сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьком якого записаний ОСОБА_4 , а матір`ю записана ОСОБА_7 .

Окрім того, заявник ОСОБА_4 має малолітнього сина ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьком якого записаний ОСОБА_4 , а матір`ю записана ОСОБА_9 .

21 червня 2006 року Відділом реєстрації актів цивільного стану Білоцерківського міськрайонного управління юстиції Київської області за актовим записом № 711 був зареєстрований шлюб між ОСОБА_2 (дошлюбне прізвище - ОСОБА_10 ) та заінтересованою особою ОСОБА_3 .

За час спільного проживання у подружжя ОСОБА_3 та ОСОБА_7 народилися діти: дочка ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , батьком яких є заінтересована особа - ОСОБА_3 .

Рішенням Дарницького районного суду м. Києва від 11.07.2016 шлюб між ОСОБА_7 та ОСОБА_3 розірвано.

Як стверджує заявник, відносини між ОСОБА_3 та дружиною не складались. ОСОБА_3 вів аморальний спосіб життя, ніде не працював, схильний до вживання алкогольних напоїв, ухилявся від виконання батьківських обов`язків по вихованню та утриманню дітей, майже всі роки спільного подружнього життя ОСОБА_3 перебував в місцях позбавлення волі і в даний час відбуває покарання в місцях позбавлення волі, фактично самоусунувся від виховання та утримання їхніх спільних дочок - ОСОБА_13 та ОСОБА_14 .

Заінтересована особа ОСОБА_3 повністю ухилився від виконання прямих обов`язків батька по відношенню до дітей, взагалі не брав участі у вихованні дочок, не цікавився життям та здоров`ям дітей, не відвідував їх, та не спілкувався з ними.

Крім того ОСОБА_3 не надавав будь-якої матеріальної допомоги на утримання дочок ОСОБА_13 та ОСОБА_14 після їх народження та після розірвання шлюбу. ОСОБА_2 не зверталася до суду з позовом про стягнення аліментів на утримання дітей, аліменти на утримання ОСОБА_16 та ОСОБА_17 судом не стягувалися, будь-який договір про утримання дітей не укладався.

Як вказано у заяві, ОСОБА_4 без участі заінтересованої особи - ОСОБА_3 - виховує та утримує двох дітей дружини ОСОБА_2 - неповнолітню ОСОБА_13 , 2008 р.н., та малолітню ОСОБА_14 , 2013 р.н.

Заявник ОСОБА_4 є військовозобов`язаним, відноситься до категорії осіб, які мають право на отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації відповідно до підстав, зазначених у статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Для захисту прав та інтересів неповнолітньої ОСОБА_13 , 2008 р.н., та малолітньої ОСОБА_14 , 2013 р.н., під час дії воєнного стану в Україні заявнику ОСОБА_4 необхідно встановити факт виховання та утримання ним малолітньої дитини ОСОБА_14 та неповнолітньої дитини ОСОБА_13 без участі заінтересованої особи ОСОБА_3 .

Комісією у складі секретаря Березанської міської ради Сивака О.В., депутата ОСОБА_18 та сусідів ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 07.02.2024 проведено обстеження житлово-побутових умов на предмет фактичного проживання ОСОБА_4 разом із сім`єю та встановлено проживання за адресою: АДРЕСА_1 однією сім`єю з дружиною ОСОБА_2 та дітьми: ОСОБА_6 , 2021 р.н., ОСОБА_8 , 2010 р.н., ОСОБА_12 , 2013 р.н., ОСОБА_11 , 2008 р.н., які перебувають на утриманні ОСОБА_4 .

ОСОБА_2 працює менеджером АЗС департаменту управління мережею АЗК Центрального дивізіону ТОВ «ОККО-Драйв», виключно позитивно характеризується по місцю роботи.

Заявник ОСОБА_4 є фізичною особою-підприємцем, має постійний заробіток, значну частину коштів витрачає на утримання та лікування дочок заінтересованих осіб ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Заінтересована особа ОСОБА_3 не займається вихованням, розвитком та утриманням дочок ОСОБА_13 та ОСОБА_14 , не надає ніякої матеріальної допомоги на дітей та не сплачує аліменти.

Розвитком, вихованням та утриманням дітей займається заявник по справі ОСОБА_4 з дружиною, діти добре навчаються у школі, всебічно розвиваються, займаються у різних гуртках.

Таким чином, ОСОБА_4 просить суд встановити факт, що ОСОБА_4 без участі заінтересованої особи ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , утримує неповнолітню дитину ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та малолітню ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Ухвалою Березанського міського суду Київської області від 25.07.2024 прийнято заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд справи ухвалено здійснювати в порядку окремого провадження.

В судовому засіданні представник заявника адвокат Литвиненко О.Л. заяву підтримала, з підстав у ній наведених. Також додала, що на сьогоднішній день діти ОСОБА_13 тм ОСОБА_22 переведені до навчального закладу у м. Березань.

Заінтересована особа - ОСОБА_2 просила заяву задовольнити. Вказувала, що з ОСОБА_3 колись перебувала у шлюбі, від якого у них народилися дві доньки ОСОБА_13 та ОСОБА_14 . ОСОБА_3 доньками ніколи не цікавився, участі у їх утриманні не приймав. Близько п`яти років вона проживала з ОСОБА_4 , з яким 29.12.2023 уклала шлюб, у них народилася спільна дитина - ОСОБА_23 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Весь цей час заявник ОСОБА_4 виховує та утримує її дітей. Тому просила заяву задовольнити.

Заінтересована особа - ОСОБА_3 , участь якого у судовому засіданні була забезпечена в порядку ст. 212 ЦПК України - проти задоволення заяви не заперечував, вказавши, що він дійсно є батьком дітей ОСОБА_24 та ОСОБА_17 , на даний час перебуває в Київському слідчому ізоляторі.

Заявник ОСОБА_4 до суду не з`явився, належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання.

Згідно з ч. 1 ст. 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

З урахуванням думки учасників судового розгляду судом ухвалено рішення про проведення судового засідання за відсутності заявника ОСОБА_4 .

Свідок ОСОБА_25 , будучи допитаною в судовому засіданні, повідомила, що ОСОБА_4 є її сином, а ОСОБА_2 - невісткою, яка проживає разом із нею близько п`яти років. Хто такий ОСОБА_3 (участь якого в судовому засіданні забезпечення за допомогою ВКЗ, їй не відомо, вона його ніколи не бачила. Також вказувала, що ОСОБА_4 утримує як своїх власних дітей - ОСОБА_26 та ОСОБА_27 , так і дочок дружини - ОСОБА_28 та ОСОБА_29 . Окрім цього зазначила, що дівчата на вихідні і канікули приїжджають до них в ОСОБА_30 , а під час навчального періоду проживали в Києві з бабусею.

Свідок ОСОБА_31 , будучи допитаним у судовому засіданні, повідомив, що оскільки він проживає поряд і є другом сім`ї, йому достеменно відомо, що ОСОБА_4 утримує ОСОБА_28 та ОСОБА_29 без участі їхнього батька, а також те, що діти проживають у Березані.

Заслухавши представника заявника, заінтересованих осіб, свідків, дослідивши письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів, суд дійшов такого висновку.

Право особи на судовий захист гарантовано статтею 55 Конституції України.

Так, частиною 1 статті 15 ЦК України встановлено, що кожен має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Кожна особа, як слідує зі змісту ч. 1 ст. 4 ЦПК України, має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно з ч. 1 ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Враховуючи положення ч. 2 ст. 77 ЦПК України, предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Доказами згідно з ч. 1 ст. 76 ЦПК України є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч. 1, 5, 6 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів) (ч. 1-3 ст. 89 ЦПК України).

Відповідно до положень ст. 264 ЦПК України, суд, ухвалюючи судове рішення, зобов`язаний встановити, зокрема, чи мали місце обставини (факти), якими обґрунтовувались вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються.

Судом встановлено, що 29.12.2023 Виконавчим комітетом Березанської міської ради зареєстровано шлюб між ОСОБА_4 та ОСОБА_7 , про що 29.12.2023 було зроблено відповідний актовий запис за № 32 та видано свідоцтво серії НОМЕР_1 . Прізвище дружини після державної реєстрації шлюбу: ОСОБА_32 (а.с. 18).

ОСОБА_6 народився ІНФОРМАЦІЯ_6 , про що 12.03.2021 Дарницьким районним у місті Києві відділом державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) було зроблено відповідний актовий запис за № 536 та видано свідоцтво про народження серії НОМЕР_2 . Батько: ОСОБА_4 , мати: ОСОБА_7 (а.с. 19).

Як вбачається з копії повторно виданого 14.08.2015 Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Березанського міського управління юстиції у Київській області свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , ОСОБА_8 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що 01.09.2010 було зроблено відповідний актовий запис за № 141. Батько: ОСОБА_4 , мати: ОСОБА_9 (а.с. 20).

Відповідно до копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_4 не читається від 21 червня 2006 року ОСОБА_3 та ОСОБА_33 зареєстрували шлюб, про що 21.06.2006 в Книзі реєстрації шлюбів Відділом реєстрації актів цивільного стану Білоцерківського міськрайонного управління юстиції Київської області було зроблено відповідний актовий запис за № 711 та видано свідоцтво про шлюб. Прізвище дружини після реєстрації шлюбу: ОСОБА_34 (а.с. 21).

Заочним рішенням Дарницького районного суду м. Києва від 11.07.2016 шлюб між ОСОБА_7 та ОСОБА_3 було розрізано, що підтверджується копією заочного рішення Дарницького районного суду м. Києва від 11.07.2016 (а.с. 22).

ОСОБА_11 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , про що Відділом реєстрації актів цивільного стану по місту Конотоп Конотопського міськрайонного управління юстиції Сумської області 15.07.2008 зроблено відповідний актовий запис за № 379 та видано свідоцтво про народження серії НОМЕР_5 , копію якого долучено до заяви. Батько: ОСОБА_3 , мати: ОСОБА_7 (а.с. 23).

Згідно з копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_6 , виданого 09.08.2013 Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Конотопу реєстраційної служби Конотопського міськрайонного управління юстиції у Сумській області, ОСОБА_12 народилася ІНФОРМАЦІЯ_7 , про що 09.08.2013 було складено відповідний актовий запис за № 489. Батько: ОСОБА_3 , мати: ОСОБА_7 (а.с. 25).

З копії листа начальника Дарницького відділу ДВС у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) від 20.05.2024 вих. № 91007 встановлено, що перевіркою даних Автоматизованої системи виконавчого провадження станом на 20.05.2024 виконавчі провадження відносно ОСОБА_2 на виконанні у відділі не перебувають (а.с. 26).

До заяви долучено копії вироку Голосіївського районного суду м. Києва від 27.05.2008, відповідно до якого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , було визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 185 КК України, на підставі ст. 71 КК України засуджено до 3 (трьох) років 6 (шести) місяців позбавлення волі (а.с 27-32); копію вироку Оболонського районного суду м. Києва від 11.12.2018, згідно з яким ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 визнано винним у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України та призначено йому покарання у вигляді трьох років шести місяців позбавлення волі (а.с. 35-36).

З копії листа начальника ДУ «Київський слідчий ізолятор» В. Халавка № 628-24/710Ад від 27.05.2024 вбачається, що він на адвокатський запит ОСОБА_35 повідомив, що відповідно до облікових даних картотеки Державної установи «Київський слідчий ізолятор» ОСОБА_3 прибув до установи 30.04.2024 з Державної установи «Білоцерківська виправна колонія (№ 35)» на підставі ухвали Дарницького районного суду м. Києва від 19.04.2024 для розгляду кримінального провадження за його обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України. Станом на день надання відповіді на даний адвокатський запит кримінальне провадження відносно ОСОБА_3 знаходиться в провадженні Дарницького районного суду м. Києва (а.с. 40).

Згідно з копією довідки від 11.01.2024 № 08/9-К-348 за підписом начальника ДУ «Київський слідчий ізолятор» В. Халавка ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , засуджений Дарницьким районним судом м. Києва за ч. 3 ст. 185, ч. 4 ст. 70 КК України до 4 років 6 місяців позбавлення волі. Вирок набув законної сили. Взятий під варту: 12.10.2021. З 14.10.2021 по 03.06.2022 утримувався в ДУ «Київський слідчий ізолятор». 03.06.2022 вибув до ДУ «Білоцерківська ВК № 35 Київська область». 17.11.2022 прибув із ДУ «Білоцерківська ВК № 35 Київська область до ДУ «Київський слідчий ізолятор» по ухвалі Подільського районного суду м. Києва для доставки в суд. З 17.11.2022 по теперішній час утримується в ДУ «Київський слідчий ізолятор» (а.с. 39).

З копії характеристики, наданої 27.05.2024 інспектором відділу соціально-виховної та психологічної роботи А. Шияновською та заступником начальника СІЗО із соціально-виховної та психологічної роботи А. Безсмертним на засудженого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , вбачається, що за час тримання в ДУ «Київський слідчий ізолятор» з 14.10.2021 по 03.06.2022 та з 30.04.2022 по теперішній час ОСОБА_3 , 1980 р.н., зарекомендував себе негативно. Має одне дисциплінарне стягнення, заохочень не має. На заходи режимного характеру реагує негативно. Соціально-корисні зв`язки підтримує шляхом отримання передач. До праці у умовах державної установи «Київський слідчий ізолятор» не залучається (а.с. 41).

До заяви долучено копію акту обстеження житлово-побутових умов на предмет фактичного проживання № 362 від 07.02.2024 громадянина ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_1 , згідно з яким комісія у складі секретаря Березанської міської ради Сивака О.В., депутата Березанської міської ради Хатян Н.В., сусідів ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 провели обстеження житлово-побутових умов на предмет фактичного проживання ОСОБА_4 разом із сім`єю за адресою: АДРЕСА_1 , та встановили, що ОСОБА_4 , 1984 р.н., проживає за вказаною вище адресою однією сім`єю з дружиною ОСОБА_2 , 1986 р.н., та дітьми: ОСОБА_6 , 2021 р.н., ОСОБА_8 , 2010 р.н., ОСОБА_12 , 2013 р.н., ОСОБА_11 , 2008 р.н., які перебувають на утриманні ОСОБА_4 (а.с. 42).

Відповідно до копії акту обстеження умов проживання від 24.04.2024, складеного Службою у справах дітей Березанської міської ради на підставі заяви ОСОБА_4 від 24.04.2024, за адресою: АДРЕСА_1 , проведено обстеження умов проживання, за результатом якого встановлено, що за цією адресою проживають: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , чоловік, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , дружина, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , син спільний подружжя, ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 син чоловіка, ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , дочка дружини, ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , дочка дружини, ОСОБА_25 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , мати ОСОБА_4 , ОСОБА_36 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , бабуся ОСОБА_4 Стосунки у сім`ї доброзичливі (а.с. 43).

Заінтересована особа ОСОБА_2 працює менеджером АЗС департаменту управління мережею АЗК Центрального дивізіону ТОВ «ОККО-Драйв», за місцем роботи характеризується позитивно, має дохід, що вбачається з копії характеристики від 21.05.2024 за підписом директора ТОВ «ОККО-Драйв» ОСОБА_37 та копії довідки № 2369-24 про заробітну плату та інші прибутки за травень 2023-квітень 2024 (а.с. 44).

Заявник ОСОБА_4 є фізичною особою-підприємцем, що підтверджується копією свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця серії НОМЕР_7 (а.с. 46-47) та копією виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців серії НОМЕР_8 (а.с. 48).

Згідно з копією характеристики ОСОБА_11 , 2008 р.н., учениці 9-Б класу, остання навчається у ліцеї № 303 суспільно-природничого профілю в м. Києві з 2015 року. Мати, ОСОБА_7 , бере активну участь у житті класу, допомагає в організації позакласних заходів, регулярно відвідує батьківські збори, цікавиться життям і успіхами дитини. Батько, ОСОБА_3 , за період навчання з класним керівником на зв`язок не виходив, на батьківські збори не з`являвся (а.с. 50).

З долученої до заяви копії характеристики ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , учениці 4-Б класу за підписом класного керівника та директора ліцею (про який саме навчальний заклад йде мова з вказаної характеристики не видається можливим встановити, з огляду на якість копії, на якій належним чином не видно такий реквізит документу як відтиск печатки), ОСОБА_12 навчається у ліцеї четвертий рік. Мати постійно цікавиться досягненнями дитини, її шкільним життям. Часто приходить у школу. За чотири роки навчання батько школу не відвідував. Успіхами дівчинки не цікавився (а.с. 49). В судовому засіданні заінтересована особа ОСОБА_2 пояснила, що характеристика видана у ліцеї № 303 суспільно-природничого профілю в м. Києві.

Відповідно до копії довідки № 12 від 15.05.2024 за підписом директора Будинку дитячої та юнацької творчості «Дивоцвіт» Дарницького району м. Києва, виданої ОСОБА_7 в тому, що її доньки ОСОБА_11 та ОСОБА_12 дійсно займаються в Будинку дитячої та юнацької творчості «Дивоцвіт» Дарницького району м. Києва. ОСОБА_11 відвідує зразковий художній колектив ансамбль сучасного естрадного танцю «Gracia-Dance» з 2019 року по теперішній час. ОСОБА_12 відвідує народний художній колектив студію образотворчого мистецтва «Сонечко» та зразковий художній колектив хор «Соняшник» з 2020 року по теперішній час (а.с. 51).

Крім того, з копії відповіді на адвокатський запит, № 52 від 24.05.2024, наданої директором дитячої музичної школи № 21 Дарницького району м. Києва та доданих до неї документів, а саме: копії договорів про надання платних послуг від 28.08.2023 (а.с. 54; 55; 56); копії Витягу з наказу № 62 від 04.09.2023 (а.с. 57); копії довідки про навчання ОСОБА_11 (а.с. 58); копії характеристики ОСОБА_16 від 14.05.2024, наданої викладачем фортепіано(а.с. 59); копії характеристики ОСОБА_16 , наданої викладачем класу гітари (а.с. 60); копії характеристики ОСОБА_16 від 21.05.2024 (а.с. 61), вбачається, що ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , дійсно навчається дитячій музичній школі № 21 Дарницького району м. Києва в групі загального естетичного виховання (групі самоокупності) з 01.09.2023 по теперішній час за такими напрямами: фортепіано, гітара, елементарна теорія музики (а.с. 53).

Відповідно до частини першої статті 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з пунктом 5 частини другої статті 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Суд розглядає справи про встановлення факту: перебування фізичної особи на утриманні (п. 2 ч. 1 ст. 315 ЦПК України).

У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення (ч. 2 ст. 315 ЦПК України).

Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, належать до юрисдикції суду за таких умов: - факти, що підлягають встановленню, повинні мати юридичне значення, тобто від них мають залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян. Для визначення юридичного характеру факту потрібно з`ясувати мету встановлення; - встановлення факту не пов`язується з подальшим вирішенням спору про право. Якщо під час розгляду справи про встановлення факту заінтересованими особами буде заявлений спір про право або суд сам дійде висновку, що у цій справі встановлення факту пов`язане з необхідністю вирішення в судовому порядку спору про право, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює цим особам, що вони вправі подати позов на загальних підставах; - заявник не має іншої можливості одержати чи відновити документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення. Для цього заявник разом із заявою про встановлення факту подає докази на підтвердження того, що до її пред`явлення він звертався до відповідних організацій за одержанням документа, який посвідчував би такий факт, але йому в цьому було відмовлено із зазначенням причин відмови (відсутність архіву, відсутність запису в актах цивільного стану тощо); - чинним законодавством не передбачено іншого позасудового порядку встановлення юридичних фактів.

Обґрунтовуючи мету звернення до суду із заявою ОСОБА_4 посилається на те, що він є військовозобов`язаним, відноситься до категорії осіб, які мають право на отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації відповідно до підстав, зазначених у статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Для захисту прав та інтересів неповнолітньої ОСОБА_13 , 2008 р.н., та малолітньої ОСОБА_14 , 2013 р.н., під час дії воєнного стану в Україні заявнику ОСОБА_4 необхідно встановити факт виховання та утримання ним малолітньої дитини ОСОБА_14 та неповнолітньої дитини ОСОБА_13 без участі заінтересованої особи ОСОБА_3 .

Як передбачено п. 3, 4 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані: жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці; жінки та чоловіки, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, якщо другий з батьків такої дитини (дітей) помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти або безвісно відсутнім, оголошений померлим, відбуває покарання у місцях позбавлення волі, а також коли особа самостійно виховує та утримує дитину за рішенням суду або запис про батька такої дитини в Книзі реєстрації народжень здійснений на підставі частини першої статті 135 Сімейного кодексу України.

Відповідно до ст. 141 СК України мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини, крім випадку, передбаченого частиною п`ятою статті 157 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Частинами 1-4 ст. 150 СК України передбачено, що батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини. Батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Батьки зобов`язані поважати дитину.

Так, ОСОБА_12 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини (ч. 2 ст. 160 СК України).

З доданої до заяви копії паспорта громадянина України вбачається, що ОСОБА_11 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , тобто на момент звернення заявником до суду їй виповнилось 15 років (а.с. 24).

Згідно з ч. 3 ст. 160 СК України якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла чотирнадцяти років, визначається нею самою.

Якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом (ч. 1 ст. 161 СК України).

У постанові від 22 вересня 2022 року у справі № 462/5368/16-ц Велика Палата Верховного Суду зауважила, що захист цивільних прав та інтересів не досягається встановленням юридичних фактів. Таке встановлення є елементом оцінки обставин справи й обґрунтованості вимог.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про недоведеність мети задля якої заявник просить встановити юридичний факт, а саме: яким чином встановлення факту виховання та утримання ним малолітньої дитини ОСОБА_14 та неповнолітньої дитини ОСОБА_13 без участі заінтересованої особи ОСОБА_3 сприятиме захисту прав та інтересів неповнолітньої ОСОБА_13 , 2008 р.н., та малолітньої ОСОБА_14 , 2013 р.н., під час дії воєнного стану в Україні.

Статтею 260 СК України передбачено, що якщо мачуха, вітчим проживають однією сім`єю з малолітніми, неповнолітніми пасинком, падчеркою, вони мають право брати участь у їхньому вихованні.

Відповідно до ч. 1 ст. 268 СК України мачуха, вітчим зобов`язані утримувати малолітніх, неповнолітніх падчерку, пасинка, які з ними проживають, якщо у них немає матері, батька, діда, баби, повнолітніх братів та сестер або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання, за умови, що мачуха, вітчим можуть надавати матеріальну допомогу.

З аналізу наведених вище правових норм можна дійти висновку, що вітчим, який проживає однією сім`єю з малолітньою, неповнолітньою падчеркою, має право брати участь у їхньому вихованні, а не обов`язок.

Вітчим зобов`язаний утримувати малолітню, неповнолітнію падчерку, які з ними проживають, якщо у них немає матері, батька, діда, баби, повнолітніх братів та сестер або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання, за умови, що мачуха, вітчим можуть надавати матеріальну допомогу.

Так, у ОСОБА_11 та ОСОБА_12 є мати (заінтересована особа - ОСОБА_2 ), яка працює у ТОВ "ОККО-Драйв", має стабільних заробіток з травня 2023 року, не позбавлена батьківських прав та батько (заінтересована особа - ОСОБА_3 ), який не позбавлений батьківських прав. Разом з цим, доказів спроможності надавати матеріальну допомогу ОСОБА_4 суду надано не було.

Окрім цього свідок ОСОБА_25 посвідчила, що діти більшу частину навчального року проживають з бабусею у м. Києві (окремо від обох батьків), оскільки навчаються і відвідують позашкільні заняття саме у цьому місті.

Доказів того, що ОСОБА_11 і ОСОБА_12 після закінчення навчального року 2023-2024 були переведені до навчальних закладів у м. Березань, як про це зазначала представник заявника, де проживають заявник ОСОБА_4 та заінтересована особа ОСОБА_2 - суду надано не було.

Пунктом 2 ч. 1 ст. 164 СК України передбачено, що мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти.

Доказів того, що ОСОБА_3 позбавлений батьківських прав суду не надано.

Відтак, відсутні підстави стверджувати про наявність у заявника ОСОБА_4 обов`язку утримувати падчерок (дочок заінтересованої особи ОСОБА_2 ).

З досліджених судом доказів, зокрема, з копій характеристики ОСОБА_11 , 2008 р.н., учениці 9-Б класу (а.с. 50,) характеристики ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , учениці 4-Б класу за підписом класного керівника та директора ліцею (а.с. 49), копії довідки № 12 від 15.05.2024 за підписом директора Будинку дитячої та юнацької творчості «Дивоцвіт» Дарницького району м. Києва, виданої ОСОБА_7 (а.с. 51) вбачається, що у них відображено участь матері - ОСОБА_2 у процесі навчання дітей, зацікавленість її у житті і шкільних успіхах доньок, супроводження їх на концерти, на заняття тощо.

У вказаних документах не йде мова про участь заявника ОСОБА_4 в житті дітей.

У копіях договорів про надання платних послуг від 28.08.2023 зазначена ОСОБА_2 (мати) як сторона договору і як особа, яка просить прийняти дитину на навчання (а.с. 54-55, 56).

Крім того, у копії довідки про навчання ОСОБА_11 за підписом директора Дитячої музичної школи № 21 Дарницького району м. Києва, вказано, що плата за всіма напрямами (предметами) вносилась регулярно впродовж всього навчального року ОСОБА_38 (абзац 5) (а.с. 58).

У заяві ОСОБА_4 посилається на те, що він «значну частину коштів витрачає на утримання та лікування дочок заінтересованих осіб ОСОБА_2 та ОСОБА_3 ».

Однак, письмових доказів на підтвердження вказаної вище обставини заявник не надав. Як взагалі не надав доказів щодо наявності в нього хоч якогось заробітку.

Проаналізувавши наявні у справі докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку про те, що заявником належним чином не доведено факт, що ОСОБА_4 без участі заінтересованої особи ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , утримує неповнолітню дитину ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та малолітню ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Відтак, у задоволенні заяви слід відмовити, оскільки відсутні правові підстави для встановлення факту, що має юридичне значення, про встанвлення якого просить заявник ОСОБА_4 .

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України, при ухваленні судом рішення у справах окремого провадження судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 4-5, 258-259, 263-265, 268, 293-294, 315, 318-319, 352, 354-355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви ОСОБА_4 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про встановлення факту, що має юридичне значення - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Київського апеляційного суду.

Заявник: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , місце проживання якого зареєстроване за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП: НОМЕР_9 .

Заінтересовані особи:

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , місце проживання якої зареєстроване за адресою: АДРЕСА_3 , РНОКПП: НОМЕР_10 .

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , місце проживання якого зареєстроване за адресою: АДРЕСА_4 , РНОКПП: НОМЕР_11 .

Повний текст рішення буде складено 22 серпня 2024 року.

Суддя Т. В. Дудар

Джерело: ЄДРСР 121144334
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку